Hypotheek aflossen: Ons huis is voor de helft afgelost

Extra aflossen op je hypotheek. Steeds meer mensen doen het. Wij zijn er al jaren mee bezig en naderen nu bijna het punt waarop onze huis voor de helft hypotheekvrij is. Dat geeft niet alleen vrijheid maar ook nieuwe mogelijkheden.

Dat extra aflossen begon bij ons lang voordat het zo populair werd. We hadden bijna twee jaar op Curaçao gewoond. Daar spaarden we heel hard met het idee bij terugkomst in Nederland een huis te kopen. Al hadden we daar natuurlijk nog wel een hypotheek voor nodig. Zo hard ging het sparen nu ook weer niet. We kwamen terug met een spaarpot vol. Er stond zo’n €70.000 op onze rekening. Vol goede moed gingen we naar de bank. We wilden een huis kopen en hadden een flinke slok eigen geld mee. Geen probleem, verwachtten wij. We keken naar mooie 2-onder-1-kap-woningen. Garage erbij. Tot de bank vertelde dat we eigenlijk niks konden lenen omdat onze ondernemingen uit waren geschreven in Nederland, nadat we naar Curaçao waren vertrokken. Ai. Daar hadden we niet aan gedacht.

Lees ook: Dit kostte emigreren naar Curaçao ons.

De plannen moesten worden bijgesteld. De Randstad werd het sowieso niet. We kregen één bank uiteindelijk zover om ons geld zo ongeveer te verdubbelen. Wij legden €70.000 en we leenden €70.000. Voor dat geld kochten we een rijtjeshuis in een klein dorpje in Flevoland. De prijs: €143.000. Prijzen die ik in de Randstad nog nooit voorbij had zien komen. We hadden daar maandlasten van zo’n €300 netto. Je zou denken: niets meer aan doen. Het maakte ons juist enthousiast om dat beetje hypotheek dat we hadden zo snel mogelijk weg te werken. Ook wel met het idee om binnen afzienbare tijd door te stromen naar een iets groter huis. We konden dat geld sparen op de spaarrekening tegen bijna niets, of alvast in onze hypotheek stoppen en daar de voordelen meteen van merken. 

Dat was het moment dat ik op de deur van de trapkast een barometer hing. We hadden ongeveer €75.000 hypotheek. Ik trok 15 streepjes, die allemaal stonden voor €1.000. Ik wilde eerst maar eens naar een hypotheek van €60.000. We hielden iedere maand geld over doordat we zo goedkoop woonden. Ik bespaarde op boodschappen en ons interieur kwam van Marktplaats. We kregen er lol in. Fast forward naar nu. We zijn meerdere keren verhuisd en uiteindelijk terug gekeerd naar de Randstad. Zelfs naar het dorp waar ik ooit geboren ben. Wie had dat gedacht?

Lees ook: Dankzij onze barometer houden wij het aflossen vol.

En hoe zit het nu met onze hypotheek? We zijn nog steeds trotse bezitters van zo’n lening. Nou ja.. Die hypotheek bedraagt nu nog zo’n €188.000. Dat is flink meer dan destijds in dat dorpje in Flevoland. We wonen ook flink duurder. We bewonen inmiddels met zijn viertjes een jaren ’30 2-onder-1-kap. De huidige waarde is ongeveer €350.000. Mijn cijferhoofd ziet meteen dat we bijna de helft van ons huis dus afgelost hebben. Dat is een doel dat ik graag binnenkort aantik.

We hebben nu woonlasten van €776,40 per maand bruto om precies te zijn. Daar huur je hier in de buurt nog geen appartementje van 50 vierkante meter voor. Dus ik ben blij. Vooral heel blij dat we ooit begonnen zijn met aflossen op je hypotheek. Lees vooral ook het boek van Gerhard Hormann – Hypotheekvrij. Hij schreef onlangs een nieuwe versie onder de titel Eindelijk Hypotheekvrij! Want ja, Gerhard is nu écht zonder hypotheek. Hij was toch echt één van de eerste die met deze trend aan de slag ging. Een aanrader voor iedereen die wat informatie én motivatie nodig heeft.

Lees ook: Deze boeken over geld veranderde alles voor mij.

Hoe nu verder? Wij hebben de focus voorlopig even liggen op sparen en niet perse op aflossen. Dat half afgeloste huis geeft namelijk ook andere mogelijkheden dan alleen maar lekker naar buiten kijken en relaxen. We denken erover om een deel te gebruiken om ons huis te verduurzamen. Een appartement kopen voor de verhuur is een optie. Of gewoon lekker genieten van die lage lasten én de vrijheid die dat met zich meebrengt.

Ons doel is niet stinkend rijk te worden. Ons doel is wel om een financieel zorgeloze oude dag te hebben. Aangezien wij geen pensioen hebben, zullen we daar zelf voor moeten zorgen. We hebben absoluut geen spijt van het aflossen. Al is het zo dat we geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen over het bedrag dat we opnemen om aan andere dingen dan ons eigen huis uit te geven. We hebben al die jaren van relatief lage lasten genoten. Het gaf ons de vrijheid om minder te werken wanneer we voelden dat dat nodig was. Bijvoorbeeld toen we onze eerste en daarna onze tweede zoon kregen. Ik had er toen niet aan moeten denken om me zorgen te hoeven maken over of ik de hypotheek wel kon betalen. 

Tot slot voor alle extra-aflos-fans een paar tips van deze ervaringsdeskundige:

 • Hang iets op in huis dat je herinnert aan je doel. Wij hadden een barometer. Iedere keer dat we die zagen, voelde ik: yes. Kijk hoe ver we al zijn. Ik had zo’n zin om dat ding verder in te kleuren, dat ik makkelijker verleidingen kon weerstaan.

 • Ga iedere maand automatische extra aflossen. Dat deden wij altijd. Iedere maand 800 euro vanzelf afgeschreven door de bank. Dat maakt het minder vrijblijvend.

 • Lees over extra aflossen. Succesverhalen van anderen, maar ook tips en tricks. Zelfs al lees je op een gegeven moment niet zoveel nieuws meer, het helpt je wel met je motivatie.


 • Heb je een partner? Maak een project van van jullie samen. Praat er samen over? Fantaseer over wat jullie gaan doen wanneer jullie hypotheekvrij zijn? Hoe dat jullie leven zou veranderen. Hits elkaar vooral lekker op.

 • Vier tussentijdse mijlpalen. Bijvoorbeeld de eerste €1.000 of €10.000. Wanneer je 10% hebt afgelost of zoals bij ons 50%

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

 • Hou wel altijd genoeg geld op je spaarrekening. Extra aflossen is superleuk, maar onderweg kan ook je auto kapot gaan of je krijgt thuis niet-vergoede waterschade, ofzo. Je kunt niet zo makkelijk even geld opnemen uit je huis.

Succes met aflossen. Laat vooral weten hoe jullie het aanpakken. Deel je kennis, dan krijgt iedereen er meer van. 

10 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Wij zijn al een aantal jaar hypotheekvrij en kan je vertellen dat dat heerlijk is!
  We hebben nu lage maandlasten en geen schulden meer en kunnen nu dus echt sparen voor leuke dingen.

 2. Mar Reply

  Sinds oktober afgelopen jaar ben ik hypotheekvrij (vrouw, 54 jaar). Heerlijk! (Begonnen na het lezen van het boek hypotheekvrij). Volgende stap is minder werken. En de stap daarna is eerder stoppen met werken (op een datum die ik zelf kies). Vrijheid in keuzes is wat het me oplevert!

 3. Seits Reply

  @renee wel boek adviseer je te lezen. Hypotheekvrij of eindelijk hypotheekvrij?

  Welke sluit het beste aan bij deze tijd?

  Ps. Pas over 10 jaar hypotheekvrij. Wel voor mijn ons 50ste.

 4. Bouk Reply

  Klinkt lekker hoor! Wij gaan vanaf dit jaar elke maand geld apart zetten om af te lossen. Maar we hebben afgelopen jaren zoveel in ons huis geïnvesteerd, ieder jaar zo’n 10k, en onze buffer willen we ook weer op peil hebben. Wanneer dat zover is dan stort ik het bedrag ook daadwerkelijk over naar de bank! Juist om die reden dat ik er dan echt niet meer bij kan. Wij werken allebei al veel minder, samen 36 uur, en hebben meer vrije tijd dan dat we aan het werk zijn. We willen graag hypotheekvrij worden en hebben ons daar 20 jaar voor gegeven….nog 17 te gaan!

 5. Sanne Reply

  Wat ik nog niet begrijp: betaalden jullie nu maandelijks ruim 700 euro aan bruto maandlasten en losten jullie daarbovenop nog 800 euro per maand af, of horen die bedragen bij elkaar?

 6. Niels Reply

  Wij gaan aankomende maand beginnen met extra aflossen.
  Onze noodbuffer is op niveau dus meer geld apart zetten heeft geen zin.
  Uit mijn berekeningen blijkt dat wij ongeveer €6,- per 1000 gaan besparen in lasten. Het plan in dan ook de extra aflossingen te laten groeien met het bespaarde bedrag. Helaas waren we deze maand te laat met aanmelden van de extra aflossing, anders was de eerst 1000.- een feit.
  Ook zal de belastingteruggave en een groot deel van het vakantiegeld hiervoor gebruikt gaan worden. Kan niet wachten om uiteindelijk van die hypotheek verlost te zijn.

 7. Kaspar Reply

  Dit klinkt zó heerlijk! Ook de verhalen van anderen die aflosvrij zijn. Ik heb er zo’n zin in om af te gaan lossen!!! Daarom steekt deze opmerking wel een beetje: ‘Daar huur je hier in de buurt nog geen appartementje van 50 vierkante meter voor’…. I know!! Ik moet nog wel huren en dat kost me inmiddels bijna 1000 euro in de maand! Voor een appartementje… (en dan te bedenken dat als ik hier eindelijk mag vertrekken een nieuwe huurder hier zelfs 1200-1400 euro voor gaat betalen… volstrekt bezopen!). Ik ben inmiddels 9 jaar onderweg… Negen jaar hard werken en veel proberen te sparen. En dat hard werken betekent ook dat ik veel heb moeten missen van mijn kinderen, maar ja: welke keuze heb je?? Al enkele jaren was het doel om na 10 jaar sparen dan echt te verhuizen en er is een goede kans dat het gaat lukken… En geloof me: dan ga ik vanaf dag 1 aan de slag met aflossen. Want ook mijn pensioen laat niet heel erg veel over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+