hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten: “Wij gingen van €860 naar €510 per maand”

Jeffrey Gleijm (34) gaat tegenwoordig wel erg vaak met zijn gezin op vakantie. Dankzij het oversluiten van zijn hypotheek, wist hij zijn maandlasten namelijk met 350 te verlagen. 

“Met het oversluiten van onze hypotheek hoopte ik €100 per maand te kunnen besparen. In het meest positieve geval misschien €150. Daar was ik hartstikke blij mee geweest. Geld is belangrijk bij ons thuis. Dat is niet zomaar. Zowel mijn vrouw als ik komen niet uit rijke gezinnen. We hebben onze ouders iedere maand geld bij elkaar zien sprokkelen om de rekeningen te kunnen betalen. Later hoopte ik een rijker leven te leven. Mijn plan was uitgebreid te studeren, dan over de hele wereld te reizen en werkervaring op te doen. Maar het leven loopt soms anders dan gepland. Ik was 23 jaar en mijn vriendin – nu vrouw – net 20 toen ze zwanger raakte. Ik wist dat dit een cruciaal moment was. Hoe ik hiermee om zou gaan, zou veel bepalen voor de toekomst. Ik maakte razendsnel mijn studie af, zocht een baan en ging keihard werken. Dat reizen was van de baan. Een man moet doen, wat hij moet doen. 

Toen onze dochter geboren werd, was ik meteen tot over mijn oren verliefd op haar. Er was een klein mensje bij gekomen waar ik me ongelofelijk verantwoordelijk voor voelde. Op allerlei manieren, maar ook financieel. Mijn vrouw wilde graag thuis blijven bij onze dochter. Dat bespaarde ons ook de kosten van opvang. Dus moesten we met het hele gezin redden van de net €1700 netto per maand die ik verdiende. Ik hield iedere dag precies bij wat er binnenkwam en wat er uitging. Iedere cent schreef ik op. Ook begon ik met budgetteren. Ik stelde een budget voor boodschappen, voor kleding, voor eventueel nog leuke dingen. Voor kosten die we aan zagen komen, spaarde ik vooraf. Bijvoorbeeld voor spullen voor onze baby. Of als we een verjaardag hadden, waarvoor een cadeau gekocht moest worden. 

In die tijd konden we een huisje kopen in Voorburg. Het kostte ons €130.000. Ik kon het net aan betalen. We verhuisden naar onze nieuwe portiekwoning met twee verdiepingen. Onze dochter kreeg een eigen kamer. Iedere avond wanneer zij op bed lag, hield ik mijn Excel-bestandje bij. Ik werkte hard en ging meer verdienen. De geldzorgen werden minder. We kregen na jaren zuinig leven wat meer ruimte. Toen we onze zoon kregen, groeiden we uit ons huisje. Verhuizen vonden we te duur. Dus besloten we een extra slaapkamer te creëren. Die verbouwing zou €20.000 kosten. Ik klopte aan bij de bank, maar die wilde ons het geld niet lenen. Het was kredietcrisis en ons huis was flink minder waard geworden. We stonden al onder water en verder dan dat wilde de bank niet gaan. Ik was gefrustreerd, want kon de lasten prima dragen. Maar oke, regels zijn regels. Dus dan maar sparen. Met hard werken en op onze uitgaven letten, wisten we €12.000 bij elkaar te krijgen. De laatste €8.000 die ik nodig had, leende ik bij een leenmaatschappij. Helaas wel voor de hoofdprijs. Het was niet hoe ik het wilde, maar het kon niet anders. 

Gedurende de jaren zakte de hypotheekrente steeds verder. Ik baalde van de 5,1% die ik nog altijd betaalde. Ik las online over de mogelijk van oversluiten van je hypotheek. Toen heb ik De Hypotheker uit laten rekenen hoe hoog mijn boete zou zijn als ik dat deed. We kwamen uit op €5.000 á €6.000.

Voor mij was dat een flinke klap geld. Ik vroeg mijn neef, die accountant is, om advies. Hij zei: ‘Wacht nog maar even. Ik verwacht dat de rente nog verder gaat zakken.’ Hij had gelijk. Twee jaar later, toen mijn rentevaste periode afliep, kon De Hypotheker voor me oversluiten naar 1,9% voor 20 jaar vast. Super, natuurlijk. Ik wist: dit gaat onze maandlasten flink naar beneden brengen. Ik besloot de vorm van mijn hypotheek meteen ook te veranderen. Van een spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek. Ook kon ik de lening voor de uitbouw, nu meenemen in de hypotheek. De adviseur van De Hypotheker zette het allemaal voor ons op een rij. Hij vulde van alles in in zijn computer en kwam toen op onze nieuwe maandlasten uit. ‘Dan komen jullie na het oversluiten uit op een maandelijkse betaling van €510.” Mijn hart sloeg ervan over. Ik keek mijn vrouw aan en we lachten een klein lachje naar elkaar. Maar om de een of andere manier bleef ik heel nonchalant. ‘Fijn,’ antwoordde ik volgens mij. Nadat het gesprek voorbij was en we weer in de auto zaten, juichte ik pas. Yes, yes, yes! Ik kende onze financiële situatie door en door en wist dat dit een enorm verschil ging maken. We hadden het al zoveel beter dan in onze eerste jaren als gezin. Toch zou dit geld het nog makkelijker maken voor ons. Met een gevoel van euforie reden mijn vrouw en ik naar ons huis. Ons fijne huis, dat ons binnenkort nog maar €510 bruto per maand zou kosten.

Weten of je hypotheek oversluiten ook voor jou voordelig kan zijn? Vul de oversluittool van De Hypotheker in en ontdek het.

De eerste maand van lagere maandlasten, gingen we helemaal los. Voor de kinderen kochten we een Nintendo Switch. We boekten een reisje naar Duitsland. Mijn vrouw en ik zijn gek van voetbal, dus gaan we wedstrijden kijken van Schalke en Bochum. We wilden het even vieren. Nu zit de handrem er weer een beetje op, hoor. Al gunnen we onszelf tegenwoordig net wat vaker een leuk reisje of een mooie vakantie. Ik ben zo blij dat ik de stap naar de hypotheekadviseur heb gemaakt. We hadden geluk dat onze rentevaste periode net afliep, nu de rente zo laag staat. Ook als we een boete hadden moeten betalen, had ik oversluiten overwogen. Het is niet meer dan een rekensommetje. Is het het je waard om die boete te betalen om daarna jarenlang verzekerd te zijn van een extreem lage rente? Haal je de boete eruit? Bij ons zou dat binnen 1,5 jaar gelukt zijn. Mijn Excel-sheetje houd ik nog altijd iedere dag bij. Niet meer uit armoede, maar uit overvloed. Wat doen we met ons geld? Hoeveel gaan we sparen? Welke leuke dingen kunnen we doen? Ik hoop straks ook de studie van mijn kinderen te kunnen betalen. We hebben financieel ruimte gekregen. Dat voelt vrij. En dat gun ik iedereen. 

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is voor 100% van PorteRenee.

Share

20 Comments

 1. Bouk Reply

  Wat een verhaal! Mooi om te lezen zeg. Jullie gaan er verstandig mee om! Goede keuzes maken die bij je passen. Top!

 2. Roland Reply

  Leuk om te lezen dat een oud klasgenoot (en teamgenoot van de voetbal) het financieel goed doet na een lastige start! Het allerbeste voor jou en je gezin Jeffrey!

 3. Moeps Reply

  Wat een geweldig verhaal! En wat goed dat je alles zo op een rijtje had staan. En dat al op die leeftijd. Je zou ze de kost geven die als ze in een gezin geboren zijn die het niet breed hebben, zelf daar ook in blijven hangen. Ik vind het een heel inspirerend verhaal

 4. joke Reply

  Mooi verhaal ; wat goed dat jullie zo bewust keuzes maken en daar naar handelen .
  Jullie nemen echt de verantwoordelijkheid en zorgen dat je goed geïnformeerd bent ,
  Veel geluk met elkaar

 5. Centenkretser Reply

  Wat een mooi verhaal en een mooi gezin.
  Ik zeg altijd dat het leven uit keuzes bestaat en de consequenties hiervan. echter sommige dingen overkomen je waar je geen invloed op hebt maar je hebt wel de keuze hoe je hiermee omgaat.
  Jullie verhaal belichaamt dit.
  Chapeau mooie mensen

 6. Veertigermerkids Reply

  Waarom geen hypotheekaftrek over de lening van de leenmaatschappij? Was het geen persoonlijke lening??

 7. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat fijn dat het zo gelopen is en jullie nu zoveel meer financiële ruimte hebben! Super dat jullie willen gaan sparen voor de studie van de kids! Naar mijn mening is dat een heel mooi cadeau dat je je kids schuldenvrij kunt laten studeren, dan geef je ze een hele mooie start van de rest van hun leven.

 8. Wendy Reply

  Zo herkenbaar! Wij gingen van €1485 spaarhypotheek bruto naar €809 per maand bruto (annuiteiten). Nu inmiddels door extra aflossen tikken we ruim €50 minder aan . Wij zijn een midweek naar Euro Disney gegaan. Wat een verschil kan dat maken he! Zo heerlijk. Wij riepen ook:”Yes!” Eenmaal in de auto. Hebben de hypotheekadvuseur gevraagd of het wel klopte. 😲😉

 9. J. Kuiper Reply

  Goed verhaal en mooi dat het zo kan lopen.
  Helaas ben ik niet zo positief over de Hypotheker die zogenaamd onafhankelijk advies zou moeten geven.
  De eerste keer kreeg ik na een uur van uitleg te horen dat hun eigen hypotheek het beste voor me was, hoezo onafhankelijk en objectief. Teleurgesteld ging ik naar mijn eigen bank destijds SNS en kreeg een prima hypotheek goedkoper dan bij de Hypotheker
  Jaren later, o. De Hypotheker weer een kans te geven deed zich hetzelfde verhaal voor, maar ging hier op in. Ik moet nu 4 jaar later nog het voorstel krijgen
  Ik heb nu een persoonlijk financieel adviseur Tradeville Advies in Emmeloord die ons met onze financiële situatie hypotheek, verzekeringen enz. Uitstekend helpt.
  Groet

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Beste J. Kuiper,
   Dank voor je reactie. Alleen klopt het niet helemaal. De Hypotheker heeft geen eigen hypotheken en kan deze dus ook niet aanraden.
   Ik denk dat u in de war bent met een ander bedrijf misschien!? Hoe dan ook: dank voor de reactie en een fijne dag!

 10. Eef Reply

  Goed om re horen dat er maandelijks lagere lasten op de hypotheek zijn, maar de genoemde bedragen zijn brutobedragen. Bij de sp@rhypotheek (met hoge rente) krijg je via de belastingaanslag een relatief groot bedrag van de hypotheekrente terug.
  Bij de annuiteitenhypotheek met lage rente krijg je aanzienlijk minder terug en die teruggave wordt in de loop van de jaren ook nog eens minder.
  Oftewel, ik ben wel benieuwd wat het netto te betalen hypotheekbedrag was (oude situatie met spaarhypotheek) en is (nieuwe situatie met ann.hypotheek).

 11. Hupseflups Reply

  € 300,- per maand bespaard en het gelijk verbrassen aan van alles en nog wat. Klinkt niet heel verstandig gezien het feit dat deze mensen zo krap zitten..?

  Bijzonder ook dat wordt gesproken over boeterente van 5k terwijl de hypotheekadviseur ook 2.5k rekent en dan nog taxatie en notaris. Maar die kosten worden voor het gemak even weggelaten. Daarnaast is het fiscale voordeel van de spaarhypotheek ook even overgeslagen. Die hogere rente biedt namelijk voordeel. Echt een typisch betaald artikel waarin (zonder inhoudelijke kennis) alles in het werk wordt gezet om contact op te nemen met de Hypotheker.

  Bezint eer ge begint!

 12. Benita Reply

  Als je een voorlopige teruggaaf hebt voor de inkomstenbelasting zorg dan dat deze wordt aangepast. Ivm minder rente-aftrek. Tevens zou dit nog invloed kunnen hebben op evt toeslagen. Wees hier bedacht op!

 13. Joris Reply

  AL voor vertrek naar een hypotheekadviseur had zo’n Excel-wizard toch al lang berekend wat de nieuwe maandlasten globaal zouden worden aan de hand van de dan geldende marktrente? Hoe kan dit je verrassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *