Ons plan: iedere maand 1000 euro aflossen

Het was gisteravond weer even tijd om thuis rond de tafel te gaan. Hoeveel gaan we dit jaar aflossen op de hypotheek? We kozen voor 1000 euro per maand. En daar heb ik best even van liggen woelen.

Lees ook: Mijn persoonlijke aflosupdate

Ik heb nooit weinig geld verdiend. Daar ben ik eerlijk in. Oh nee, wacht. Dat is niet waar. Toen ik 16 jaar was werkte ik bij de AKO, omdat ik van school was gestuurd wegens overmatig spijbelen en ander onbehoorlijk gedrag. Daar verdiende ik minimumloon. Maar ik woonde thuis bij mama en papa en dus was het best een hoop geld. Het brandde in mijn handen. Ik gaf alles uit, tot de laatste cent en maakte nog schulden bij moeders ook. Die daar gelukkig een stokje voor stak en me op een financieel rantsoen zette. Maar dat terzijde. Nadat ik gestudeerd had en aan het werk ging, heb ik altijd goed verdiend. Er waren jaren bij als freelancer (voor ik kinderen had) dat ik soms 8.000 of 9.000 euro per maand omzette. Achteraf gezien heb ik veel te veel daarvan uitgegeven. Al zal ik de reizen rond de wereld die ik ervan betaalde, nooit vergeten. Beetje jammer alleen dat mijn ex alle fotoboeken meenam. Ach, ik doe het met de herinneringen in mijn hoofd.

Eigenlijk heb ik in jaren niet zo ‘weinig’ verdiend als nu. Voor mijn werk aan deze site krijg ik niks. Ik ben net begonnen, natuurlijk. Maar het is vooralsnog allemaal liefdeswerk. Dat gaat ten koste van mijn betaalde werk. Tel daar twee kinderen bij op en mijn inkomen is aardig gekelderd. Het is een keuze, laat ik dat voorop stellen. Een bewuste keuze. Toch had ik gisteren even lichtelijke paniek. Ik ben gewend altijd geld over te houden. Nu is het zo dat ik de rekeningen kan betalen en dat is het zo ongeveer. Daar stak mijn geldtrauma zijn kop weer op. Doodeng, vind ik het. Gelukkig heb ik nog een man, maar zoals ik eerder al hier schreef: A man is not a financial plan. Daar wil ik ook niet afhankelijk van worden.

Maar oke, gisteren gingen we dus weer rond de tafel. Dat doen we eens in de zoveel tijd en is eigenlijk altijd heel gezellig. Kop thee of wijntje erbij, stukkie kaas. Hoe gaan we het nu doen financieel? We willen wel blijven aflossen op de hypotheek. Die bedraagt nog 183.500 euro en dat vinden we nog best flink. We rekenden wat en kwam tot een aflossing van 1.000 euro iedere maand. 12.000 euro per jaar, plus de aflossing die verplicht is. Een hoop geld, hoor. Zeker nu er wat minder binnen komt. Die 10 jaar waar binnen we onze hypotheek afgelost wilden hebben, gaan we op dat tempo niet redden. Nu misschien even niet. Ach, straks zijn de kinderen groter en gaat de jongste ook naar school, zei mijn man. Straks wordt porteRenee een knallend succes. En vergeet de eindejaarsuitkeringen en andere extraatjes niet. Hij heeft gelijk.

Ik moet bewuster met mijn geld omgaan dan ooit, terwijl het leven met een gezin ook duurder is dan ooit. Soms heb ik zin om mijn handen in de lucht te gooien: ‘Fuck it’ te roepen en al onze spaargeld uit te geven aan een leren designer stoel, ofzo. Of een rondreis door Azie. Whatever. Gelukkig is mijn site er nu. Nu kan ik dat écht niet meer doen. Ik heb teveel berichten gekregen van mensen die schreven geïnspireerd te zijn, die schreven ook te gaan sparen. Nu moet ik het wel volhouden. Dank, daarvoor 🙂

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: De tien geboden van succesvol sparen - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Wie ben ik? - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Als aflossen voelt als druppel op de gloeiende plaat - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Laat een spaarpot je helpen sparen - PorteRenee.nl

 5. Pingback: Zo krijgen wij iedere maand lagere vaste lasten -

7 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  wauw super 1000 per maand aflossen is veel!! fijn dat er genoeg binnenkomt om dat te kunnen doen!! wij sparen wel alles wat over is, maar dat is geen 1000 per maand en zou dat dus ook never extra af kunnen lossen. (voor nu besloten om nog even te wachten met extra aflsosen, gelukkig een annuitaire hypotheek dus die lost zich vanzelf wel af als we gewoon blijven betalen)
  geniet van t feit dat dat “gewoon” kan !!!

 2. FireMe Reply

  Respect, mooi plan! Kom je niet in de knoei met max. 10% aflossen op die manier? Wij hebben afgelopen jaar ook onze aflossingsstrategie drastisch omgegooid en de maandelijkse aflossing verdubbeld 🙂

 3. Janine Reply

  Mooie aflosplannen! Spannend ook. Wij zijn een kleine 3 jaar geleden begonnen en nooit verwacht al op dit punt te staan. Als je het kan missen, Kan je ook nog kiezen voor looptijdverkorting.

 4. Joost @indefruitboomgaard.nl Reply

  Of het knap is om af te lossen, ligt inderdaad helemaal aan de omstandigheden. Toevallig heeft Merel op onze blog daar gisteren net een verhaaltje over geschreven.
  Sowieso verstandig om af en toe te zitten om te kijken wat je kan sparen/aflossen. En inderdaad een goede tip: start een FIRE blog als stok achter de deur. Voor als je de nijging krijgt onnodig geld uit te geven ;-)))
  Wel nieuwsgierig trouwens naar ‘Als porteRenee een knallend succes wordt’, wat je daar dan aan overhoudt? Ik heb werkelijk geen enkele beeld wat dat qua € kan zijn. Is dat een etentje, een verre vakantie of echt een alternatief inkomen?

 5. Ria de Wit. Reply

  Mooi plan ook lekker uitdagend. Ik ben benieuwd of je het gelukt is. Ook bij ons is er een flink pak af. Heel blij want we hebben met onze aflossingsvrije hypotheek uitlaten rekenen of we ook de nog uitstaande hypotheeksom kunnen betalen van alleen onze AOW als we zo ver zijn. Ja we kunnen dan de hypotheek nog financieren. Zelf gaan we ervoor om de gehele som af te lossen. Maar de gedachte dat het kan geeft lucht. Ook lossen wij per jaar gemiddeld 1000 euro per maand af. Onze eigenlijke aflossing is nog maar 70 euro bruto. Dat geeft heel veel rust. Het verschil tussen de maandelijkse bruto hypotheek die nog open stond en de huidige maandelijkse bruto hypotheek levert meer op dan het pensioen wat ik van een werkgever krijg waar ik ruim 8 jaar heb gewerkt. Ander komend voordeel is dat je leert met minder te kunnen doen. Nadruk op kunnen doen, want het hoeft niet. Het geeft je een gevoel van onafhankelijkheid, wat veel waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *