Zo krijgen wij iedere maand lagere vaste lasten

Je vaste lasten verlagen. Dat wil iedereen wel. Wij doen het iedere maand en dat kun jij ook!

Er is één nadeel aan het verlagen van je vaste lasten. Steeds als het iedere maand gebeurt. Ik moet iedere keer mijn financien bijwerken. Wat wordt er nou precies afgeschreven? Hoeveel moet ik klaar zetten op de rekening. Wanneer je het niet goed bijhoudt, ben je na een jaar het overzicht volledig kwijt. Tja, ieder voordeel heb zijn nadeel.

Onze maandlasten gaan iedere maand omlaag. Hoe doen we dat, wil je natuurlijk weten. Nou, voornamelijk door af te lossen op onze hypotheek. We proberen dat met 1000 euro per maand te doen. Dat is een flink bedrag en soms lukt dat niet. Er gaat iedere maand sowieso iets extra’s naar de bank. Al is het 50 euro. Het geld gaat hier nooit meer helemaal op gedurende één maand. Altijd is er iets over. En ik vind, als je schulden hebt, moet je die zo snel mogelijk terugbetalen. Niet omdat ik nou de verplichting voel richting de bank, hoor. Nee, die zitten er ook helemaal niet op te wachten. Liever vangen ze 30 jaar lang rente van ons. No way José. Dat geld houd ik liever in mijn zak, door nu wat extra af te lossen.

Lees ook: Mijn persoonlijke aflos-update

Vijf maanden geleden betrokken wij ons nieuwe huis. Helemaal over the moon waren we. De boel was helemaal kaal en de schilder was nog weken bezig om het weer strak en fris te krijgen, maar wat waren wij blij toen we de sleutel voor het eerst in ons slot staken. We gingen flink meer betalen ten opzichte van ons oude huis. Daar hadden we nog maar ruim 60.000 euro hypotheek over en betaalden we nog geen 300 euro bruto per maand. Ik reken met brutobedragen omdat mijn man en ik allebei zzp’ er zijn en de hypotheekrenteaftrek aan het einde van het jaar wordt verrekend met onze inkomstenbelasting. Op onze rekening zien we daar dus nooit ook maar één euro van. Anyway. Voor ons nieuwe huis ging onze hypotheek met ruim 100.000 euro omhoog. Wat een bedrag, joh. Daar hadden we dan ook lang en hard over nagedacht. Was het verantwoord? Wij vonden van wel, ook omdat het huis veel meer waard is dan dat. We hadden bij aankoop bijna 100.000 euro eigen geld ingebracht, waardoor het risico meteen een stuk kleiner was. We gingen in ons nieuwe huis 696 euro bruto per maand betalen.Door steevast iedere maand af te lossen, dalen onze woonlasten iedere maand. Soms met 3 euro, soms (als we een financiële meevaller meteen overmaken naar onze vrienden van BLG) met meer dan dat. Afgelopen maand werd er 666,16 afgeschreven. Dat is een besparing van, om precies te zijn, 29,83 euro. Laten we het 30 euro noemen, dat klinkt net wat leuker. Ik moet zeggen dat het motiverend werkt, om je maandlasten iedere maand te zien dalen. Zeker als je het geld dat je aflost, kunt missen en er niet voor op een houtje hoeft te bijten. Wij maken extratjes en wat er overblijft meteen over naar de bank. Voor we eraan wennen dat het op onze bankrekening staat en we ons eraan gaan hechten. Zo merk je amper dat je iets mist. Natuurlijk, we verkeren in een luxe positie. We verdienen allebei geld en kunnen wat missen. Al komt dat ook doordat we vooraf flink gespaard hebben voor de aankoop van dit huis.

Het is niet de enige manier waarop onze vaste lasten afgelopen maanden daalden. Ik verliet mijn oude telefoonprovider. Mijn abonnementskosten gingen van 19,95 naar 12 euro. Mijn telefoon is van mezelf, daar betaal ik dus niet voor. Zo’n sim only-abonnement kost tegenwoordig echt niets meer. Ook zette ik onze autoverzekeringen om. In veranderde van verzekering en verlaagde de dekking. Mijn man en ik hebben allebei een heel oud en waardeloos (letterlijk dan, he) autootje, waar we niks voor krijgen als het total loss zou zijn. Zonde dus om meer dan wa te verzekeren. Het abonnement op de krant ging eruit. Die belandde echt veel te vaak ongelezen in de papierbak. Natuurlijk zouden we nog verder kunnen besparen op de maandlasten. Bijvoorbeeld door afscheid te nemen van de schoonmaakster. Maar dat doen we niet. We haten schoonmaken en zijn dolblij met haar hulp. Dat is iedere euro waard.

Lees ook: Ons plan: iedere maand 1000 euro aflossen

One Ping

 1. Pingback: Waarom je juist vandaag moet beginnen met aflossen op je hypotheek -

16 Comments

 1. Sissi Reply

  Dat de krant ingelezen in de brievenbus valt, dat lijkt me precies de bedoeling. Of hebben jullie een service dat de krant eerst gelezen wordt door een ander voordat je ‘m zelf wil lezen?

 2. dertigermetkids Reply

  extra aflossen hoop ik ook ooit te doen (als alle spaarpotjes voor reserves etc zijn gevuld) gaat hard dit jaar dus komt goed. (hopelijk vind mn man t dan ook nog steeds een goed idee :p )

  en idd hier ook een schoonmaakster, ook omdat ik gewoon fulltime thuis werk, t huis moet dus wel schoon elke dag/elke week.. heb zelf flinke to do lijsten dagelijks/weekend, maar de schoonmaakster scheelt me 3 u vrije tijd in t weekend ! dus family time of me time! dat is me t geld meer dan waard! een vaste dag vrijnemen per week om t huishouden toe doen zou me al mn klanten kunnen kosten 😉 dat risico neem ik dus maar niet.. dus de 160/200 (40 euro per x) is t me meer dan waard! (en ik haat schoonmaken ook idd :p)

 3. Bouk Reply

  Wij zijn afgelopen week net over gestapt van energieleverancier en dit gaat ons even dik 40 euro per maand schelen!! Wow…snel verdient!! En we hebben gister net onze eerste aflossing gedaan! Hopelijk zien we volgende week wat ons dat oplevert! Fijn gevoel zo.

 4. Martijn Reply

  Ik heb recent ontdekt dat bij een annuïtaire hypotheek het voordeliger is om de looptijd te verkorten dan de mandlasten te laten dalen. Mischien een idee?

   1. Martijn Reply

    Eerst even een aanvulling: de looptijd verkorten vereist (in ieder geval bij mijn hypotheekverstrekker) een offerte (en dat kost €250) en dit kun je dus beter jaarlijks doen en niet maandelijks.

    Waaróm het minder kost, is omdat je minder maanden rente hoeft te betalen. Doordat je een deel aflost en kiest voor looptijdverkorting verschuift de verhouding rente/aflossing in het maandbedrag. Over de gehele (resterende) looptijd gemeten betaal je dan (veel) minder rente dan wanneer je de maandlasten verlaagt.

    1. Renee Reply

     Hi Martijn, bij mijn bank en de meeste anderen kost looptijdverkorting geen geld. Waar zit je bij, als ik vragen mag?

     1. Martijn

      Delta Lloyd. Ben overigens nog niet zeker of het dat echt kost, dat gaf de hyporheekadviseur alleen aan. Moet het nog gaan uitproberen, maar dat wordt begin 2019.

 5. Claudia Reply

  In het artikel schrijf je dat je 1000 euro per maand wil aflossen. Is dit inclusief of exclusief de aflossing die in het hypotheekbedrag zit?

 6. Ano Reply

  Wij zitten in dubio, hier blijven wonen en over 8 jaar hypotheek vrij zijn. Of verhuizen naar een mooier huis tegen iets hogere woonlasten maar wel een dik bedrag meer lenen. Ik vind het een moeilijke keuze. Verkoop van het huidige huis levert ook een ton op (door aflossen, waarde is gelijk aan 10 jaar terug)

  1. Renee Reply

   Wij stonden een jaar geleden ook voor die keuze. Precies zoals jullie. 90.000 euro eigen geld erin dat vrij kwam. Hebben we gebruikt voor aankoop nieuwe huis. Hypotheek nu 180.000 op waarde 265.000. Het aflossen gaat gestaag door.

 7. TM Reply

  Is het mogelijk om van te voren te berekenen met welk bedrag per maand ik omlaag ga als ik een bedrag naar de bank breng voor aflossen hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *