Er is weer een flinke extra aflossing op de hypotheek onderweg!

De dag die je wist dat ging komen is aangebroken. Wij gaan weer een extra aflossing op onze hypotheek doen. En niet zomaar een. Een flinke!

Weet je nog dat ik onlangs vertelde over ons nieuwe spaarplan? We zouden eigenlijk per 1 januari 2020 gaan beginnen, maar waren al zo enthousiast dat we al onze potjes op een hoop hebben gegooid. We kwamen tot zo’n €15.000. Op zich top. Dat betekende dat we een vliegende start zouden maken. Maar het voelde ook een klein beetje als vals spelen. Bovendien: als we al veel maanden voor zouden lopen op de planning, zouden we daar dan niet lui van worden? Zo van: tuurlijk kunnen we een elektrische stofzuigrobot kopen? We lopen maanden voor op ons spaardoel. Nee, dat wilden we niet.

Dus hebben we besloten om een groot deel van het geld dat we al hadden, af te lossen op onze hypotheek. Of eigenlijk besloot mijn man dat. Hij zei: “Renée, we gaan dit aflossen.” Ik dacht er even over na, knikte en zo was het bepaald. Ja, zo makkelijk gaan gesprekken over geld tegenwoordig bij ons thuis. We zitten zo op één lijn dat we het eigenlijk nooit meer oneens zijn. Saai? Nee, joh, er zijn nog genoeg andere dingen om ruzie over te maken. Het huishouden bijvoorbeeld. Toch schat? (Hij leest waarschijnlijk mee)

We doen iedere maand sowieso een vaste aflossing van €800. We doen er komende maand nog eens €9.200 bovenop. Dat betekent dat er in totaal dus €10.000 extra van onze openstaande hypotheek af gaat. Naast onze verplichte aflossing, dus. Het betekent dat we onder de magische grens van €200.000 komen. Kicken. Dat is het enige woord dat ik ervoor kan gebruiken.

Hoeveel gaat dit nu ongeveer schelen? Je mag nadat je extra aflost zelf bepalen of je de maandlasten wilt verlagen of dat je de looptijd wilt verkorten. Wij kiezen voor maandlasten verlagen. We betalen gemiddeld een hypotheekrente 2,4%. Dat betekent dat je ieder jaar 2,4% betaalt over het openstaande bedrag. Als wij nu €10.000 aflossen, dan hoeven we daar nooit meer rente over te betalen. Dat scheelt ons het eerste jaar €240 aan rente die we niet hoeven af te dragen. Volgend jaar weer, het jaar erop weer. En zo nog 29 jaar, want zo lang loopt onze hypotheek officieel nog. Daar word ik wel blij van.

Het geld staat al klaar op de rekening waar de bank het straks vanaf schrijft. Iedere keer wanneer ik het geld zie staan, moet ik glimlachen. Dat gaat straks van onze schuld af. Een vriendin vroeg laatst: ‘Denk je dan niet eerder: daar zou ik leuke dingen van kunnen doen!’ Eigenlijk niet, nee. Natuurlijk zou ik het kunnen verbrassen. Maar dat zou ik niet met een brede glimlach kunnen doen. Want ik weet nu hoeveel geld dat geldbedrag ons de komende decennia gaat besparen. Dat gun ik mezelf meer dan een moment van nodeloos spenden… Vinden jullie me nu saai?

Zijn jullie al extra aan het aflossen? Laat je ervaringen en overwegingen vooral achter in de comments. Oh en over een tijdje komen eindelijk de blogs en vlogs met alle antwoorden op jullie vragen over extra aflossen online. Niet missen? Volg dan het Youtube-kanaal van PorteRenee alvast.

31 Comments

 1. Cindy Reply

  Ja, dit jaar de maximale extra aflossing van € 11.250 gehaald. In 2011 begonnen met maandelijkse bruto-hypotheek van € 533. Nu € 335. Heel blij mee. En verslavend. Had ‘m voor 20 jaar afgesloten tegen 5,7%. Tja … Wanneer is het interessant om de looptijd te verkorten?

  1. Olga Reply

   Hallo,
   Ik weet niet hoe het in Nederland is maar in België bij vervroegd aflossen moet je de boete betalen die gelijk is aan 3 maanden rente. Het is dus niet zo interessant om zo maar vervroegd op te lossen, je opbrengst moet wat hoger zijn dan de boete van 3 maanden.
   In ons geval is het minimum 30K.

   Het interessants om vervroegd af te betalen is in de eerste jaren van je lening; dat is je rente het hoogst. 2% op het bedrag van 200,000 en 2% op het bedrag van 50000 in de laatste jaren is een groot verschil. Ook hebben we gezien door de berekening dat de duur verkorten is interessanter qua rente dan de maandelijkse bedragen verlagen

   1. Kaspar Reply

    In Nederland kennen we de zogenaamde wederbeleggingsvergoeding bij mijn weten niet. Vind het ook een héél vreemde constructie. Ik geef de bank geld en moet vervolgens betalen omdat zij minder rente vangen… dus heeft de bank niet langer de lasten van mijn lening, maar kan doodleuk alsnog de rente opstrijken (tot dat maximum van 3 maanden rente). Raar toch? In Nederland wordt aflossen vaak eigenlijk juist gestimuleerd is mijn ervaring. Dat is dan ook heel normaal. En dat is weer gunstig voor de economie. Minder lasten is meer vrij besteedbaar inkomen om in de economie te pompen en het voorkomt een nieuwe economische bubbel waar grote groepen van de bevolking bij daken huizenprijzen financieel onder water komen te staan.

    1. Jan H Reply

     In Nederland mag je minimaal 10% extra boetevrij aflossen. Afhankelijk van je bank kan dat ook meer zijn, maar meestal is het gewoon 10%. De bank heeft het bedrag wel voor langere termijn gereserveerd met de daarbij behorende kosten. Het kost de bank dus inderdaad geld als je extra aflost.

   2. An Reply

    De wederbeleggingsvergoeding moet enkel betaald worden op het bedrag dat je afsloot. Dus je betaalt als boete drie maanden intrest op het bedrag dat je vervroegd terugbetaalt, niet op het volledige uitstaande kapitaal.

   1. Cindy Reply

    3 jaar geleden naar gekeken, maar toen kostte het aan boeterente zo’n € 30.000. Dat schoot niet op. Ik ging bij het afsluiten voor de zekerheid. Nu maar effe doorbijten en zo snel mogelijk aflossen. Nog € 45.000 te gaan.

   1. Desiree M. Reply

    Looptijd verkorten is goedkoper dan maamdbedrag verlagen. Bij looptijd verkorten betaal je uiteindelijk minder rente terug aan de bank.

 2. Kaspar Reply

  Zo gaaf dit! Lijkt me echt heerlijk…
  En af en toe iets leuks kopen (die stofzuiger robot staat al ca vijf jaar héél hoog op mijn wensenlijstje… twee katten en weinig tijd voor huishouden!…), dat moet ook af en toe kunnen hè… ik reserveer bv altijd max 250 euro van mijn vakantiegeld om iets leuks te kopen dat ik al lang wil. Voor mij echt iets om naar uit te kijken en het helpt om juist dat soort uitgaven de rest van het jaar niet te doen… want ik wil nog zoveel leuke (en vaak ook best nog wel nuttige) dingen!

  1. Marjon Reply

   Leuk om te lezen 😊 In wil heeeeel graag een Kitchen Aid, maar vreselijk duur. Heb al drie jaar op mijn verjaardag geld gevraagd. Heb juist gisteren besloten met mijn verjaardag, DV april, hem te gaan kopen 😍 Mijn oude, goede, keukenmachine met toebehoren gaat naar onze tweede zoon die half april op zichzelf gaat. Iedereen blij. En sinds januari lossen we weer extra af. Alles lekker op een rijtje en in een spirit-flow 💪🏼

 3. HereIsTom Reply

  Wij hebben ruim 5 jaar geleden al onze hypotheek vervroegd afgelost en ik kan je vertellen dat de heerlijk voelt.
  Het huis is nu echt van ons en de maandlasten zijn nu zo lekker laag dat we lekker kunnen sparen en leuke dingen doen nu we ook minder zijn gaan werken.

 4. Caroline Reply

  Ja wij lossen versneld af. Onze hypotheek was zo’n 3 jaar geleden 403.000, inmiddels zitten we op 315.000. Dankzij eigen spaargeld en een schenking van een familielid van 30.000. We willen de komende jaren sowieso zo’n 5000 euro extra per jaar aflossen, hebben mijn vriend en ik afgesproken. De wetenschap hoeveel geld aan rente we hiermee besparen, stimuleert enorm.

  Ook inspirerend: Mijn ouders hebben hun hypotheek in 15 jaar opgelost. Omdat ze nooit meer zijn verhuisd, hebben ze nu al zo’n 20 jaar lage vaste lasten. Ze zijn 60 maar kunnen desgewenst nu al met pensioen.

  1. Marjon Reply

   Leuk om te lezen! Mijn ouders hebben op hun 67ste hun eerste huis gekocht 😃 (door beroep vader kregen ze altijd een huis om in te wonen)

 5. Mieke Reply

  Vorig jaar februari hebben wij een huis kunnen kopen wat precies was wat wij zochten, mijn man heeft nu zijn kantoor aan huis. (Valt wel onder dezelfde hypotheek) Alles is gestript, volledig geïsoleerd en we zijn van het gas af. Dit kostte nog al wat en deels zit het extra in de hypotheek. Dit jaar met hulp van mijn ouders de zonnepanelen aan kunnen schaffen en met alle zonuren leveren we nu eindelijk terug! Joepie! We lossen nu af bij mn ouders en een beetje extra voor de hypotheek. Ik kan niet wachten totdat er meer naar de hypotheek terug kan. Het was fijn dat de bank het tijdelijk voor ons heeft ‘voorgeschoten’, maar we geven het geld graag weer terug 🙂

 6. Ilona Reply

  Jaa druk mee bezig.
  Ik was erg jong toen ik huis uit ging (19jr) en samen met mijn vriend een eigen huis kocht.
  Bijna 10 jaar verder hebben we 75.000 afgelost..
  ben benieuwd hoe onze lasten er straks uit zien. Betalen nu 4.4% rente. Verwacht dat dat straks minder word en hopen dan meer af te gaan lossen 😏

 7. Ria Reply

  Overweging ik wil mijn vaste lasten omlaag hebben, zodat ik geen hartverzakking krijg bij ontslag of bij mijn pensioen (stuk lager). Gevolg veel afgelost. Per maand met veel minder geld rondgekomen. Partner al met vroeg pensioen. Die was er aan toe. Ik nog fluitend naar mijn werk en als ik niet meer fluit kan ik zo stoppen, omdat ik allang meer 1000 euro per maand ( zijnde extra aflossing c.q. sparen) niet gebruik in mijn uitgavepatroon. Mijn vaste lasten zijn een stuk lager als in het begin van het aflosverhaal. Dus ik werk zolang ik er zin in heb.

 8. Lele Reply

  Jullie hebben toch onlangs een nieuwe hypotheek afgesloten? Dan is die 2,4% wel aan de hoge kant, want 5 jaar vast is net onder de 1% en 10 jaar net erboven. Ik sla mezelf voor mijn kop dat ik 2 jaar geleden mijn rente heb vastgezet voor 30 jaar voor 2,64. Helaas was ik toen nog best onwetend wbt financiën.

 9. Renate Reply

  Goed bezig Renee! Wij lossen ook flink af en hebben op dit moment theoretisch ongeveer 230.000 overwaarde. WOZ 562.000/hup was 400.000 is door aflossen nu 330.000 Bij ons speelt de vraag of opstrijken overwaarde en ergens anders nagenoeg hypotheekvrij neerstrijken een goed idee is. Hoe denk jij hierover?

 10. Sabine Reply

  We zijn vorige maand begonnen met 500 euro per maand aflossen op het aflossingsvrije deel. Het begin is er!! Bedankt voor de inspiratie!

 11. Bb Reply

  Geen extra aflossingen hier, we hebben een lage hypotheek van 125 k en we gebruiken ons geld voor een aantal spaardoelen en voor het afbetalen van mijn studieschuld. We willen op termijn een ander huis kopen (over 2-3 jaar) en dan wel extra gaan aflossen.

 12. Sissi Reply

  Wij lossen ook af èn hebben een robotzuiger. Die robotzuiger scheelt ons een hoop tijd (en ik heb van jou geleerd dat het het dan waard is). Dus ik zeg: deel de kosten van de robot door het totaal aantal bespaarde stofzuiguren, en vergelijk die met je netto uurloon 😀

 13. Cloud Reply

  Ik kan me volledig aansluiten bij Sissi: wat een verademing is die robotstofzuiger én toch ook fijn dat we daarnaast extra afgelost hebben op onze woning! Lage vaste lasten zijn ons doel: dat geeft enorm veel ‘rust’ in ons hoofd!

 14. Richard Reply

  Weer lekker bezig. Wij hebben begin dit jaar de rente omgezet. Was 4% en is nu 1,75%. We hebben nu 35k op de spaarrekening staan, maar twijfel aan extra aflossen of wat te investeren in zonnepanelen. Wellicht sparen wij nog 7 jaar door zodat we de hypotheek ineens kunnen aflossen. Of tot een bedrag van 25k. Dat is ook nagenoeg hypotheek vrij 🙂

 15. Moriarty Reply

  Heel goed dat mensen aflossen.
  Snap dat volledig.
  Maar het gaat niet lonen.
  De staat maakt nu al plannen om woningen die volledig hypotheekvrij zijn te belasten.
  Er gaan zelfs plannen rond om afgeloste woningen naar box 3 te verplaatsen. Dan betaal je vermogensbelasting op je huis.
  Dit zijn geen sprookjes.
  Wet Hillen is al afgeschaft. Dat is het begin.

  1. Kaspar Reply

   Het is ook in de huidige wetgeving al niet slim een huis volledig af te lossen… Maar voor bv. 90% aflossen kan prima!! De maandlasten zijn dan te verwaarlozen en je hebt nog steeds wel de belastingvoordelen / -geen nadelen…

 16. Raymo Reply

  Mijn advies: aflossen tot de grens van laagste risicoklasse hypotheek (doorsnee 2/3 marktwaarde vd woning) dan is de rente minimaal. En voel ik me toch vrij. Verder aflossen vind ik een gebrek aan creativiteit. In mijn geval betaal ik hiermee 1,7% op jaarbasis. Daarvan krijg ik ca 45% terug ivm aftrek, dus netto nog geen procent per jaar. Er zijn genoeg relatief risicoloze projecten die veel meer opleveren.

 17. Aerts Reply

  Wij zijn al een tijdje bezig met aflossen, hebben nu nog 7,5 % van de oorspronkelijke hypotheek som staan.
  Net nieuw 10-jaars aanbod gekregen waardoor van het hypotheek bedrag wat we nu betalen nog maar 1/3 overbijft.
  We gaan voor nieuwe keuken 🙂 solarpanels zijn er dit jaar opgegaan.

 18. Marina Reply

  Exact 1 jaar geleden dit huis gekocht en gestart met 454€ pm, nu per 1 oktober betaal ik 399,98€. Niet op vakantie geweest en ipv dure raambekleding , wat kan dat duur zijn, 😯, blijft de plastic folie nog maar even zitten. Je kunt niet en alles kopen en extra aflossen. Het is een keuze, en de mijne is aflossen. Het is en blijft SCHULD.

 19. Lindsey Reply

  Heej Renée,

  Effe een vraagje( die je waarschijnlijk al zo’n 80 x hebt verteld maar zie het zo snel niet terug).

  Heb je een lineaire hypotheek of annuïteiten hypotheek? Ik wist namelijk helemaal niet dat je kon kiezen met looptijd verkorten of lagere maandlasten. Klinkt heel interessant! Morgen maar eens even mijn eigen hypotheek verstrekker bellen en vragen naar de opties. Ik ging er eigenlijk vanuit dat alleen de looptijd verkort kon worden. Nou hebben we ook begin dit jaar pas ons eerste huis gekocht en ben ik nog niet zo ervaren haha!

  1. Joris Reply

   Dit staat gewoon in de hypotheekvoorwaarden die je als het goed is vorig jaar gelezen en begrepen hebt. Hoef je ze echt niet voor te bellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *