Wet Hillen afgeschaft. Hoeveel gaat dat jou kosten?

De hypotheek op je huis aflossen klinkt goed. Maar misschien durf je eigenlijk niet meer zo goed, sinds je iets hoorde over afschaffing van de Wet Hillen. En dat je dan belasting over je afbetaalde huis moet gaan betalen. Hoe zit dat? Op PorteRenee rekenen we uit wat dat financieel betekent. 

Er was veel ophef over het afschaffen van de Wet Hillen. Vooral 50+ers kwamen in opstand. De ouderenpartij in Den Haag blies het hoogst van de toren. Want het zijn toch voornamelijk ouderen die door de afschaffng van deze regel geraakt worden, was het idee. ‘Een aflosboete,’ werd het genoemd. Dat haalde natuurlijk de voorpagina van de Telegraaf. En zo was het idee geboren dat je huis aflossen niet voordelig of slim was. Maar is dat wel echt zo?

Lees ook: Uitgerekend: dit levert aflossen op je hypotheek op

Eerst even: waar gaat dit nou precies over?
Tot 2019 is er de wet Hillen. Dat is een financieel voordeeltje, uitgedeeld door de overheid om mensen te stimuleren af te lossen. Want als mensen geen hypotheek meer hebben op hun huis, komen ze minder snel financieel in de problemen en daar heeft iedereen baat bij. Oké, hoe werkt dat voordeeltje nu precies? Iedereen betaalt belasting over zijn inkomen. Inkomstenbelasting, noemen we dat. De belastingdienst telt bij dat inkomen een bedrag op dat ze eigenwoningforfait noemen, gebaseerd op de waarde van je koopwoning. Dat is een bijtelling op je inkomen, omdat je een koophuis hebt. Dat was in de meeste gevallen een percentage van 0,75% van de waarde van je huis. Door nieuwe regels wordt dit waarschijnlijk 0,6%. Was dit forfait hoger dan de hypotheekrente die je kunt aftrekken (omdat je veel hebt afgelost dus) dan verviel het. Dat scheelde je belasting betalen.

De Wet Hillen wordt vanaf 2019 afgebouwd, tot het in 2048 helemaal afgeschaft is. De overheid vindt dat aflossen niet meer gestimuleerd hoeft te worden, omdat het al verplicht is. En het kost ze natuurlijk een hoop geld, dus weg ermee. Iedereen boos! Want we leveren niet graag in wat in ons voordeel is. Wat betekent dit nu voor de aflossers onder ons? En hoeveel moeten de bezitters van een afgelost huis nu gaan betalen?

Ik moet eerlijk zeggen: ik schrok ook toen ik hoorde dat de Wet Hillen afgeschaft werd. Ik ben niet perse een rekenwonder en kreeg maar niet helemaal duidelijk hoeveel de afschaffing van de Wet Hillen me nu zou gaan kosten, als ik mijn huis afbetaald had. En dus vroeg ik mijn collega-blogger Mr. FOB van Financieel Onafhankelijk Blog om het nu eens achter de komma uit te rekenen voor mij. Want daar is hij bijzonder goed in. Dit is zijn antwoord:

‘Het kabinet wil de inkomstenbelasting vanaf 2019 gaan vereenvoudigen naar 2 schijven. De laagste schijf komt waarschijnlijk uit op 36.9%

De tweede, hogere schijf wordt waarschijnlijk 49.5%. Deze schijf zou gaan gelden vanaf een inkomen van €68.500.

Mensen met een afgelost huis van €250.000 gaan door de nieuwe maatregelen op termijn waarschijnlijk een eigenwoningforfait van 0.6% van de woningwaarde betalen. Dat geeft een forfait van €1500.’

Volg je het nog? Dit betekent dus dat er bij een afgelost huis van 250.000 euro, een bedrag van 1500 bij je inkomsten op wordt geteld, waar je daarna belasting over betaalt. Dat is het bedrag van je eigenwoningforfait. Mr FOB gaat verder:

‘Met een belastingtarief in de eerste schijf van 36.9% geeft dit €554 aan belasting. Met een belastingtarief van 49.5% komt dit op €735.

Het forfait van 0.6% voor een afbetaald huis wordt in stapjes ingevoerd. De invoering wordt uitgesmeerd over een periode van 30 jaar.’

Dat zijn toch geen misselijke bedragen. De vraag is nu: wat is voordeliger? Je huis versneld aflossen en geen rente meer betalen, maar wel bovenstaande bedrag in belastingen? Of niet extra aflossen en de volledige 30 jaar rente betalen aan de bank? Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Onze bruto hypotheeklasten bedragen 630 euro per maand (ja, weer gezakt. Hoera!) Hiervan is een kleine 500 euro rente. Daar krijgen we via de hypotheekrenteaftrek een deel van terug, natuurlijk. Onze hypotheek is zo’n 170.000 euro. Nu zie je al dat ik nu (bruto) aan rente al bijna betaal, wat ik bij een afgelost huis per jaar aan belasting zou betalen. En let op: de Wet Hillen wordt in kleine stapjes gedurende de komende 30 jaar afgebouwd. Dus niet in één klap. Als ik nu 170.000 euro zou winnen in de loterij, zou ik dus alsnog mijn hypotheek aflossen. Ondanks de afschaffing van de Wet Hillen.

Lees ook: Hoera, onze hypotheekrente is verlaagd

 

Ik ben, als fanatiek aflosser, niet blij met de afschaffing van de Wet Hillen. Wie wel? Het is nu eenmaal lastig om afscheid te nemen van een cadeautje dat je ooit kreeg en nu weer in moet leveren. Dat voelt oneerlijk, al is het dat misschien niet. Is Wet Hillen voor mij reden om niet meer extra af te lossen? Nee. Ik zeg eerlijk dat aflossen voor mij vooral een emotionele beslissing is. Ik doe het omdat ik niet van schulden houd en daar vanaf wil. Zelfs al moet ik dan belasting betalen. Vorm vooral zelf je mening over je eigen situatie. Maar nu weet je in ieder geval wat de afschaffing van de Wet Hillen nu precies inhoudt. Mede dankzij Mr. FOB van Financieel Onafhankelijk Blog

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

11 Comments

 1. Ronald Reply

  Dit soort dingen moet je altijd in combinatie zien met de rest. We gaan in 2019 allemaal minder inkomstenbelasting betalen (procentueel gezien). Daar wordt dan aan de andere kant weer iets afgehaald. Lage BTW-tarief gaat omhoog… kortom: een regel als de wet Hillen staat nooit op zich. Het is natuurlijk wel wrang dat een wet die ervoor bedoeld is om mensen te stimuleren om hun woning af te lossen gaat verdwijnen. Maar dat zag je met de verplichting om je hypotheek binnen 30 jaar af te lossen om renteaftrek te kunnen blijven genieten al van heel ver aankomen. Vadertje Staat geeft nooit zomaar cadeautjes. Daar staat altijd iets tegenover. En als die cadeautjes teveel geld gaan kosten, dan worden ze weer afgepakt.

 2. geld is tijd Reply

  Wet Hillen is een gedrocht van jewelste, daar kunnen ze nooit snel genoeg een einde aan maken.

  Zulke belastingen moet je allemaal relatief zien.
  Een een simpel voorbeeld: stel je hebt 5% hypotheekrente en er is 40% inkomstenbelasting. Als je dan 1000,- gaat aflossen, dan bespaar je bruto 50,- per jaar(5% van 1000,-), netto slechts 30,- (50,- -40%).

  In de oude situatie gold dit voor elke 1000,- die je afloste…totdat je bij het laatste stukje hypotheek kwam. Dan had je de wet hillen die zei dat je eigenwoningforfait ook ineens daalde, en dus ineens de volle 50,- per 1000,- bespaarde.

  Met andere woorden: als je het topje van je tophypotheek haalde, werd je “bestraft” doordat je minder hypotheekrenteaftrek kreeg, maar de mensen hun huis bijna vrij hadden kregen wel het volle voordeel. Ik had het eerder andersom gedaan.

  Zodra de wet hillen volledig is afgeschaft (in 2049 dus) zal dit gelijk getrokken zijn: elke 1000,- aflossen levert je 50,- op. ELKE AFLOSSING IS DUS NOG STEEDS RENDABEL! Bedenk ook dat je ongeveer 50% van 0.6%= 0.3% vermogen-in-stenen-heffing zal gaan betalen. Dat is een schijntje ten opzichte van de 30%*4%=1.2% vermogensrendementsheffing.

  Meer informatie over wet hillen, zie hier, hier en hier

 3. Ingrid Reply

  Je vergelijkt de maandbedragen: 500 euro hypotheek met een jaarbedrag: 554 euro te betalen belasting door Wet Hillen. Ik denk dat je het bedrag 12×500=6000 euro dat je betaalt aan hypotheekrente moet bekijken tov het te betalen bedrag nav Wet Hillen. Daar zit je dus giga boven????

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat staat er ook. Het ene is een bruto maandbedrag en de ander een netto jaarbedrag. Het is maar om aan te geven hoe groot het verschil is.

 4. Hans Reply

  Wellicht zie ik het verkeerd maar dan hoor ik het graag. De afschaffing duurt 30 jaar. Aansluitend op het voorbeeld van een bijtelling van € 1.500 en geen rente betekent dit volgens mij dat in 2018 (huidige wetgeving) de bijtelling € 1.500 is en de Wet Hillen eveneens € 1.500, dus per saldo nul. Voor 2019 een bijtelling van € 1.500 en Wet Hillen € 1.450 (zijnde € 1.500 minus 1/30 van € 1.500), dus per saldo een bijtelling van € 50. Bij ongewijzigde woningwaarde en forfait komt het er dus op neer dat iedere jaar de bijtelling € 50 hoger wordt voordat in 2048 de aftrek van de Wet Hillen nul is en de bijtelling dus € 1.500 is. Met een belastingtarief van 36,9% betekent dit voor 2018 dus € 18,45 extra belasting, voor 2020 € 36,90, voor € 2021 € 55,35 tot in 2048 € 553,50 is bereikt. De vraag is echter hoe lang deze regeling zal gelden. Ik voorspel dat binnen 10 jaar de duur van de afschaffing verkort wordt tot 10 of 15 jaar. Regeringen zijn nu eenmaal kort van memorie en niet echt betrouwbaar. In het regeerakkoord stond eerst een periode van 20 jaar en dit vervolgens met een pennenstreek opgerekt naar 30 jaar. Met een zelfde pennenstreek zou het zomaar weer 15 jaar of zo kunnen worden.

  1. geld-is-tijd Reply

   Het is idioot dat een regering een overgangsregeling van 30 jaar invoert. Dat zjin 7.5 regeerperiodes! Kan je voorstellen dat we nu nog steeds met relieken van wetten van Lubbers uit 1988 zouden zitten?

   1. Marc Reply

    Ja, er is nog zoveel wetgeving uit die periode geldig. Denk aan de wet Brede Herwaardering die tijdens Lubbers III is ingevoerd en een grote impact heeft op lijfrentevoorzieningen enz enz.

 5. Manon Reply

  Hi Renee, met veel plezier volg ik jouw blog – ik kijk er iedere dag wel even op en vind dat je geweldig leuk schrijft. Complimenten dus! Toen ik dit artikel las, moest ik meteen denken aan het volgende tooltje van Ikbenfrits waarmee je zelf kunt berekenen wat Rutte III in jouw situatie betekent (inclusief afschaffing Wet Hillen dus): https://www.ikbenfrits.nl/wat-betekent-rutte-iii-voor-jou/.
  Ik zeg dit puur omdat het supergoed aansluit bij je artikel, en vermoedelijk heel nuttig is voor de mensen die het stuk met interesse lezen, maar ik wil wel meteen eerlijk zeggen dat ik zelf bij Ikbenfrits werk. Waardoor ik het ook goed begrijp als je zo’n link daarom liever niet zou willen plaatsen.
  Boven alles: ga zo door, ik ben sowieso fan.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Leuk, Manon. Deel die link hier vooral. Door te delen krijg je alleen maar meer, nooit minder. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+