Zo verlaag je zelf je hypotheekrente (dat scheelt een geld!)

De bank vertelt het je niet, maar misschien kun je je hypotheekrente verlagen. Zeker als je huis meer waard is geworden of je hebt afgelost. Lees dit dan. Het kan je honderden euro’s schelen ieder jaar.

Heb jij er ooit van gehoord? Schuld-marktwaarde. Typisch zo’n bankenterm. Hoeveel mensen zullen er niet overheen hebben gelezen in de kleine lettertjes en gedacht hebben: zal wel. Geen idee wat dat is. Nou, het kan je een heleboel geld schelen.

In Jip en Janneke-taal. De bank leent jou geld om een huis te kopen. Als je de volledige waarde van de woning leent, dus 100%, dan staat daar een bepaald rentepercentage tegenover. Zeg, 2%. Wordt de lening lager ten opzichte van de waarde van je woning (bent u er nog?) dan loopt de bank minder risico en zijn ze bereid om daarom de hypotheekrente te verlagen. De schuld-marktwaarde kan dus veranderen doordat je afgelost hebt op je huis. Of doordat je huis veel meer waard is geworden.


Lees ook: Wat de hypotheekadviseur ons ooit zei

Waarom doet de bank dit? Als jij de hypotheek niet meer kunt betalen, dan mag de bank (uiteindelijk) jouw huis verkopen om zijn geld terug te krijgen. Als jij nog maar 60.000 euro schuld hebt op een huis van 250.000 euro, dan hoeft de bank echt niet bang te zijn dat ze dat geld niet terugkrijgen wanneer jij je rekeningen niet meer kunt betalen. Ze verkopen je huis gewoon en daar komt altijd meer uit dan die 60.000. Maaar… Stel je hebt een hypotheek van 250.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 euro. Dan is het nog maar de vraag of de bank bij tegenspoed krijgt. Als de markt even tegen zit of de gedwongen verkoop levert niet op wat de bank hoopte, dan blijft ‘ie zitten met een restschuld op jouw huis. Voor dat risico betaal je dus.

Wat betekent dat nou voor jou? Dat verschilt een beetje. Als je een hypotheek met NHG hebt (Nationale Hypotheek Garantie) gaat deze vlieger (doorgaans) niet op. Verder moet je bij bijna alle banken zelf aan de bel trekken wil je in aanmerking komen voor het verlagen van je hypotheekrente. Via de klantenservice of via een speciaal formulier online, Ja, ze willen het de mensen niet al te makkelijk maken, natuurlijk. Jij moet in de meeste gevallen door middel van een taxatie of een woz-beschikking laten zien wat de waarde van je huis is. Dan gaan ze rekenen en komen ze op rentepercentage uit.

Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Sommige banken werken met twee of drie verschillende rentepercentage. Sommige banken wel met twaalf. Zo kan aflossen je dus een extra voordeeltje opleveren. Heb je nu nog een hypotheek ter waarde van 71% van je woningwaarde, los je af tot onder de 70% en is dat net de grens van een schijf bij jouw bank, dan zullen ze je hypotheekrente verlagen.

Snappen jullie ‘m? Sommige bankenzaken zijn zelfs in de simpelste taal lastig uit te leggen. Nog niet helemaal duidelijk? Stuur me een berichtje, dan doe ik nog ‘n poging om het over te brengen. Hoe dan ook: verdiep je erin. Bel je bank en vraag naar hun percentages. Zeker wanneer je afgelost hebt of je woning in waarde is gestegen (hallo mensen in Amsterdam, wakker worden!) Kun je wat je overhoudt weer in je spaarpot stoppen.