Het sneeuwbaleffect helpt je je hypotheek aflossen

Het sneeuwbaleffect maakt van alle kleine beetje sneeuw opeens een enorme bal. Dat effect kun je ook gebruiken bij het aflossen van je hypotheek.

Wij lossen iedere maand 1.000 euro af op onze hypotheek. Daardoor gaat er 3,77 euro per maand van ons verplichte maandbedrag af. Nu kun je denken: dat is niet veel. Tuurlijk, voor 3,77 euro per maand koop je net een brood, een pot pindakaas en een banaan. Wat trouwens een prima lunch oplevert. Maar rijk word je er niet van. Nu moedig ik iedereen aan om dat anders te bekijken, namelijk volgens het snowballeffect.

Lees ook: Deze geldtruc levert je je eerste 1000 euro op


Het bedrag dat je hypotheekbedrag iedere maand omlaag gaat, gebruik je om af te lossen. Je stopt die 3,77 euro niet in je eigen portemonnee, maar maakt ‘m met die vaste 1.000 euro over naar de bank. De maand erop krijg je daardoor niet een verlaging van 3,77 maar van (bijvoorbeeld) 3,85. De volgende aflossing is dan die vaste 1000 euro, de 3,77 die je in de eerste maand bespaart had en de 3,85 van de tweede maand. Zo wordt het bedrag dat er wegvalt door je aflossing steeds een beetje groter. Wanneer je dat voordeel weer gebruikt om opnieuw af te lossen, ontstaat er een sneeuwbaleffect dat groter en groter groeit. Ben je van de cijfers? Check dan de site van mijn collega-blogger Janine eens, getiteld Simpel RIjk Leven. Zij schrijft hier ook over en komt met een solide tabel waarin je precies kunt zien hoeveel zo’n sneeuwbaleffect oplevert.

Het aflossen van je hypotheek is een langetermijnproject. Tenminste, als er niet plots een rijke oom of tante overlijdt die besloot zijn of haar gehele vermogen aan jou te doneren. I wish. Al heb ik mijn ooms en tantes nog altijd liever levend, hoor. Aflossen gaat beetje bij beetje. Zeker in het begin kan het effect van een aflossing tegenvallen. Je sluit weer eens een paar honderd euro weg en krijgt een brief van de bank dat dit je maandelijks 1,50 euro oplevert. Dan is opgeven verleidelijk. Ik zeg: hou vol. Wij zijn nu een paar jaar bezig en zijn flink in maandlasten gedaald. Wij betalen nu 660 euro bruto voor ons huis, terwijl we zonder extra aflossingen nog op bijna 1000 euro hadden gezeten. Dat is voor mij het verschil tussen ervoor krom liggen en gewoon rustig slapen.

Dit sneeuwbaleffect kun je trouwens ook gebruiken bij het aflossen van andere schulden, zoals je studieschuld of een persoonlijke lening bij de bank. Je kunt een variant ook gebruiken wanneer je helemaal geen schulden hebt. Bijvoorbeeld wanneer je kind 4 wordt, naar school gaat en niet meer naar het kinderdagverblijf hoeft. Neem het bedrag dat dat je altijd kostte en blijf het apart zetten, maar nu op de spaarrekening. Zo merk je er niets van en spaar je toch aanzienlijk.

Lees ook: Deze 15 geldboeken veranderden alles voor mij