hypiotheekrente, verlagen, marktwaarde, schuldverhouding, porterenee, verlagen, minder betalen, hoe

Zo verlaag je zelf je hypotheekrente (dat scheelt een geld!)

De bank vertelt het je niet, maar misschien kan je hypotheekrente wel omlaag. Zeker als je huis meer waard is geworden of je hebt afgelost. Lees dit dan. Het kan je honderden euro’s schelen ieder jaar.

Heb jij er ooit van gehoord? Schuld-marktwaarde. Typisch zo’n bankenterm. Hoeveel mensen zullen er niet overheen hebben gelezen in de kleine lettertjes en gedacht hebben: zal wel. Geen idee wat dat is. Nou, het kan je een heleboel geld schelen.

In Jip en Janneke-taal. De bank leent jou geld om een huis te kopen. Als je de volledige waarde van de woning leent, dus 100%, dan staat daar een bepaald rentepercentage tegenover. Zeg, 2%. Wordt de lening lager ten opzichte van de waarde van je woning (bent u er nog?) dan loopt de bank minder risico en zijn ze bereid om daarom de hypotheekrente te verlagen. De schuld-marktwaarde kan dus veranderen doordat je afgelost hebt op je huis. Of doordat je huis veel meer waard is geworden.

Lees ook: Wat de hypotheekadviseur ons ooit zei

Waarom doet de bank dit? Als jij de hypotheek niet meer kunt betalen, dan mag de bank (uiteindelijk) jouw huis verkopen om zijn geld terug te krijgen. Als jij nog maar 60.000 euro schuld hebt op een huis van 250.000 euro, dan hoeft de bank echt niet bang te zijn dat ze dat geld niet terugkrijgen wanneer jij je rekeningen niet meer kunt betalen. Ze verkopen je huis gewoon en daar komt altijd meer uit dan die 60.000. Maaar… Stel je hebt een hypotheek van 250.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 euro. Dan is het nog maar de vraag of de bank bij tegenspoed krijgt. Als de markt even tegen zit of de gedwongen verkoop levert niet op wat de bank hoopte, dan blijft ‘ie zitten met een restschuld op jouw huis. Voor dat risico betaal je dus.

Wat betekent dat nou voor jou? Dat verschilt een beetje. Als je een hypotheek met NHG hebt (Nationale Hypotheek Garantie) gaat deze vlieger (doorgaans) niet op. Verder moet je bij bijna alle banken zelf aan de bel trekken wil je in aanmerking komen voor verlaging van je hypotheekrente. Via de klantenservice of via een speciaal formulier online, Ja, ze willen het de mensen niet al te makkelijk maken, natuurlijk. Jij moet in de meeste gevallen door middel van een taxatie of een woz-beschikking laten zien wat de waarde van je huis is. Dan gaan ze rekenen en komen ze op rentepercentage uit.

Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Sommige banken werken met twee of drie verschillende rentepercentage. Sommige banken wel met twaalf. Zo kan aflossen je dus een extra voordeeltje opleveren. Heb je nu nog een hypotheek ter waarde van 71% van je woningwaarde, los je af tot onder de 70% en is dat net de grens van een schijf bij jouw bank, dan gaat je hypotheekrente omlaag.

Snappen jullie ‘m? Sommige bankenzaken zijn zelfs in de simpelste taal lastig uit te leggen. Nog niet helemaal duidelijk? Stuur me een berichtje, dan doe ik nog ’n poging om het over te brengen. Hoe dan ook: verdiep je erin. Bel je bank en vraag naar hun percentages. Zeker wanneer je afgelost hebt of je woning in waarde is gestegen (hallo mensen in Amsterdam, wakker worden!) Kun je wat je overhoudt weer in je spaarpot stoppen. 

Ook de ambitie om meer te sparen in 2019? Meld je hier aan voor de gratis spaarchallenge van PorteRenee. Je ontvangt per mail inspiratie, tips en tricks, video’s en huiswerkopdrachten. Alles om jou op weg te helpen naar een volle spaarrekening.

 
 

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Zo overtuig je je lief om mee te sparen - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Zo kom je onder die aflosboete uit - PorteRenee.nl

6 Comments

 1. FireMe Reply

  Onze hypotheekverstrekker (BLG) heeft in haar kleine lettertjes staan:

  “Als je extra aflost, daalt jouw hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning. Het kan ook zijn dat je woning ondertussen meer waard geworden is. Het is goed om regelmatig te bekijken of jouw hypotheek (zonder NHG) hierdoor in een lagere tariefklasse valt waardoor je hypotheekrente verlaagd kan worden. Verlaging van tariefklasse gaat niet automatisch, dus vergeet niet dit bij ons aan te vragen.

  Deze verlaging geldt overigens niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor hypotheken zonder NHG die al in de laagste tariefklasse vallen ( ≤ 66% marktwaarde). ”

  Onlangs kreeg ik ook deze tip en jouw bericht triggerde me ook weer, maar ik kom met mijn NHG hypotheek blijkbaar niet in aanmerking.

  1. Renee Post author Reply

   Echt waar, joh? Dat wist ik niet. Waarschijnlijk is dat omdat je nooit opslag ivm risico hebt gehad, omdat je met NHG altijd een vangnet hebt.

 2. Ineke Reply

  Het is goed dat dit soort dingen algemeen bekend worden. Ik heb dat destijds niet geweten en dus ook niet aangevraagd. Ze komen het van de bank ook echt niet aan je vertellen. ???? Het was zelfs zo erg toen ik in een gesprek te kennen gaf dat ik sneller af wilde gaan lossen, er eigenlijk gezegd werd dat dit dom was want ‘dan zit je geld in de stenen’. Toen ik over de wet Hillen begon zei hij: ‘goh u bent wel goed op de hoogte’. Blijkbaar toch niet goed genoeg, want dat van die renteverlaging wist ik niet. En in een tijd dat de mensch nog 5,4% betaalde (ja, ja het is wat;)) had dat best wat kunnen schelen. Maar goed ik ben eraf, ik kan het iedereen aanraden om af te lossen.

 3. Tamara Reply

  Bij bijna alle banken staat ook gewoon op hun site welke risico tarieven ze hanteren. Kun je alvast zelf even berekenen hoeveel je moet aflossen of als taxatie nodig hebt ?

 4. Lien Reply

  Nou, alsof de duvel er mee speelt, ik zit met smart te wachten op de woz waarde van onze woning. ik heb dit al eens eerder aangegeven bij de bank, maar toen werd er gezegd door iemand van de klantenservice dat er met ander rentetarieven gewerkt werd dan degene die de ABN op hun site had staan.. Ik ga hier toch weer eens achteraan… Want volgens mij zitten we er echt tegenaan.. Met een kleine aflossing zouden we volgens mij toch in aanmerking moeten komen..

 5. Tamara Reply

  Houdt er rekening mee, dat de WOZ waarde altijd een jaar achter loopt. Als je niet extra wil/kan aflossen, kun je voor een +- 500-600 euro een taxatie laten uitvoeren (met onderhandelen kan dit vast goedkoper), waardoor je wellicht niet af hoeft te lossen als je dat geld voor andere doeleinden wilt gebruiken.

  En als de waardes in jouw omgeving super snel stijgen, zul je al heel snel (een heel eind) boven de WOZ waarde uit komen met de taxatiewaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *