Je hypotheek oversluiten: wat als je de boete niet kunt betalen?

Al die verhalen over je hypotheek oversluiten zijn leuk. Jij wilt ook wel besparen op je woonlasten. Maar wat als je de boete niet kunt betalen? Dan zijn er ook nog een opties.

Een boete betalen. Dat doen we liever niet. Maar de boete op het oversluiten van je hypotheek is een bijzondere boete. Deze is namelijk niet altijd zonde van het geld. Deze boete kan je uiteindelijk geld opleveren. Toch is die boete voor veel mensen een flinke drempel. Zeker omdat het een flink bedrag kan zijn. Ook dan nog kan het voordelig zijn ‘m toch te betalen. Kun je nagaan hoe hoog de besparing op je maandlasten kan zijn als je voor een nieuwe, actuele rente te gaat. 

Los van het afschrikeffect van een boete, kan het natuurlijk ook zijn dat je ‘m gewoon niet kunt betalen. Niet veel mensen hebben zulke bedragen zomaar op hun spaarrekening staan. Of een rijke oom of tante om het van te lenen. Dat betekent niet dat oversluiten geen optie meer is. Het kan dat je de optie hebt om de boete mee te financieren. Daarvoor moet je wel genoeg overwaarde op je woning hebben. Dan zou je bij het oversluiten van je hypotheek, wat extra geld kunnen lenen om de boete mee te betalen. Meefinancieren noemen we dat. Dit bedrag wordt bij je hypotheekschuld opgeteld en gaat gewoon mee in de verplichte aflossingen. In een situatie waarin oversluiten écht een groot voordeel is, levert dit onder de streep een besparing op, ondanks het bijlenen. Al kost het uiteindelijk natuurlijk altijd meer dan die boete uit eigen zak betalen.

Geen overwaarde? Toch willen besparen op je maandlasten? Dan is er nog één optie: rentemiddeling.


Een vriendin stuurde me laatst een appje. Ze had bijna €100 per maand van haar maandlasten af kunnen snoepen, door haar hypotheekrente te middelen. Ze wist helemaal niet van het bestaan van die optie. Tot ze die in de online omgeving van haar bank aangeboden kreeg. Een paar klikken later was haar hypotheekrente en daarmee haar maandlasten flink verlaagd. 

Wat krijg je nu precies bij rentemiddeling? Je krijgt niet zo’n lage rente als wanneer je oversluit. Die superlage actuele rente krijg je niet, omdat je niet kunt oversluiten. Bij veel banken is middelen een tweede optie. Je betaalt dan niet direct een boete. Maar die boete wordt verwerkt in je nieuwe rente. Daardoor krijg je ongeveer een gemiddelde van de actuele rente en je oude rente. Een beetje in het midden. Vandaar de naam middelen. Het is qua rente dus niet zo voordelig als oversluiten, maar je kunt op de manier vaak wel naar een lagere rente toe zonder veel kosten te maken. Een lagere rente dan wanneer je niets zou doen.

Meer weten over oversluiten? Lees hier de andere artikelen hierover en check vooral ook de video hierboven of hieronder, waarin adviseur Veronique Borst, van De Hypotheker in Soest, alle vragen van lezers van PorteRenee over oversluiten beantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met een (deels) aflossingsvrije hypotheek oversluiten? En is oversluiten een optie bij een bankspaarhypotheek?

Heb je nog zo’n ouderwets hoge rente, dan is informeren naar oversluiten wat mij betreft de eerste stap. Kijk eerst of dat voor jou een optie is. De mogelijke besparing daarvan is altijd groter dan bij middelen. De Hypotheker heeft online een oversluittool die, op basis van je hypotheekgegevens, kan uitrekenen of oversluiten voor jou een optie is. En hoe hoog de boete is die je kunt verwachten. Check die vooral even hier. Kun je de boete niet betalen, informeer dan eens naar het inzetten van je overwaarde. Ook geen optie? Vraag dan als laatste optie naar de mogelijkheden van middelen bij je eigen bank. Is dat ook niet echt in je eigen voordeel? Dan is er nog één ding dat je kunt doen om te profiteren van die extreem lage hypotheekrente. En dat is… verhuizen. Wanneer je verhuist mag je namelijk boetevrij een nieuwe hypotheek nemen, met die fijne rente van nu.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. Omdat ik nu eenmaal niet alles zelf weet. Het artikel is verder voor 100% PorteRenee.