Hypotheek afgelost: komt dan de Belastingdienst aankloppen?

Versneld je hypotheek aflossen is populair. Maar wat als dat gelukt is? Moet je dan belasting betalen over je afgeloste huis? We vertellen je hoe dat zit.

Door Renée

hypotheekvrij belasting

Jarenlang heb je alles gedaan om je hypotheek versneld af te lossen. Eindelijk is het zover. Je lost de laatste euro’s af en bent dan hypotheekvrij. Jij hoeft nooit meer rente en aflossing te betalen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Veel mensen vragen zich af: komt de Belastingdienst aankloppen wanneer je een hypotheekvrij huis hebt? Het antwoord is niet zo simpel.

Van box 1 naar box 3?

Vooralsnog (dit kan altijd veranderen, natuurlijk) wordt je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen maar niet voor geld dat in je woning zit. Daarom is even wat extra aflossen op je hypotheek ook altijd een slimme manier om vermogensbelasting te vermijden.

hypotheekvrij belasting

Let op: dit kan veranderen. Er gaan wel eens geluiden op om je hypotheek te verplaatsen van box 1 (waar deze nu in zit) naar box 3. Box 3 is de box waar je vermogen in zit, zoals bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen. Over het vermogen in box 3 betaal je belasting. Als je je huis daar ook in zou plaatsen, kan het zo zijn dat je belasting gaat betalen over het eigen geld (vermogen dus) dat je in je eigen huis hebt zitten. Daar tegenover zou dan een algemene belastingvermogen komen te staan. Hier is al eens vaker hardop over gefantaseerd maar vooralsnog is daar nog geen sprake van.

Maar het antwoord op de vraag: betaal je meer belasting als je je huis hebt afgelost, is nog niet helemaal gegeven.

CHECK OOK:  "Wij lossen iedere maand €2500 op onze hypotheek af"

De Wet Hillen

We moeten het nog even hebben over de Wet Hillen.
Dit was een wet die mensen moest stimuleren hun huis vooral af te lossen. Want als mensen geen hypotheek meer hebben op hun huis, komen ze minder snel financieel in de problemen en daar heeft iedereen baat bij. Bovendien: iemand zonder hypotheek hoef je ook geen hypotheekrenteaftrek meer te geven. Dat scheelt de overheid veel geld. Hoe werkt deze wet? Iedereen betaalt belasting over zijn inkomen. Inkomstenbelasting, noemen we dat. De Belastingdienst telt bij dat inkomen een bedrag op dat ze eigenwoningforfait noemen, gebaseerd op de waarde van je koopwoning. Dit betaal je omdat je het genot hebt van een koophuis. De Wet Hillen regelde dat je die inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van je huis niet hoefde te betalen als de hypotheekrente lager was dat het eigenwoningforfait. Dat gold voor mensen die hun hypotheek zo goed als afgelost hadden. En dat scheelde je belasting betalen.

In 30 jaar je huis aflossen

Die Wet Hillen wordt sinds 2019 in 30 jaar stukje bij beetje afgebouwd. Dit komt doordat mensen nu al verplicht zijn om hun huis in 30 jaar volledig af te lossen. Iedereen moet dus tegenwoordig uiteindelijke hypotheekvrij raken. Zo werd het wel een heel duur voordeeltje voor de overheid en bovendien hoefde aflossen stimuleren niet meer. Het was namelijk al verplicht.

We gaan dus allemaal – huis afgelost of niet – weer volledig inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van ons huis betalen. Vanaf 2039 is de Wet Hillen helemaal van tafel en betaal je dus ook weer mee wanneer je je huis (bijna) helemaal hebt afgelost. Het voordeel dat je ooit had, gaat van tafel. Dit betekent dat iedereen 0,6% over de WOZ-waarde van het koophuis op moet tellen bij het belastbaar inkomen. Dus stel je hebt een huis van 200.000 euro en (bijna) geen hypotheek meer? Dan heb je nu nog voordeel bij de Wet Hillen omdat deze nog niet helemaal is afgeschaft. Als dat wel zo is, moet je 0,5% van 200.000 = 1.000 optellen bij je inkomsten. Over dat extra bedrag betaal je inkomstenbelasting, zoals je dat ook over je inkomen doet. Hoeveel je uiteindelijk aan belasting kwijt bent, hangt af van hoeveel je verdient. Maar, nog tot 2039 heb je voordeel van die Wet Hillen. Dat voordeel wordt steeds kleiner, maar toch is het voorlopig nog even fijn.

Hypotheekvrij, en dan?

Oké, hypotheek afgelost. Je betaalt geen hypotheekrente meer en dus heb je ook geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat is niet erg, want er valt niks meer af te trekken. De schuld is afbetaald.

CHECK OOK:  Hypotheekrente omlaag: zo doe je dat zonder kosten

Je zult na het aflossen van je hypotheek waarschijnlijk een brief van de bank krijgen. Dat de schuld is afgelost. Koop een geweldige bos bloemen en hang de slingers op. Je kunt besluiten om je hypotheek te laten royeren. Dit betekent dat de hypotheek echt gesloten is en dus verdwijnt. Daarvoor moet je wel even langs de notaris. Je kunt dit ook nalaten. Je behoudt dan een hypotheek op jouw naam van 0 euro. Dit kun je doen als je ooit nog eens geld uit je overwaarde wilt opnemen ergens voor of die optie open wilt houden.

That’s it. Dat gebeurt er dus wanneer je je complete hypotheek hebt afgelost. Vergeet geen geweldige bos bloemen te kopen en de slingers op te hangen en te vieren dat je dit geweldige doel hebt bereikt!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.