aflossen, aflossingsvrije hypotheek, aflossingsvrij, beginnen met aflossen, extra aflossing doen, porterenee, versneld aflossen

Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

De noodklok werd gisteren (weer eens) geluid. 1 op de 6 mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de problemen. Genoeg reden om nu echt werk te maken van je hypotheek aflossen. Of je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt of niet. Ik help je met dit 10-stappenplan op weg.

Het stond gisteren weer groot in de kranten en online. ‘Eén op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.’ Het is geen nieuws. Al eerder werden zulke noodkreten gelaten over mensen die niet hun hypotheek aflossen. Mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek denken die na 30 jaar wel te kunnen verlengen of herfinancieren maar dat dat lukt is niet gegarandeerd: ‘In de praktijk kan dat tegenvallen, omdat het inkomen is gedaald, of het huis minder waard is geworden. De bank leent dan minder uit.

Als je al niet overtuigd was van aflossen, ben je dat hopelijk nu wel. Maar het begin is altijd lastig. Hoe start je?

Ik help je op weg met 10 stappen.

 1. Inzicht
  Vraag de actuele cijfers van je hypotheek op. Niet alleen hoeveel geld er nog openstaat, maar ook de resterende looptijd, hoe lang je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek, wat nu precies je rente is. Veel kun je online zien, in de online omgeving van je hypotheekverstrekker. Kun je daar niet alle info vinden, bel ze dan vooral.
 2. Snap het!
  Je moet echt snappen hoe je hypotheek werkt, voor je verstandige keuzes kunt maken over aflossen. Als je het maar niet in de vingers krijgt, maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur om het nog één keer door te nemen. Laat je niet afschrikken door moeilijke termen. Het is écht niet zo ingewikkeld als het soms lijkt.
 3. 10%? 20%?
  Hoeveel mag je aflossen? De meeste banken hebben daar een maximum aan verbonden. Vaak is dat 10%, soms 20%, bij een enkele geldverstrekker zit er geen begrenzing op (sympathiek!) Het gaat om een percentage van de oorspronkelijkheid hoofdsom. Dus kocht je ooit een huis van 250.000 euro met dito hypotheek, dan mag je per jaar 25.000 euro aflossen bij 10%. Sommige banken rekenen ook per leningdeel. Makkelijkste manier om dit te achterhalen? Ja, hoor, weer die klantenservice bellen.
 4. Hoe werkt aflossen bij jouw bank?
  Zoek uit hoe aflossen praktisch werkt bij jouw bank. Moet je het overmaken met een bepaalde code erbij? Soms maken banken het je heel makkelijk, bijvoorbeeld door met een iDeal-linkje te werken. Dan is het echt een piece of cake.
 5. Gevolgen?
  Heeft aflossen gevolgen voor jou? Dat kan zo zijn, bijvoorbeeld wanneer je toeslagen ontvangt van de overheid. Check dit even bij de belastingdienst.
 6. Spaargeld?
  Heb je spaargeld? Denk dan eens na of je een deel daarvan wilt gebruiken om af te lossen? Pas wel op, dat je genoeg spaargeld overhoudt om tegenvallers op te vangen. Bij het Nibud kun je uitrekenen hoeveel buffer je (volgens hen) nodig hebt als vangnet. Ik vind die bedragen vaak erg hoog, maar het geeft een richtlijn.
 7. Iedere maand aflossen?
  Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Blijft er misschien genoeg over om iedere maand een extra aflossing te doen? Of bijvoorbeeld eens per kwartaal. Sommige banken accepteren extra aflossingen pas vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 500 euro. Dan kun je jezelf als doel stellen af te lossen, iedere keer dat je dat bedrag bereikt. Heb je het financieel breed? Daag jezelf dan uit om die 500 euro iedere maand af te lossen. Dan gaat het echt hard!
 8. Begin van de maand
  Aflossen doe je het beste aan het begin van de maand, wanneer je net salaris of ander inkomen hebt ontvangen. Wachten tot het einde van de maand, in de hoop dat er iets overblijft op je rekening, heeft weinig zin. Dat gebeurt toch niet. Zie die extra aflossing vooral als een onderdeel van je vaste lasten. Het is niet vrijblijvend. Het moet betaald worden, net zo als de verplichte hypotheek, gas, water en licht.
 9. Motiveer jezelf
  Ik ben een groot fan van tekenen om gemotiveerd te blijven. Haal een groot papier of gebruik een oude doos, die je plat vouwt. Teken je huis erop en verdeel die tekening in allemaal kleine laagjes, die bijvoorbeeld staan voor 500 euro of 1000 euro aan hypotheek. Al die lijntjes bij elkaar tellen op tot je totaal hypotheekbedrag. Iedere keer wanneer je weer genoeg afgelost hebt, mag je zo’n lijntje groen kleuren. Zo zie je je huis steeds meer van jou worden. Want dat is toch wat aflossen betekent. Dat je huis niet meer van de bank is, maar van jou.
 10. Munitie voor haters
  Mensen gaan van alles vinden van jouw plan om extra af te lossen. Trek het je niet aan. Laat je niet onzeker maken. Het is heel logisch en verstandig om een schuld terug te betalen. Je oom weet het vast beter. Je moeder vindt het allemaal onnodig. En vrienden verklaren je voor gek. Prima! Haters are gonna hate. Doe wat voor jou goed is.Bonus: Wil je weten hoeveel aflossen je financieel nu precies oplevert. Check dit artikel, waarin we je precies voorrekenen wat 1.000 euro extra aflossen oplevert aan niet-meer-betaalde rente. Check it out.

  Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels.  Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.  Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.comVind ik leuk!

Share

3 Comments

 1. Maris Reply

  Leuk artikel weer dit! Ik heb alweer super veel zin in de volgende aflossing van 1000 euro. Wij doen het nu per 1000. Scheelt dan 4,52 euro per maand. Keer de rest van de looptijd natuurlijk. En als je dat gaat uitrekenen dan wordt het erg leuk!

 2. Anoniem Reply

  Dankzij mijn ouders los ik € 5.000 extra af. En ik ga vanuit de WW naar een betaalde baan, dus hopelijk is er nog meer mogelijk. Ik wil ervoor zorgen dat mijn maandlasten inclusief VvE onder de € 400 komen. Dan heb ik nog even te gaan. Zit nu op € 475.

 3. Peet Reply

  De noodklok luiden begint belangrijk te worden omdat sinds 2001 de maximale looptijd van een hypotheek 30 jaar is. Hypotheken voor die tijd hoefden niet afgelost te worden binnen zoveel jaar. In 2031 zijn er dus heel veel mensen, vaak met een afl.vrije hypotheek, die dan een grote zak met geld naar de bank moeten brengen. En daar zijn ze vaak niet op bedacht.
  Ik vind het wel goed dat er zoveel aandacht aan gegeven wordt. Al heb ik die noodklok niet nodig, over max. 8 jaar is de aflossingsvrije hypotheek afgelost 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *