Tv-tip: 15.000 euro erin en 15.000 euro eruit

Als het over geld gaat, kijk ik het. Toch had ik de serie ‘Ons goeie geld’ gemist. Een van de afleveringen liet me verwonderd achter. Het ging over een stel dat iedere maand 15.000 euro binnen kreeg en zich toch zorgen moet maken om de financiën.

Ze heten Bas en Ilse. Zij is boekenschrijfster en werkt daarnaast als tekstschrijver. Hij heeft een eigen architectenbureau. Ze schatten dat ze zo’n 15.000 euro per maand binnen krijgen. Dat klinkt misschien als één groot feest, maar het personeel moet daar nog van betaald worden, stelt Bas. Logisch. In zijn kantoor in huis werken een paar medewerkers die ook een salaris moeten krijgen. Maar ook wat er daarna overblijft, gaat bijna allemaal over de balk. Een van hun grootste kostenposten: hun villa in Almere.

Lees ook: Als aflossen voelt als een druppel op de gloeiende plaat

Mijn favoriete scene uit deze aflevering is wanneer Bas de camera meeneemt naar een bijgebouwtje. Eigenlijk had dit al af moeten zijn, maar in 2008 gooide de crisis opeens roet in het eten. De opdrachten vielen weg en daarmee ook de inkomsten. Dus liet hij het grote zwembad dat hij in zijn tuin had gewild maar zitten, en is het bijgebouwtje nog lang niet af. Er staan vier muren en dat is het zo ongeveer wel. Wat er nog nodig is om de boel af te maken, vraagt de verslaggever. ‘Zo’n 25.000 euro,’ schat Bas en dat geld is er niet.

Bas heeft het over armoede achter de voordeuren van de villa’s in Almere. Dat ook daar grote geldzorgen spelen. Hij kijkt er een beetje bij alsof we medelijden moeten hebben. Ik ben zelf ook ondernemer en weet hoe inkomsten kunnen fluctueren. Maar niemand, echt niemand, dwingt je om een dure villa te kopen in Almere. Ik heb er gewoond, zo geweldig is het er sowieso niet. Een mooi huis is fijn, veel ruimte ook, toch lijkt het me het niet waard om ’s nachts voor wakker te liggen.

Lees ook: Dubbele vaste lasten, heb jij ze ook?

Iedere kijker met een beetje verstand in zijn donder denkt nu hetzelfde. Tenminste, dat vermoed ik. ‘Loos dat enorme huis!’ Het kost het stel iedere maand een vermogen waardoor er amper wat overblijft, financieel. En ja, dat zegt de verslaggever ook. ‘Is het huis niet te duur?’ Bas schudt van nee. ‘Het huis is niet te duur, ik verdien nu te weinig.’ Hij geeft toe dat dat eigenlijk sinds 2008 al zo is. De boel verkopen wil hij niet, want het wordt steeds meer waard en er zit al zoveel overwaarde op. Dan ben je in mijn ogen hartstikke gek. Je maakt je iedere dag zorgen, het is de touwtjes aan elkaar knopen. Ga toch kleiner wonen. Laat dat statussymbool toch los. Je bent niet mislukt wanneer je het verkoopt. Lieve Bas, verkoop je huis lekker en koop je eigen vrijheid terug.

Wil je de aflevering zien? Check ‘m dan hier bij de NPO.

Share

3 Comments

  1. Florent Richard Reply

    Ik heb de onderdeel gezien, en ik heb inderdaad geen medeleiding voor die mensen. En het is zo, het is 15 000 euro bruto en niet netto. Dus ze zijn al bezig een beeld t schetsen die mooier is als de werkelijkheid. Daarna gaven ze wel aan dat de inkomst fluctueerden dus het is een gemiddelde. Aan het eind ik vind die mensen niet aardig en relatief egocentric ondanks dat ik bewonder wat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *