Yes! De eerste extra aflossing op de hypotheek van ons nieuwe huis

Eindelijk! Vier maanden nadat we ons nieuwe huis kochten, hebben we de eerste extra aflossing gedaan op de hypotheek. En het zal niet de laatste zijn want we hebben een plan!

Mijn man en ik waren tot voor kort aflosverslaafd. Zo zou je het best kunnen noemen. Iedere maand zetten we een flink bedrag klaar, dat door de bank vanzelf af werd geschreven en afgelost op onze hypotheekschuld. En zo ging dat bedrag razendsnel naar beneden. Mede hierdoor hebben we nu een nieuw huis kunnen kopen, zonder tot onze nek in de schulden te zitten. We hebben een hypotheek ter waarde van 65% van de waarde van ons huis. En we willen dat percentage zo snel mogelijk verlagen. Alle klussen in huis hebben we vooralsnog van eigen spaargeld kunnen doen. Alleen onze enorme tuin nog aanpakken en we zijn (voor nu) even klaar. Met een oud huis (jaren ’30) is er altijd wel iets om aan te pakken.

Lees ook: Zoveel losten we af op onze hypotheek in 2018

Mijn man en ik zeiden, toen we dit huis kochten, tegen elkaar: we zien 2019 als een jaar van investeren in ons huis. We moesten even afscheid nemen van het idee van fanatiek aflossen. In ons oude huis hadden we dat wel gedaan. Maar we blijven ambitieus, dus beginnen we deze maand toch weer met extra aflossen. We hebben een aflossing van 800 euro gedaan. De bedoeling is dat we dat volgend jaar weer gaan doen. Mijn man heeft sinds 1 juni een nieuwe baan en verdeelt zijn inkomen tussen sparen, beleggen en aflossen op de hypotheek. Ik betaal van mijn salaris alle rekeningen en onvoorziene zaken. Soms lukt dat niet en dan springt mijn lief bij. Dan wordt er wat minder weggezet die maand. Ook geen probleem.

Lees ook: Single mom Jorien loste binnen 3 jaar een derde van mijn hypotheek aflossen

Ik word blij van rekenen. Stel dat we iedere maand 800 euro extra aflossen. Dat is jaarlijks een extra aflossing van 9600 euro per jaar. Daar komt nog onze verplichte aflossing bij, van ruim 500 euro. Dat is nog eens dik 6000 euro. Dus jaarlijks strepen we dan ongeveer 16.000 euro af op de hypotheek. Met extra inleg van meevallers als een dertiende maand en vakantiegeld (hoera voor mijn man die weer in loondienst is!) zullen we dan binnen zo’n 10 jaar van onze gehele hypotheek af zijn. Van dat idee word ik zo blij!

Soms is de weg naar een doel mooier dan het uiteindelijk bereiken. Een cliché maar o zo waar. Misschien geldt dat ook wel voor je hypotheek aflossen. Van de weg erheen, de hobbels, de motivatie, de teleurstelling (soms), en het samen een doel voor ogen hebben, kan ik genieten. Alles wat makkelijk is, is saai. Je hypotheek versneld aflossen is niet makkelijk. Anderen hebben er een mening over en die is niet altijd positief. Je moet er andere dingen voor laten, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Wij zijn hier nu al een paar jaar mee bezig en het heeft ons meer gebracht dan alleen een lagere hypotheekschuld. Het leerde ons hoe je investeert in je toekomst. Hoe het is om niet al je geld uit te geven. Het hielp ons om ook te focussen op doelen die verder weg zijn. En ik moet zeggen: het is écht een doel van mijn man en mij samen. Het verbindt ook. We vinden het allebei een uitdaging en motiveren elkaar om het te halen. Zoals we dat ook met andere dingen nu doen. Of we nu een paar kilo willen afvallen of werkdoelen willen behalen.

Lees ook: Uitgerekend: dit levert extra aflossen op je hypotheek op

De eerste aflossing is de deur in ieder geval uit. Volgende maand weer en de maand erna ook. Hopelijk. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor aflossen even on hold komt te staan. Niet leuk, maar we proberen daar geen probleem van te maken. We leven ook nu. We hebben twee kleine kinderen en een nieuw huis. We houden van samen uit eten gaan en van spontaan nieuwe plekken gaan ontdekken. Dat willen we ook blijven doen. Al proberen we weer wat vaker te kiezen voor activiteiten die geen geld kosten. Die zijn (zeker in de zomer) minstens zo leuk. En wat we daardoor overhouden, gaat naar de hypotheek. Daar hoeven we het hier thuis niet eens over te hebben, dat is vanzelfsprekend.

Zin om ook extra te gaan aflossen? Voor mij begon het toch echt met dit boek.

39 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Mooi hoor, wij zijn ook aflossingsblij, we hebben onze hypotheek ook versneld afgelost, waardoor we nu geen hypotheek meer hebben, dus lage maandlasten en dus meer kunnen sparen en geen schulden meer hebben. Ik kan je zeggen dat dat een heerlijk gevoel is.

 2. Kaspar Reply

  Ik wil ook!! ?
  Lijkt me heerlijk, aflossen op je hypotheek. Maandlasten omlaag, vermogen omhoog…
  Helaas kan het niet met een huur appartement…. daar gaan de maandlasten enkel omhoog ieder jaar. Dus ik spaar me rot, met wat er aan geld nog overblijft…

   1. Renee Lamboo Reply

    Je bent beroemd aan het worden, Kaspar. Iemand vroeg me laatst naar jou. Gewoon een lezer die je reacties kende!

    1. Kaspar Reply

     Leuk zeg! Ik deel mijn verhaal omdat ik wat los wil maken. Dat blijkt te lukken… Misschien kan ik zo toch mijn steentje bijdragen om de boel iets in beweging te krijgen 😉

   2. Kaspar Reply

    Heb ik gezien ja. Maar dat gaat vooral om het soepeler zijn met de maximale hypotheek. Mijn uitdaging is het eigen geld. En dat is wettelijk geregeld. Dus daar kan een bank niets mee helaas! Overigens ben ik er bijna hoor! Dus voor mij is het inmiddels ook minder een issue, alleen heeft het dan wel dik 8 jaar geduurd… En dat is gewoon zonde van het geld.

  1. Marlies Reply

   Dag Kaspar! Ik schrijf een artikel over betaalbaar wonen en ik zou je graag een stukje van je verhaal laten vertellen. Als je interesse hebt, mail me dan even. Vertel ik je meer! Groet, Marlies / info@marlieshanse.nl

 3. Audrey Reply

  Lekker dat de start weer gemaakt is bij dit nieuwe huis. Ik ben en blijf ook enthousiast over het extra aflossen. Mijn vakantiegeld en belastingteruggave hebben daarmee weer een mooi doel gekregen 🙂

 4. Joke Reply

  Vervelend voor je, maar nu weten we het wel hoor. Heb dit al zo vaak van je in een reactie gezien hier. Wees blij dat je in ieder geval nog enig uitzicht hebt. Sommige mensen zullen nooit van hun levensdagen ook maar enig uitzicht hebben op een koophuis.

  1. Kaspar Reply

   Ik gok dat dit in reactie op mij is… Heb het hier ook al vaak gezegd (en de meeste vaste lezers weten het daarom inmiddels en reageren dus ook niet meer geïrriteerd): ik klaag niet, ik zeur niet. Ik constateer enkel dat ik in een wel heel bizarre financiële situatie geraakt ben omdat men in Den Haag nét niet goed nagedacht heeft over bepaalde scenario’s. En dus met name het scenario van alleenstaanden. En dat is iets dat ik graag deel (zoals je gemerkt hebt), vooral in de hoop een steentje bij te dragen om iets veranderd te krijgen. Niet eens voor mijzelf overigens – want met heel hard werken en sparen ben ik er inmiddels bijna!! Alleen dat had nooit zo lang hebben hoeven duren als de regelgeving beter in mekaar gezeten had… Ik gun een ander niet dat deze ook jaren (of zelfs permanent) vast zitten in dure huur omdat ze zogenaamd een veel goedkopere hypotheek niet kunnen betalen, aldus Den Haag!

   En het blijkt te werken… Zoals je ziet maakt mijn verhaal wat los. En dat is super gaaf! 🙂

  1. Renee Lamboo Reply

   Mensen die voor het eerst reageren moeten goedgekeurd worden. Daarna gaat het vanzelf. Vandaar!

 5. Erik Reply

  Ik steek het persoonlijk liever in beleggingen. Ik ben jong en heb een lage hypotheekrente, waardoor het gemiddeld rendement op een (offensieve) belegging in mixfondsen toch wel enkele procenten hoger ligt dan wat ik aan rente kwijt ben aan mijn hypotheek.

 6. Iris Reply

  Wij lossen sinds kort maandelijks €100,- extra af op hypotheek, €75,- op aflossingsvrij en €25,- op annuïteit.
  Fijn om hier mee bezig te zijn, het zijn voor nu kleine bedragen maar het begin is er. (En ‘al’ €1,21 lagere maandlasten ?)
  Nog ruim 3 ton te gaan…

 7. Fred Reply

  @Erik, jij snapt het!

  Het is mij een raadsel waarom je nu per se zou willen aflossen op een hypotheek die, waarschijnlijk sowieso al lineair of annuïtair wordt afgelost en die bovendien maar tussen de 1%-2,5% zal liggen.

  Inderdaad beleggen in aandelen met dat geld! Lekker laten renderen! Gooi er nog een hefboom bovenop door lekker goedkoop bij te lenen voor investeringen in aandelen of appartementen voor de verhuur. Hoe simpel kan het zijn?

  1. lele Reply

   Die discussie is al vele malen gevoerd op verschillende blogs. Er bestaat geen garantie (ook niet vanuit het verleden) dat je in jouw beoogde horizon ook daadwerkelijk dat rendement gaat maken. Misschien heb je het geld nodig net nadat de beurs is ingestort. Het is en blijft een (te minimaliseren door te spreiden, dat wel) risico dat veel mensen niet durven te nemen en kiezen voor de garantie van lage maandlasten. Bij groot verlies op de beurs moet je de rust en stressbestendigheid hebben om gewoon door te gaan waar je mee bezig was. Veel mensen proberen de markt toch te timen en gaan dan gekke dingen doen.

   Ikzelf kies ook voor het versneld aflossen van mijn hypotheek om mijn huis in de toekomst te verhuren. Een gewilde plek in de randstad met een gunstige ligging, dus ik denk dat dat mij op lange termijn meer rendement op gaat leveren dan beleggen (lang leve vrije sector met de jaarlijkse huurverhoging) Bovendien denk ik dat de risico’s met een gedegen voorbereiding meer te beperken zijn dan bij beleggen. Aangezien ik (en velen met mij) geen verstand heb van de werking van rente en geen zin heb om me continue te verdiepen in mondiale economische ontwikkelingen laat ik beleggen dus voor wat het is.

   1. Renee Lamboo Reply

    Dank! Ja, die discussie keert steeds terug. Ha! Wij doen beide. Beleggen en aflossen.

    1. Erik Reply

     Hier heb ik ook nog aan zitten denken. Ik heb in het verleden de fout gemaakt met teveel geld in 1x in te stappen waarna de koers opeens ontzettend daalde. Tegenwoordig probeer ik daarom elke maand ongeveer hetzelfde bedrag te investeren. Mocht ik geld overhouden dan gaat dit misschien toch uiteindelijk naar een extra aflossing toe. Ik moet zeggen dat ik ook wel erg blij ben met mijn lineaire hypotheek waardoor de maandlasten elke maand sowieso iets dalen. 🙂

   2. Erik Reply

    Ja klopt, het is niet voor iedereen. Ik zou het ook niet willen aanraden als er een kans is dat je het geld op korte termijn nodig hebt. Aan de andere kant, ondanks dat extra aflossen wel “veiliger” is, kan je daar ook niet bij het geld komen wat je hiervoor gebruikt hebt.

    Voor mij werd het pas echt interessant nadat ik eerst een goede buffer had opgebouwd waar ik een halfjaar van zou kunnen leven in het geval van werkeloosheid. Dit maakt het voor mij gemakkelijk om van mijn beleggingen af te blijven. Ik ben vaak juist blij als de koers wat daalt, dat geeft mij een reden om weer wat meer in te kopen.

    Verhuren is inderdaad een goede optie voor in de toekomst. Ik zou dit ook wel willen doen, maar ik zie mezelf (als alleenstaande 27-jarige) hier niet dermate lang blijven dat zo’n plan voor mij rendabel is. Maar ik vind het wel heel tof dat jij daar wel voor kiest!

   3. Fred Reply

    Blij met vrije sector huur?

    Maak je borst maar nat met de Noodknop Middenhuur die minister Ollongren binnenkort gaat presenteren. Zal maximale huur begrenzen op een % van je WOZ-waarde. Dus reken je niet rijk.

 8. Jo Reply

  Lijkt me heerlijk om totaal geen woonlasten meer te hebben. Ik moet eens uitzoeken hoe dat
  met extra aflossen zit bij onze legpuzzelhypotheek.

  Volgend jaar willen we nog maar 1 van onze leaseauto’s prive gebruiken, dus dan komt er maandelijks nog meer budget vrij om mee te investeren.

 9. Melissa Reply

  Hoe doe je dat met je hypotheekrente aftrek? Wij krijgen deze nu maandelijks gestort. Geïnspireerd door jou blogs, hebben we sinds vorig jaar een apart aflospotje. Bij elke 5000 euro lossen we dat af. Dan hoeven we niet te vaak de hypotheekrente aan te passen. Eigenlijk leggen we de hypotheekrente plus nog wat spaargeld elke maand weg in het aflospotje. Waardoor we eerder over het geld beschikken dan als we het 1x in jet jaar gestort krijgen. Hoe doen jullie dit?

  1. Renee Lamboo Reply

   Onze accountant verrekend dat allemaal aan het einde van het jaar. Ik ben ondernemer dus we hebben hem soowieso nodig. Hij weet inmiddels van onze aflospraktijken. Het is ook een reden dat onze hypotheekrenteaftrek aan het einde van het jaar verrekend wordt met mijn belastingplicht.

 10. S Reply

  Wij hebben pas ons nieuwbouwhuis laten taxeren met als doel de hypotheekrente-opslag te kunnen verlagen& dat is gelukt! Het heeft ons €100,- minder verplichte maandlasten opgeleverd ?

  1. Renee Lamboo Reply

   Wow! 100 euro. Wat een verschil. Als je dat nou weer apart zet om mee af te lossen, gaat het steeds snellr.

   1. S Reply

    Ja, dat doen we! Geïnspireerd door jou blog? direct een automatische spaaropdracht aangemaakt en een paar keer per jaar bij onze financiële update aan de keukentafel lossen we extra af

 11. Mr. Groeigeld Reply

  Goed bezig!
  Aflossen ervaar ik wel degelijk als saai. Herhalen, herhalen en herhalen, tot het doel bereikt is. MAr zoals je zegt, soms is de weg belangrijker dan het doel.

  1. Renee Lamboo Reply

   Saai? Maak er dan iets leuks van. Beloon jezelf, hang iets op in huis, praat over de toekomst met je (eventuele) partner. Dat maakt het voor ons makkelijker en leuker!

 12. Ikbeginbijmezelf Reply

  Heerlijk! Ik ben ook, jaren geleden, begonnen dankzij Hypotheekvrij.

  De nieuwe RABO app laat in het hypotheekoverzicht bovendien zien wat het restant bedrag nog zou zijn, NA aflossen van het bedrag dat is opgebouwd in de spaarpolis en NA de extra aflossingen. Supermotiverend!

  Onze inkomsten zijn bijna lachwekkend in vergelijking met die van jullie (ja… Ik ben soms best jaloers) en schommelden jaren rond het sociaal minimum voor ons gezin van 5, maar toch is onze hypotheek nu nog maar 30 procent van de woningwaarde. De aanhouder wint!

  O, en niet iedereen heeft een annuïtaire of lineaire hypotheek met een rente rond 2 procent… Dat is pas iets van de laatste jaren. Een oudere hypotheek kan qua rente zeker opboksen tegen een veilige belegging.

  1. Susie Reply

   Wat ontzettend knap! Heel veel respect dat jullie ondanks het minimale inkomen toch al zoveel hebben kunnen aflossen. Ik kan me voorstellend dat dat echt niet altijd makkelijk is geweest. Ik heb sinds 2 maanden een koopwoning en verdien ook zeker niet de hoofdprijs maar je verhaal motiveert me wel om toch proberen om extra af te lossen. Alle kleine beetjes helpen wordt vaak gezegd maar pffff. Ik vind het nogal wat 😮

  2. Susie Reply

   Wat ontzettend knap! Heel veel respect dat jullie ondanks het minimale inkomen toch al zoveel hebben kunnen aflossen. Ik kan me voorstellend dat dat echt niet altijd makkelijk is geweest. Ik heb sinds 2 maanden een koopwoning en verdien ook zeker niet de hoofdprijs maar je verhaal motiveert me wel om toch proberen om extra af te lossen. Alle kleine beetjes helpen wordt vaak gezegd maar pffff. Ik vind het nogal wat ?

 13. Chrisje Reply

  Wat goed! Hier ook plannen om versneld af te lossen na lezen van dat boek (bedankt voor die tip).
  Eind vorig jaar heb ik een eigen appartement gekocht en ben in de tussentijd veranderd van baan, dus voor nu moet eerst de buffer weer worden aangevuld. Maar vanaf volgend jaar hoop ik dan toch ook echt versneld af te lossen (en als het even lukt over 12 jaar (op mijn 42e) hypotheekvrij te zijn). Al zijn deze plannen voor nu gebaseerd op alleen mijn leven, maar wie weet veranderd dit ooit nog :P. Daarnaast heb ik ook nog altijd een droom om in een tiny house te gaan wonen en uiteindelijk minder te gaan werken. Dus wie weet wat de toekomst brengt. Ik lees in ieder geval met veel plezier deze blog!

 14. Charlene verburgh Reply

  Iemand me kan helpen? Ik snap niet hoe hier aan te beginnen sparen jullie een minimum bedrag en storten jullie dit door? Ik heb zelf een oplopende lening en helemaal geen verstand van ik lees elke avond jullie blogs maar raak er niet aan uit hoe te starten? Dank je alvast een beginnende meid 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *