Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet!)

Pas op! Aflossen kan verslavend werken. Zo merkten wij ook een paar jaar geleden. Iedere euro die we over hadden ging naar de bank, tot opeens de auto stuk was. 

Als je de smaak nog niet te pakken hebt, verklaar je me misschien voor gek. Je hypotheek aflossen kan verslavend werken? Hoezo? Geld uitgeven is toch veel leuker dan het aan de bank teruggeven? Dat zou je zeggen, ja. Maar als je eenmaal ziet hoe je maandlasten dalen en ook snapt hoeveel geld je hypotheek vervroegd aflossen, scheelt, dan ligt verslaving op de loer.

Lees ook: Creëer meerdere stromen van inkomen

Het begint bij die eerste enveloppe van de bank. Daarin zit een brief waarin staat dat je aflossing ontvangen is en dat de maandlasten aan zijn gepast. Het zijn (waarschijnlijk) geen enorme bedragen iedere keer, maar als je consistent aflost, zie je je woonlasten op termijn aanzienlijk dalen. En dat is gewoon kicken. Een ander woord kan ik niet. Het voelt ook een beetje alsof je tegen de stroom inzwemt. JIj doet het anders dan een ander en daar ben je maar wat content mee. Een herkenbaar gevoel. Dus zaten mijn man en ik aan het einde van iedere maand even aan tafel om te kijken hoeveel we weg konden sluizen richting de hypotheekverstrekker. Dat ging met flinke bedragen tegelijk. 1000 euro, 1200 euro. Als we een meevaller hadden gehad, zelfs meer dan dat. Alles wat meer binnen kwam dan we nodig hadden, boekten we terug.

In de gangkast van ons huis had ik een soort barometer getekend. Iedere 1000 euro aflossing was weer een balkje. We woonden toen nog in een kleiner en goedkoper huis, waardoor we nog maar 69.000 euro hypotheek hadden. We lachten ons iedere maand in ons vuistje. Voor zo weinig geld hadden we een rijtjeshuis met vijf slaapkamers. Het aflossen werd een verslaving. Het was zelfs zo erg dat we bijna geen cash meer op de bank hadden staan. Stom, ja, misschien een beginnersfout die we maakten in ons enthousiasme. Daarom wil ik je er ook voor waarschuwen.

Toen ging onze auto stuk. En die hadden we echt nodig vanwege het werk van mijn man. Een paar duizend euro was er nodig voor een nieuw tweedehands koekblikkie. We hadden het niet. Lenen was geen optie, dat druiste in tegen alles waar we mee bezig waren. Dus moesten we wachten en ouderwets sparen. Als zzp’er kun je dan gewoon even wat harder werken (als je genoeg werk hebt, tenminste) en zo kochten we niet lang daarna alsnog een auto. Dat moment was wel een les voor ons. Enthousiast over aflossen zijn we nog steeds. Verslaving ligt nog altijd op de loer. We proberen nu iets realistischer te zijn. Een lezer zei laatst tegen me: je hypotheek aflossen is een marathon, geen sprint. Zo is het. Al blijf ik van nature toch wat meer van de korte afstanden…

De Nibud heeft een heel goede link waar je kunt berekenen, aan de hand van je persoonlijke situatie, wat jij financieel aan buffer zou moeten hebben. Ik zou zeggen: doe de test. Wij kwamen uit op een benodigde buffer van ruim 20.000 euro. Dat vind ik persoonlijk wel heel veel geld. Nibud is altijd wel héél veilig. Zie het als een richtlijn.

Lees ook: Dubbele vaste lasten, heb jij ze ook?

4 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Zoveel scheelt het als je spaart voor een huis - PorteRenee.nl

  2. Pingback: De rust die aflossen biedt -

  3. Pingback: Zoveel scheelt het als je spaart voor een huis -

  4. Pingback: Deze maand gaan wij 5,5% van onze hypotheek aflossen -

2 Comments

  1. Bouk Reply

    Kan me voorstellen dat het aflossen verslavend heeft gewerkt en dan ben je even blind voor andere mogelijke uitgaven. Wij willen onze vaste buffer nog met 5000 omhoog brengen, en dan vinden wij het best. Daarnaast gemiddeld 2 tot 3000 voor maandelijkse uitgaven, cq apparaten vervangen, vakantie tussendoor. En alles wat er dan “over” is door naar onze hypotheek aflossen! Over 20 jaar willen we vrij zijn van onze schuld, dan heeft mijn partner pensioen en aow en kan ik wellicht ook stoppen met werken, ben namelijk een stuk jonger als hem! En dan hopen we nog samen fijn te kunnen genieten

  2. dertigermetkids Reply

    ik ben juist heel hard bezig met spaarpotjes vullen voordat we beginnen met aflossen. maar ja bij een annuitaire hypotheek met een lage rente van 2,65% is de noodzaak ook niet zo hoog misschien 😉 we willen eerst een flinke buffer en dan pas extra aflossen eventueel (man is nog niet zo overtuigd) daarnaast wil ik liever de looptijd verkorten dan de maandlasten verlagen (scheelt ook meer geld.. ) lagere maandlasten is niet zo noodzakelijk zolang ons inkomen zo blijft. (maar misschien ook wel eerst lagere maandlasten en pas later de looptijd verkorten.. nog geen concreet plan zolang de spaarpotjes nog niet vol zijn ) we hebben wat minder over per maand dan jullie dus het gaat niet heel hard (al vind ik het nog erg snel gaan gelukkig! ) en we geven ook graag geld uit aan leuke dingen doen (vrienden van amstel bijvoorbeeld en in september de combi van vrienden van amstel en flying dutch: de vliegende vrienden 😀 ) af en toe sauna etc 😉 we genieten ook (wel meestal met aanbiedingen :p en bijvoorbeeld een abonnement op plaswijckpark en eigen eten mee ipv heel veel dure uitstapjes en overal eten kopen 😉 dus combi van zuinig aan doen maar wel leuke dingen blijven doen nu t financieel kan. we zetten niet alles opzij om maar te sparen, maar willen ook nu leven en genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+