Hypotheek versneld aflossen: de voordelen en nadelen op een rij

Hip is het wel: je hypotheek versneld aflossen. Maar wat zijn nu precies de voordelen en de nadelen? Een overzicht.

Door Renée

Eigenlijk is het gek dat het versneld aflossen van je hypotheek nu zo’n trend is. De hypotheekrente is lager dan ooit. Sterker nog: wist je dat de hypotheekrente nog nooit zo laag heeft gestaan als nu? Toch is extra aflossen op de hypotheek de laatste jaren enorm populair geworden. Hypotheekvrij zijn staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. De bank bepaalt niet langer hoe jij je leven leeft, maar jij neemt zelf weer de controle.

hypotheek versneld aflossen

Ik denk dat de ophef over de aflossingsvrije hypotheek ook meespeelt. Dat bleek in veel gevallen toch niet zo’n fijn product te zijn als we dachten. Velen komen er zelfs door in de problemen. De laatste jaren zijn mensen ook wel wakker geworden en hebben gezien hoeveel rente je eigenlijk betaalt over de lening voor je huis. De hypotheekadviseur is verplicht om je dat te laten zien. Dat is best schrikken, zelfs bij lage rentes zoals die er in de laatste jaren waren.

Je hypotheek versneld aflossen heeft voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rij in de hoop dat jij hiermee kunt bepalen of jij dit wel of niet wilt gaan doen. Laten we beginnen met de voordelen:

Voordelen

1. Besparing op rente

Door je hypotheek sneller af te lossen dan in 30 jaar, bespaar je jezelf een hoop rente. Als je extra aflost, heb je je hypotheek misschien wel 10 jaar eerder afgelost. Dat bespaart je dus 10 jaar aan rente en kan om serieuze bedragen gaan.

Je betaalt niet alleen minder rente omdat je minder lang een hypotheek hebt en omdat deze lager is (dus minder rente) dan als je niet extra had afgelost. Ook heb je in sommige gevallen recht op renteverlaging wanneer je flink hebt afgelost op je hypotheek. Jouw bank loopt dan minder risico, waardoor je als je geen NHG-hypotheek hebt, in een lagere risicoklasse komt en daar hoort een lager rentetarief bij

2. Besparing op belasting


Je bespaart jezelf (misschien) belasting. In Nederland betalen we vermogensbelasting boven een bepaald bedrag. Door af te lossen op je huis, kun je jouw spaargeld verlagen tot onder het drempelbedrag. En dus hoef je die belasting niet te betalen. In Nederland wordt geld dat in je huis zit (nog) niet als vermogen gezien en telt dus niet mee voor deze belasting.

3. Vermogen opbouwen

Door versneld af te lossen bouw je vermogen in je huis op. Als jij een huis koopt van €300.000 euro en je hebt nog een hypotheek van €100.000, dan heb je dus twee ton eigen geld in dat huis zitten. Zo verlaag je je maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek (je mag zelf kiezen), maar je bouwt ook een spaarpot op. Dat is fijn wanneer de huizenprijzen dalen en jij toch wilt verhuizen. Misschien noodgedwongen. Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over restschuld, want je hebt eerder afgelost. Als je je huis verkoopt en je krijgt er een goede prijs voor, dan heb je €200.000 cash in handen. Dat geld kun je in een volgend huis steken of ergens anders voor gebruiken. Je hebt het geld niet cadeau gekregen. e hebt het allemaal zelf ingelegd, maar dat ging wel op een aantrekkelijke manier. Je betaalde er tussentijd geen belasting over én je kreeg er al lagere maandlasten voor terug.

LEES OOK: 10 tips als je je hypotheek sneller wilt aflossen

Nadelen

1. Geld opnemen

Je neemt je geld dat in je huis zit (wat je hebt afgelost) niet zo makkelijk weer op. Het is geen bankrekening waarvan je even kunt pinnen. Wil je het geld opnemen, dan kan dat in sommige situaties wel. Je moet dan wel langs een financieel adviseur en/of notaris om dat te regelen.

2. Minder hypotheekrenteaftrek

Je ontvangt minder hypotheekrenteaftrek. Dit argument hoor je vaak van mensen die geen fan zijn van extra aflossen. Ik vind het persoonlijk een beetje onzin. Je krijgt inderdaad minder hypotheekrenteaftrek, omdat je minder rente betaalt. Dus valt er minder af te trekken. Onder de streep is het altijd voordeliger om minder rente te betalen, want met de hypotheekrenteaftrek krijg je maar een deel terug. Het grootste deel betaal je gewoon.

3. Toeslagen

Pas op met je toeslagen. Extra aflossen op je hypotheek kan daar gevolgen voor hebben. Als je extra aflost en daardoor minder hypotheekrenteaftrek krijgt, kan je belastbaar inkomen omhooggaan. Daardoor kun je minder of geen recht meer hebben op toeslagen. Goed om even uit te zoeken dus.

4. Kleinere buffer

Je buffer wordt kleiner. Wanneer je van je spaargeld extra aflost op je hypotheek, raak je een deel van je financiële buffer kwijt. Pas daar wel mee op. Je wilt niet dat je zo fanatiek aan het aflossen bent, dat je een probleem hebt wanneer je auto of wasmachine stuk gaat. Of allebei tegelijk. Aflossen doe je met geld dat je niet als buffer nodig hebt.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: