“Ik kocht op mijn 21e een huis”

Een huis kopen onmogelijk voor starters? Laat je inspireren door het verhaal van Gerianne (22) en Marien (26). Zij kochten vorig jaar een eigen huis in Almere en vertellen hoe ze dat voor elkaar kregen.

Een huis kopen in deze oververhitte huizenmarkt. Hoe dan?!

“Wij huurden eerder een woning in Amstelveen, nog altijd onze droomplek om te wonen. We werken allebei in een ziekenhuis in Amsterdam, dus qua locatie is dat perfect. We betaalden €1186 aan kale huur. Doordat ik nog verpleegkunde studeer en werk tegelijkertijd, dacht ik dat kopen onmogelijk was. Het tegendeel bleek waar.” 

Verdienen jullie zo veel dan?

“Ik verdiende €1600 netto en mijn vriend €2200 netto. Met onze salarissen samen konden we €310.000 lenen, maar we wilden liever iets lager aankopen.”  

Toen op huizenjacht?

“Ja, we moesten wel eerst onze eisen wat aanpassen. In de buurt van Amsterdam betaal je de hoofdprijs, dat is niet te doen. Dus deden we water bij de wijn en kwamen in Almere uit. Hier kwamen we er wel tussen. Op het tweede huis dat we bezichtigden deden we een bod en dat was meteen raak. Het was zo spannend, onze hypotheekadviseur heeft alles op alles gezet. Hij accepteerde geen nee van de bank! Die spanning heeft me een paar jaar van mijn leven gekost, maar het is gelukt. Vorig jaar kregen we op 9 juli de sleutel van ons huis in Almere Haven.” 

Klinkt als een droom. Maar eh, hoe zat het met eigen geld? Hadden jullie dat wel? 

“We kochten ons huis vorig jaar maart voor € 279.000, maar namen er een bouwdepot bij. De hypotheek is  €290.000. En ik zal je vertellen: we hadden maar € 5.000 op de spaarrekening toen we besloten een huis te kopen. Als een malle zijn we gaan sparen, corona hielp want je kon toch niks doen met je geld. Vanaf april tot december 2020 spaarden we er maar liefst €20.000 bij. Hoe? Door niet uit eten te gaan en geen dure leuke dingen te doen. Geen luxe producten, rustig aan met boodschappen. Even overal de rem op. We creëerden overzicht in onze uitgaven en zagen we wat we per maand uitgaven. Oh, zoveel aan boodschappen! Dat bedrag kon en moest écht omlaag. Zo wisten we onze uitgaven te minimaliseren. Verder hadden we een paar financiële meevallers, zoals vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. We kregen ook nog een bedrag aan borg terug van ons huurappartement.” 

Hoe deden jullie dat, sparen?

“We hebben een gezamenlijke rekening met spaarrekening. Hier komen onze salarissen op binnen en gaan alle vaste lasten af. We hebben ook allebei nog een eigen rekening, waar we allebei elke maand zakgeld op storten. Dat was eerst €150, maar omdat we keihard voor het huis wilden sparen werd dat €50. Verder kopen we niet veel kleding, we zijn ook minimalistisch ingesteld. We zijn allebei opgegroeid in een gezin waar niet altijd veel geld was. We hebben geleerd op de kleintjes te letten. Ik ben prijsbewust, keek vroeger als kind in de supermarkt al naar het goedkoopste product.” 

Wil je minder uitgeven aan een bepaalde kostenpost? Het digitale huishoudboekje Grip kan je daarbij helpen. Niet alleen categoriseert deze gratis app automatisch je uitgaven, ook kun je budgetten stellen voor bepaalde uitgavenposten. Bijvoorbeeld voor kleding. Je downloadt de app, koppelt je rekening en maakt een budget aan. Wanneer je bijna over je budget heen gaat, krijg je een bericht van Grip. En je kunt in één ogenblik zien hoeveel geld je nog binnen je budget uit kunt geven. Ideaal!

Hoe hielden jullie het leuk?

“Nou, wij hadden een heel duidelijk doel, dat huis. En dat doel kwam steeds dichterbij. Als je even bent ontmoedigd, dan denk je: nog even doorzetten dan, zit je straks lekker in je eigen huis. We zijn ook niet veeleisend. We hebben bijvoorbeeld elke week een datenight. Dat doen we gewoon thuis. Het leukste en gezelligste vinden we thuis een spelletje spelen, dat kost niks. Ik vind het leuk om te bakken en te koken. Dan flans ik zelf een driegangendiner in elkaar. Dat is net zo leuk, en scheelt zoveel kosten.”  

Jullie zijn inmiddels verhuisd. Hoe wonen jullie nu?

“We wonen nu in een huis met drie verdiepingen waar we dertig jaar kunnen blijven wonen. Daar hebben we ook heel gericht naar gekeken. Met oog op eventuele kinderen. We dachten aan de lange termijn. Anders blijf je bezig. We zijn nog aan het wennen aan de vaste lasten van ons nieuwe koophuis. De hypotheek is iets lager dan onze huur was. Super, natuurlijk.”

Kun je een peptalk geven aan iedereen die een huis wil kopen?

“Kijk altijd naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden. Vraag jezelf af: wat zijn mijn eisen? Pas ze eventueel iets aan. Dan maar iets minder dichtbij de stad. Ga het gesprek met de hypotheekadviseur aan. En zorg dat je spaart. Dan maar even geen luxe dingen. Dat komt in je nieuwe huis wel weer. Wij zijn blij dat we dat gedaan hebben en dat we daardoor een huis konden kopen waar we nu minder geld aan kwijt zijn dan in ons appartement. Voor ons heeft het goed uitgepakt.” Tip van Gerianne: Zorg dat je weet waar je geld naartoe gaat!

Zo kan de Grip app je hierbij helpen.

1: Download de gratis Grip app.

2: Koppel je rekening of je rekeningen.

3: Je ziet nu meteen het saldo van je rekening, of de saldi van je rekeningen staan. Het werkt! 

4:  Onder het kopje ‘Overzicht’ zet Grip je uitgaven automatisch in categorieën. Je kunt hier per maand zien wat je aan een bepaalde kostenpost uitgeeft. 

5: Onder het kopje Profiel kun je instellen wanneer je financiële maand begint en eindigt. Wel zo handig om die te laten starten wanneer bijvoorbeeld je inkomsten binnenkomen. Je kunt ook budgetten aanmaken voor bepaalde uitgavenposten. Die kun je dan ook volgens deze maand laten verlopen.

6: Klik door naar Instellingen om pushberichten in te stellen. Bijvoorbeeld bij elke betaling of wanneer je onder een bepaald saldo belandt.

7: Je ziet nu heel duidelijk hoeveel financiële ruimte je hebt. Hou je geld over? Ga naar de app van je bank en stel meteen een automatische spaaropdracht in. Bijvoorbeeld om te sparen voor een eigen huis. Geen geld over? Je weet nu precies waar je op zou kunnen besparen!

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.