Mijn persoonlijke aflosupdate

Ik ga met de billen bloot. Iedere maand. Over de aflossingen op onze hypotheek die we hebben kunnen doen en hoeveel dat scheelt in de maandlasten. Conclusie deze maand: we hebben sinds oktober 4% van onze hypotheek afgelost.

Lees ook: Waarom bijna iedereen zijn huis 2x afbetaalt

Het waren aflostechnisch een goede maanden. Omdat we in oktober ons nieuwe huis kochten, dachten we voorlopig niet af te kunnen lossen. Al ons spaargeld hadden we al overgemaakt naar de notaris en zat dus in onze hypotheek. En toen kwamen al die bijkomende kosten die verhuizen altijd zo verrekte duur maken. Tijdelijke woonruimte tussen twee woningen omdat we niet meteen over konden. Nieuwe gordijnen, wat nieuwe meubels voor de kids, die hele grote eettafel die ik altijd al wilde (100 euro op Marktplaats, vondst van de eeuw) met bijpassende houten bank erbij (300 euro op Marktplaats, nog altijd zo blij mee). Het geld vloog er echt uit. Aflossen, daar zouden we voorlopig niet aan toekomen. Daar gingen we vanuit. Maar het viel mee.

Eind november deden we toch een aflossing van 5.000 euro. Ik krijg de laatste maand van het jaar altijd een uitkering van rechten over de stukken die ik schrijf voor tijdschriften. Dat was een goede uitkering dit keer. Met wat van manlief zijn spaargeld erbij, konden we 5.000 euro afbetalen. Vroeger zaten we bij Florius met onze hypotheek en ging dat heel handig via iDeal. BLG, waar we nu geld van hebben geleend, is nog niet zo 2.0. Je moet aflossingen aankondigen met een formulier, heel gedoe. Maar als ze denken dat we ons daardoor laten weerhouden. Not!

Binnen een paar dagen kregen we een brief met bevestiging van de aflossing. Dat was wel weer een stuk sneller dan Florius dat verwerkte. Er stond ook meteen een nieuw maandbedrag in. We hebben twee leningdelen. Het grootste kost ons iedere maand 410,06, die laten we voorlopig even ongemoeid. We lossen eerst op het kleinste leningdeel af, omdat die de kortste looptijd heeft. Dit deel van de hypotheek ging door de aflossing van 5.000 euro maandelijks omlaag van 284,24 naar 263,60. Dat scheelde dus 20,64 per maand. Euro’s die we niet alleen deze maand maar alle maanden erop nooit meer hoeven te betalen. Scheelt ieder jaar bijna 250 euro. Zo ook de komende 28 jaar waarin deze lening nog loopt. Scheelt dus bijna 7000 euro in totaal, bij een aflossing van 5000. Goede investering, right?

Oke. Daarna deden we eind we eind december nog een afbetaling van 1.000 euro. We hadden meer willen doen. Maar omdat we allebei zzp’ers zijn, willen we ook wat cash op de rekening houden. Eigenlijk willen we geld voor 3 maanden leven hebben staan. Voor als we plots allebei geen werk hebben, of één van ons, of – god verhoede – er bijvoorbeeld iets met een van onze kinderen is en we gewoon even niet aan werken moeten denken. Die 1.000 euro extra aflossing verlaagde de maandelijkse kosten van dat ene leningdeel nog verder van 263,60 naar 259,87. In totaal hebben onze aflossing sinds december dus een voordeel van  24,37 per maand opgeleverd. Met een eerdere aflossing van 500 euro erbij en onze verplichte maandelijkse aflossingen, hebben we nu 4% afgelost van onze hypotheek, sinds we deze aangingen in oktober. Daar zijn we heel tevreden over. Moedig voorwaarts dan maar. Tot volgende maand!

Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Reken jij: zo lang sparen voor je nooit meer hoeft te werken - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Ons plan: iedere maand 1000 euro aflossen - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Eerlijke antwoorden op al jullie vragen - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Zo kan je hoge WOZ-waarde je geld besparen - PorteRenee.nl

 5. Pingback: Zo krijgen wij iedere maand lagere vaste lasten -

9 Comments

 1. Kim Reply

  Hi!

  Ben heel benieuwd hoeveel rente jullie betalen en of je bruto of netto bedragen noemt. Als ik €5000 aflos levert dat ons netto veel minder op dan de ruim €20,- die jullie besparen.

  Gr Kim

  1. Renee Reply

   Hi Kim,
   Ik heb het over bruto bedragen. De hypotheekrenteaftrek wordt aan het einde van het jaar bij ons verrekend met de inkomstenbelasting die we moeten betalen. We betalen 1,8% rente.

   1. Kim Reply

    En daar zit dan ook het aflossingsdeel bij, of eigenlijk gaat je maandbedrag omlaag omdat je in dezelfde tijd minder verplicht hoeft af te lossen. Want 1,8% maal €5000 = €90,- bruto per jaar. Heb hier een bankier he ????. Nu lezen mensen met 0 kennis dat ze door €5000 af te lossen €20 pm er op vooruit gaan en dat is niet bij iedereen het geval omdat het afhankelijk is van je soort hypotheek en het is bruto. Neemt niet weg dat het geweldig is om zoveel af te lossen hoor, het scheelt altijd geld, linksom of rechtsom. Wij zijn ook lekker op weg!

 2. Ellen Reply

  Beetje verbaasd te lezen dat je bij BLG een formulier moest invullen. Ik doe het regelmatig via Mijn BLG … supermakkelijk. Je kiest je bedrag uit, wanneer je wilt aflossen en je ziet hoeveel je nog boetevrij mag aflossen.

  1. Renee Reply

   Dat kunnen wij nu ook. Eerste keren formulier. Nu MijnBLG en dan weken van tevoren? Nog niet echt ideaal, toch?

 3. lezer Reply

  “Scheelt dus bijna 7000 euro in totaal, bij een aflossing van 5000. Goede investering, right?”

  Je kunt termijndepositos vinden die een heel stuk meer opleveren….

   1. lezer Reply

    Rentevast rekening van Centraal Beheer voor 20 jaar vast geeft 2% rente per jaar. Dan zit je na 28 jaar op ruim 8700 euro ipv 7000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *