Een huis kopen: deze 5 stappen bereiden je voor

Je wilt een huis kopen. Ik geef je 5 tips die je helpen in de voorbereiding van het doen van de grootste uitgave van je leven!

Door Esmée

Een huis kopen is niet zomaar iets. Sterker nog, ik vind het ontzettend spannend maar doodeng. Maar, geen paniek! Stapje voor stapje bereik je het punt waarop je er volledig klaar voor bent. Mentaal en financieel.Deze 5 stappen helpen daarbij.

Stap 1: Sparen voor de extra kosten

Daar is dat woord weer, sparen. Tuurlijk, je hypotheek wordt niet gebaseerd op hoeveel geld je hebt. Dus je hypotheek staat los van je spaargeld. Maar het kan zomaar zijn dat er bijvoorbeeld iets verbouwd moet worden waar je flink wat geld voor nodig hebt. Daarnaast heb je uberhaupt al aardig wat spaargeld nodig voor bijkomende kosten, zoals een makelaar, kosten koper, taxatiekosten en ga zo nog maar even door. In deze markt ontkom je bijna niet aan overbieden, wat ook met eigen spaargeld moet. Een huis kopen zonder eigen geld is niet mogelijk. Dus, sparen maar!

Stap 2: Overzicht in je financiën

Hoe zorg je nu dat je het beste en snelste kunt sparen? Zorg voor een duidelijk overzicht van je financiën. Waar gaat je geld naartoe en welke kosten kun je beperken of schrappen om zo meer te kunnen sparen? Maak een grote pot voor alle extra beetjes bespaarde euro’s, die gaan straks linea recta naar jouw nieuwe huis. Renée vertelde dat ze dit deed om te kunnen sparen en dat ze deze pot op het aanrecht had staan. Zo heb je dit dagelijks letterlijk in zicht, wat ervoor zal zorgen dat je extra gemotiveerd bent. Hulp nodig bij het sparen? Bestel Renéeś Money Planner hier

Stap 3: Je maximale hypotheek checken


Het is belangrijk om te checken hoeveel geld je kunt lenen bij de bank, in de vorm van een hypotheek. Doe dit voordat je daadwerkelijk naar huizen gaat kijken! Je hoeft uiteraard een hypotheek nog niet volledig rond te hebben voordat je gaat bezichtigen, maar het is goed om te weten welke ruimte je hebt. Je kunt dit via diverse websites online checken door wat gegevens in te vullen, maar voor een nauwkeurige indicatie kun je het best even langs een professional. Zo hoef je niet naar huizen van 500.000 euro te gaan kijken als je dit helemaal niet kunt betalen. Bedenk trouwens ook: je hoeft niet per se zoveel te lenen als je kan. Misschien kun je het wel met minder af.

LEES OOK: Je hypotheek oversluiten. Hoe hoog is de boete?

Stap 4: Bepaal je wensen

Wat vind je belangrijk voor je volgende huis? Hoelang ben je van plan hier te wonen? Moet je extra ruimte vrijhouden wanneer je misschien gezinsuitbreiding wenst? Allemaal vragen waar je van tevoren de antwoorden op moet vinden. Door helder te hebben waar je naar op zoek bent en wat belangrijk voor jou of jullie is, ga je veel selectiever te werk. Wanneer je zeker weet dat je minimaal drie slaapkamers nodig hebt, zal je ook niet snel voor een huis gaan met minder dan dat.

Stap 5: Bekijk je opties

Vrienden van ons waren al een tijdje op zoek naar hun eerste koophuis en deden de ene bezichtiging na de andere. Steeds waren de huizen te klein, te oud of te slecht onderhouden. De moed zakte hen in de schoenen, want waarom konden ze nou hun droomhuis niet vinden? Totdat ik hen op een dag vroeg, “Maar wat verwachten jullie dan? Je eerste koophuis in je twenties, dat hoeft toch niet direct je droomhuis te zijn?” Dit was blijkbaar een eyeopener voor ze. Op sommige punten zal je moeten inleveren, wanneer je niet de hoogste hypotheek kunt krijgen of dat niet wilt. Wees je hiervan bewust, voordat je allerlei bezichtigingen inplant. Zo voorkom je eventuele teleurstellingen.

Als je al deze stappen doorlopen hebt, ben je klaar voor je eerste bezichtiging. Succes en vooral, veel plezier!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.