Een appartement voor de verhuur: ons verhaal én tips

Sinds een paar maanden hebben we een recreatieappartement vlak bij zee dat we gaan verhuren. Hoe we dat voor elkaar kregen? En wat we daarmee denken te verdienen? Ik vertel het jullie allemaal.

Door Renée

Laat ik beginnen met: ik vind het geweldig dat mijn man en ik dit voor elkaar hebben gekregen. Dat we sinds een paar maanden de trotse eigenaren zijn van een appartement dicht bij het strand. Met de fiets ben je er binnen drie minuten, lekker met de voetjes in het zand. Lopend duurt het net wat langer, maar het is een geweldige wandeling door het bos en de duinen. Het brengt je uiteindelijk bij het strand waar ik met mijn ouders, broer en zus veel kwam. En nu bezitten wij daar gewoon een appartement! Nou ja, samen met de bank dan.

appartement voor de verhuur

Maar hoe dan, hoor ik jullie denken. Doordat we jarenlang hebben gespaard. Doordat we op onze uitgaven hebben gelet en ook wel hebben gewerkt aan het verhogen van ons inkomen. Toen wij de sleutel kregen was dat best een ontroerend moment. Eindelijk plukten wij vruchten van al die jaren hard werken en sparen.

Via Instagram kreeg ik veel vragen over de details van dit verhaal. Hoe, wat, waarom, wanneer, waarmee? Dus besloot ik er een stuk over te schrijven. Ik geef zo eerlijk en transparant mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Vraag 1: Wat hebben jullie precies gekocht?

We hebben een recreatieappartement in Noordwijk gekocht van 103m2. Het appartementencomplex stamt uit 1965 en het was ooit een motel. Het is een ruim appartement, waar wij meteen een goed gevoel bij hadden. Wel was het flink gedateerd. Badkamer en keuken waren echt aan vervanging toe. En alles was geel geschilderd. Dat is nu allemaal verholpen. Het was een flinke klus maar het is prachtig geworden, zie de foto’s in dit artikel.

Vraag 2: Waarom hebben jullie een recreatiewoning gekocht?


We zochten iets wat we in eigen beheer mochten verhuren. Op veel plekken langs de kust mag dat niet zomaar meer. Er komt steeds meer regelgeving om verhuur van woningen tegen te gaan. Ik snap dat best, aangezien er zo’n groot woningtekort is. Dit recreatieappartement mag gewoon vrij verhuurd worden, zonder bemoeienis van bijvoorbeeld een VvE (Vereniging van Eigenaren) of een park waar de woning op staat. Zolang wij dit netjes doen en niemand overlast heeft, is verhuren geen probleem. Dat wilden we graag en vonden we bij dit appartement. 

Vraag 3: Hoe hebben jullie dit betaald?

Jaaa, de vraag der vragen. Wij hebben zo’n €54.000 zelf betaald. Voor het overige bedrag hebben we een hypotheek gekregen, binnen de overwaarde van ons eigen huis. Die heeft nu weer een hypotheek van zo’n 90%. Dat is best even slikken. Prioriteit is dan ook komende jaren om de hoogte van de hypotheek flink terug te gaan dringen. Zo voorkomen we dat als de huizenprijzen gaan dalen, we onder water staan. Op het appartement zelf rust dus geen hypotheek. We hebben wel bijna voor de volledige waarde van ons eigen huis nu een hypotheek, ook omdat we eerder al een deel bijgeleend hadden voor de verbouwing. Gelukkig zijn de maandelijkse kosten die daarbij horen heel goed te behappen voor ons, mede dankzij de lage rente.

Vraag 4: Gaan jullie dat wel terug verdienen?

Daar gaan we wel vanuit. En daar hebben we ook flink op zitten rekenen. We verhuren het appartement aan vakantiegangers. Maar buiten het seizoen is verhuur voor langere termijn, bijvoorbeeld een paar maanden aan mensen die tussen twee woningen in zitten, ook een optie. Dan nog houden we er iedere maand fijn geld aan over. We maken ons dus geen zorgen over of we onder de streep wel geld overhouden.

Vraag 5: Gaan jullie nog meer appartementen aankopen?

Nou, voorlopig niet. We gaan eerst eens werken aan schulden terugdringen en lekker sparen. We hebben geen haast. De overdrachtsbelasting voor woningen die je niet zelf gaat bewonen is sinds vorig jaar (toen wij dit appartement kochten) ook gestegen van 2% naar 8%. Dat is best een flinke verschil voor kleine beleggers zoals wij. Dus we zullen wel zien wat de toekomst brengt. 

LEES OOK:  Deze verbouwingen leveren je overwaarde op

Vraag 6: Ik wil dat ook. Heb je tips?

Jazeker. 

1. Idealiseer het bezit van vastgoed niet. Onderhoud kost geld, belastingen kosten geld, verhuur is best een hoop gedoe. Soms presenteren mensen investeren in vastgoed alsof het de heilige graal is. Ik zou altijd een combinatie van verschillende investeringen nastreven. Dus bijvoorbeeld een appartement en daarnaast nog indexbeleggen, ouderwets sparen en investeren in je eigen kennis om zo een side hustle op te zetten. 

2.  Verdiep je in alle kosten. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar alle kosten die er nog bij komen. Van onderhoud, tot servicekosten of verbouwingen. Zet alles op een rij en maak dan de som. Reken met een niet al te rooskleurige huuropbrengst en kijk of je dan in het groen uitkomt.

3. Zorg dat je de regels kent. Op steeds meer plekken mag je niet zomaar een huis verhuren. Of alleen onder bepaalde voorwaarden. Check bij de gemeente waarin je wilt kopen, hoe dat zit. 

4. Spaar! In de meeste gevallen zal je 30% van de koopprijs zelf moeten betalen. Dat is best een bak geld. Dus is serieus sparen écht nodig. Ga nou niet meteen als je dat geld hebt, iets kopen. Je wilt wel een financiële buffer houden voor als je auto kapot gaat of je dak gaat lekken.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: