Waarom wij meteen extra aflossen op ons nieuwe huis

We wonen nét in ons nieuwe huis. En toch hebben we besloten meteen al te beginnen met extra aflossen. Waarom? Hoe? Hoeveel? Ik leg het allemaal uit.

Abonneer je op mijn Youtube-kanaal

Mijn man en ik hebben een verslaving. Ik ben de eerste om het toe te geven. Nee, we zijn niet verslaafd aan sigaretten of aan computerspelletjes. Op zich is onze verslaving een hele positieve. We zijn verslaafd aan extra aflossen op onze hypotheek. We deden het de laatste jaren zo fanatiek dat we nu nog meer een hypotheek hebben van 65% van de waarde van ons huis. Hierdoor hebben we heerlijk lage lasten terwijl we wel fijn wonen. We hadden eigenlijk bedacht dat dat aflossen op een laag pitje zou staan, wanneer we net verhuisd waren. Maar het kriebelt alweer. Zeker wanneer we een financiële meevaller hebben.


Zo hadden we een offerte binnen gekregen voor een nieuwe schutting. Dat zou ons 2500 euro gaan kosten (ja, flinke tuin). Tot onze nieuwe buurman riep dat hij dat ook wel kon. En graag wilde helpen. Nu we alleen nog materiaalkosten hadden (plus een goede fles wijn voor de buurman) hielden we 1000 euro over. Het was mijn man die als eerste zei: ‘Zullen we dat geld aflossen op de hypotheek?’ Het was alsof hij mijn gedachten las. Dus is onze eerste aflossing alweer onderweg. Het leuke is: in de app van onze hypotheekverstrekker RegioBank, kunnen we onder het kopje Hypotheek precies de bedragen van onze hypotheek zien. Het bedrag, de gedane aflossingen, het maandbedrag, enzo. Ik word altijd blij van dat soort cijfertjes. En dat rode rondje dat afloopt naarmate je meer aflost: blijer kun je mij niet maken.


Bij de meeste banken mag je niet onbeperkt aflossen. De bank loopt daardoor rente mis en stelt dus grenzen. Wij mogen bij RegioBank jaarlijks 20% per leningdeel aflossen. Tegenwoordig is dat 10%, zoals bij de meeste banken. Meer hierover op de site van RegioBank. Of check het even bij je eigen bank.


Extra aflossen. Waarom zou je dat doen? We lossen het hele bedrag sowieso binnen 30 jaar af. Die vraag krijg ik wel vaker. Wij doen het om verschillende redenen.

 • Onze hypotheek zien we als een schuld. Dat is het natuurlijk ook. Van een schuld willen wij zo snel mogelijk af.
 • Het scheelt nogal wat rente. Al betalen wij een bescheiden rentepercentage van zo’n 2%, dan nog. Wanneer we 1000 euro aflossen, is dat 1000 euro waar we nooit meer rente over betalen. Dat scheelt je gedurende 30 jaar (als je 40% inkomstenbelasting betaalt) ruim 600 euro aan niet betaalde rente.
 • Als ik mijn huis afgelost heb, hou ik heel wat geld over iedere maand. Te gek idee, toch? Ik betaal iedere maand ruim 700 euro netto. Dat geld kan ik dan aan andere dingen besteden.

Hoe maak je van extra aflossen een succes. Nou, met dit 6-stappenplan:

1 Begin met het maken van een plan. Hoeveel schuld is er nog? Wat kun je maandelijks missen? Schrijft het allemaal op. Stel nu je doelen: hoeveel wil je extra aflossen en hoeveel tijd neem je daarvoor.

2 Stel een automatische overboeking in. Net zoals je veel van je rekening automatisch betaalt. Zo krijgt die extra aflossing net zoals prioriteit als bijvoorbeeld het betalen van water, gas en licht.

3 Wij werkten voorheen met een aflosbarometer. Ieder streepje stond voor €1.000 hypotheekschuld. Wanneer we €1.000 extra hadden afgelost, mochten we een streepje groen inkleuren. Je kunt ieder streepje natuurlijk ook €500 of €100 maken. Net wat je fijn vindt. Zo word het een superleuk spelletje dat je bij de les houdt.

4 Trek je niks aan van wat anderen mensen van je plan vinden. Er zijn nog altijd mensen die denken dat je een dief van je eigen portemonnee bent wanneer je (extra) aflost. Ze zullen zeggen dat je hypotheekrenteaftrek misloopt. Maar geen rente betalen omdat je hypotheekvrij bent, is nog altijd gunstiger dan een deel van je betaalde rente terugkrijgen, toch?

5 Lees er online over. Mensen vinden over geld praten gevoelig. Maar online delen veel mensen wel hun aflosverhalen. Laat je er door inspireren. Zo voelt het niet alsof je er helemaal alleen in staat. Je vindt op PorteRenee ook dit soort verhalen, bijvoorbeeld het verhaal van Yvonne (44) die al twee ton afloste op haar hypotheek.

En die zesde stap? Gewoon beginnen. Bij onze bank, RegioBank, kan aflossen via de online omgeving, maar ook ouderwets via een formulier, waarna ze het op een bepaalde datum afschrijven. Bij andere banken is dat weer anders. Gewoon even bellen en vragen wat de procedure is. Meestal is het supersimpel. En fantaseer maar alvast een beetje over hoe het zal zijn om hypotheekvrij te zijn. Doe ik ook 🙂

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

35 Comments

 1. Kaspar Reply

  Ik los nog niet af (want nog aan het sparen voor een huis), maar die aflosbarometer is écht een gouden tip!! Ik gebruik het nu voor het sparen. Het principe is hetzelfde. Vond het in het begin een beetje onzin toen ik hier op Porterenee las over het maken van een dergelijk knutselwerkje om je sparen/aflossen inzichtelijk te maken. Maar het werkt gewoon… Absoluut een aanrader dus. (en mensen die er kritisch over zijn of te nuchter voor denken te zijn (zoals ik ook was): probeer het gewoon eens… het kost je enkel een velletje papier en wat stiften/kleurpotloden!).

 2. Sandra Reply

  Ik zit bij Munt hypotheken en kan daar onbeperkt aflossen. Speciaal de hypotheek daar op uitgezocht, vanwege het aflossingsvrije deel. Voor dit jaar was mijn doel minimaal 3000 éxtra aflossen. Dank zij wat meevallers, lig ik al voor op schema. En inderdaad t wordt een beetje verslavend.

  1. Juliette Reply

   Vind het persoonlijk een beetje jammer dat dit pure reclame is voor je bank. Jammer dat je jezelf er voor leent. Je stukken zijn juist zo leuk om te lezen.

   1. Renee Lamboo Reply

    RegioBank is de bank waar wij onze hypotheek hebben. In het echie. Het doet niets af aan mijn verhaal en situatie. Zonder dit soort samenwerkingen zou PorteRenee niet kunnen bestaan. Ik werk alleen samen wanneer ik het zelf vind passen en me er goed bij voel. Dat is nu zo.

   2. Kaspar Reply

    De stukken zijn inderdaad zo leuk omte lezen. Dus wat boeit het dan dat ze soms gesponsord zijn? Bij Renee moet de schoorsteen ook roken, niet waar? 😉 Ik lees in dit artikel trouwens niet pure reclame. Het verhaal is onafhankelijk van de bank waar je dit regelt…. Mits je vrij mag aflossen (zoals dus bij oa. de Regiobank blijkbaar mogelijk is).

 3. Cloud Reply

  Wij proberen dit jaar zo veel mogelijk af te lossen, maar zijn ook bezig een aantal spaarpotjes te vullen (kosten voor het huis, auto, vakantie, medische kosten en een risicopot). Het geeft ons allebei een rustig gevoel als we die potten allemaal vol hebben zitten (allemaal een eigen spaardoel dat voor ons passend is). Zijn deze potten vol, dan gaan we per jaar onze 15% maximale aflossing denk ik wel halen. Met een beetje hard werken én een portie geluk, zouden we met 10 jaar (dan zijn we 42) hypotheekvrij moeten kunnen zijn. Het wordt een steeds grotere sport om af te lossen en te sparen!

 4. Sanne Reply

  Ik heb vorig jaar voor het eerst extra afgelost op mijn hypotheek en dat zie ik meteen terug in mijn maandlasten. Het geld wat ik daardoor minder kwijt ben, sluis ik per maand weer automatisch door naar mijn spaarrekening. Eigenlijk hetzelfde mind trucje bij die schutting. Werkt voor mij ook best verslavend, dat aflossen en sparen!

 5. Brenda Reply

  Hi Renee,

  Ik lees al een tijdje mee op je blog, erg interessant. Wat mij tegenhoudt in het extra aflossen is het feit dat ik dan niet meer bij het geld kan. Wat als we onverwachts veel geld nodig hebben? Je hoort wel eens over operaties van 70k; mensen die lang ziek thuis komen te zitten oid. Ben bang dat het mijn gevoel van vrijheid aantast, en dat ik daarom liever blijf beleggen of uiteindelijk een verhuurbaar pand koop. Hoe kijk jij hier tegen aan?

  1. Fred Reply

   Gezonde houding. Staar je niet blind op alles (versneld) willen aflossen. Heel verstandig om daarnaast te beleggen in aandelen en vastgoed. Zelf doe ik overigens van alles wat: sparen/aflossen/aandelen/vastgoed. Hierdoor word ik iedere dag financieel onafhankelijker, omdat mijn lasten dalen en mijn inkomsten en vermogen stijgen. Hoe simpel kan het zijn?

  2. Centenkretser Reply

   Nadat je een ruime buffer heb gecreëerd , is aflossen zeker een optie. omdat je namelijk minder maandlasten hebt, is het makkelijker om de maand door te komen indien er wat gebeurd.
   Wij hebben na bijna 2 jaar onze bruto hypotheek met 90 euro naar beneden geschroefd, dat zijn dus alweer 90€ die je niet hoeft te betalen als er iets gebeurd.

  3. Monica Reply

   Hoi Brenda,
   Ik heb dat gevoel ook een btje. Als ik het geld heb afgelost is het weg… Daarom heb ik besloten om er voor te gaan sparen, een heel jaar lang en dan 1x per jaar dat gespaarde bedrag af te lossen. Mocht ik in de loop van het jaar onverhoopt het geld ‘nodig’ heb dan kan ik er nog bij…

  4. Renee Lamboo Reply

   Wij lossen niet alleen af, hoor. Ik sta er precies zo in als jij. We sparen ook en beleggen en investeren. Maar extra aflossen hoort er voor ons wel echt bij.

 6. Fred Reply

  Beste mensen,

  Hou nou eens op met al dat aflossen op hypotheken met max. 2% rente! Hypotheek wordt vanzelf al annuïteit/lineair afgelost, dus ga nou eens gewoon lekker investeren! Zomaar wat suggesties:

  – Aandelen
  – Vastgoed
  – Private equity
  – Crowdfunding
  – Whiskey
  – Klassieke auto’s
  – Kunst
  – Postzegels
  – Strips

  Als straks die suffe hypotheken braaf versneld zijn afgelost, ben je kostbare jaren kwijt, waarin je vermogen (dat nu vastzit in je steentjes) via rente-op-rente exponentieel had kunnen groeien…

  1. Tiny Reply

   Er zijn mensen die nog hypotheken hebt met hogere percentages. De rente die je niet betaalt is 100% zekerheid. Minder risicovolle investeringen als obligaties leveren meestal ook al niet meer op. Investeringen die jij noemt hebt een hoger risico: je kan er flinke winst, maar ook verlies op draaien. Met lage maandlasten heb je meer zekerheid, als je net eerlijk verlies draait op je investeringen en je hoge lasten op dat moment niet kan betalen, heb je gewoon een probleem. M.a.w. ik zou lekker mixen: stukje zekerheid, stukje waar je op langere termijn leuke winst op behaald kan hebben.

   1. Fred Reply

    Hier ben ik het zeker mee eens. Als je een fors h
    ogere rente betaalt, vind ik aflossen goed verdedigbaar. Zo hebben wij zelf onze hypotheek afgelost bij een rente van 5,25%.

    Na aflossen, konden we ook nog € 56.000,- in een 10-jaars deposito stoppen. Die valt over twee jaar vrij: er stroomt dan € 87.000,- onze portemonnee in. Suggesties van wat ik daarmee moet doen, zijn welkom.

    1. Andrea Reply

     Wat een mooi bedrag komt er vrij Fred. Ik zou zeggen, ga er lekker van genieten. Luxe op vakantie, gezellige dingen doen. Het niet allemaal bewaren voor ‘later’. Dat is helaas niet iedereen gegeven…

  2. Kaspar Reply

   Dat blijft een afweging he…. De maandlasten omlaag brengen maakt ook dat er meer mogelijk is qua sparen en investeren. Ook gevoelsmatig! En dat gevoel moet je niet onderschatten… Ook dat is wat waard, al is het niet in euro’s uit te drukken!

   En investeren is altijd een goed idee als je geld vrij hebt dat je hiervoor een tijd kunt missen! Maar in genoemd lijstje wel aardig wat kanttekeningen… Bij alles geldt natuurlijk dat het rendement een prijs kent: risico! Je kunt ook geld kwijtraken als je investeert… (Zo heb ik persoonlijk in het verleden wel (met relatief kleine bedragen) geinvesteerd in zilver, beleggingsfondsen, cryptovaluta. Soms leuke rendementen behaald. Maar onder de strep heeft het me alles bij mekaar toch enkel geld gekost helaas! (niet veel, maar toch: dat beetje spaarrente heeft die jaren toch meer opgeleverd!). En zeker bij investeren in zaken als whiskey, kunst of strips moet je wel écht weten wat je doet! Zonder veel kennis van de materia ga je daar geen rendement uit halen (of je moet iemand inhuren met die kennis). En postzegels zou ik sowieso niet meer aan beginnen… Die markt is de laatste 10-20 jaar volledig ingestort en er is niet de verwachting dat dat nog weer echt terug gaat komen (tijd van de postzegels is immers een beetje voorbij!). Heb zelf nog mijn verzameling uit de kindertijd. Zitten prachtige dingen tussen, maar levert echt geen cent op… Postzegel verzamelingen worden massaal gedumpt. Veel aanbod, weinig vraag.

 7. Vera Reply

  Hier heb ik een tekening gemaakt van ons huis met vakjes. Bij 1000 euro aflossing (standaard of extra) kleur ik weer een vakje in, echt jubelmomenten!
  Wij zitten ook bij Munt en extra aflossen kan onbeperkt via de online omgeving, echt drie keer klikken.
  We gebruiken nu meevallers (vakantiegeld, 13e maand en hypotheekrenteaftrek) om paar keer per jaar het huis “extra van ons” te maken.

 8. Mlle Mme Reply

  Fred heeft wel een punt toch? Ik los zelf ook af, maar met het idee om dan tzt een groter en dubbel huis te kunnen kopen waarvan de helft bestemd zal zijn voor verhuur. Dat durf ik met hoge privelasten niet aan, vandaar. Daar neem ik dan weer een hypotheek op die grotendeels door de huur gedekt zal worden. Dus toch investeren, om hopelijk tzt te stoppen met werken en beide woningen te verhuren.

 9. Karin Reply

  In de rabobank app, kan je ook je hypotheek bekijken, en vul je een extra aflossing in dan zie je gelijk je rente vermindering! Super leuk!

 10. Mr. Groeigeld Reply

  Leuk artikel Renee. Aflossen is altijd voordelig, al kan ik met ook een beetje vinden in Fred’s commentaar. We tellen de besparing van aflossen op bij de volgende aflossing, maar wellicht is het rendabeler om die besparing te investeren. Tijd om er een keer aan te rekenen.

 11. Frits Reply

  Ik ben ongeveer 4 jaar bezig met extea aflossen op mijn hypotheek en heb veel van mijn spaargeld hierin zitten. Begonnen met 272k, nu op 152k.

  Ik heb echter nog een spaarhypotheek.

  Hoe zit het met de verhouding tussen extra aflossen met een spaarhypotheek en de eleidelijke afschaffing van de wet hillen.
  Volgens mij is aflossen op de spaarhypotheek niet meer interrssant genoeg.

  Jullie gedachte?

 12. SamEast Reply

  Als er mensen zijn die extra aflossen verkiezen boven beleggen, dan is dat vooral een persoonlijke keuze. Dit artikel lijkt echter de indruk te wekken dat deze keuze ook rationeel is. Met name door getallen te noemen zonder de berekening zelf uitgevoerd te hebben. Als je 1000 euro extra aflost op een annuitaire lening met een looptijd van 30 jaar tegen 2% rente dan bespaar je in totaal 330 euro. Rekening houdend met de belasting teruggaaf is dat nog geen 200 euro in tegenstelling tot de beweerde 600 euro. Het beeld wat hier geschetst wordt is dus veel te rooskleurig. Het ontbreekt vaak aan kennis en kunde om dergelijke berekeningen uit te kunnen voeren, dus geloof niet zomaar een getal op een blog.

 13. Brenda Reply

  Een leuk en interessant artikel, maar er zit volgens mij een rekenfout in.

  Er is per 1000 euro extra afgelost bedrag bij 600 euro bespaarde rente over de hele looptijd nog geen rekening gehouden met de belastingaftrek. Netto betaal je dus minder dan die 600 euro.

  Ook wordt die 1000 euro anders in 30 jaar tijd geleidelijk afgelost. Hierdoor had het dus al minder rente gekost. Omdat die 1000 euro niet gedurende 30 jaar uitstaat.

  Ik denk daarom eerder aan een rentebesparing van rond de 200 euro.

 14. Murad Reply

  Ik vind dit subjectief nieuws. Je lost dus bijv 20.000 af in 2 jaar tijd (2% hyp. rente voor het gemak) wat jou dus op maandbasis ca. € 33 bruto gaat schelen… Maar inmiddels wel 20.000 geld weggepompt die je als investering kon gebruiken in wat anders, bijv goud, aandelen, grond of wat dan voor rendabels ook… Keuze is aan jezelf.

  1. Renee Lamboo Reply

   Bij een bankspaarhypotheek hoeft dat niet zo te zijn. Dat product maakt het iets ingewikkelder, inderdaad.

 15. Astrid Reply

  Goed bezig, Renee! Wij hebben ook een tijd behoorlijk extra afgelost en onze hypotheeklast weten te verlagen naar netto 320,- per maand (=inclusief stuk ‘vrijwillige’ aflossing). Bij zo’n mooi laag bedrag per maand en een rente van 2% vind ik het nu interessanter om meer te gaan sparen en te investeren. Ik denk ook dat spreiding altijd slim is en dat doen wij dus: een deel aflossen, deel sparen, deel aandelen, deel obligaties en wat potjes voor afschrijvingen en een Emergency Fund.
  Maar: alles begon ooit met (extra) aflossen, geen spijt van gehad!

 16. Mr windroos Reply

  Ik lees al een tijdje mee en vind het leuk om zowel de blogs als ook de reacties te lezen, dus waarom niet eentje van mezelf. Op dit blog zul je waarschijnlijk alleen mensen vinden die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in financiën, maar het is natuurlijk schokkend dat de gemiddelde Nederlander amper spaargeld heeft, laat staan nadenkt over beleggen. Of misschien helemaal niet de mogelijkheid heeft. Ikzelf ben nog geen 30, maar heb me jaren terug al voorgenomen niet door te willen werken tot mijn pensioen. Ben het eens met Fred, als je maar zo rond de 2% rente betaald is het eigenlijk waanzin om (veel) extra af te lossen. Maar moet ook toegeven dat iets verslavend kan werken. Ikzelf heb het gehad met sparen, maar heb het een jaar of 4 geleden in vastgoed gestopt, voor de verhuur. Tegenwoordig probeer ik meer te beleggen in indexfondsen (voor een betere verhouding). Niet dat vastgoed me niet bevalt, integendeel zelfs.

 17. Stephanie Reply

  Wij hebben nog een stuk aflossingsvrije hypotheek (40%). Die willen we wel af gaan lossen, zodat er geen nieuwe hypotheek hoeft te worden afgesloten na 30 jaar. Dat lijkt mij een goed doel voordat we gaan beleggen.

  Dan hebben we beide nog een flink stuk studieschuld die ik gewoon weg wil hebben omdat ik van die maandelijkse lasten af wil. Zodra de studieschuld weg is ga ik wel minder werken. Ik merk dat ik bij een werkweek van 40 uur niet gelukkig ben.

  Dus voorlopig blijft het voor ons bij de aflossingen schulden en sparen op de spaarrekening. Ik heb geen uitgeschreven plan voor de komende 5 jaar, maar we reserveren 1000 per maand voor deze doelen, dus verwacht dat we ver gaan komen zo 🙂

 18. Lizzy Reply

  Kun je wat meer vertellen over je verhuur, mr. Windroos? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Heb je dit (deels) gefinancierd met een hypotheek op eigen woning of op de huurwoning? En regel je de verhuur en onderhoud zelf? Wij hebben sinds onze verhuizing ook een lage rente, behalve op de spaarhypotheek, daar heb ik de hoge rente juist meegenomen omdat de spaarpot al aardig vol zit. We kunnen daar na volgende maand niet meer in bijstorten en kijken nu naar de mogelijkheden voor investeringen.

 19. Mr windroos Reply

  @Lizzy, ons beleggingspand is een middenwoning wat gefinancieerd is met enkel eigen geld. Ik ben overigens mede eigenaar, we hebben het met meerdere personen, waarvan ik 35%. Daar zitten zowel voor als nadelen aan als je alles kan verdelen, voor zowel verhuur als onderhoud. Voor de toekomst zou ik wel uit willen breiden met hypotheek, zodat je meer hefboom krijgt. Het huis wat we nu hebben is nog vrij jong, veel onderhoud zit er niet aan. En de verhuur opzich doen we via een ‘bevriende’ makelaar die het papierwerk opstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *