Een appartement voor de verhuur: ons verhaal én tips

We zijn sinds deze week eigenaren van een appartement voor de verhuur. Tijd om te delen hoe dat zo snel ging, hoe we het betalen en wat onze plannen zijn.

Ik ben eigenlijk best heel trots. Dat mijn man en ik sinds vorige week de officiële eigenaren zijn van een appartement vlakbij zee. Met de fiets ben je binnen 3 minuten op het strand. Dat is het strand waar ik met mijn ouders, broer en zus veel kwam. En nu bezitten wij daar gewoon een appartement. Oké, de bank en wij bezitten het samen. Dat is natuurlijk meer de waarheid.

Voor ons is dit één van die dingen die we nu kunnen realiseren omdat we jarenlang hebben gespaard, hebben belegd, omdat we hebben gelet op uitgaven en ook wel gewerkt hebben aan het verhogen van ons inkomen. Dus toen wij de sleutel kregen, waren we allebei best een beetje ontroerd. We zijn begonnen de vruchten te plukken van de afgelopen jaren.

Via Instagram kreeg ik veel vragen over de details van dit verhaal. Hoe, wat, waarom, wanneer, waarmee? Dus besloot ik er een stuk over te schrijven. Ik werk veelgestelde vragen stuk voor stuk door en geef zo eerlijk en transparant mogelijk antwoord.

Vraag 1. Wat hebben jullie precies gekocht?

Ik kies ervoor de Funda-link niet te delen en de plaats voorlopig nog niet te noemen. Dat heeft puur met privacy te maken. Verder wil ik je er alles over vertellen. We hebben een recreatieappartement gekocht van 103 m2 gekocht. Het appartementencomplex stamt uit 165 en het was ooit een motel. Er zit nu nog één vrij grote slaapkamer in, maar dat willen we gaan veranderen. Het is een echt ruim appartement, waar wij meteen een goed gevoel bij hadden.

Vraag 2. Waarom hebben jullie een recreatiewoning gekocht?

We zochten iets dat we in eigen beheer mochten verhuren. Op veel plekken langs de kust mag dat niet zomaar meer. Er komt steeds meer regelgeving om verhuur van woningen tegen te gaan. Ik snap dat best, aangezien er zo’n groot woningtekort is. Dit recreatieappartement mag gewoon vrij verhuurd worden, zonder bemoeienis van bijvoorbeeld een VVE of een park dat zich ermee bemoeit. Zolang wij dit netjes doen en niemand overlast heeft, is verhuren geen probleem. Dat wilden we graag en vonden we bij dit appartement. 

Vraag 3: Hoe hebben jullie dit betaald?

Jaaa, de vraag der vragen. Wij hebben zo’n 54.000 euro zelf betaald. Voor de rest hebben we een hypotheek gekregen, binnen de overwaarde van ons eigen huis. Die heeft nu weer een hypotheek van zo’n 98%. Dat is best even slikken. Prioriteit is dan ook komende jaren om de hoogte van de hypotheek flink terug te gaan dringen. Dat is niet perse een grote besparing, maar geeft wel wat meer veiligheid. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat als de huizenprijzen gaan dalen, we onder water staan. Op het appartement zelf ligt dus geen hypotheek. We hebben wel voor de volledige waarde van ons eigen huis nu een hypotheek, ook omdat we een deel bijgeleend hadden voor de verbouwing. Gelukkig zijn de maandelijkse kosten die daarbij horen heel goed te behappen voor ons, mede dankzij de lage rente.

Vraag 4: Gaan jullie dat wel terug verdienen?


Daar gaan we wel vanuit. En daar hebben we ook flink op zitten rekenen. Het plan was om het appartement te verhuren via AirBnB. Door corona moeten we even kijken hoe zinvol dat is. Maar ook verhuur voor langere termijn, bijvoorbeeld een paar maanden aan mensen die tussen twee woningen in zitten, is een optie. Dan nog houden we er iedere maand fijn geld aan over. We maken ons dus geen zorgen over.

Vraag 5: Gaan jullie nog meer appartementen aankopen?

Nou, voorlopig niet. We gaan eerst eens werken aan schulden terugdringen en lekker sparen. We hebben geen haast. Volgend jaar gaat de overdrachtsbelasting voor vastgoed dat je niet zelf gaat bewonen, ook omhoog. Van 2% naar 8%. Dat is best een flinke verschil voor kleine beleggers zoals wij. Dus we zullen wel zien wat de toekomst brengt. 

LEES OOK: Wij verdienen ruim € 700 aan verhuur

Vraag 6: Ik wil dat ook. Heb je tips?

Jazeker. 

1. Idealiseer het bezit van vastgoed niet. Onderhoud kost geld, belastingen kosten geld, verhuur is best even gedoe. Soms presenteren mensen investeren in vastgoed alsof het de heilige graal is. Ik zou altijd een combinatie van verschillende investeringen nastreven. Dus bijvoorbeeld een appartement en daarnaast nog indexbeleggen, ouderwets sparen en investeren in je eigen kennis om zo een sidehustle op te zetten. 

2.  Verdiep je in alle kosten. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar alle kosten die er nog bij komen. Van onderhoud, tot servicekosten of verbouwingen. Zet alles op een rij en maak dan de som. Reken met een niet al te rooskleurige huuropbrengst en kijk of je dan in het groen uitkomt.

3. Zorg dat je de regels kent. Op steeds meer plekken mag je niet zomaar een huis verhuren. Of alleen onder bepaalde regels. Check bij de gemeente waarin je wilt kopen, hoe dat zit. 

4. Spaar! In de meeste gevallen zal je 30% van de koopprijs zelf moeten betalen. Dat is best een bak geld. Dus is serieus sparen écht nodig. Ga nou niet meteen als je dat geld hebt, iets kopen. Je wilt wel een financiële buffer houden voor als je auto kapot gaat of je dak gaat lekken.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.