Een koophuis voor jou niet haalbaar? Onzin!

Het was afgelopen week in het nieuws. Bijna de helft van de millenials twijfelt of een koophuis voor hem of haar wel haalbaar is. Want: te duur, te laag inkomen, etc. Ik vind dat zo’n onzin. Mijn reactie is: niet piepen, maar sparen.

Een collega journaliste schreef een column op Lindanieuws.nl. De kop was: Lianne (29) over de huizenmarkt: ‘Ik weet zeker dat ik nooit een huis kan kopen.’ Ik werd door meerdere mensen onder het bericht getagd. Want die kenden mij en mijn site en wisten ook dat ik hier wel een mening over zou hebben. Dat heb ik inderdaad.

Lees ook: Zoveel scheelt het als je spaart voor een huis

Ik vind het écht onzin. Beter piep je niet zo en ga je gewoon keihard werken om te bereiken waar je van droomt: dat droomhuis. Begin vandaag en verander je situatie, zou ik zeggen. Ik postte een reactie onder het bericht, waar veel commentaar op kwam. Natuurlijk waren er mensen die vonden dat sparen niet voor iedereen weggelegd is. Ook reageerden mensen die het wel met me eens waren. Ik mocht op Lindanieuws de dag erna een artikel schrijven in reactie op de column over de huizenmarkt.

Hier kun je het artikel van Lindanieuws lezen. 

3 Comments

 1. Petra Zwier Reply

  Ik ben het absoluut met je eens dat (bijna) iedereen kan sparen, hoe weinig ook en dat als je echt een koophuis wilt, dit zeker (op de lange duur) voor veel mensen best weggelegd is. Het kost misschien veel inspanning/langere tijd en wat soms er lastig kan zijn dat je als je veel huur betaald, dan het wel echt een uitdaging kan zijn om daarnaast ook nog te sparen. Toch kan ik mij wel situaties indenken waarbij het toch heel lastig wordt gemaakt, bijvoorbeeld mensen met een handicap of chronische ziekte. Tegenwoordig wordt er veelal van uitgegaan dat je heel veel zelf betaald aan zorg en/of hulpmiddelen. Ik heb een ernstige spierziekte, getrouwd en samen een redelijk goed inkomen maar er gaat dus maar liefst 25-30% van ons inkomen op aan zorgkosten en eigen bijdrages. Dat is een hoger percentages dan we uitgeven aan onze hypotheek. Ons huis kochten we al ruim 20 jaar terug toen er nog geen hoge eigen bijdragen inzake zorg werden geheven en we kochten gelukkig een “goedkoop” huis. Echter voor de mensen die nu jong en gehandicapt zijn is het veelal niet mogelijk, gezien er veel kosten zijn en blijven. Een van de (vele) zaken die niet vergoed worden zijn bijvoorbeeld aangepaste auto’s/rolstoelbussen. En gezien het OV toch nog slecht toegankelijk is kom je niet onder dit soort kosten uit. Dus ik erger mij dan toch altijd wat aan de zin- als ik het kan, dan kan iedereen het.

  1. Kaspar Reply

   Late reactie, maar eens met Petra….
   Het is echt onzin dat iedereen het kan. In Nederland kun je een eigen huis doorgaans echt vergeten wanneer je chronisch ziek bent. Diep triest, maar wel de waarheid….
   Ikzelf ben gelukkig gezond. Mijn uitdaging is dan weer dat ik alleenstaand ouder ben. Echt budget leven met kinderen gaat niet. Dus betaal me scheel aan hoge huur. Dan schiet sparen niet zo op. Het kan wel. Maar het duurt gewoon 10 jaar (zonder overdrijven). En tja, dan zit ik inmiddels op een leeftijd dat ik keihard verder moet blijven sparen om straks nog iets van een pensioen over te houden. … Dus die verlangde vrijheid, die komt misschien pas bij mijn pensioen een keer. En dan is het te hopen dat ik dan nog steeds gezond genoeg ben om er ook van te genieten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+