Zo kan je hoge WOZ-waarde je geld besparen

Hebben jullie de nieuwe WOZ-waarde van jullie huis ook binnen? Het levert je meteen een fikse rekening op, maar een hoge WOZ-waarde kan je ook geld besparen. Ik leg uit hoe.

Vroeger maakte ik altijd bezwaar. En terecht, trouwens. Door de crisis was de waarde van mijn appartement in Almere gekelderd, toch ging de WOZ-waarde alleen maar omhoog. Ik schreef een nette brief, gooide ‘m via de digitale snelweg naar de gemeente over de heg en kreeg een paar weken later bijna altijd gelijk. Mijn argumenten waren gegrond verklaard en de WOZ-waarde werd verlaagd. Een keer zelfs met bijna 20.000 euro. Dat voelt een beetje dubbel, natuurlijk. Het liefst wil je dat je huis alleen maar meer waard wordt. Maar dat was de realiteit niet in de crisis en een lagere waarde zorgde ook voor een lagere aanslag OZB (onroerendezaakbelasting).


Voor je mijn voorbeeld volgt en in de pen klimt: stop. Hier moet even wat rekenen aan vooraf gaan. Een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook positief zijn, tenminste voor mensen met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (wij dus).  Dit rentepercentage is berekend aan de hand van het percentage van de waarde van de woning die je leent. In ons geval is het dus zo: wij hebben nu een hypotheek van 180.000 euro. Stel onze WOZ-waarde is 250.000 euro. Dan hebben wij dus 72% gefinancierd. Zou onze WOZ-waarde nu stijgen naar 260.000 euro, dan is het gefinancierde gedeelte opeens nog maar 69,2%. De bank loopt daardoor minder risico. Het huis is meer waard geworden. Als jij je rekeningen niet betaalt en de bank verkoopt jouw huis is de kans groter geworden dat ze met de opbrengst daarvan jouw hele hypotheek kunnen aflossen. Snap je?

Risico-opslag. Zo noemt de bank het percentage dat ze op de basisrente gooien, om het risico dat ze lopen af te dekken. Daalt dat risico, dan heb je in veel gevallen ook recht op verlaging van die risico-opslag, of het kan helemaal komen te vervallen. Dat betekent dus een lagere hypotheekrente en dus lagere maandelijkse kosten. Iedere bank heeft andere percentages. Onze bank werkt sinds kort met 12 stappen. Zo is er één stap van 70%. Ga je daaronder, dan gaat er iets van je rentebedrag af. Veel andere banken werken met minder stapjes.

Maar wacht eens even. Een hoge WOZ-waarde betekent ook een hoge aanslag ozb-belasting. Je zou dus uit moeten rekenen wat voordeliger is. En dat kan, deze een handig linkje van Vereniging Eigen Huis. Via deze link kun je uitrekenen hoeveel belastingen je moet betalen bij welke WOZ-waarde. Je kunt er dus ook uitrekenen hoeveel het scheelt als je WOZ-waarde omlaag gaat. Bel daarnaast even je bank en informeer naar risico-opslag en de schalen die zij hanteren. Vraag je actuele hypotheekbedrag op, of check dit online, en bereken het gefinancierde percentage aan de hand van je WOZ-waarde. Dan weet je meteen of je recht hebt op hypotheekrenteverlaging en hoeveel je dat maandelijks scheelt. Dan is het een kwestie van berekeningen naast elkaar leggen en vergelijken wat het meeste geld oplevert.