Extra aflossen op je hypotheek, hoe doe je dat?

Oke, je wilt extra aflossen op je hypotheek. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Is dat niet vreselijk ingewikkeld. Ik vertel het je hier allemaal. En nee: het is hartstikke simpel.

Afgelopen week ging een stukje op PorteRenee over extra aflossen op je hypotheek compleet viral. Zo’n 35.000 mensen lazen het. Ook veel mensen die nog niet aflosten, raakten enthousiast. Maar, zo vroegen zij, hoe werkt dat dan? De meeste dachten dat dat vast heel ingewikkeld zou zijn. Er was zelfs iemand die ervan overtuigd was dat de bank het heel moeilijk maakte, om extra aflossen te ontmoedigen. Nu deel ik dat wantrouwen richting de bank, maar een extra aflossing doen is echt peanuts. Een kind kan de was doen. Nou ja, als die kon internetbankieren dan.

Lees ook: Deze maand gaan we 5,5% van onze hypotheek aflossen

Onze eerste extra aflossing stamt alweer van jaren geleden. We zaten toen bij een andere bank. Ik zal geen namen noemen, maar deze bank was afl0s-technisch echt top! Die maakte het de klant supermakkelijk. We konden inloggen in hun online omgeving en daar via iDeal, zonder aankondiging vooraf, een bedrag overmaken. Er hoefde ook geen leningnummer bij, je hoefde niet eens een rekeningnummer in te toetsen. Klik, send, afgelost. Topsysteem, waar veel banken, wat mij betreft, een voorbeeld aan kunnen nemen.

Inmiddels hebben we een ander huis en een andere hypotheekverstrekker. Dit is er eentje meer van de oude stempel. Toen we weer wilden gaan aflossen, moesten we even uitzoeken hoe dat bij hun kon. Wij moeten nu voor de twintigste van de maand via de site van de bank, doorgeven dat we een extra aflossing willen doen. Deze wordt dan op de 2e van de maand automatisch afgeschreven van onze bankrekening, waar ook de gewone hypotheekkosten vanaf worden gehaald. Even zorgen dat het geld klaarstaat en dat is het. Het vereist iets meer vooruit denken, maar geen probleem.

Je kunt er ook voor kiezen het geld zelf over te maken. Dat moest vroeger, bij mijn allereerste huis ook. Toen stonden er op de site van de bank nog rekeningnummers die je kon gebruiken. Dan moest je er een bepaalde code bijzetten die het voor de bank duidelijk maakte dat het om een extra aflossing ging. Daarbij nog je leningdeel (staat meestal in de omschrijving van afschrijvingen van je hypotheekverstrekker) en dat was het. Tegenwoordig hebben de meeste banken het iets beter geregeld.

Lees ook: Waarom je juist vandaag moet beginnen met aflossen op je hypotheek

Wil je weten hoe het bij jouw bank werkt? Meestal kun je dat gewoon op hun site vinden. Bij veel banken staat er zelfs een knop bij die je direct naar de online omgeving brengt, waar je de aflossing kunt regelen.
Zo werkt het bij de Rabobank
Zo werkt het bij de ING
Zo werkt het bij BLG
Zo werkt het bij Aegon
Zo werkt het bij Florius

Zit je bank er niet bij? Google dan even op de woorden extra aflossen en de naam van je bank. Dan heb je het zo gevonden. Kortom; ingewikkeld is het niet. Weer een drempel minder in je weg naar een afgelost huis.

Share

8 Comments

 1. Mieke Reply

  Wij mogen per jaar 10% boetevrij aflossen op de hoofdsom en doen dat ook altijd. Nu zouden we wel meer willen aflossen maar dat schijnt niet zonder boetebedrag te kunnen (ING), weet je daar nog een oplossing voor?

 2. enthousiast persoon Reply

  Beste Renee

  Hoe kan extra aflossen het beste aanpakken op het moment dat je de hypotheekrente maandelijks terug krijgt? Kan je dan het beste aan het eind van het jaar extra aflossen en dan gelijk weer je voorlopige aangifte doen, of kan je dan ook makkelijk tussentijds aflossen?

  Ik vraag het i.v.m. aanschaf van een nieuwbouwhuis en wij hebben ons bestaande huis tot aan de overdracht aangehouden kortom 2 hypotheken, dan is die maandelijkse teruggave wel even lekker. Maar wij willen wel echt extra af gaan lossen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Laat ik voorop stellen: ik ben geen hypotheekadviseur of financieel expert. Ik vertel vanuit mijn eigen ervaringen dus mijn mening is ook maar gewoon een mening. Een keer per jaar aflossen kan, dan loop je alleen wel het maandelijkse voordeel mis. En op je spaarrekening levert het nu toch niets op. Daarom lossen wij ook ieder jaar af. Als je zzp’er bent, wordt hypotheekrenteaftrek meestal verrekend bij inkomstenbelasting. Dus dan merk je er niet zoveel van. Ik neem aan dat jullie in loondienst zijn? Je kunt het ook gewoon zo door laten gaan en er dan vanuit gaan dat er geld terug moet aan het einde van het jaar. Ik zou zeggen: bel Belastingtelefoon even. Zij kunnen je het beste advies geven aan de hand van jullie situatie. 0800-0543 (gratis). Dat nummer ken ik inmiddels wel uit mijn hoofd 🙂

 3. Johanna Reply

  Ik dacht gisteren toen ik dit bericht las: oh ja, vorige keer (ongeveer een jaar geleden) was dat best wel een ouderwets gedoe met aanmelden, geld overschrijven etc. Ik dacht: even kijken of dat al verbeterd is. En ja, het was inderdaad een stuk makkelijker (met iDeal zelfs zónder het gebruik van de Rabo Scanner). Het was zelfs zo makkelijk dat ik meteen maar duizend euro heb overgemaakt, haha!

 4. FIrE girl Reply

  Klinkt goed, met op de sparhypotheek bleken de mogelijkheden erg beperkt. De bandbreedte was al snel bereikt, terwijl we veel meer konden inleggen. Aflossen en daardoor een kortere looptijd kon ook niet door de wettelijke beperkingen. Nu is geloof ik die minimale looptijd los gelaten. We hadden dus wel geld om af te lossen, maar mochten dit niet. Uiteindelijk hebben we de hele boel verkocht .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *