hypotheek aflossen, aflossen, hypotheek, beleggen, extra aflossen, extra aflossing, versneld hypotheek aflossenn, rendement, beurs,

Hypotheek aflossen of beleggen? Wat levert het meeste op?

Je hypotheek aflossen. Net als ik zijn veel mensen die PorteRenee volgen, enthousiast. Maar kun je met dat geld niet beter beleggen? Levert dat niet meer geld op?

Ruim 35.000 mensen lazen het stuk dat ik samen met Mr. Fob schreef over aflossen. Jij niet? Check het hier alsnog. Want ik kan daar wel zo’n fan van zijn, maar wat levert het eigenlijk op? Ik was niet de enige die zich dat afvroeg, zo bleek. Naast veel lezers waren er ook veel reacties. Een hoop mensen die in de berekening bevestigd zagen dat ze goed bezig waren door hun hypotheek af te lossen. Aan de andere kant ook een hoop mensen die riepen: Je bent gek! Ga toch lekker beleggen met dat geld, dat levert veel meer op.

Lees ook: James loste binnen 10 jaar een hypotheek van 3 ton af

Ze hebben een punt, dat geef ik toe. De beurs doet het goed. Zeker als je een vrij lage hypotheekrente betaalt, zoals wij (1,8%) levert de beurs waarschijnlijk meer rendement op. Voor mij persoonlijk is dat toch geen reden om het voortaan anders aan te pakken. Ik los mijn hypotheekschuld af (want ja, het is een schuld) omdat ik er niet van hou om schulden te hebben. Daar slaap ik minder lekker van. Het aflossen daarvan voelt als het bevrijden van jezelf. En daarom proberen we dus iedere maand 1.000 euro af te lossen. En zijn we daar na jaren nog steeds die hard gemotiveerd in. Het ontvangen van brieven van de bank is sinds het aflossen opeens weer leuk. Hoera! Weer de maandlasten omlaag.

Lees ook: Deze maand gaan wij 4,5% van onze hypotheek aflossen

Niet iedereen staat er hetzelfde in. Sommige mensen gaan voor de keuze die het meeste financiële voordeel oplevert. Op zich niet gek, natuurlijk. Daarom deel ik een link van mijn collega-blogger Mr. Fob. Hij onderzocht in navolging van wat aflossen oplevert, nu ook wat beleggen gemiddeld oplevert. En dan is de vraag natuurlijk: Wat is het meest gunstig. Natuurlijk hangt het af van je persoonlijke situatie. De hoogte van je hypotheekrente, hoeveel geld je hebt, hoe oud je bent, hoe je (financiële) toekomst eruit ziet. Ga zo maar door. Toch is het de moeite om het stuk te lezen. En daarna eens na te denken over wat voor jou, verstandelijk én emotioneel, nu de beste keuze is.

Lees het stuk van Mr. FOB hier

Share

7 Comments

 1. mariimma Reply

  Ik ben even van mijn stoel gevallen over je opmerking dat “beleggen WAARSCHIJNLIJK meer geld oplevert dan het aflossen van een hypotheekschuld waarover je minder dan 2% rente over betaalt.

  Ik denk dat je bedoelt dat de kans ERG GROOT is dat je geld met beleggen bijna meer dan TIEN KEER zo veel rendeert.

  Maar dat het beter is om af te lossen dan je geld op een spaarrekening te laten staan. Voor mensen die risico mijdend zijn…

 2. Financefitgirl Reply

  Helder uiteengezet! Ondanks dat ik weet dat beleggen meer rendemenr oplevert, gaan wij toch ook liever onze hypotheekschuld aflossen. Want ja, ik zie het ook als een schuld, en schulden zijn er in mijn ogen om zo snel mogelijk terug te betalen. Ondertussen beleggen we ook wat we nog niet mogen aflossen, maar de hypotheek gaat hier ook voor 😉

 3. Hsan Reply

  Precies, de cijfers laten zien dat beleggen vele malen meer oplevert dan aflossen. Er ljjken twee kampen te zijn, maar je kunt ook gewoon allebei doen.

  Rene, je reply-formulier heeft een foutje. Als je een reply typt en vergeet akkoord te gaan met de voorwaarden, is je formulier daarna leeg. Da‘s niet zo handig.

 4. Leo Schouwenaar Reply

  Er is op huizengebied nóg een mogelijkheid. Dit voor de mensen die nog een spaarhypotheek hebben. Wellicht met een hogere rente dan nu gangbaar is. Stel je hebt een spaarhypotheek van 5%. Klinkt als hoog tegenwoordig. Dan kun je bij je verzekeraar of bank navragen hoeveel je fiscaal vriendelijk per jaar mag storten in je spaardeel. Dan spaar je in dit voorbeeld met 5%. Dat is veel tegenwoordig. Bij mijn bank mocht ik kiezen wat ik doe, na de vrijwillige storting eerder stoppen met de maandelijkse premie of de maandelijkse premier zelf omlaag.

 5. RvG Reply

  de marketing truc van de banken een hypotheek ‘aflossingsvrij’ te noemen zou verboden moeten worden, de bank wil je zo over de volledige looptijd een maximaal rentebedrag laten betalen. Noem deze vorm i.h.v.v. een ‘ vrije aflossingshypotheek’ dan wordt de klant tenminste niet meer op het verkeerde been gezet. De meeste adviseurs werken nog aan deze ‘zachte misleiding’ mee ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *