Voor iedereen die in het weekend nét iets gelukkiger is..

Heb je alleen in het weekend het gevoel dat je geniet. En misschien echt leeft? Herkenbaar voor veel mensen. Gooi de boel om en je kunt ook op maandag tot en met vrijdag écht gelukkig zijn. Geld is the key.

Een van de leden van de Groep van PorteRenee – word ook lid! – stuurde me een linkje naar een filmpje. Het deed haar aan mijn site denken. Het filmpje begon wat zweverig, waar ik niet zo van ben, maar na de eerste paar seconden greep het me naar de keel. Het gaat over waar we het hier indirect ook over hebben. Over geld, maar over zoveel meer dan dat. Hoe deel je je leven in? Werk je vijf dagen in de week, met je kinderen in de dure opvang, zodat je in dat dure huis met hoge hypotheek kunt wonen? Ga je 11,5 maand per jaar naar kantoor om twee weken in de zomer weg te kunnen en eindelijk écht te kunnen genieten.

Jay Shetty vertelt in het virtuoze filmpje, waar hij het bijna poestisch verwoordt, precies hierover. Het gaat uiteindelijk over zelf controle nemen over je leven en het inrichten zodat jij er gelukkig van wordt. Want we doen vaak alsof we zelf geen controle meer hebben over ons leven, maar wat een onzin. Je kunt elke dag beslissen om het anders te doen. Het hoeft niet impulsief, het kan weloverwogen en doordacht. Het kan iedere dag iets kleins zijn. Gooi er wat vaste lasten uit zodat je wat minder kunt werken. Neem, zoals mijn man onlangs deed, een abonnement op de bioscoop of een filmhuis en ga op die vrije dag eens lekker naar een mantinee. Of pak de film van 8 uur ’s avonds, wanneer je kinderen slapen en je partner bij ze blijft. Er kan zoveel, als je het maar wilt.

Lees ook: Deze geldboeken veranderden alles voor mij

De mooiste quote uit het fimpje vind ik toch wel: ‘Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving trhough traffic in a car that you’re still paying for. in orde to get to the job you need to pay for the clothes and car and home that is empty all day just so you can afford to live in it.’ Even vertalen, misschien? ‘Normaal is kleren aandoen die je speciaal voor je werk hebt gekocht en in de file staan in een auto die je nog aan het afbetalen bent. Alles om maar op je werk te kopen, de baan die je hebt om de kleren en de auto te kunnen betalen. En natuurlijk het huis dat de hele dag leeg is zodat jij geld kunt verdienen om het te kunnen betalen erin te wonen.’

Lees ook: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit filmpje zijn

Jay, de man in het filmpje vraagt zich, terecht af: Zijn we gek geworden? Dat vraag ik me ook wel eens af, wanneer ik om me heen kijk. Misschien weten we niet eens meer dat het anders kan. Iedereen heeft het druk. Iedereen werkt tegenwoordig. Iedereen gaat steeds groter wonen. Iedereen wil mooie spullen voor de kinderen en voor zichzelf. En een nieuwe keuken, ook al werkt die oude nog prima, alleen ziet hij er een beetje jaren ’90 uit. Reken eens uit wat dat betekent voor je leven. Dat jij vijf dagen per week moet werken om dat allemaal te kunnen betalen. Wat nu als je al die wensen eens loslaat en je gewoon vanochtend eens afvraagt: Als ik helemaal opnieuw zou mogen beginnen. Met nul vaste lasten en financiele verplichtingen, welke keuzes zou ik dan maken? En komt dat niet overeen met hoe het er in werkelijkheid uitziet, dan is het misschien tijd om de boel eens om te gooien.

Check it out

 

Share

7 Comments

 1. Bouk Reply

  Ik vind het een heel verhelderend stukje! Ik zei laatst tegen mijn partner: als ik morgen kon emigreren en ik alleen vandaag de tijd heb om in te pakken, ben ik zelfs in een uur klaar…..en als iedereen dat zichzelf eens gaat afvragen en heel eerlijk naar zich zelf kijkt, dan heb je vast minder “nodig” dan je nu denkt! Ik ben heel blij met ons huis, voor het eerst gekocht en na 6 jaar eindelijk samenwonen, we hebben het fijn ingericht met van alles wat, totaal geen vt wonen plaatje, naar onze eigen smaak. We werken samen 36 uur en hebben alle tijd van de wereld om naast ons werk óók van onze kinderen, ons huis, familie en niks doen te genieten….we plannen bijna nooit iets, we zien wel hoe onze dagen gevuld gaan worden op het moment zelf…..En dat voelt heul fijn!!

 2. Lykke Reply

  “We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like.”
  Deze helpt mij ook altijd om goed ons doel voor ogen te blijven houden 🙂

 3. Marieke Reply

  Nou. Huis erg duur met werkloze partner. Verkopen kan niet, restschuld te groot. Op vaste lasten niet meer te bezuinigen, al paar jaar geen vakanties. Elke maand komt er iets te weinig binnen. Aflossen, het roer om? Dacht het niet, weinig keus, fulltime werken moet om niet failliet te gaan.

  1. Anoniem Reply

   Misschien een kamer verhuren mijn ouders deden dit inde jaren 60. Moesten een lening aan een oom direct terugbetalen.
   Ze sliepen zelf in de kamer. Mijn ervaring is dat dit meestal maar tijdelijk nodig is omdat er daarna wel veranderingen komen bv partner krijgt werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *