Zo kan je hoge WOZ-waarde je geld besparen

Hebben jullie de nieuwe WOZ-waarde van jullie huis ook binnen? Het levert je meteen een fikse rekening op aan onroerendezaakbelasting, maar een hoge WOZ-waarde kan je ook geld besparen.

Vroeger maakte ik altijd bezwaar. En terecht, trouwens. Door de crisis was de waarde van mijn appartement in Almere gekelderd, toch ging de WOZ-waarde alleen maar omhoog. Ik schreef een nette brief, gooide ‘m via de digitale snelweg naar de gemeente over de heg en kreeg een paar weken later bijna altijd gelijk. Mijn argumenten waren gegrond verklaard en de WOZ-waarde werd verlaagd. Een keer zelfs met bijna 20.000 euro. Dat voelt een beetje dubbel, natuurlijk. Het liefst wil je dat je huis alleen maar meer waard wordt. Maar dat was de realiteit niet in de crisis en een lagere waarde zorgde ook voor een lagere aanslag OZB (onroerendezaakbelasting).

Lees ook: Mijn persoonlijke aflosupdate

Voor je mijn voorbeeld volgt en in de pen klimt: stop. Hier moet even wat rekenen aan vooraf gaan. Een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook positief zijn, tenminste voor mensen met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (wij dus).  Ook hypotheken met NHG van Delta Lloyd, SNS en Regiobank kunnen een risico-opslag hebben. Dit rentepercentage is berekend aan de hand van het percentage van de waarde van de woning die je leent. In ons geval is het dus zo: wij hebben nu een hypotheek van 180.000 euro. Stel onze WOZ-waarde is 250.000 euro. Dan hebben wij dus 72% gefinancierd. Zou onze WOZ-waarde nu stijgen naar 260.000 euro, dan is het gefinancierde gedeelte opeens nog maar 69,2%. De bank loopt daardoor minder risico. Het huis is meer waard geworden. Als jij je rekeningen niet betaalt en de bank verkoopt jouw huis is de kans groter geworden dat ze met de opbrengst daarvan jouw hele hypotheek kunnen aflossen. Snap je?

Risico-opslag. Zo noemt de bank het percentage dat ze op de basisrente gooien, om het risico dat ze lopen af te dekken. Daalt dat risico, dan heb je in veel gevallen ook recht op verlaging van die risico-opslag, of het kan helemaal komen te vervallen. Dat betekent dus een lagere hypotheekrente en dus lagere maandelijkse kosten. Iedere bank heeft andere percentages. Onze bank werkt sinds kort met 12 stappen. Zo is er één stap van 70%. Ga je daaronder, dan gaat er iets van je rentebedrag af. Veel andere banken werken met minder stapjes.

Maar wacht eens even. Een hoge WOZ-waarde betekent ook een hoge aanslag ozb-belasting. Je zou dus uit moeten rekenen wat voordeliger is. En dat kan, deze een handig linkje van Vereniging Eigen Huis. Via deze link kun je uitrekenen hoeveel belastingen je moet betalen bij welke WOZ-waarde. Je kunt er dus ook uitrekenen hoeveel het scheelt als je WOZ-waarde omlaag gaat. Bel daarnaast even je bank en informeer naar risico-opslag en de schalen die zij hanteren. Vraag je actuele hypotheekbedrag op, of check dit online, en bereken het gefinancierde percentage aan de hand van je WOZ-waarde. Dan weet je meteen of je recht hebt op hypotheekrenteverlaging en hoeveel je dat maandelijks scheelt. Dan is het een kwestie van berekeningen naast elkaar leggen en vergelijken wat het meeste geld oplevert.

 

Lees ook: Waarom je aflossingsvrije hypotheek een strop om je nek wordt

 

Share

10 Comments

 1. Sara Reply

  Volgens de WOZ beschikking is mijn huis per 1/1/2017 veertigduizend euro meer waard geworden, dan het jaar ervoor ( Amsterdam). De OZB is gelijk gebleven.
  Ik heb mijn bank inmiddels de beschikking opgestuurd, en verwacht binnenkort een rente verlaging van 0,15%. Mijn bruto rentelast neemt dan af met € 56,- per maand. Toch wel mooi meegenomen weer.

  1. Renee Post author Reply

   Goed bezig! Ik heb zo’n mail over verlaging risico-opslag ook net verstuurd omdat wij hadden afgelost. Alle beetjes helpen.

 2. Karin Reply

  Ik was er toevallig ook in gedoken omdat ik mijn woz enigzins hoog vind.

  Maar ik las dus dat er pas een verlaging van je aanslag komt als de wijziging van je WOZ 20% bedraagt. Je winst ligt dus bij de meeste mensen pas in de daarop volgende jaren. want vergeet niet dat de verlaging die je nu aanvraagt in de toekomst doorwerkt.

 3. dertigermetkids Reply

  “helaas”een hypotheek met nhg.

  wel minder ozb dit jaar.. woz is gestegen dus t % zal omlaag gegaan zijn aangezien we 10 euro minder betalen ongeveer dan vorig jaar. klein verschil maar woz 5000 omhoog 😉 maak geen bezwaar, vind t wel prima. iets met slapende honden :p taxatiewaarde was 2 jr geleden al 242.000 nl.. al hebben we t toen gekocht voor 225.000 en dat hielden ze vorig jaar aan als woz.. 😉 happy dus

 4. Ymare van der Sluis Reply

  Idd, goede tip! Dit is waar veel mensen niet aan denken, echter…een woz-waarde wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld de erfbelasting. Een zaak waarvan we hopen dat we niets mee te maken hebben, maar voor sommigen toch realiteit! De woz-waarde van het onroerend goed in het jaar van overlijden is de waarde voor de erfbelasting, of wanneer lager het jaar ervoor. Uiteraard is hier ook weer een maasje te vinden door een nieuwe aanslag bij de gemeente aan te vragen voor de woz aan de erven. Dan gaat het termijn van bezwaar maken weer lopen en kan er bezwaar worden gemaakt tegen de aanslag.

 5. Ymare van der Sluis Reply

  Net vergeten te vermelden: een taxatieverslag van niet ouder dan 6 maanden kan ook een reden zijn voor een bank om de rente te wijzigen. Dus niet alleen de woz-waarde. In ons geval zit er nogal een verschil tussen de woz-waarde €311.000 en de getaxeerde waarde van €591.000. Dit komt doordat we de woning zelf hebben gebouwd waar we nu wonen en de gemeente alleen uitgaat van de kosten van de oude woning die we hebben gekocht plus de kosten die we hebben opgegeven voor de vergunning van de bouw van onze nieuwe woning. Wat alleen de kosten van materiaal zijn omdat we het zelf bouwen. Ik laat dan liever de woz-waarde laag (voor zolang het goed gaat) en heb de laagste rente doordat onze getaxeerde waarde zo hoog is.

 6. Jan Reply

  Interessant dat een hoge WOZ-waarde je je juist geld kan besparen. Begrijpelijk dat dit wel van je hypotheek en dergelijke afhangt. Denkt u dat het voordelig kan zijn je huis te laten taxeren in de hoop dat WOZ-waarde hoog uitvalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *