Huis kopen? Op deze manier kan het nog wel

Een huis kopen? Niet te doen. Paniek! Paniek! De woningmarkt zit op slot. De huizenprijzen stijgen, de hypotheekrente ook. Zeker starters komen lastig aan een huis en hypotheek. Ik ben niet zo van het mopperen daarover, denk liever in oplossingen. Er zijn in Nederland nog geweldige huizen te krijgen, die je nog wel kunt betalen. Je moet er alleen wel voor open staan.

Ik woon in Swifterbant. Waar? Swifterbant. Dat is een dorpje in Flevoland. Wil je niet dood gevonden worden? Mooi! Daarom zijn de huizenprijzen hier ook nog goed te doen. Wij kochten voor 265.000 euro een 2-onder-1-kap met vijf slaapkamers. Superblij mee. Binnen een uur zijn we in Amsterdam en Zwolle is een half uur verderop. Het is hier groen en er zijn overal speeltuintjes waar kinderen heerlijk buiten kunnen spelen. Ik woonde zelf ook lange tijd in de Randstad en zag mezelf daar niet zo snel vertrekken. Toch deed ik het. Omdat ik koos voor een vrijer leven, financieel gezien. Misschien ga ik ooit wel terug, wanneer mijn kinderen groter zijn en ik weer eens met mijn man uit eten kan zonder een oppas te regelen. Voor nu is het hier perfect.

Lees ook: Zoveel scheelt het als je vooraf spaart voor je huis

Ik kijk met verbazing toe hoe mensen zich blindstaren op de Randstad. Ik snap dat daar de meeste banen zijn, hoor. Ik snap dat niet lang wilt reizen naar je werk, misschien. Al zijn er prachtige dorpen en steden binnen een uur van de Randstad. Wat is nou een uur? Bovendien: als je buiten de Randstad koopt, zijn je lasten beduidend lager. Dat betekent dat je, als je dat wilt, misschien wel minder kunt gaan werken. Je hebt tenslotte minder geld nodig. Blijf je in de Randstad, dan heb je misschien minder reistijd (al hoeft dat niet perse zo te zijn). Het betetekent ook dat je kosten veel hoger zijn, daardoor je meer uren moet werken voor je huis. Een huis zoals dat van ons kost in Haarlem, waar ik ooit woonde, zeker 2 ton meer. Dat betekent dat we het nooit zouden kunnen betalen met de uurtjes die we nu werken. Nee, dan zouden we allebei weer fulltime aan de bak moeten. Als dat je keuze is, helemaal top. Maar dat is (nu) niet de mijne.

De stad is heerlijk. Ik geniet ook van de markt in Haarlem, de musea in Rotterdam en al die boetiekjes in Amsterdam. Grappig, eigenlijk. Want als je daar gaat wonen heb je misschien helemaal niet zoveel tijd meer om daarvan te genieten. Je bent namelijk vooral aan het werk, om dat huis te kunnen verkopen. Wij gaan geregeld de stad in. Zo ver is het niet. Daar hebben we, nu we gekozen hebben om er niet meer te wonen, meer tijd voor. Niks mis trouwens met toch kiezen voor de Randstad. Ik zie de voordelen ook heus wel. Besef alleen wel wat de invloed is van de kosten die dat met zich meebrengt. De invloed die dat op je leven heeft. Want nu kun je die hypotheek die je net aan kon krijgen, misschien makkelijk betalen. Wat als je kinderen krijgt en minder wilt werken? Wat als je opeens zin hebt om een bedrijfje in mozaïeken te beginnen (ik roep maar wat). Dat kan met hoge vaste lasten niet meer. Die vaste lasten houden je vast. In je huidige baan, in je huidige leven.

Lees ook: ‘Ik heb mijn tiny house bijna bij elkaar gespaard’

Denk er gewoon eens over na. Wat jou nou gelukkig maakt. Misschien is dat de reuring van de stad wel. Of toch de vrijheid van een leven zonder stapels rekeningen. Hoe dan ook: RTL Z vertelt je waar je in Nederland nog wél een betaalbaar huis kunt kopen. Voor een ieder die ervoor open staat. En dat kan ook dichtbij de Randstad zijn, hoor.

Share

4 Comments

 1. Financefitgirl Reply

  Wij hebben verkocht in Amsterdam (boven de vraagprijs, zoals in het filmpje vermeld) en gekocht in een stad dicht bij Eindhoven. Zo hebben we echt geprofiteerd van de gekte op de huizenmarkt in de Randstad! En in 15 min zitten we in Eindhoven, dus helemaal prima. Velen vonden het gek dat we hier gingen wonen (waar ik vandaan kom) i.p.v. in het hippe Amsterdam (waar mijn vriend vandaan komt), maar wij vinden het vooral heel slim ;-).

 2. C. Reply

  Wij hebben een boerderijtje met 1 ha land in Duitsland voor 200.00 gekocht, kwartier van de grens. Mijn man moet nu wat verder rijden naar zijn werk, maar het is het waard. Als ik de huizenprijzen in Nederland hoor val ik stijl achterover ????

 3. Masselink Reply

  Huizen buiten randstad zijn goedkoper
  Wat mijnopvalt is dat de reiskosten nergens vermeld worden.
  In Amsterdam had ik geen auto, niet nodig
  Nu, wel en dat zijn toch hoge kosten, zeker als je een uur moet rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *