Alle mensen die extra aflossen op hun hypotheek, gaan het ooit een keer horen: Je bent een dief van je eigen portemonnee. Meestal van iemand boven de 50, trouwens. Het is onzin, ik leg uit waarom.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

Het blijkt een bijzondere mythe. Dat je in the end duurder uit zou zijn door extra af te lossen. Het komt allemaal door de hypotheekrenteaftrek. Even voor de leken onder ons: hypotheekrenteaftrek betekent dat je de rente die je over je lening betaalt, mag aftrekken van je belastbare inkomen bij de belastingdienst. Daardoor krijg je een deel indirect terug, omdat je over dat deel van je salaris/winst geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Die hypotheekrenteaftrek wordt trouwens langzaam maar zeker afgebouwd de komende jaren, omdat het een regeling is die zo mega veel geld kost dat dat niet vol te houden is. Daarom reken ik ook altijd met bruto bedragen. Dan valt het over 10 jaar niet zo tegen. Als je een hypotheek hebt waar je iedere week 500 euro rente over betaalt, krijg je (afhankelijk van je inkomen) een deel via de belastingdienst terug. De meeste mensen ontvangen dit iedere maand op hun rekening, sommige mensen (zoals wij) verrekenen het aan het einde van het jaar met het bedrag dat ze nog aan de belastingdienst moeten betalen (dit zijn vooral ondernemers).

Op de een of andere manier denken sommige mensen dat de hypotheekrenteaftrek meer voordeel oplevert, dan aflossen op je hypotheek. Al is dat onmogelijk. Stel je mag iedere maand 500 euro rente aftrekken tegen (zeg) 42%, dan levert je dat 210 euro op. Dat is fijn. Je betaalt netto dan nog maar 290 euro. Oké, nu ga je flink aflossen waardoor je nog maar 250 euro rente betaalt iedere maand. Dan krijg je (duh!) dus ook minder geld terug omdat er minder rente is om af te trekken. Dan krijg je dus, tegen 42%, nog maar 105 euro. Dat is netto 145 euro. Een stuk minder dan voor de aflossing. En dan zijn er mensen die zeggen: zie je wel. Zonde! Je krijgt veel minder terug van de belastingdienst. Het is als iets kopen met korting. Niets kopen is altijd nog goedkoper.

In de jaren ’80 werden mensen zelfs geadviseerd om ‘optimaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.’ Mensen tuinden er massaal in. Als deze mensen zouden rekenen, zouden ze als uitkomst ontdekken dat aflossen altijd gunstiger is. Ook allerlei andere belastingregeltjes (waar ik je niet mee zal vermoeien) zorgen er uiteindelijk echt niet voor dat aflossen duurder is dan de volle mep hypotheekrente blijven betalen.

Los daarvan. Als je geld leent, betaal je dat terug. Toch? Tenminste, zo heb ik het altijd geleerd. Ik slaap er ook een stuk beter van, wetende dat ik niet meer schuld heb dan mijn huis waard is. Dat lijkt me – of het nou financieel gunstig is of niet – voor iedereen fijn. Het idee dat je straks schuldenvrij kunt zijn, is natuurlijk helemaal te gek.

Lees ook: Op je 30e met pensioen. Het kan!