Eerlijke antwoorden op al jullie vragen

Ze geloofden er niets van. Het moest wel verzonnen zijn. Zulke reacties kreeg ik toen ik mijn persoonlijke verhaal mocht delen op een andere blog. Niet dus. Ik besta echt. En in deze post beantwoord ik al hun vragen. Ook die over hoeveel ik verdien.

Lees ook: Mijn persoonlijke aflos update

Ze hadden nog heel veel vragen, de lezeressen. Hoe dan? Hoeveel dan? Wat verdienen ze? Wat zijn de vaste lasten? Hoe lang hebben ze erover gedaan? Ik werd met allerlei vragen om mijn oren geslagen. Conclusie was over het algemeen: het kan niet, zoveel geld sparen in zo’n korte tijd. Nou, ik besta dus wel. Aangenaam. Ik ben een echt mens, van vlees en bloed. Om ze daarvan te overtuigen, en van dat mijn verhaal niet alleen voor de rijken is weggelegd, geef ik hier antwoord op al hun vragen. Lees je mee?

Lees ook:

 1. ‘Wat verdienen ze dan wel niet?’
  Wij zijn zzp’ers en krijgen ons honorarium (zzp-woord voor salaris) bruto op onze rekening gestort. Daar moeten we dus nog belasting over betalen. Na belasting verdienen wij samen ongeveer 80.000 euro. Zeg, zoiets. Het verschilt ieder jaar. Maar ho: denk dan niet dat we nu supergoed verdienen. We zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. We bouwen geen pensioen op. Wil een opdrachtgever een van ons niet meer, dan hoeven we de dag erna niet meer te komen en krijgen dus ook geen geld.
 2. ‘Dan moeten ze wel tot hun 30e thuis hebben gewoond en niks uit hebben gegeven.’ 
  Niet dus. Mijn man was 17 jaar toen hij uit huis ging, ik zelf 21 jaar. We hebben die eerste jaren allebei als gekken met geld gegooid. Gewoon onbezonnen en onzinnig. Dat hoort er een beetje bij als je jong bent en opeens geld verdient.
 3. ‘Wat zijn hun vaste lasten dan wel niet?’
  Wij hebben zo’n 1800 euro aan vaste lasten. Daar zit de hypotheenrenteaftrek nog niet bij in, omdat die aan het einde van het jaar verrekend wordt met wat we aan inkomstenbelasting moeten betalen.
 4. ‘Dan betaal je een berg belasting over je spaargeld.’
  Nou, dat is wat overdreven. Je betaalt inderdaad belasting over spaargeld (wat ik nog steeds één van de meest bizarre regels van Nederland vindt, maar dat terzijde). Tot 30.000 euro betaal je vanaf 2018 geen belasting. Als je samen bent is dat bedrag 60.000 euro. Over alles daarboven betaal je wel. Dat bouwt zich in stapjes op. Het begint bij 0,6 procent tot 70.000 euro. Daarna tot 978.000 (wat wij dus never nooit niet halen) betaal je 1,3%. Dat valt dus alles mee. Laten we vooral niet doen alsof de voordelen van spaargeld niet opwegen tegen die schamele procent belasting.
 5. ‘Daar hebben ze zeker tien jaar over gedaan, over dat sparen.’
  Nee, hoor. 4,5 jaar om precies te zijn. We hadden een beetje overwaarde over ons eerder huis. De rest was puur spaargeld. Dat betekent ruim 1800 euro per maand sparen. Als je met zijn tweeën bent en ervoor kiest om je vaste lasten laag te houden, kun je zo één heel salaris wegzetten.
 6. ‘Dit is echt weggelegd voor heel weinig mensen.’
  Dat valt best mee. Tuurlijk gaat sparen sneller bij mensen met een goed inkomen. Als je een partner hebt wordt het nog makkelijker. Maar als je het echt wilt, kun je ook met twee beperkte inkomens, of op één inkomen goed sparen. Misschien geen ton in 4,5 jaar, maar wel tienduizenden euro’s. Het gaat uiteindelijk niet om wat er binnen komt, maar om wat eruit gaat. Als je echt wilt, dan kan het.Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

4 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Had ik niet moeten vertellen wat wij verdienen? - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Mijn inkomen van aflopen maand - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Mijn inkomen van aflopen maand – Lelystad Airport Nieuws

4 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  super dat je dit deelt! wij verdienen een heel stuk minder, met 1 salaris redden we tnu ook niet (maar zitten ook uitgaven bij die we kunnen schrappen als t wel zou moeten zoals een maandelijkse inleg bij binck, t aflossen op de duo rekening kan omlaag van 100 naar 60 etc)
  ik heb afgelopen jaar 16000 verdient, als zzper dus ook nog kosten eraf etc.. man bruto in loondienst 42000 dat is inclusief heel veel overuren.. en belasting 42% moet er dan nog af dus netto ook niet bijzonder veel :p en toch sparen we flink dus ik ben zeker blij met hoe t nu gaat 😀 (overzicht van onze kosten is te vinden in mn blog: p)

 2. Mom4life Reply

  Ik kan me voorstellen dat mensen hier wel ‘wat van vinden’. 80.000 Euro netto per jaar is een heel fijn salaris lijkt me. Uiteraard de onzekerheden van ZZP’er zijn, maar ook de voordelen.
  Leuk dat je het zo durft te delen. Hopelijk word je niet met de nek aangekeken nu 😉 (mensen kunnen zo kritisch en/of jaloers zijn)

  1. Astrid Reply

   Ik ben nieuw hier vandaar een heel late opmerking… maar dit is dus geen netto salaris. Dit is een bruto inkomen. Dus daar gaat nog veel van af. Ik hoop dat mensen zich dat wel realiseren. (T0ch?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *