Oke, je wilt extra aflossen op je hypotheek. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Is dat niet vreselijk ingewikkeld. Ik vertel het je hier allemaal. En nee: het is hartstikke simpel.

Afgelopen week ging een stukje op PorteRenee over extra aflossen op je hypotheek compleet viral. Zo’n 35.000 mensen lazen het. Ook veel mensen die nog niet aflosten, raakten enthousiast. Maar, zo vroegen zij, hoe werkt dat dan? De meeste dachten dat dat vast heel ingewikkeld zou zijn. Er was zelfs iemand die ervan overtuigd was dat de bank het heel moeilijk maakte, om extra aflossen te ontmoedigen. Nu deel ik dat wantrouwen richting de bank, maar een extra aflossing doen is echt peanuts. Een kind kan de was doen. Nou ja, als die kon internetbankieren dan.

Lees ook: Deze maand gaan we 5,5% van onze hypotheek aflossen

Onze eerste extra aflossing stamt alweer van jaren geleden. We zaten toen bij een andere bank. Ik zal geen namen noemen, maar deze bank was afl0s-technisch echt top! Die maakte het de klant supermakkelijk. We konden inloggen in hun online omgeving en daar via iDeal, zonder aankondiging vooraf, een bedrag overmaken. Er hoefde ook geen leningnummer bij, je hoefde niet eens een rekeningnummer in te toetsen. Klik, send, afgelost. Topsysteem, waar veel banken, wat mij betreft, een voorbeeld aan kunnen nemen.

Inmiddels hebben we een ander huis en een andere hypotheekverstrekker. Dit is er eentje meer van de oude stempel. Toen we weer wilden gaan aflossen, moesten we even uitzoeken hoe dat bij hun kon. Wij moeten nu voor de twintigste van de maand via de site van de bank, doorgeven dat we een extra aflossing willen doen. Deze wordt dan op de 2e van de maand automatisch afgeschreven van onze bankrekening, waar ook de gewone hypotheekkosten vanaf worden gehaald. Even zorgen dat het geld klaarstaat en dat is het. Het vereist iets meer vooruit denken, maar geen probleem.

Je kunt er ook voor kiezen het geld zelf over te maken. Dat moest vroeger, bij mijn allereerste huis ook. Toen stonden er op de site van de bank nog rekeningnummers die je kon gebruiken. Dan moest je er een bepaalde code bijzetten die het voor de bank duidelijk maakte dat het om een extra aflossing ging. Daarbij nog je leningdeel (staat meestal in de omschrijving van afschrijvingen van je hypotheekverstrekker) en dat was het. Tegenwoordig hebben de meeste banken het iets beter geregeld.

Lees ook: Waarom je juist vandaag moet beginnen met aflossen op je hypotheek

Wil je weten hoe het bij jouw bank werkt? Meestal kun je dat gewoon op hun site vinden. Bij veel banken staat er zelfs een knop bij die je direct naar de online omgeving brengt, waar je de aflossing kunt regelen.
Zo werkt het bij de Rabobank
Zo werkt het bij de ING
Zo werkt het bij BLG
Zo werkt het bij Aegon
Zo werkt het bij Florius

Zit je bank er niet bij? Google dan even op de woorden extra aflossen en de naam van je bank. Dan heb je het zo gevonden. Kortom; ingewikkeld is het niet. Weer een drempel minder in je weg naar een afgelost huis.