“Voor mijn 40e wil ik hypotheekvrij zijn”

Elle (29) woont in een vrijstaand, energieneutraal tiny house voor iets meer dan €100.000. Ze heeft een relatie met haar buurman die zijn hypotheek al heeft afgelost.

“Ik kom uit een normaal middenklasse gezin. We woonden wel in een vrijstaand huis en op de oprit stond ook een mooie auto. Als kind dacht ik altijd dat ik het later ook zo wilde. Maar toen ik wat ouder werd kwam ik erachter dat wanneer ik in eenzelfde soort huis wilde wonen, ik iedere maand wel heel veel geld moest betalen. En dat wilde ik niet. Ik weigerde tot mijn pensioen zoveel geld te moeten betalen voor een eerste levensbehoefte: een dak boven mijn hoofd.”

Maar dat dak moest er wel komen…

“Mijn eerste huis kocht ik met mijn toenmalige vriend. Het was een jaren vijftig klushuis. Echt een bouwval waar veel aan gedaan moest worden. Uiteindelijk liep onze relatie stuk en ik besloot niet in het huis te blijven wonen. Het idee dat ik voor ruimtes moest betalen die ik helemaal niet nodig had, stuitte me tegen de borst. Mijn ex wilde er wel graag blijven. Door de verbouwing had het huis een overwaarde van €25.000. Ik kon een deel meenemen.” 

Ben je meteen op zoek gedaan naar een ander huis?

“Ik heb een jaar vanuit mijn auto geleefd en hobbelde van huis naar huis. Ik logeerde bijvoorbeeld in huizen van mensen die op vakantie gingen of voor hun werk een periode afwezig waren. Zo trok ik lekker rond met niet meer dan mijn laptop en een koffer met kleren. Ik merkte dat het leven met weinig spullen eigenlijk heel bevrijdend voelde. Langzaamaan begon ik te dromen van een eigen huis. Een duurzame woning met alleen functionele ruimtes en hele lage woonlasten. Dat was mijn droom. Via via kwam ik in contact met het project De Hopman in Aarle-Rixtel. Daar werden tien tiny houses gebouwd. Tien betaalbare en duurzame prefab woningen. Ik ging praten en kwam door de selectieprocedure. Ze wilden namelijk wel eerst weten of ik het financieel kon dragen en of ik bij de andere bewoners paste. Want in zo’n klein dorp leef en woon je natuurlijk wel met elkaar. Vorig jaar zomer verhuisde ik naar mijn nieuwe stulpje.”

Foto: Sem Wijnhoven – DCI Media

Wat betaalde je voor de tiny woning?

“Mijn huis is 90m2 dus zo tiny vind ik het eigenlijk helemaal niet. Ik kan hier zelfs drie slaapkamers maken. Het totale plaatje kostte €130.000. Dat is all-in. Het huis, de keuken, het grondwerk, het aansluiten van de nutsbedrijven en het plaatsen van de woning. Ik bracht €30.000 eigen geld in dus mijn hypotheek bedraagt een ton. Het huis staat op erfpachtgrond. Dat hebben we zo met de gemeente afgesproken. Daar betaal ik €90 per maand voor. Mijn totale woonlaten liggen rond de €350 per maand. En dan woon ik vrijstaand hè. Met een gezamenlijke voortuin en een heerlijke achtertuin waar ik genoeg privacy heb. Het voelt hier net als vakantie.”

Was het makkelijk een hypotheek af te sluiten?

“Nou, de hypotheekverstrekkers waren wel terughoudend hoor vanwege de tijdelijkheid van de woningen. Maar met de gemeente konden we een erfpacht afspreken van 15 jaar met een uitloop van nog eens 10 jaar. Dat was voldoende voor één bank om ons toch een hypotheek te verschaffen.” 


Met zulke lage woonlasten hoef je zeker niet fulltime te werken?

“Ik werk ongeveer 20 uur per week als ontwerpster voor verschillende zorgorganisaties. Daarnaast run ik samen met mijn vriend Luck Go Tiny Live Free, een concept waarmee we duurzaam, energieneutraal en betaalbaar wonen mogelijk willen maken voor iedereen. Daar ben ik ook gemiddeld 20 uur per week mee bezig. Met het geld dat ik verdien als ontwerpster kan ik rondkomen. Go Tiny Live Free is een startup. Daar verdienen we nog weinig mee. Of ik geld wel belangrijk vind? Zeker wel, maar ik geef het wel bewust uit aan dingen waar ik of anderen plezier aan beleven. Ik geef bijvoorbeeld graag geld uit aan een avondje lekker uiteten. En ik koop kwalitatief goed eten. Ik haal biologische groente bij de boer hier om de hoek en als we vlees eten koop ik dat bij een goede slager. Luck en ik hebben pasgeleden samen een camper gekocht. Daar gaan we lekker mee op pad, maar we verhuren hem ook. Zo kunnen wij en anderen genieten van dat leuke huisje op wielen.”

Jij en Luck wonen niet samen?

“Ik heb Luck leren kennen tijdens het project. Hij is dus eigenlijk mijn buurman haha. We hebben allebei ons eigen huis, maar leven veel samen. We hebben een gezamenlijke rekening waar we de boodschappen van betalen en leuke dingen van doen. En de inkomsten van de verhuur van de kamper storten we ook op die rekening.”

Heb je veel geld uitgegeven aan de inrichting?

“Ik heb alles tweedehands gekocht. Mijn bank komt uit 1950 en de eettafel uit 1983. Ik koop eigenlijk nooit wat nieuws. Kleding koop ik via Vinted of bij een leuke tweedehands kledingwinkel. Waarom zou je alles maar nieuw willen kopen? De voetprint die we achterlaten op aarde is al zo groot. Kijk eens naar al die bakstenen huizen hier in Nederland. Steen is helemaal niet nodig want we hebben hier niet te maken met orkanen of andere extreme weersomstandigheden. En de impact van het bouwen van stenen huizen op het milieu is zoveel groter dan wanneer je kiest voor een prefab woning die in zes weken klaar is. De aarde heeft ons niet nodig hè, wij hebben de aarde nodig.”

Heb je nog financiële doelen?

“Ik wil voor mijn 40e hypotheekvrij zijn. Daarvoor wil ik iedere maand rond de €500 extra aflossen. Waarom? Ik wil gewoon niet zo lang rente moeten betalen. Natuurlijk is de rente momenteel gunstig, maar reken eens uit wat je over 30 jaar aan rente moet betalen. Dan heb je het toch echt wel over veel geld. En een andere reden om hypotheekvrij te willen zijn is dat het me vrijheid geeft in het maken van keuzes. Luck heeft zijn hypotheek al volledig afgelost. Zijn hoogste lasten zijn de kosten voor de zorgverzekering. Dat klinkt heerlijk toch?”

LEES OOK: “Annemarie: ik ben 10 jaar eerder hypotheekvrij”

En heb je nog dromen?

“Ik ben echt een heel gelukkig mens. Luck en ik zeiden laatst nog tegen elkaar: “we zijn compleet tevreden zoals het nu is.” Of we in de toekomst samen misschien groter gaan wonen? Nou, ik denk eerder nog kleiner.”

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: