Zo kan je hoge WOZ-waarde je geld besparen

Hebben jullie de nieuwe WOZ-waarde van jullie huis ook binnen? Het levert je meteen een fikse rekening op, maar een hoge WOZ-waarde kan je ook geld besparen. Ik leg uit hoe.

Vroeger maakte ik altijd bezwaar. En terecht, trouwens. Door de crisis was de waarde van mijn appartement in Almere gekelderd, toch ging de WOZ-waarde alleen maar omhoog. Ik schreef een nette brief, gooide ‘m via de digitale snelweg naar de gemeente over de heg en kreeg een paar weken later bijna altijd gelijk. Mijn argumenten waren gegrond verklaard en de WOZ-waarde werd verlaagd. Een keer zelfs met bijna 20.000 euro. Dat voelt een beetje dubbel, natuurlijk. Het liefst wil je dat je huis alleen maar meer waard wordt. Maar dat was de realiteit niet in de crisis en een lagere waarde zorgde ook voor een lagere aanslag OZB (onroerendezaakbelasting).

Voor je mijn voorbeeld volgt en in de pen klimt: stop. Hier moet even wat rekenen aan vooraf gaan. Een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook positief zijn, tenminste voor mensen met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (wij dus).  Dit rentepercentage is berekend aan de hand van het percentage van de waarde van de woning die je leent. In ons geval is het dus zo: wij hebben nu een hypotheek van 180.000 euro. Stel onze WOZ-waarde is 250.000 euro. Dan hebben wij dus 72% gefinancierd. Zou onze WOZ-waarde nu stijgen naar 260.000 euro, dan is het gefinancierde gedeelte opeens nog maar 69,2%. De bank loopt daardoor minder risico. Het huis is meer waard geworden. Als jij je rekeningen niet betaalt en de bank verkoopt jouw huis is de kans groter geworden dat ze met de opbrengst daarvan jouw hele hypotheek kunnen aflossen. Snap je?

Risico-opslag. Zo noemt de bank het percentage dat ze op de basisrente gooien, om het risico dat ze lopen af te dekken. Daalt dat risico, dan heb je in veel gevallen ook recht op verlaging van die risico-opslag, of het kan helemaal komen te vervallen. Dat betekent dus een lagere hypotheekrente en dus lagere maandelijkse kosten. Iedere bank heeft andere percentages. Onze bank werkt sinds kort met 12 stappen. Zo is er één stap van 70%. Ga je daaronder, dan gaat er iets van je rentebedrag af. Veel andere banken werken met minder stapjes.

Maar wacht eens even. Een hoge WOZ-waarde betekent ook een hoge aanslag ozb-belasting. Je zou dus uit moeten rekenen wat voordeliger is. En dat kan, deze een handig linkje van Vereniging Eigen Huis. Via deze link kun je uitrekenen hoeveel belastingen je moet betalen bij welke WOZ-waarde. Je kunt er dus ook uitrekenen hoeveel het scheelt als je WOZ-waarde omlaag gaat. Bel daarnaast even je bank en informeer naar risico-opslag en de schalen die zij hanteren. Vraag je actuele hypotheekbedrag op, of check dit online, en bereken het gefinancierde percentage aan de hand van je WOZ-waarde. Dan weet je meteen of je recht hebt op hypotheekrenteverlaging en hoeveel je dat maandelijks scheelt. Dan is het een kwestie van berekeningen naast elkaar leggen en vergelijken wat het meeste geld oplevert.

 

17 Comments

 1. Sara Reply

  Volgens de WOZ beschikking is mijn huis per 1/1/2017 veertigduizend euro meer waard geworden, dan het jaar ervoor ( Amsterdam). De OZB is gelijk gebleven.
  Ik heb mijn bank inmiddels de beschikking opgestuurd, en verwacht binnenkort een rente verlaging van 0,15%. Mijn bruto rentelast neemt dan af met € 56,- per maand. Toch wel mooi meegenomen weer.

  1. Renee Reply

   Goed bezig! Ik heb zo’n mail over verlaging risico-opslag ook net verstuurd omdat wij hadden afgelost. Alle beetjes helpen.

 2. Karin Reply

  Ik was er toevallig ook in gedoken omdat ik mijn woz enigzins hoog vind.

  Maar ik las dus dat er pas een verlaging van je aanslag komt als de wijziging van je WOZ 20% bedraagt. Je winst ligt dus bij de meeste mensen pas in de daarop volgende jaren. want vergeet niet dat de verlaging die je nu aanvraagt in de toekomst doorwerkt.

    1. Yvonne Reply

     Bij onze bank mag je alleen de risicoklasse aanpassen als de rentevaste periode is afgelopen…erg balen!

    2. Moos Reply

     Ik heb nog wel een prangende vraag over het indienen van formeel bezwaar bij de gemeente.
     Onze WOZ is met 80.000 euro gestegen….!!! Lang verhaal maar in het kort komt de woz taxateur volgende week donderdag kijken.
     We zitten midden in een hele lange verbouwing (zeg maar renovatie) en ze volgt mij op instagram (ze is een vage kennis). Aangezien we nog geen badkamer hebben, nog geen keuken is zo een waardestijging echt waanzin. Maar zij dacht dat het wel redelijk af was….🥴 Duh, ik post niet alles op Insta.
     Dna nu: Als een bedrijf officieel bezwaar indienen voor mij dan ontvangen zij geld voor een soort onkostenvergoeding.
     Als ik een officieel bezwaar indien en vraag om onkostenvergoeding. Krijg ik dat dan ook?

 3. dertigermetkids Reply

  “helaas”een hypotheek met nhg.

  wel minder ozb dit jaar.. woz is gestegen dus t % zal omlaag gegaan zijn aangezien we 10 euro minder betalen ongeveer dan vorig jaar. klein verschil maar woz 5000 omhoog 😉 maak geen bezwaar, vind t wel prima. iets met slapende honden :p taxatiewaarde was 2 jr geleden al 242.000 nl.. al hebben we t toen gekocht voor 225.000 en dat hielden ze vorig jaar aan als woz.. 😉 happy dus

 4. Ymare van der Sluis Reply

  Idd, goede tip! Dit is waar veel mensen niet aan denken, echter…een woz-waarde wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld de erfbelasting. Een zaak waarvan we hopen dat we niets mee te maken hebben, maar voor sommigen toch realiteit! De woz-waarde van het onroerend goed in het jaar van overlijden is de waarde voor de erfbelasting, of wanneer lager het jaar ervoor. Uiteraard is hier ook weer een maasje te vinden door een nieuwe aanslag bij de gemeente aan te vragen voor de woz aan de erven. Dan gaat het termijn van bezwaar maken weer lopen en kan er bezwaar worden gemaakt tegen de aanslag.

 5. Ymare van der Sluis Reply

  Net vergeten te vermelden: een taxatieverslag van niet ouder dan 6 maanden kan ook een reden zijn voor een bank om de rente te wijzigen. Dus niet alleen de woz-waarde. In ons geval zit er nogal een verschil tussen de woz-waarde €311.000 en de getaxeerde waarde van €591.000. Dit komt doordat we de woning zelf hebben gebouwd waar we nu wonen en de gemeente alleen uitgaat van de kosten van de oude woning die we hebben gekocht plus de kosten die we hebben opgegeven voor de vergunning van de bouw van onze nieuwe woning. Wat alleen de kosten van materiaal zijn omdat we het zelf bouwen. Ik laat dan liever de woz-waarde laag (voor zolang het goed gaat) en heb de laagste rente doordat onze getaxeerde waarde zo hoog is.

 6. Jan Reply

  Interessant dat een hoge WOZ-waarde je je juist geld kan besparen. Begrijpelijk dat dit wel van je hypotheek en dergelijke afhangt. Denkt u dat het voordelig kan zijn je huis te laten taxeren in de hoop dat WOZ-waarde hoog uitvalt?

 7. Anna Reply

  Ik heb net vandaag hierover een bericht naar onze hypotheek-adviseur gestuurd. Helaas heb ik van de week wel al het bezwaar tegen de hoge WOZ ingestuurd. Mocht het nu in mijn voordeel zijn, dan moet ik dat bezwaar misschien ongedaan maken. Haha. Nou ja, of ik til het naar volgend jaar. Wel kwalijk dat onze hypotheker -NIBC- dit niet automatisch doet (en in sommige gevallen) €200 in rekening brengt alleen al voor deze aanvraag.
  Wat ik nog wel wilde zeggen: ik rond nu ook ons hypotheek bedrag naar boven af. Dat scheelt maar een paar tientjes per maand, maar ja… alles kleine beetjes helpen!

 8. SB Reply

  WOZ-taxatie is behoorlijk wat hoog uitgevallen dan ik had gehoopt. We gaan nog wel even kijken of we hiertegen bezwaar gaan maken. Aangezien onze rente opslag van onze hypotheek allang opgeheven is hebben we hier helaas niks aan. Inmiddels is onze hypotheek ietsjes meer dan de helft van de WOZ-waarde.

 9. Jacqueline Reply

  Let wel op dat wanneer je hypotheekrente lager wordt en je hebt een spaarhypotheek, de rentevergoeding daarop ook lager wordt en je dus meer premie moet inleggen om hetzelfde eindbedrag te behalen. Per saldo zal je er dan niet heel veel mee opschieten.

 10. Bianca Reply

  Als ik bezwaar zou maken en mijn WOZ zou met EUR 20.000 zakken, dan scheelt het mij maar EUR 13 aan belasting. Ik denk dat mensen hun gemeentebelastingaanslag niet goed lezen, want daar staat ook je rioolheffing en afvalstoffenheffing op vermeld en dat staat los van je WOZ waarde. Zelf hou ik in de gaten wat de vraagprijs is van woningen in mijn wijk en dan is mijn WOZ waarde nog altijd lager dan de vraagprijs. Zou ik flink op de OZB willen besparen, dan zou mijn huis EUR 153.000 minder waard geschat moeten worden, lijkt mij in de huidige woningmarkt niet realistisch. Als je moeite hebt jouw aanslag in 1x te betalen, dan kan je meestal ook in termijnen betalen (zonder rente).

 11. Moos Reply

  Je hebt gelijk, voor de OZB zijn het geen hele grote bedragen wat je bespaart en datzelfde geld voor de waterschapsbelasting. Maar de meeste besparing gaan we hebben bij de belasting via het eigenwoningforfait! Oftewel de aftrek op de inkomstenbelasting.
  Wij hebben inmiddels uitslag over onze WOZ waarde: Deze is weer 80.000 gezakt, dit scheelt ons €320,- per jaar. Dit kun je uitrekenen op de site van eigenhuis.nl Toch weer mooi meegenomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+