Een koophuis: op deze onderhoudskosten kun je rekenen

Een eigen (koop)huis. Het is een droom voor velen. Maar wat ben je eigenlijk kwijt aan onderhoud? We zetten het voor je op een rij.

We zaten laatst bij de hypotheekadviseur. We kennen hem (inmiddels) vrij goed. Vind je het gek als je zo vaak verhuist als wij de laatste jaren hebben gedaan. We spraken over dingen die helpen je huis goed te verkopen. Hij vertelde dat hij veel mensen op gesprek kreeg, die hun woning de laatste jaren niet zo goed hadden onderhouden. Je kent het wel, gedateerde keukens en badkamers. Maar ook verouderde elektra en energielabel G. Die mensen kregen, wanneer ze hun huis wilden verkopen, in veel gevallen een tegenvaller te verwerken. De woning bleek dan vaak niet waard wat zij dachten dat het waard zou zijn. Zij hadden de groei van de huizenprijzen een beetje gevolgd en die percentages doorberekend voor hun huis. Maar ja, als je er 20 jaar niets aan doet, holt de waarde van je huis achteruit.

Ja, je huis onderhouden kost geld. Als het nodig is en je hebt die ruimte, kun je het financieren. Zeker wanneer het om verduurzaming gaat. Daar zijn speciale hypotheken voor, waar je een lagere rente voor betaalt. Lees hier meer.

Je huis niet onderhouden kost uiteindelijk misschien nog wel meer geld. Want dan verliest je woning veel waarde.

Wij schrokken best wel, toen we er tijdens de verbouwing achter kwamen dat de elektra in ons huis niet op orde was. Volgens aannemer Jef was het zelfs levensgevaarlijk. Koperen buizen lagen tegen elektriciteitsdraden aan. Hij keek heel ernstig toen hij me dat vertelde. Daar kan blijkbaar brand van komen. Mijn grootste nachtmerrie, zeker met twee kleine kinderen in huis. Dus was het iedere euro waard om de hele boel te vervangen. Ik geloof dat ik straks – als we weer terug zijn in ons huis – lekkerder ga slapen dan ooit. Met veilige elektra en een compleet vernieuwd en nu echt waterdicht dak.

Ik had – toen ik mijn eerste huis kocht – geen idee wat onderhoud zou kosten. Dan heb ik het niet over grootschalige verbouwingen, zoals wij die bijna achter de rug hebben. Maar over jaarlijks onderhoud om je huis veilig en bij de tijd te houden. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk, het vervangen van dakgoten of een nieuwe cv-ketel. 

Vereniging Eigen Huis zocht het uit. Zij concludeerde dat 300 euro per maand gemiddeld is. Dat is alleen voor noodzakelijk onderhoud. Dat lijkt best veel. Maar één keer per 5 jaar zul je toch ongeveer je buitenboel moeten laten schilderen. Dat kost je zo al een paar duizend euro, afhankelijk van hoeveel er te schilderen valt en de huidige staat.

Des te ouder een huis, des te meer onderhoud je hebt. Ons huis stamt uit 1925 en is daarmee niet bepaald de goedkoopste. Een nieuwbouwhuis is wat dat betreft goedkoper. Misschien niet perse in aankoop maar wel in onderhoud. 

Vereniging Eigen Huis maakte een tabel waarin je precies op kunt zoeken hoeveel onderhoud van jouw huis ongeveer gaat kosten. Allemaal op basis van het soort huis dat je bewoont en het bouwjaar. Even mijn eigen huis opzoeken.

Ik heb even opgezocht wat onze twee onder een kap gemiddeld zou kosten aan onderhoud. Dat is 15.218 euro in de eerste 5 jaar. Gemiddeld dus 3.000 euro per jaar. Dat is wel even iets om rekening mee te houden wanneer je een oud huis koopt

Wij hadden, toen we ons huis kochten, een geldpotje voor het opknappen van ons huis. Nu het meeste gedaan is, zetten we nog altijd geld apart in een apart potje. En dat doen we zo..

  • We maakten een apart potje aan in onze bankieren app, noemden het ‘Huis’ en loadde een mooie foto van ons huis op als afbeelding.
  • We bepaalden vervolgens wat wij een reeel bedrag vonden aan onderhoud per jaar. Je kunt de tabel waar we hierboven naar linken, daarvoor gebruiken. Verwacht je groter onderhoud, dan reken je het doelbedrag ook op basis daarvan voor jezelf uit. Je hoeft heus niet overal al een offerte voor aan te vragen. Globaal kun je veel prijzen gewoon in Google vinden.
  • Maak iedere maand een vast bedrag over naar dit potje. Dit bedrag bereken je door het doelbedrag te delen door het aantal maanden dat je nodig hebt om dit geld bij elkaar te krijgen.
  • Wanneer we uitgaven deden, was het potje soms bijna leeg. Dan bouwden we het potje in de maanden erna weer op, met de vaste inleg. 

Trouwens, vergeet je je tuin niet? Dan was bij ons ook best een kostenpost toen we hier kwamen wonen. Om daar wat moois van te maken. Wij wilden graag een tuin met niet teveel werk maar toch lekker groen. Hier lees je hoe je dat doet, een onderhoudsvriendelijke tuin en nog duurzaam ook.

Iedereen die een huis koopt, zou eigenlijk moeten weten wat onderhoud kost. We staren ons soms blind op de koopprijs. Maar vergeet dat onderhoud niet. Dat is écht nodig om de waarde van je woning vast te houden én om veilig te blijven wonen.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.