Verhuizen: zo bepaalden wij hoeveel we wilden uitgeven (+vlog nieuwe huis)

We hebben een nieuw huis gekocht! Ik vertel hoeveel wij uitgegeven hebben. En hoe we op dat bedrag uitkwamen. Want je budget voor een koophuis bepalen is meer dan even googlen hoeveel je maximaal mag lenen.

Ik heb de Funda-app van mijn telefoon verwijderd. Wat een opluchting dat ik niet meer verder hoef te zoeken. Echt waar. Ik heb de laatste maanden zoveel tijd Funda’end doorgebracht. We hebben ook best wel wat huizen bezichtigd. Een stuk of 10. Valt nog mee, als ik dat van mensen om me heen hoor. In de video bij deze blog zie je een paar van de huizen die het niet zijn geworden. Ik vertel ook waarom die afvielen. Je ziet – uiteraard – ook het huis voorbij komen dat het wél is geworden. Zo blij mee!

Hoeveel geef je nu uit aan een nieuw huis? Wij mochten van de bank meer lenen dan we doen, maar hebben daar bewust niet voor gekozen. We willen niet wakker liggen van de hoge lasten. Maar, de huizenmarkt is een gekkenhuis in bijna het hele land. Wij merkten dat je daar snel in meegesleept wordt. Op een gegeven moment hebben we onszelf echt een halt toegeroepen. Ho. Wacht! Willen we wel zo’n duur huis kopen? Willen we de rest van ons leven zo’n hoge hypotheek betalen? Nou, nee. We willen onze vrijheid behouden en lekker en leuk kunnen blijven leven.

We hebben uiteindelijk een hypotheek afgesloten van 210.000 bij RegioBank, met een flinke smak eigen geld (spaargeld en een beetje overwaarde uit ons vorige huis.) Dit bedrag voelt goed. Veilig, behapbaar. En over 30 jaar is sowieso de hele hypotheeksom afgelost.

Om tot het bedrag te komen dat voor ons goed voelde, stelden we onszelf 5 vragen. En die vragen deel ik in de hoop dat het anderen ook helpt:

  1. Hoeveel wil de bank me lenen?
   Ja, oké. Het is wel handig om een beetje te weten wat je kúnt lenen. Ik heb natuurlijk aan het begin van dit verhuis-avontuur even mijn maximale hypotheek berekend.

  2. Hoeveel vaste lasten heb ik eigenlijk al?
   Ik vind het aankoopbedrag van een huis altijd zo abstract. Liever reken je uit welke maandlasten daarbij horen. Of je vraagt je hypotheekadviseur dat voor je te doen. Een hypotheek van 2,5 ton zegt niet veel, netto maandlasten van 800 euro wel. Zet precies op een rij wat je daarna nu al aan vaste lasten hebt. En hoe hoog je totale kosten worden met die toekomstige hypotheek erbij. Schrikken? Of valt het mee?

  3. Wat gaat dit huis me nog meer kosten?
   Wanneer je een huis koopt, kijk je vooral naar de aankoopprijs. Maar een huis is duurder dan alleen de prijs waarvoor het van jou wordt. Bij overdracht betaal je al zo’n 5% extra voor overdrachtsbelasting, de notaris, makelaar, etc. Maar een huis bezitten is ook niet goedkoop. Wat dacht je van de belastingen? Hoe hoog zijn die eigenlijk? En water, gas,licht? De verkopend makelaar kan je inzicht geven in die kosten. Wij kopen bijvoorbeeld een huis met energielabel G. Au! Daardoor schieten onze elektrakosten omhoog naar dik 200 euro per maand. Handig om dat mee te nemen in je rekensom.

  4. Wat wil ik kunnen blijven doen?
   Ik ben gek op op vakantie gaan. Wij gaan ieder jaar een paar keer. Daarvoor wil ik genoeg geld blijven hebben. Als wij een duurder huis hadden gekocht, werd dat lastig. Wat zijn voor jou dingen die je écht wilt blijven doen? Dingen die je gelukkig maken? Schrijf de kosten daarvan (eerlijk!) op en deel ze door 12 maanden. Die post voeg je toe aan je financiële overzicht. Kom je dan nog uit? Of moet je die hobby opgeven voor je huis? Is dat het je waard?

  5. Hoe zie ik mijn toekomst?
   Tuurlijk, de Beatles zongen niet voor niets: ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans.’ Je weet nooit precies hoe je toekomst eruit ziet. Maar je gaat een hypotheek wel aan voor 30 jaar. Dus zul je over je toekomst na moeten denken. Kinderen? Je pensioen? Blijf je dit werk doen? Deze vragen leidden bij ons thuis tot lange gesprekken. Niet alleen over dat droomhuis, maar ook over de kinderen, ons gezin en onze dromen. En, al gingen die gesprekken in de basis over geld, ik vond het ook écht leuk om het daar zo uitgebreid met mijn man over te hebben.

Deze 5 vragen leidden bij ons tot een hypotheekbedrag waar we tevreden over zijn. Waar we ook niet wakker van hoeven liggen. En dat gun ik iedereen. Dus: kijk verder dan wat Google je vertelt. Praat er thuis over en praat erover met een adviseur die je vertrouwt en die jou begrijpt. En dan alleen nog even dat droomhuis vinden.

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

10 Comments

 1. Jo Reply

  Vorig jaar zijn wij ook verhuisd. Wij hebben een huis gekocht van minder dan 50% van ons maximale leenbedrag. Onze max lag bizar hoog omdat wij forse tweeverdieners zijn en de hypotheekadviseur zei ons al dat we helemaal los konden gaan. Dacht het niet. Moet er niet aan denken om één heel netto inkomen aan hypotheek uit te geven en geen rek meer in je budget te hebben. Ik schrok er gewoon van hoeveel wij konden lenen, echt onverantwoord. De beste tip is gewoon te kijken naar wat je maandelijks maximaal aan hypotheek wil betalen en te kijken wat voor aankoopbedrag daarbij past, hoewel dat voor starters misschien wat minder opgaat.
  Uiteindelijk zijn wij gaan wonen in een dorpje in het midden van het land waar ons huistype tonnen goedkoper is dan waar wij woonden. Echt per toeval hier een huis ontdekt en met de neus in de boter gevallen. Retehandig ook voor ons werk, wij werken niet vanuit kantoor en knallen zo alle kanten het land op. Dus kijk ook zeker eens buiten je bekende comfortzone van regio’s die je kent.

 2. Mb Reply

  Wij zijn bij 2 adviseurs geweest omdat we een schenking krijgen. Ik wilde weten wat ik het beste met de schenking kon doen. Aflossen of de mogelijkheid om te verhuizen. Ik wil qua lasten dan wel minder gaan betalen dan nu en alles kunnen doen wat ik nu doe. Alleen dan wilde ik verhuizen. Dat kon, maandlast gaat naar beneden. Whoehoee…. alleen was het advies aflossingsvrij 2 ton en max lenen. Toen ben ik afgehaakt. Schenking in onze huidige hypotheek stoppen vonden ze geen goed idee. Kreeg je boete. Teveel gedoe etc etc. Dus ik ben Florius gaan bellen. Aflossen gaat prima, helemaal geen gedoe. Maandlast gaat naar beneden wel iets minder. Maar ben met 58 hypotheek vrij ipv met 68 nog 2 ton aflosvrij. Ik ben ff hypotheekadviseur klaar zeg maar.

  1. R. Reply

   Wat erg van die adviseurs!!
   Wij zitten ook bij Florius, kunnen onbeperkt aflossen.
   En dat weten de adviseurs ook, ik snap niet waar zij dat advies op baseren.
   Trouwens moest je betalen voor het advies?

 3. Vera Reply

  Gefeliciteerd nog met jullie nieuwe huis!
  Zelf heb ik vorig jaar ook een huis gekocht. We hebben toen bij de zoektocht als uitgangspunt onze huidige huur en lasten genomen. Hoeveel huis en in welke wijk konden we daarvoor krijgen? Veel gehad aan deze site: https://www.berekenhet.nl/modules/wonen/hypotheek-netto-maandlasten.html
  Dit bleek een moderne tussenwoning van 100m2 in een prima (maar zeker niet de hipste) wijk te zijn. En hoeveel zou ‘een upgrade’ (hoekhuis/hippe wijk) per maand meer kosten? Was dat het waard voor ons?
  Opvallend was dat beide hypotheekadviseurs steeds ons ‘zoekbedrag’ iets (50K) wilden verhogen.. Uiteindelijk een 100% financiering afgesloten op 60% van ons maximum bedrag. Erg blij met ons betaalbare huis!

 4. Alpha Reply

  Fijne blog met boeiende posts, zo ook deze. Ik heb vorig jaar een huis gekocht, als starter en in mijn eentje. Ik zit qua hypotheek dus op mijn max. Het is een prachtig oud huis uit 1935, aan de rand van het centrum, maar helaas ben ik niet heel happy hier. Ik wist dat er veel moest gebeuren maar ik kwam zoveel meer achter vandaan! Bovendien merk ik nu dat ik zoveel mensen om me heen en parkeren aan de kan van de straat heel vervelend vind. Helaas heb ik ook nog eens buren die het leven niet leuker maken. Dus heb ik besloten om het huis netjes af te maken (er liggen nog best wat klussen te wachten) en dan geld te sparen om over een jaar of twee te kunnen verhuizen naar een huis en een plek dat mij beter past. Voor een nieuwe huis neem ik je tips graag mee!

  1. Renee Lamboo Reply

   Dank voor je reactie, Alpha. Vervelend dat je huis tegenvalt. Wel fijn dat je financieel de ruimte hebt om te besluiten te vertrekken. Datis ook vrijheid.

   1. Alpha Reply

    Dat is het voordeel en het nadeel van alleen een eerste huis kopen. Ik kon maar een lage hypotheek krijgen terwijl de combi van huur en vaste lasten in mijn huurhuis veel hoger waren dan volgens de hypotheekregels kan. Ik kon dus alleen een relatief goedkoop huis kopen, maar heb nu het voordeel dat ik maandelijks prima kan rondkomen. Ik heb een vaste baan in het onderwijs en kan nog volop klimmen in de tredes dus ik weet dat mijn inkomen alleen maar zal verhogen. Nu ik jouw blog volg ben ik me bovendien veel bewuster van mijn geld en dat geeft inderdaad ook vrijheid!

 5. Linda Reply

  Hoi,

  Wat ontzettend leuk dat jullie je nieuwe huis hebben laten zien in deze vlog en ook de huizen die het niet zijn geworden (en waarom niet). Dank voor jullie openheid!

  Groet,
  Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *