Je hypotheek aflossen. Net als ik zijn veel mensen die PorteRenee volgen, enthousiast. Maar kun je met dat geld niet beter beleggen? Levert dat niet meer geld op?

Ruim 35.000 mensen lazen het stuk dat ik samen met Mr. Fob schreef over aflossen. Jij niet? Check het hier alsnog. Want ik kan daar wel zo’n fan van zijn, maar wat levert het eigenlijk op? Ik was niet de enige die zich dat afvroeg, zo bleek. Naast veel lezers waren er ook veel reacties. Een hoop mensen die in de berekening bevestigd zagen dat ze goed bezig waren door hun hypotheek af te lossen. Aan de andere kant ook een hoop mensen die riepen: Je bent gek! Ga toch lekker beleggen met dat geld, dat levert veel meer op.

Lees ook: James loste binnen 10 jaar een hypotheek van 3 ton af

Ze hebben een punt, dat geef ik toe. De beurs doet het goed. Zeker als je een vrij lage hypotheekrente betaalt, zoals wij (1,8%) levert de beurs waarschijnlijk meer rendement op. Voor mij persoonlijk is dat toch geen reden om het voortaan anders aan te pakken. Ik los mijn hypotheekschuld af (want ja, het is een schuld) omdat ik er niet van hou om schulden te hebben. Daar slaap ik minder lekker van. Het aflossen daarvan voelt als het bevrijden van jezelf. En daarom proberen we dus iedere maand 1.000 euro af te lossen. En zijn we daar na jaren nog steeds die hard gemotiveerd in. Het ontvangen van brieven van de bank is sinds het aflossen opeens weer leuk. Hoera! Weer de maandlasten omlaag.

Lees ook: Deze maand gaan wij 4,5% van onze hypotheek aflossen

Niet iedereen staat er hetzelfde in. Sommige mensen gaan voor de keuze die het meeste financiële voordeel oplevert. Op zich niet gek, natuurlijk. Daarom deel ik een link van mijn collega-blogger Mr. Fob. Hij onderzocht in navolging van wat aflossen oplevert, nu ook wat beleggen gemiddeld oplevert. En dan is de vraag natuurlijk: Wat is het meest gunstig. Natuurlijk hangt het af van je persoonlijke situatie. De hoogte van je hypotheekrente, hoeveel geld je hebt, hoe oud je bent, hoe je (financiële) toekomst eruit ziet. Ga zo maar door. Toch is het de moeite om het stuk te lezen. En daarna eens na te denken over wat voor jou, verstandelijk én emotioneel, nu de beste keuze is.

Lees het stuk van Mr. FOB hier

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.
Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!