Joyce: ‘We hadden een ton overwaarde op ons huis’

Joyce (28) en Koen (33) kochten in 2015 hun eerste huis. Vijf jaar later verkochten ze het en incasseerden bijna een ton aan overwaarde. Geluk of een vooropgezet plan? Ze vertellen het zelf.

“Voordat Koen en ik ons eerste huis kochten woonden we antikraak. We betaalden slechts €300 huur en leefden er lekker op los. We spaarden wel wat hoor, maar gaven ons geld ook graag uit aan leuke dingen. Verre reizen maken, lekker uiteten of een avondje stappen bijvoorbeeld. Toen de eigenaar het pand in 2015 wilde verkopen en we eruit moesten, besloten we een huis te kopen. Het werd een gezellig hoekhuis voor €185.000. Het huis was niet heel groot en omdat we een gezin wilden stichten waren wat extra vierkante meters welkom. Dus bouwden we een stuk aan en plaatsten een dakkapel. Gelukkig is Koen handig en hebben we de verbouwing met behulp van vrienden en bekenden grotendeels zelf kunnen doen. Dat scheelde veel geld. Ik denk dat de verbouwing ons in totaal €13.000 heeft gekost. In 2017 werd onze zoon geboren en twee jaar later kwam er een tweeling. Hoewel we van plan waren lang in dit huis te blijven wonen werd het toch wat krap met drie koters. Ik wilde heel graag groter wonen.”

Kon je niet nog verder uitbouwen?

“Verder uitbouwen was geen optie en de tuin was wel wat klein voor drie kinderen. De huizenprijzen stegen in die tijd flink door de lage rente en ik zag woningen in de buurt voor steeds meer geld te koop staan. Ik was wel benieuwd wat wij voor ons huis konden krijgen. Dus nodigde ik een makelaar uit. We konden ons huis te koop zetten voor €275.000. Geweldig natuurlijk. Door die forse overwaarde konden wij groter gaan wonen. In april vorig jaar stond er een bord in de tuin en vijf weken later was het huis verkocht. De verbouwing niet meegerekend, hielden we een kleine ton over aan de verkoop. Dat we zoveel op het huis zouden verdienen binnen vijf jaar hadden we nooit kunnen bedenken. We hebben gewoon ontzettend veel geluk gehad dat we het huis op het juiste moment kochten.”

Oke, duur verkopen is top, maar moet je dan niet ook duur terugkopen? 

“Een ander huis terugkopen bleek inderdaad nog niet zo simpel. We hebben echt veel huizen bekeken, maar visten steeds achter het net. Toen heb ik een oproepje op Facebook gedaan en daar kreeg ik veel respons op. Uiteindelijk vonden we via via een heerlijk groot huis waar we deze zomer gaan wonen. Omdat we in maart al uit onze huidige woning moeten, huurden we voor een aantal weken een chalet op een vakantiepark. Straks gaan we van een perceeloppervlakte van 121 m2 naar 415m2. We hebben een speelkamer, een garage én een heerlijke grote tuin.”

Na 2008 daalden de huizenprijzen flink en in 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 lagen de prijzen in dat jaar bijna 38 procent hoger.

Bron: cbs

Hebben jullie de volledige overwaarde in het nieuwe huis gestopt?

“Ja, we hebben dat bedrag volledig in de nieuwe hypotheek gestopt. Dat adviseerde onze hypotheekadviseur overigens ook. Als je de overwaarde niet volledig gebruikt is de rente over dat deel namelijk niet aftrekbaar. Dat noem je de bijleenregeling. Het nieuwe huis hebben we gekocht voor €340.000 en we hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen in 2021, omdat we jonger zijn dan 35. De hypotheek die we afgesloten hebben bedraagt €242.000. Hoger dan de hypotheek nu, maar omdat we straks minder rente gaan betalen scheelt het niet zoveel in de hypotheeklasten.”

LEES OOK: ‘Van de overwaarde op ons huis kochten we een woonboerderij op het platteland’

Hoeveel dan?

“We gaan straks van een rente van 3% naar 1,69%. De bruto maandlasten stijgen iets, zo’n €200 denk ik. Maar we willen die lasten flink omlaag krijgen. Het huis stamt uit 1953 en heeft alleen spouwmuurisolatie. We gaan het huis eerst verduurzamen. Het dak isoleren en een nieuwe HR-ketel aanschaffen. Daar sparen we nu hard voor. En als over een paar jaar de kinderopvangkosten wegvallen gaan we extra aflossen op de hypotheek.”

Wat zijn jullie financiële dromen voor de toekomst?

“Voordat we met pensioen gaan, zijn we hypotheekvrij. Dat geeft een heel fijn gevoel. Maar het is niet zo dat we als doel of droom hebben om veel eerder hypotheekvrij te zijn, hoor. We willen vooral lagere maandlasten. Lagere lasten betekent meer lucht en meer vrijheid. Dan kunnen we als de kinderen wat groter zijn weer mooie verre reizen maken. Dat is onze droom.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.