overwaarde, huis verkopen, winst, verhuizen, porterenee, dromen, vrijheid, zonder hypotheek

Wat als je (even) geen hypotheek had?

Groot nieuws! We gaan ons huis verkopen. Het maakt een hoop in me los. Want zonder de verplichting van een hypotheek ligt de wereld opeens voor ons open. Alles kan! Wat zou jij doen?

Als het aan mijn man ligt, gaan we naar Ibiza. Of Antwerpen, dat kan ook. Ik ben de laatste weken hier in huis alleen maar bezig hem te temperen. Nou, nou. Rustig. ‘Eerst maar eens verkopen en dan zien we wel.’ Al snap ik zijn enthousiasme. De huizenmarkt is ook hier in Swifterbant booming. Ons huis is flink meer waard geworden de laatste 1,5 jaar. Had ik eerder pech met een huis, nu hebben we een beetje geluk. Thank God. Kijk, een koophuis is fijn, zeker als je die gedeeltelijk afgelost hebt, maar het gevoel even zonder hypotheek te zijn is ook bijzonder. Wanneer maak je dat, nadat je je eerste huis koopt, nog mee? Nu weet ik dat er mensen zijn die dit lezen en denken: ho, wacht eens. Ik zou WILLEN dat ik een hypotheek kon krijgen. Snap ik. Daar ben ik ook ooit geweest. Wanneer je eenmaal een hypotheek hebt, is dat top. Maar het is ook een hele financiële verantwoordelijkheid. Laten we wel wezen: die geldlening houdt je letterlijk vast op één plek. Je levert er een beetje van je vrijheid voor in.

Lees ook: Dankzij het aflossen op onze hypotheek, konden we ons droomhuis kopen

Toen ik mijn huis in Almere jaren geleden verkocht, vertrokken we naar Curaçao. Mijn man had een vacature voorbij zien komen bij een radiostation daar. Hij, radiopresentator, solliciteerde en mocht komen. Daar gingen we dan. Hij, ik en onze baby van 5 maanden oud op het vliegtuig naar de tropen. We hadden geen hypotheek en dus eigenlijk geen financiële verplichtingen meer die ons in Nederland hielden. Als ik mijn laptop bij me heb en er is wifi, kan ik overal ter wereld werken. Curaçao was te gek! Zwaar soms ook, hoor. Na een kleine twee jaar keerden we terug naar Nederland. We hadden het wel weer gezien daar. Dat klinkt misschien gek, maar Curacao is zo groot niet. En omdat je op een eiland zit, kun je ook niet even een weekendje ergens anders heen, zoals je in Nederland bijvoorbeeld naar Parijs rijdt. Ik ben blij dat we terug zijn gekomen toen. Maar wanneer ik terugdenk aan onze tijd op dat tropische eiland, moet ik nog altijd breed glimlachen. Wat heeft dat ons veel geleerd. Over hoe je omgaat met stress, hoe je vrienden maakt, hoe je op elkaar leert vertrouwen. Ik had het voor geen goud willen missen. Wat een avontuur!

De volgende keer dat we een huis verkochten, kochten we er een ander huis voor terug. Dat was het huis waar we nu nog in wonen. Ja, het gaat altijd snel bij ons. Er zaten destijds een paar maanden tussen verkoop van het ene huis en de oplevering van het andere. En wat doe je dan? Tja, er een mooie tijd van maken. Ik sloot een fijne deal met een vakantiepark en we genoten daar van een geweldige nazomer. Check het huisje. Hoe lekker? Grasmatje erbij, wat zonnestraaltjes. We gingen bijna iedere avond na het avondeten een ijsje halen in het campingwinkeltje, om het zo te noemen. Ik moet nog glimlachen wanneer ik eraan denk. Iets minder avontuurlijk dan Curaçao, maar ook daar hebben we zo van genoten.

En nu verhuizen we dus weer. Ik snap dat je denkt: die hebben geen rust in hun kont. Je hebt gelijk. Dat zoeken we nog een beetje. We gaan waarschijnlijk terug naar een dorpje in de buurt van waar ik vandaan kom. Waar we die rust in ons kont hopen te vinden. Randstad. Duurder dus dan waar we nu wonen! We zoeken ons rot naar een huis dat ruim, tof en betaalbaar is. We gaan er qua huis en woonruimte waarschijnlijk op achteruit, want we willen niet veel meer gaan betalen dan we hier deden. Na het schrijven van een boek met de titel Duur Huis, Nooit Thuis, kun je jezelf niet meer klem zetten met een torenhoge hypotheek. En dat willen we ook niet. Het kan goed dat we besluiten dat nu niet de tijd is om te kopen en we een tijdje gaan huren. We zien wel hoe het loopt. De agenda staat vol bezichtigingen voor ons eigen huis, in ieder geval. Dus over de verkoop maken we ons geen zorgen.

Lees ook: Hypotheek aflossen? Dan wordt post van de bank leuk

Nog even en we hebben geen hypotheek meer. Wat gaan we doen? Wat zou jij doen wanneer je even die financiële verplichting niet meer had en ook nog de vrijheid om op iedere locatie te werken? Wat het iets complexer maakt is dat we twee kinderen hebben, waarvan er één naar de basisschool gaat sinds een jaar. Hij wordt volgende week 5 jaar (Hoera!) maar wat minder hoera vrijheidstechnisch want hij is dan leerplichtig. Even een paar maanden (of jaren) buitenland wordt dan een stuk ingewikkelder. Dus zwaai maar met je handje naar die plannen op Ibiza, Bali en Antwerpen. We hebben nog even om erover na te denken. Het gaat hier in huis nu even nergens anders over. Geld en vrijheid. Zo zie je maar weer hoe het met elkaar verweven is. Ik ben benieuwd naar jullie visie. Wat zouden jullie doen wanneer werk of financiële verplichtingen je niet meer aan je woonplaats of land zouden verbinden? Welke droom zou jij dan waar maken?

We nemen een flinke smak geld mee uit dit huis, vooral vanwege extra aflossingen. Dat geld mag je niet zomaar over de balk gooien. Er bestaat namelijk zoiets als de bijleenregeling. Voor iedereen met overwaarde, lees hier meer over die regeling, bij een collega-blogger. ‘Waarom je je niet rijk moet rekenen met overwaarde’

 

 

Share

17 Comments

 1. dertiger met kids Reply

  Geen idee. Ik ben als gastouder juist aan mn huis gebonden door mijn lrkp registratienummer en controles. Van ggd en gastouderbureau…. Succes met jullie zoektocht!

  1. Sera Reply

   Wat leuk, ons (levensverhaal) vertoont enige gelijkenissen!
   Mijn ex werkte bij hetzelfde radiostation als je man en heb daar ook een poos met hem samengewoond. Na verloop van tijd zijn we weer teruggekeerd naar NL en uiteindelijk scheidden onze wegen zich hier ook.
   Fast forward x aantal jaren heb ik met m’n nieuwe partner ons huis met flinke overwaarde kunnen verkopen (we passeren komende vrijdag bij de notaris!) en vertrekken wij over anderhalve weer terug naar de Caraïben met onze twee kinderen van 4 en 7! Ik kan niet wachten hen het eilandleven te laten ervaren. Dat dit kan met financiële stabiliteit is echt een pluspunt..
   Voor mij dus concreet in het heden, weer terug naar het verleden om daar nu een mooie toekomst op te bouwen…

 2. Kaspar Reply

  Mooi verhaal! En wederom super dat je ook refereert aan mensen die het niet kunnen!

  Even geen hypotheek… ik ken het. Heerlijk!
  Ik zou 3 jaar zonder hypotheek en weer kopen (3 jaar omdat dan de overwaarde uit hypotheek vrij komt en niet terug moet in nieuwe hypotheek). Liep anders. In die drie jaar ging de hele regelgeving rondom hypotheken over de kop en nu lukt het me niet meer…. Vooral doordat het geld van die overwaarde weg is. Nu had ik daar geen keuze in (scheiding is duur, was destijds nog véél duurder dan nu). Maar dus wel het advies: hou die overwaarde (en/of afgelost bedrag) vast! Ten minste 10-20% van de waarde van het huis… ga je nodig hebben wanneer je weer wilt kopen… (En is dat binnen 3 jaar, let er dan op dat de belastingdienst ook eist dat de gehele overwaarde vorige woning in de nieuwe woning gaat…. daarvoor krijg je anders geen hypotheek! )

  Voor mij was het eerste jaar zonder hypotheek heerlijk. Geen leuke woning, maar ach. Voor een paar jaar prima.
  Na dat jaar werd duidelijk dat ik een uitdaging had om weer te kopen. Geloof me, lang héél slecht geslapen…. inmiddels 7 jaar in dat huis en nog zeker 2 jaar te gaan…. zorg er ajb voor dat dat je niet gebeurt…. financieel klem én een huurhuis waar je je niet thuis voelt. Geen aanrader.

  Maar hou je daar rekening mee, en hou je het geld vast om straks weer te kunnen kopen. Dan is de vrijheid om even geen hypotheek te hebben inderdaad heerlijk!
  Het is je gegund. Durf te dromen!

 3. Tiny Reply

  Ik sta geloof ik heel anders in het leven. Ja ik wil uiteindelijk hypotheek vrij zijn, maar wel zeker in het huis waar ik nu woon. We lossen hiervoor wel versneld af. Ja het was een vrij duur huis, maar de rust die ik hier vind, heb ik nog nooit ergens anders gehad. Het heeft wel 7 jaar geduurd voordat we uiteindelijk een huis gekocht hadden, omdat we echt voor een ‘voor altijd huis’ gingen. Ik geniet ook altijd weer als ik thuis kom. Op dit moment is het huis ook alweer aardig in waarde gestegen, maar een betere optie heb ik nog niet kunnen vinden voor minder geld.

 4. Pasja Reply

  Wij (midvijftigers)hebben net ook weer een nieuw huis gekocht. Ons appartement met flinke overwaarde (deels door aflossing en ingelegde overwaarde van een eerder verkochte woning en stijging waarde) wordt in december officieel verkocht.
  Voor het nieuwe huis wel weer een makkelijk betaalbare (20 jaar rentevast) hypotheek (in alle scenarios) gekregen waar we lang niet onze overwaarde in steken. Over dit deel zonder hypotheekaftrek, het zij zo…We investeren nu in isolatie, zonnepanelen en modernisering van t huis. Tevens waardevermeerderend.
  Het vrijgekomen geld geeft een fijn gevoel doordat we nu zelf keuzes kunnen maken wat we ermee willen doen. Voelen ons HOT in ieder geval, zeker straks in ons nieuwe (oud jaren 30) huisje en plukken de dag:)

  Ik ben heel benieuwd wat jullie gaan doen..

 5. HeReIsTom Reply

  Mmm… ja hypotheekvrij, ik ken het maar dan anders.
  Dit is het tweede huis, bij het eerste huis de hypotheek in 15 jaar afgelost. Daar 25 jaar gewoond, door het sparen en de gestegen prijs van het eerste huis 4 jaar geleden een mooi modern appartement kunnen kopen zonder hypotheek.
  En als de plannen goed verlopen over 3 tot 5 jaar FO met 55 😉
  Dus niet even geen hypotheek maar nooit meer een hypotheek en dat voelt echt vrij!

 6. PIet Reply

  Hoeveel heeft al dat wisselen gekost aan makelaarskosten en notaris etc.?
  Ik geloof dat je het beste een goede keuze kunt maken voor minimaal 10 jaar. Een sterke basis maken financieel voordat je gaat wisselen. Daarbij zul je in de meeste gevallen moeten klussen inrichten enzo wat ook totaal niet gratis is natuurlijk..

 7. Gerlinde Reply

  Wij zijn in 2014 naar Noorwegen geemigreerd. Ik heb absoluut geen behoefte in een hypotheek en huis als blok aan mijn been. Ik hoef geen drie weken op te offeren (bijna de hele zomer hier ;)) om de boel te verven of ander vervelend onderhoud te doen en als we willen, slaan we de spullen ergens op en zijn we binnen twee maanden weg. Ondertussen spaar ik en t.z.t. zien we wel. Als de kinderen het huis uit zijn hebben we maar een piepklein huisje nodig dat wel bij elkaar gespaard kan worden. En ik betaal liever aan mijn aardige huisbaas dan een evil bank.

  1. Kaspar Reply

   In Noorwegen misschien interessant… in Nederland niet… want dan is die ‘aardige huisbaas’ een corporatie die het dubbele aan huur vraagt (letterlijk) van wat je voor hetzelfde huis aan hypotheek zou betalen, waarbij je in het laatste geval nog een stukje aflossing (En dus vermogen opbouw) doet terwijl huur weg geld is….

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Die komt wel even als een verrassing! Ik ben heel benieuwd wat jullie gaan doen! Ik zou er toch even van gaan genieten in het buitenland! Maar ik heb dan ook geen kinderen (en er is ook altijd nog zoiets als de wereldschool en onderwijs op afstand). Zelf lijkt het me heerlijk als ik een halfjaar per jaar in Nederland zou kunnen wonen en een halfjaar per jaar op Gran Canaria. Maar helaas zit ik wel gebonden aan werk hier. Dus dat is op dit moment (nog) niet mogelijk. Maar wie weet ooit, in de toekomst!

 9. Vera Reply

  Ik dacht naar aanleiding van dit artikel eens kijken wat wij zouden kunnen lenen voor en huis, Blijkt ruim twee keer zoveel te zijn als het huis dat wij vorig jaar gekocht hebben. Ik ga er bijna door twijfelen, maar verhuizen is zoveel gedoe en ik ben eigenlijk heel tevreden met dit huis. Bovendien zouden de lasten dan ruim verdubbelen, want nu hebben we nog NHG en voor een twee keer zo duur huis lukt dat niet meer.

 10. Sara Reply

  Jullie verhuizen dus toch weer terug naar het dure Randstad. Vreemd want ik dacht dat jullie happy waren in jullie ruime woning in Swifterbant.
  Wonen in de Randstad is duur, en dat komt ook omdat heel veel mensen hier ook willen wonen, vanwege de gezellige drukte, en meer mogelijkheden qua werk, faciliteiten etc..
  Ik woon al 20 jaar in Amsterdam in een zeer gewilde buurt, en heb slechts een hypotheek van €320,- netto per maand. Ik ga hier nooit meer weg.
  Maar ik snap jullie gevoel en wens wel, succes met de verkoop/verhuizing, en geniet van de zoektocht naar een nieuwe stekkie.

 11. Linda Reply

  Ga je onze prachtige Flevopolder verlaten!? (Ik woon een dorpje verderop ?
  Weer een nieuw avontuur op jullie pad dus, spannend en leuk. Ik ben benieuwd hoe je, zonder al te veel te moeten inboeten op je woonwensen, iets naar jullie wens kan vinden zonder (te) veel omhoog te schieten in je maandlasten. Ik lees het graag op je blog, veel succes en plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *