Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

Je hypotheek aflossen, het is een fantasie voor steeds meer mensen. Hypotheekvrij door het leven gaan. Ook wij zijn hier hard mee begin en ik deel een stappenplan. In 10 stappen starten met extra aflossen op je hypotheek.

Het stond onlangs weer groot in de kranten en online. ‘Eén op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.’ Het is geen nieuws. Al eerder werden zulke noodkreten gelaten. Mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek denken die na 30 jaar wel te kunnen verlengen of herfinancieren maar dat dat lukt is niet zeker: ‘In de praktijk kan dat tegenvallen, omdat het inkomen is gedaald, of het huis minder waard is geworden. De bank leent dan minder uit.’Z

Zeker als je een aflossingsvrij hypotheek hebt, is aflossen belangrijk. Essentieel zelfs. Maar ook als dat niet zo is, zijn er redenen om sneller af te lossen dan verplicht. Bijvoorbeeld omdat je dan gedurende de looptijd van je hypotheek (vaak 30 jaar) veel minder rente betaalt én omdat je verlangt naar de vrijheid van hypotheekvrij leven.

Als je al niet overtuigd was van aflossen, ben je dat hopelijk nu wel. Het begin is altijd lastig. Hoe start je?

Ik help je op weg met 10 stappen

Inzicht
Vraag de actuele cijfers van je hypotheek op. Niet alleen hoeveel geld er nog openstaat, maar ook de resterende looptijd, hoe lang je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek, wat nu precies je rente is. Veel kun je online zien, in de online omgeving van je hypotheekverstrekker. Kun je daar niet alle info vinden, bel ze dan vooral.

Snap het!
Je moet echt snappen hoe je hypotheek werkt, voor je verstandige keuzes kunt maken over aflossen. Als je het maar niet in de vingers krijgt, maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur om het nog één keer door te nemen. Laat je niet afschrikken door moeilijke termen. Het is écht niet zo ingewikkeld als het soms lijkt.


10%? 20%?
Hoeveel mag je aflossen? De meeste banken hebben daar een maximum aan verbonden. Vaak is dat 10%, soms 20%, bij een enkele geldverstrekker zit er geen begrenzing op (sympathiek!) Het gaat om een percentage van de oorspronkelijkheid hoofdsom. Dus kocht je ooit een huis van 250.000 euro met dito hypotheek, dan mag je per jaar 25.000 euro aflossen bij 10%. Sommige banken rekenen ook per leningdeel. Makkelijkste manier om dit te achterhalen? Ja, hoor, weer die klantenservice bellen.

Hoe werkt aflossen bij jouw bank?
Zoek uit hoe aflossen praktisch werkt bij jouw bank. Moet je het overmaken met een bepaalde code erbij? Soms maken banken het je heel makkelijk, bijvoorbeeld door met een iDeal-linkje te werken. Dan is het echt een piece of cake.

Gevolgen?
Heeft aflossen gevolgen voor jou? Dat kan zo zijn, bijvoorbeeld wanneer je toeslagen ontvangt van de overheid. Check dit even bij de belastingdienst.

Spaargeld?
Heb je spaargeld? Denk dan eens na of je een deel daarvan wilt gebruiken om af te lossen? Pas wel op, dat je genoeg spaargeld overhoudt om tegenvallers op te vangen. Bij het Nibud kun je uitrekenen hoeveel buffer je (volgens hen) nodig hebt als vangnet. Ik vind die bedragen vaak erg hoog, maar het geeft een richtlijn.

hypotheek aflossen

Iedere maand aflossen?
Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Blijft er misschien genoeg over om iedere maand een extra aflossing te doen? Of bijvoorbeeld eens per kwartaal. Sommige banken accepteren extra aflossingen pas vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 500 euro. Dan kun je jezelf als doel stellen af te lossen, iedere keer dat je dat bedrag bereikt. Heb je het financieel breed? Daag jezelf dan uit om die 500 euro iedere maand af te lossen. Dan gaat het echt hard!

Begin van de maand
Aflossen doe je het beste aan het begin van de maand, wanneer je net salaris of ander inkomen hebt ontvangen. Wachten tot het einde van de maand, in de hoop dat er iets overblijft op je rekening, heeft weinig zin. Dat gebeurt toch niet. Zie die extra aflossing vooral als een onderdeel van je vaste lasten. Het is niet vrijblijvend. Het moet betaald worden, net zo als de verplichte hypotheek, gas, water en licht.

Motiveer jezelf
Ik ben een groot fan van tekenen om gemotiveerd te blijven. Haal een groot papier of gebruik een oude doos, die je plat vouwt. Teken je huis erop en verdeel die tekening in allemaal kleine laagjes, die bijvoorbeeld staan voor 500 euro of 1000 euro aan hypotheek. Al die lijntjes bij elkaar tellen op tot je totaal hypotheekbedrag. Iedere keer wanneer je weer genoeg afgelost hebt, mag je zo’n lijntje groen kleuren. Zo zie je je huis steeds meer van jou worden. Want dat is toch wat aflossen betekent. Dat je huis niet meer van de bank is, maar van jou.

Munitie voor haters
Mensen gaan van alles vinden van jouw plan om extra af te lossen. Trek het je niet aan. Laat je niet onzeker maken. Het is heel logisch en verstandig om een schuld terug te betalen. Je oom weet het vast beter. Je moeder vindt het allemaal onnodig. En vrienden verklaren je voor gek. Prima! Haters are gonna hate. Hier lees je hoe ik daarmee omga. Doe wat voor jou goed is.  

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.