Zo vind je (nog) een betaalbaar koophuis

Een betaalbaar koophuis vinden: het is nogal een uitdaging in een oververhitte markt. Maar het is niet onmogelijk. Ik geef vijf tips die écht helpen om ertussen te komen en je huis te kopen.

Door Renée

Wij deden twee jaar geleden het hoogste bod op het huis waar we nu wonen. Maar hoeveel biedingen er waren, dat zegt de makelaar niet. We kochten een jarendertigwoning in een dorp tussen Lisse en Haarlem in. Hartje Randstad. Ook toen was de markt al compleet oververhit. Het was het eerste bod dat we deden en meteen raak. Tja, wel boven de vraagprijs, maar daar ontkom je tegenwoordig bijna niet aan.

Ik vermoed dat we als koper uit de bus kwamen, omdat er nogal wat aan het huis moest gebeuren. De tuin was een groot oerwoud, het huis was nogal houtje-touwtje aan elkaar geknutseld van binnen. Wij lieten ons daardoor niet afschrikken (al bleek het opknappen na de koop een duur geintje) en schoten daarmee meteen raak. Voordat we dit huis vonden, hadden we al heel wat huizen gezien die af waren. Daar was het een stuk drukker, kan ik je vertellen.

Bouwval gezocht

Hiermee meteen mijn eerste tip: laat je niet afschrikken door huizen die niet af zijn. Waarvan de keuken lelijk is en de tuin een chaos. Kijk verder dan dat. Je geluk wordt uiteindelijk veel meer bepaald door de locatie, de omgeving en de buren. Zorg dat je heel goed weet hoeveel je maximaal kunt lenen en informeer ook naar wat je bij zou kunnen lenen voor verbouwen. Je mag tegenwoordig in de meeste gevallen niet meer dan 100% van de waarde financieren, maar voor verduurzaming zijn andere potjes. Zo mag je daar bovenop 6% financieren voor duurzame maatregelen. Check daarvan ook weer goed wat daaronder valt en niet.

Kijk ook eens verder dan het centrum. Nu we meer en meer op afstand kunnen en mogen werken, hoef je heus niet dicht bij uitvalswegen te wonen. Reistijd is minder belangrijk geworden en daarmee zijn groenere buitenwijken en zelfs voorheen minder populaire provincies opeens voor meer mensen een optie. Ik heb zelf jarenlang in een dorp in de Flevopolder gewoond, waar je voor €150.000 een rijtjeshuis koopt. We zagen een huis op Funda en reden er gewoon eens naar toe om te kijken. Bleek het hartstikke leuk te zijn. Kortom: kijk ook eens wat verder. Wie weet verbaast het je.

Laat je niet gek maken


Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, hoe vergroot je dan de kans dat jouw bod wint? Ik deel vijf tips.

  1. Bied een gek bedrag. Niet ijvoorbeeld €300.000 maar €307.850. Je bod valt daarmee meer op tussen de andere biedingen.

2. Doe niet alleen een bod, maar maak je bod persoonlijk. Vertel wat je zo mooi vindt aan het huis en hoe je jezelf daar oud ziet worden. Of zeg dat je je verheugt op het bootje dat je aan de steiger kunt leggen. Vertel hoe je vroeger al langs het huis liep en ervan droomde daar te wonen. Veel verkopers zijn toch nog emotioneel gebonden aan hun huis. Dan bestaat er zoiets als de gun-factor, zelfs als je niet het hoogste bod doet.

3. Vertel zoveel mogelijk over je financiële situatie. Heb je beiden een baan met vast contract? Noem dat dan vooral. Ben je ondernemer, vertel dan vooral dat je eigen geld hebt en hoeveel. Zeg dat je al bij de hypotheekadviseur bent geweest en noem vooral als je niet je maximale leencapaciteit gebruikt. Laat een verkopend makelaar en de verkopende bewoners zoveel mogelijk positieve dingen weten over jouw financiele situatie.

4. Steeds vaker is er weinig of geen tijd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je wilt niet na aankoop met allerlei narigheid te maken krijgen. Vaak geven makelaars zelf een bouwkundig rapport mee, maar dit is natuurlijk niet helemaal objectief. Wil je zelf graag keuren, dan is daar een trucje voor. Je kunt in je koopvoorstel meenemen dat je het huis wilt keuren in de drie wettelijke dagen die je als bedenktijd hebt. Die tijd moet een verkoper toch wachten om de deal definitief rond te krijgen. Komen er allerlei gebreken aan het licht dankzij de keuring, dan kun je in je wettelijke bedenktijd de deal nog terugdraaien.

LEES OOK: Huis kopen? Op deze manier kan het nog wel

5. Tot slot: laat je niet gek maken. De markt is op hol geslagen, maar laat je niet duwen in een richting die niet fijn voelt. Zo bekeken wij tijdens onze zoektocht een huis dat wel naar ons zin was. Toen de makelaar vertelde dat we de volgende dag voor 15.00 uur een bod moesten hebben gedaan, en hij ook nog toevoegde dat de vraagprijs of lager bieden geen zin had, haakten wij af. Het is geen pakje boter dat je koopt. Je zit niet alleen jarenlang vast aan het huis, maar ook aan de hypotheek die erbij hoort. Dus als je de mogelijkheid hebt: doe rustig aan. Laat je niet gek maken.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: