Georgina (32) wil voor haar 45e hypotheekvrij zijn

Georgina (32)  wil – samen met haar vriend – voor haar 45e hypotheekvrij zijn. Door middel van fanatiek aflossen hoopt ze dat de bereiken.

Oorspronkelijke hypotheek: 278.000 euro
Nog af te lossen: 192.100
Hoe lang over gedaan: 6 jaar

Even rekenen, hoor. Jullie hebben de afgelopen 6 jaar gemiddeld zo’n 1200 euro per maand afgelost. Hoe dan?
‘Iets minder, want er zit ook een verplichte aflossing in de maandlasten. Maar het blijft een gigantisch bedrag, he? Al losten wij niet per maand af. We losten af zodra we 5.000 euro bij elkaar hadden. Dat werkte voor ons beter. We gebruikten alle meevallers die we kregen voor de hypotheek aflossen. Maar ook teruggave, bijvoorbeeld. De dertiende maand van mijn man ging naar de bank. Vakantiegeld. Dat zijn bedragen die we sowieso niet nodig hadden om te leven, dus dat leek ons het beste doel. Van mijn man’s fulltime salaris en mijn parttime salaris (28 uur) konden we ook prima sparen voor de vakantie. Ook teruggave zoals hypotheekrenteaftrek spaarden we om vervolgens mee af te lossen. We betaalden die bedragen dus bruto, om het zo te zeggen. Aan die bedragen waren we gewend, omdat we het altijd al zo deden. Dus dan mis je het ook niet.’

Lees ook: Je hypotheek aflossen? Een 10-stappen plan.

Vinden jullie het aflossen zwaar?
‘Nee, dat woord zou ik er helemaal niet voor gebruiken. Eerder: leuk. Of: motiverend. We zien de maandlasten zo hard dalen. We betalen nu al honderden euro’s minder dan toen we deze hypotheek net hadden. Dat vinden mijn man en ik allebei gaaf.’

Zijn er ook geen zware momenten dan?
‘Tuurlijk, wel. Soms denk ik wel eens: wat maken we het onszelf toch zwaar. Ik zie om me heen iedereen lekker met geld smijten. Die hypotheek aflossen is van latere zorg. Soms kan ik daar wel eens jaloers op zijn. Dan denk ik: kon ik maar zo onbezonnen zijn. Ik denk teveel na, dat zit me ook wel eens in de weg. Mijn man moet wel eens zeggen: nou ophouden met tobben. We kopen dit gewoon. Of we boeken die vakantie gewoon. Je kunt ook overdrijven.’

Wilden jullie vanaf het begin af aan al versneld de hypotheek aflossen?
‘Ja, dat was vanaf dag één het plan. We kozen voor een annuïteitenhypotheek die zichzelf sowieso binnen 30 jaar aflost. We volgden al tijden een paar Amerikaanse blogs, die gingen over financiële onafhankelijkheid. Daar ging het ook vaak over je huis aflossen. Mijn man was de eerste die daar enthousiast over was. Hij mailde me dan links door van stukken die ik volgens hem écht moest lezen. Het duurde even maar langzamerhand raakte ik ook bevallen door het aflos-virus. Gelukkig, maar. Want als je met zijn tweeën ervan overtuigd bent dat dat de juiste weg is, kan het hard gaan met aflossen.’

Lees ook: 3 ton aflossen in 10 jaar. James deed het.

Nu zullen mensen die dit lezen denken: zoveel geld iedere maand. Wat verdienen die mensen wel niet?
‘Dat snap ik. En ik moet ze teleurstellen. Wij hebben helemaal niet van die dikke banen. Ik werk parttime op een communicatieafdeling van een groot bedrijf, mijn man heeft een eigen bedrijf in tuinonderhoud. We zijn geen directeuren met dikke auto’s en dito salarissen. Al denk ik dat aflossen wel makkelijker is omdat mijn man zelfstandige is. Je betaalt omgerekend minder belasting en bent vrijer in het afsluiten van verzekeringen. Ook pensioenopbouw heb je meer in eigen hand.”

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Hoe houd je zoveel over om af te lossen?
‘Geen dingen kopen die je niet nodig hebt. Strikt zijn op je vaste lasten. Dus geen gekke abonnementen of andere dure hobby’s. Ik geloof dat bijna iedereen flink kan besparen op verzekeringen. Wij hebben bijvoorbeeld van al onze verzekeringen het eigen risico verhoogd. Bij verzekeraar Deck kun je dat bijvoorbeeld doen. Onze premie is daardoor met dik 30% omlaag gegaan. We hebben genoeg spaargeld om klein pech zelf op te vangen. Op dat soort manieren proberen we de kosten laag te houden en daardoor kunnen we meer aflossen. Je moet echt je boodschappengeld goed in de gaten houden. En vooral heel enthousiast zijn over het aflossen. Dat doet je dubbel nadenken over iedere uitgave. We geven onze twee kinderen van 6 en 7 veel liefde maar niet zoveel onnodige spullen. Ze vermaken zich kostelijk in de speeltuin en op de trampoline in de tuin.’

Jullie zijn voor jullie 45e hypotheekvrij? Dat is wel heel cool!
‘Ja, dat is wel het doel. Als we blijven aflossen zoals we nu doen moet dat ruim gaan lukken. Ik wil onze hypotheek aflossen voor mijn 45e verjaardag. Dat zou zeker cool zijn. We voelen ons soms stiekem een beetje pioniers. Al zijn er meer mensen die versneld aflossen, de meeste mensen toch nog niet. We zwemmen tegen de stroming in. Dat vind ik tof en dat doen we graag. Na mijn 45e moet ik even op zoek naar een andere tegendraads besluit. Maar ons kennende komt dat wel goed.’

Wie van jullie is er al bezig met extra aflossen op de hypotheek? En hoe doe je dat?

28 Comments

 1. Audrey Reply

  Ik los ook extra af, heerlijk! Bij mij is het minimale bedrag om af te lossen 1000 euro, dus dat hou ik aan. Met z’n tweeën gaat het natuurlijk sneller, al hebben zij wel al kinderen die ook wat kosten. Mooi dat ze genieten van de kleinere dingen!

 2. Sandy Reply

  Goed bezig Georgina!!! Ga zo door!

  Ik ben momenteel 32, alleenstaand met een eigen woning van +/- €230.000,- waard. Ik een gemiddeld salaris van netto iets meer dan €2000,- en momenteel zijn mijn vaste hypotheeklasten 75,- per maand (ik heb al 3 jaar 20% boetevrij afgelost). Aangezien ik vrij lage maandlasten heb en van mezelf al vrij zuinig ben, spaar ik zo’n €1200,- per maand die rechtstreeks naar de spaarrekening gaan. Daar komt in mei dan nog eens mijn vakantiegeld bij. Ik los dus elk jaar 20% boetevrij af op mijn hypotheek, waardoor ik op m’n 34e hypotheekvrij (tevens schuldenvrij) zou moeten zijn als alles verloopt zoals het nu gaat. Ik kan niet wachten totdat ik m’n laatste euro aflos.

 3. Inge Reply

  Fijn om te lezen dat nog meer jongen mensen snel willen aflossen. Op dit moment ben ik 22 & als we in deze woning blijven wonen dan wil ik voor mijn 35ste hypotheek vrij zijn.

 4. juul Reply

  Hier ook rond onze 45e hypotheekvrij. Nu 5 jaar geleden. Heerlijk. Het voelt zo goed! We deden het op dezelfde manier. Iedere keer als er 5000 euro over was dan stortten we dat. Heel motiverend.

 5. Kaspar Reply

  Haha… Mijn doel is om voor mijn 45e een hypotheek aan te gaan 😉 Maar ook ik wil dan zeker kijken om af te gaan lossen. Maar dat zal in mijn geval ook keihard moeten aangezien mijn pensioen geen vetpot is. Dus tegen pensioentijd moet de hypotheek toch wel grotendeels afgelost zijn, anders heb ik tegen die tijd een uitdaging. De kloof tussen kopers en huurders blijft wel een heel vreemd verschijnsel hier in Nederland… Met een eigen huis kun je financieel zó veel ruimte creëren als je het slim aanpakt (zoals ook in dit verhaal, of nog mooier zelfs de reactie hierboven van Sandy!). Maar ja, als je (nog) geen hypotheek rond krijgt mag je bizarre bedragen aan huur betalen en kom je financieel geen steek verder. Als gevolg daarvan is mijn enige doel dat ik straks op mijn 67e hypotheekvrij ben. Maar of dat gaat lukken?? Ik moet het nog zien… Want zo hard werken als ik nu doe, ik weet nu al dat ik dat niet nog 20-30 jaar vol ga houden.

  1. marieke Reply

   Maar je kan nu toch wel zo veel mogelijk sparen om dat dan in het huis te stoppen? Dan ben je nu al bezig om een lage hypotheek en lage maandlasten te creëren.

 6. Veertigermetkids Reply

  We hebben door inkorting hypotheek al geregeld dat we op 45/40 jaar hypotheekvrij zullen zijn. Er zijn jaren geweest dat 50% van ons inkomen naar de hypotheek ging. Door goed te kijken naar onze uitgave hebben dit kunnen redden. Daarnaast hoeven we niets te missen. We gaan op vakantie en de kinderen missen ook niets.

 7. Esther Reply

  Netjes hoor! Wij zijn ook versneld aan het aflossen. Hebben een iets hogere hypotheek en een snel stijgende woning-waarde. Afgelopen maandag kwam de nieuwe WOZ-waarde binnen en die, in combinatie met de vele extra aflossingen, zorgt ervoor dat we nu in de laagste risico categorie vallen en de rente opslag er af gaat. Heerlijk, scheelt weer tientallen euros per maand. Op naar de 0!

 8. Dio Reply

  Oh wauw! Lekker bezig! Het is een heerlijk gevoel. Echter vraag ik mij af of je jezelf niet te beperkt in leuke dingen doen. Ik bedoel je moet ook kunnen genieten van de dingen en een keer uiteten kunnen als je dat wilt bijvoorbeeld.

  1. HereIsTom Reply

   @Dio; Welnee, je hoeft ook niet op een houtje te gaan bijten, maar door de extra aflossing worden je maandlasten steeds lager waardoor je meer overhoudt.

   1. Dio Reply

    Helemaal mee eens. Maar je moet alleen niet té streng worden voor jezelf waardoor je niets kunt doen. Ik zeg niet dat dat hier het geval is, maar meer in het algemeen. Ik zie best vaak mensen compleet doorslaan. Terwijl je er ook een beetje van moet kunnen genieten.

 9. Aaf (Zuinigaan) Reply

  Ik was op mijn 45e ook volledig hypotheekvrij! Ik huurde en had een bjistandsuitkering met huursubsidie. Later kwam voor die huursubsidie de huurtoeslag in de plaats.
  Op mijn 45e moest het nog jaren duren voordat ik mijn eerste koophuis (en tot nog toe laatste koophuis) kon kopen.
  Mijn huis kocht ik op mijn 54e! Toen was ik voorlopig nog niet hypotheekvrij!

  Eerlijk gezegd verbaas ik mij over de enorme inkomens van de mensen die op jouw blog een verhaal vertellen! Ik kon jarenlang maar 50 euro per maand sparen!

  1. Olga Reply

   Ik heb ook altijd het idee op deze blog dat het om mensen gaat met ruim boven modale inkomens, Aaf. En dat ze zelf niet in de gaten hebben dat ze zo veel meer inkomen hebben dan het gros van de mensen. In dit verhaal wordt het ook weer heel luchtig gebracht dat als je een beetje moeite doet je zo even €1200 per maand kan aflossen en ondertussen toch ook nog uit eten kan gaan een paar keer per jaar op vakantie en misschien ook nog wel 2 auto’s voor de deur hebben staan. Voor mij is €1200 een 3/4 maandsalaris. Post- Hbo functie, ruim 20 jaar werkervaring in de zorgsector voor 28 uur per week. Af en toe lees ik hier, omdat het in Aaf haar blogrol staat, maar de verhalen hier zijn nauwelijks serieus te nemen en staan ver van mij af. Waarom is bij deze mensen de grens van 45 jaar eigenlijk zo belangrijk?

   1. Marieke Reply

    Het gaat echt niet perse om de leeftijd van 45 jaar hoor. Maar een deadline houd je geprikkeld. En het is echt niet alleen weggelegd voor mensen met een mega inkomen! Ook wij lossen extra af. Ik ben verpleegkundige werk 16 uur. Mijn man werkt gewoon in loondienst bij een metaalbedrijf. We hebben 2 kinderen. Maar we zetten mijn 13e maand lossen we af. De hypotheekrenteaftrek word jaarlijks uitbetaald en lossen we af. Ook als we meer geld terug krijgen bij belasting lossen we dat extra af. Daarmee worden je maandlasten al wat lager. Dat zetten we dan ook opzij en zo kan je toch extra aflossen, ook als je geen bovenmodaal inkomen hebt.

   2. Chantal Reply

    Hi Olga, als je 36 uur zou werken dan kom je toch ook uit op meer dan 2300 euro p/m? Of is 1800eur p/m bruto voor 28 uur?

    Ik heb 2300 eur netto en daarmee beleg ik 300 eur, en betaal per maand ook 580 euro + 500 extra aflossing, en dan met vakantiegeld en 13e maand enzo lukt me dat makkelijk.. ik ga ook uit eten – maar dan 1x per maand en wel zo goedkoop mogelijk, en vakantie ook low budget. Ik doe het dan wel zonder de auto’s en zonder kinderen. Heb ov van mn werk en fietsen, wat natuurlijk scheelt..

    Misschien kunnen we ons allebei aanmelden voor waar doet ze het van :-).

    1. Yara Reply

     Mm, ik heb het idee dat ik als starter nooit een huis kan gaan kopen… Twee jaar WO afgestudeerd, met een studieschuld van €15.000. Inmiddels ook twee jaar werkzaam voor 40/uur per week (en daarnaast 2,5 uur reistijd per dag..) voor €2050 netto per maand (incl. reiskosten). Helaas een huur van bijna (€1100, wel incl.) en geen recht op huurtoeslag. Per maand blijft er ongeveer €200 over om te sparen. Maar zelfs een simpel appartement kost hier €200.000… Inmiddels zit ik er sterk aan te denken om weer bij mijn ouders in te gaan wonen, kan ik tenminste meer sparen voor ooit een eigen plekje

  2. Carola Reply

   Ik verbaas me niet over de inkomens eigenlijk. Ik ben zelf 28 jaar, inmiddels ruim 10 jaar aan het werk (kinderopvang). Ik werk 33 tot 45 uur in de week en mijn man 40 tot 50 uur. Wij harken samen ongeveer 5500,- per maand binnen. Dat er mensen zijn die minder verdienen weet ik, maar ik weet ook dat er mensen zijn die daar boven zitten. Dat hou je toch altijd? Waarom is het gelijk ongeloofwaardig vraag ik me dan af. Misschien dat mensen met een lager inkomen er moeite mee hebben dit openbaar te maken en dus niet voorkomen op deze blog? Ik raad ze juist aan het wel te doen… openheid over geld is belangrijk!

 10. Richard Reply

  Wat grappig. Altijd leuk om te lezen dat veel meer mensen extra aflossen. als je eenmaal gaat aflossen wordt je steeds gemotiveerder. Het is net als afvallen.

  Wij zijn ook van dezelfde leeftijd en iets lagere hypotheek. 1/5 jaar geleden de rente omgezet voor 10 jaar vast (1,5%). Wij hebben ook een annuïteiten hypotheek. Wij hebben toen gekeken wat de hypotheek is over 10 jaar. Dat bedrag gedeeld door 120 maanden. Het bedrag wat eruit komt sparen wij nu maandelijks, zodat wij dit in 1 keer kunnen aflossen. Dan zijn wij rond onze 42e hypotheekvrij. Wij kunnen daarnaast gelukkig nog lekker op vakantie en genieten van het leven. Het is dus een kwestie van op onze handen zitten en wachten. Echter, denk ik, als we eenmaal weer een fors bedrag gespaard hebben, dat we de maximale aflossingen doen. Heerlijk gevoel en geeft een hoop rust. Dan gaan de maanlasten weer fors omlaag.

 11. Seits Reply

  Wij zijn rondom onze 50ste hypotheek vrij. Nog 10 jaar aflossen. Wel kunnen wij tzt al minder gaan werken. Ook lekker.

  Ook wij gaan nog steeds 3 x per jaar op vakantie ( 2x kamperen, 1x huisje tijdens studiedagen). De kinderen mogen op twee sportclubs, krijgen leuke kleding en komen niets te kort. Het enige wat ik doe ik budgetteren, letten op de uitgaven en continu zoeken naar besparingen. En natuurlijk hard werken. Allebei fulltime.

 12. Natasja Reply

  Wij zijn in 2025 hypotheekvrij, als alles gaat zoals gepland. Ik ben nu 34 jaar oud. Ik kan bijna niet wachten tot de hypo is afgelost. We hebben nog 118.000 van de oorspronkelijke 205.000 te gaan. Het geeft waanzinnig veel energie om een lage schuld te hebben, die alleen maar slinkt. Daarnaast doe ik ook nog aan indexbeleggen (partner niet, die vindt beleggen eng) . Ik wil in de toekomst financieel onafhankelijk zijn van een baan. We zijn in 2017 begonnen met maandelijks extra inleggen op onze bankspaarhypotheek; 700 euro per persoon. Dat is veel, dat besef ik. Toch lukt het door besparingen op vaste lasten, opletten met boodschappen en slim vakanties plannen. Het saaie middenstuk, consequent volhouden, is soms lastig, maar we hebben ons doel helder voor ogen!

 13. HereIsTom Reply

  Wij zijn sinds ons 40e ook hypotheekvrij en dat voelt heerlijk!
  Wij hoorde ook vaak om ons heen waar doe je het van, maar veel mensen weten niet wat ze waar allemaal per maand aan uitgeven.
  Als je ziet hoeveel geld er eigenlijk iedere maand onnodig over de balk wordt gesmeten, hou eens een kasboek bij zodat je weet waar je het allemaal naar toe gaat en je zo kan besparen op de uitgaven en wat je overhoudt kun je de hypotheek extra mee aflossen.
  Niet jaloers zijn op mensen die zoveel onnodig geld uitgeven, die moeten blijven werken tot ze 70 zijn en hopen dat hun pensioen dan nog genoeg oplevert om leuk te kunnen leven.
  Sinds onze hypotheek is afgelost sparen we flink, dat kan ook omdat de maandlasten laag zijn, op ons 55 kunnen we met vervroegd pensioen en lachen wij 😉

  1. 9lga Reply

   Het is je van harte gegund, maar de laatste zin komt onsympathiek over. Het is niet iedereen gegund om de zaken zo goed voor elkaar te hebben. Wat als je na je afstuderen wegens een recessie en grote werkeloosheid geen goed betaalde baan kunt krijgen en eerst jaren in werkervaringstrajecten en Melkert banen wordt ge parkeert? Dan kun je geen huis kopen en vermogen opbouwen. En pas op latere leeftijd een partner krijgt waarmee je dan kinderen krijgt? Mijn man is op zijn 48ste vader geworden en toen hebben we een huis gekocht om op te knappen. Over krap 4 jaar mag hij met pensioen, maar is het huis nog niet afgelost en zijn onze kinderen nog niet volwassen. Maar hij is kerngezond, renoveert eigenhandig een oud huis en is blij met zijn baan omdat hij heel goed weet wat is om werkeloos te zijn. Hij peinst er dan ook niet over om eerder te stoppen met werken. Zelf zou ik dat wel willen, dat is denk ik toch omdat ik na mijn afstuderen gelijk aan het werk ben gegaan en nooit werkeloos ben geweest. Andere generatie met veel minder tegenspoed, speelt een grote rol denk ik. Jongere mensen gaan er wel vaak vanuit dat het leven maakbaar is en (financieel) voorspoed een keuze is.

  2. Nick Reply

   Mooi om te lezen. Wat zijn de financiële consequenties (belastingen etc.) als je hypotheekvrij bent. Ik lees hier weinig over.

 14. Peter Reply

  Man man wat een positieve verhalen ik wil ook zo snel mogelijk hypoteek vrij zijn
  Gewoon het idee dat je financeel onafhankelijk bent ben nu 40 probeer binnen 5 tot 10 jaar volledig op nul te staan
  Met een beetje mazel gaan mijn btc zo snel de lucht in dat ik volgend jaar al klaar kan zijn maar dat blijft voorlopig nog ff dromen in ieder geval ben ik het er helemaal mee eens dat je zo snel mogelijk van je hypoteek af moet zijn tenslotte is en blijft geld lenen een schuld hebben

 15. La Cara Giorgio Reply

  Hey iedereen, ik had deze instelling ook om versneld af te lossen. Ik moest nog 7 jaar en was ook voor mijn 45ste hyptheekvrij. Ik heb vorig jaar mijn hele instelling omgegooid. Ik besef nu hoe dom ik wel was om versneld af te lossen. Ik heb mijn hypotheek terug naar 20 jaar omgezet. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik van 1250 naar 520 euro per maand aflos. Dat wil zeggen datbik 730euro maandelijks over hou. Dat geld beleg ik dat me weer geld opleverd waar ik weer mee investeer in beleggingen of nieuw vastgoed. Ik heb al mijn overbodige verzekeringen en pensioensparen ook stop gezet..voor mijn pensioen zorg ik zelf wel. Ik groei nu enorm hard. Het voordeel van mijn het versneld afbetalen is dat ik nu flink wat overwaarde heb gecreëerd op mijn woning. Deze kan ook weer gefinancierd worden. Ken het verschil tussen goede en slechte schulden. Wat je ook doet, veel succes

 16. Roy Reply

  De vaak toch beste jaren van je leven(gezin, gezond, fit enz enz) beperken door zo snel af te willen lossen, zorg gewoon voor een niet te duur huis verdeel het bedrag over 30 jaar en leef elke dag.
  Er zijn helaas ook mensen die voor hun 45ste verjaardag horen nooit 46 te zullen worden.

 17. Elmer Reply

  Persoonlijk snap ik die obsessie met hypotheek aflossen niet zo goed. Tuurlijk, het zal een fijn gevoel geven om geen schuld te hebben. Maar als je 5000 aflost op je hypotheek, scheelt je dat met de huidige hypotheekrente (1,5-2%) zo’n 75-100 euro per jaar. Terwijl als je diezelfde 5000 in een goed beleggingsfonds stopt, kan je met een realistische 6% rendement 300 per jaar extra inkomen genereren.

 18. Carola Reply

  Ik vind het super knap al die mensen die zo kunnen aflossen! Wij verdienen ook goed. En willen zeker ook gaan aflossen (na de verbouwing). Maar ik denk soms ook… wat als je ziek wordt? Misschien ben ik een doemdenker hoor. Maar om mij heen overlijden mensen soms vrij jong en dan wil ik wel geleefd hebben. Natuurlijk doen we dat nu ook. Maar we eten bijvoorbeeld 1x per maand buiten de deur. We zijn nu ivm verbouwen al 2 jaar niet op vakantie gegaan omdat alles in de verbouwing zit. Is niet erg, ik doe dat graag. Maar ik zou komend jaar toch wel graag weer even erop uit willen. En zo zijn er meerdere dingen. Ik leef graag bewust maar wil ook nog de vrijheid behouden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+