De rust die aflossen biedt

Onder de bovenstaande kop verscheen onlangs een stuk in het Financieele Dagblad. Dat soort stukken sla ik natuurlijk niet over. Deze ook niet, omdat de kop zó klopt. Ik deel ‘m hier met je.

Het artikel gaat over een stel dat het jaren geleden niet eens was over aflossen of niet. Henk baalde er wel eens van dat zijn vrouw zo fanatiek af wilde lossen. Hij wilde wel een eens keer wat geld stuk slaan op, ja, gewoon op iets niet-nuttigs. Ze gingen nog wel twee keer per jaar met vakantie, maar op een budgetmanier. Binnen tien jaar was hun 100.000 gulden-hypotheek afgelost. Ze verhuisden naar een duurder huis. Ook die hypotheek was drie jaar later foetsie.

Lees ook: Zo verslavend is aflossen

Je kunt het hele verhaal lezen via de site van het Financieele Dagblad. Even registreren en je mag vijf stukken per maand gratis lezen. Of je zoomt in op de foto die auteur Marieke Henselmans ervan maakte en op Twitter plaatste:

Aflossen geeft rust vertelt geïnterviewde Henk. Ben ik het even met Henk eens. Onze woning is zo’n 270.000 euro waard en we hebben er een hypotheek op van nog geen 180.000 euro. Dat betekent dat problemen een stuk verder weg zijn dan wanneer we ons tot onze kruin in de schulden hadden gestoken. Wordt een van ons ziek, dan zijn onze woonlasten geen probleem. Een eurootje of 500 betalen wij netto voor onze 2-onder-1-kap. Het geeft inderdaad rust, daarnaast ook andere fijne dingen met zich mee zoals als financiële zekerheid en meer vrijheid.

Ik hoor vaak: ik heb geen zin om op een houtje te bijten. Snap ik. Heb ik ook geen zin in. Twee hebben gewoon twee auto’s voor de deur staan, al zijn het dan hele gare. We gaan gewoon uit eten en af en toe op vakantie. Als je met zijn tweeen bent en beide een inkomen hebt, bljift er in veel gevallen nog genoeg over om te sparen en af te lossen. Jezelf bevrijden van je hypotheek vind ik het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. En, niet gaan lachen nu, het is ook gewoon onwijs leuk om af te lossen. Zeker als je een partner hebt die ook enthousiast is. Bij ons thuis is het iedere keer weer feest wanneer we geld overmaken naar de bank. Dan denken we: hell yeah en geven we elkaar een high five. Weer een paar euro dichterbij een hypotheekvrij leven, net zoals dat van Henk en zijn vrouw.

Lees ook: Het sneeuwbaleffect helpt je je hypotheek aflossen

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Gezocht: de makkelijke manier om rijk te worden -

 2. Pingback: Best gelezen stukken van afgelopen week -

22 Comments

 1. Anna Reply

  Klopt helemaal! we hebben al 235 .000 extra afgelost in 10 jaar, en de rust die dat geeft!!
  t eerste jaar 5000 euro en dat koste een moeite!
  Nu probleemloos 5x zoveel, t sneeuwbal effect.
  De eerste 16000 euro is al wat we minder aan hypotheek betalen per jaar.
  Het is een verslaving… wel een leuke trouwens.
  Over 3 jaar kunnen we hypotheek vrij zijn .

  1. Renee Post author Reply

   Hi Anna, wow dat is gemiddeld ruim 23.000 euro per jaar. Knap. Dat redden wij niet, hoor!

 2. L Reply

  Als je dan hypotheek vrij bent.. Bezit je dan niet een groot vermogen waar belasting over betaald moet worden? Hoe werkt dat?

  1. Kees Reply

   En die hypotheek dan, wordt die soms gratis verstrekt door de bank.
   Liever weinig belasting dan veel hypotheek.

 3. Irene Reply

  Helemaal eens! Wij hebben ook al veel afgelost. Huis van ongeveer 3 ton en nu nog ongeveer 160000 hypotheek over. Volgend jaar willen we van onze spaarhypotheek af en komen we op ongeveer 120000 uit. Heerlijk!
  Ik heb me trouwens (geinsprireerd door jouw spaartips, Renee) voorgenomen om mijn salarisverhoging per 1 maart te gaan sparen! Tot nu toe kwam ik ook altijd ruim uit met mijn salaris, dus die verhoging heb ik eigenlijk niet nodig.

  1. Renee Post author Reply

   Ha Irene, wat leuk om te horen. Zo slim om die salarisverhoging weg te zetten. Dat zet echt zonden aan de dijk. Lekker zo doorgaan. Klinkt super goed.

 4. Mimi Reply

  Ook wij zijn tegen de stroom in gaan aflossen. Gestart bij ons eerste huis samen en bij ons tweede hus mee doorgegaan na eerst eigen geld in het huis gestopt te hebben. We werden inderdaad uitgelachen door hypotheekadviseurs en vermanend toegsproken door ooms dat we hypotheekrente aftrek zouden missen????
  Ruim 2 jaar geleden op 1 januari hebben we het laatste deel van de hypotheek afgelost en sindsdien hypotheekvrij (op ons begin 40????). Was een leuke moment toen de klok 12 uur sloeg op 31 december: gelukkig nieuw en hypotheekvrij jaar! Het geeft ons veel rust, veel ruimte om te sparen of juist dat te doen/kopen wat we wilen.

  1. Renee Post author Reply

   Wow! Wat een inspirerend verhaal. Hoe hoog was de hypotheek die jullie afgelost hebben. Knap, hoor! Heel knap.

   1. Mimi Reply

    Dankzij het aflossen op ons eerste huis konden we een relatief lage hypotheek van 90000+overbruggingskrediet nemen op ons tweede huis. Ons eerste huis stond toen in de verkoop en was heel snel verkocht. Eerst overbruggingskrediet afgelost en vanaf 2e jaar op de hypotheek af gaan lossen. Eerst max boetevrij aflossen 10% van hoofdsom, later naar 20% ivm crisis geloof ik. In 7e jaar op 1 januari de hypotheek voledig afgelost We hebben er niet veel voor gelaten, wel strak onze uitgaven bijgehouden, maar dat was meer omdat we het moesten redden op 1 salaris, want 1 van ons had toen geen betaald werk. Nu al aantal jaar hypotheekvrij, heerlijk gevoel!

   2. Mimi Reply

    Dankzij het aflossen op ons eerste huis konden we een relatief lage hypotheek van 90000+overbruggingskrediet nemen op ons tweede huis. Ons eerste huis stond toen in de verkoop en was heel snel verkocht. Eerst overbruggingskrediet afgelost en vanaf 2e jaar op de hypotheek af gaan lossen. Eerst max boetevrij aflossen 10% van hoofdsom, later naar 20% ivm crisis geloof ik. In 7e jaar op 1 januari de hypotheek voledig afgelost. We hebben er niet veel voor gelaten, wel strak onze uitgaven bijgehouden, maar dat was meer omdat we het moesten redden op 1 salaris, want 1 van ons had toen geen betaald werk. Nu al aantal jaar hypotheekvrij, heerlijk gevoel!

 5. Maris Reply

  Afgelopen jaar ook voor het eerst 2000 euro extra afgelost, maar wat heerlijk om die brief van de bank binnen te krijgen met het nieuwe hypotheekbedrag. Qua maandbedrag scheelde het maar 8 euro nogwat. Dus dat compenseert andere kosten die wel omhoog zijn gegaan, maar dit is nu al super verslavend! We zijn alweer bezig om te sparen om eind dit jaar ook weer extra af te lossen! Nu alweer zin in!

  1. Renee Post author Reply

   Haha! Heel herkenbaar. Het zijn de enige brieven die hier met groot enthousiasme ontvangen worden 🙂

 6. Ano Reply

  Wij wonen hier nu 10 jaar en hebben 50.000 afgelost en zo’n 30.000 bijgestort. Dat geeft een goed gevoel. Nu in dubio of we gaan verhuizen of niet. We kunnen over 4 tot 8 jaar hypotheekvrij zijn.

  1. Renee Post author Reply

   Wij kennen die keuze. Wij zijn toch verhuisd, want onze oude huis werd wel erg klein met 2 kids. Wel weer erg wennen aan hogere lasten, maar het aflossen gaat gewoon door.

 7. Mar Reply

  Net weer 5000 overgemaakt, vorige week ook. Stond op mijn spaarrekening te verstoffen. Genoeg buffer voor een goed gevoel. Hypotheek momenteel 59.999, en er zit 29.999 in de beleggingspot. Ik ga gewoon verder, wil zo snel mogelijk van mijn schuld af. Doel: vrijheid!!

 8. Esther Reply

  Ik overweeg het ook regelmatig, alleen tot nu toe beleggen we het geld wat we maandelijks overhouden. Dat geeft zo’n 6% rendement. Natuurlijk biedt dit geen zekerheid, maar tot nu toe lijkt dit me financieel toch interessanter . Hypotheekrenteaftrek maken we op die manier gebruik van en het spaargeld levert een hoger % op dan dat % van de hypotheek met kost.
  Of mis ik iets, welk voordeel zou vroegtijdig aflossen me (behalve de rust en lagere maandlast) bieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *