hypotheek aflossen, extra aflossen, aflossen, afgelost, hoeveel, zoveel, porterenee, sparen

Zoveel hebben we in 1 jaar afgelost op onze hypotheek

Iets minder dan een jaar geleden kregen we de sleutel van ons huis. We dachten: door alle bijkomende kosten wordt extra aflossen lastig. Dat viel alles mee. Na een jaar maak ik de balans op: hoeveel hebben we kunnen aflossen?

Ik zal ons huis even aan jullie voorstellen. Want jullie kennen mij inmiddels al aardig goed, maar mijn huis nog niet. Dit is zij. Nummertje 12. Een heerlijk huis met drie verdiepingen, drie slaapkamers, een grote speelzolder en een werkkamer. Tel daarbij nog een lekkere tuin op het zuiden op en een flinke garage en het huis vinkte al onze boxjes. Ik ben er een jaar na dato nog altijd heel blij mee.

Afbeeldingsresultaat voor sterhyacint 12 swifterbant

Toen we dit huis kochten, gingen we er vanuit dat aflossen er voorlopig niet inzat. We lieten alle muren schilderen, boven de muren stuken, we kochten meubels en andere dingen die we nooit eerder nodig hadden, zoals een grasmaaier. Het geld vloog eruit, zelfs al probeerde ik een beetje op te letten. Dus was de spaarrekening nagenoeg leeg toen we hier onze eerste nacht doorbrachten. In ons aflosplan hadden we jaar één eigenlijk als kansloos bestempeld. Eerst maar eens weer wat vlees op de botten krijgen, dat zien we verder.

Lees ook:  Extra aflossen op je hypotheek. Hoe doe je dat?

Maar als je eenmaal weet hoe het voelt om extra af te lossen op je hypotheek (verslavend!!) dan ga je het toch proberen. Dus we spaarden zoals we altijd doen. Niet extreem, gewoon wat kon. Wanneer we een bepaald bereikt hadden, keken we elkaar aan: hier kunnen we best iets van aflossen, toch? Dat gebeurde ook met iedere financiële meevaller. Zo hoefden we 11.000 euro minder inkomstenbelasting af te dragen aan de belastingdienst, dan we vooraf zelf ingeschat hadden. Dat was wel dé meevaller van het jaar. Een groot deel van dat geld ging linea recta naar de bank.

We zijn op een paar weken na nu één jaar eigenaar van ons huis. Nou ja, vooralsnog samen met de bank dan. Een mooie aanleiding om eens te kijken hoe ver we met aflossen zijn gekomen. We mogen ieder jaar 10% per leningdeel aflossen. We hebben twee leningdelen omdat we op een deel van onze hypotheeksom iets minder dan 30 jaar hypotheekrenteaftrek hebben, vanwege ons vorige huis. Wanneer ik inlog in onze online hypotheekomgeving, krijg ik een heel leuk taartdiagrammetje. Daarin kun je zien dat we in een klein jaar precies 10% van de totale hoofdsom afgelost hebben. Dat is 19.000 euro. Yeah! Way to go! Daar ben ik retetrots op. Dat dit jaar, dat we eigenlijk niet eens meerekenden, toch die 10% hebben gehaald. Nog 9 van zulke jaren en we zijn hypotheekvrij. Dan ben ik.. even rekenen.. 42 jaar oud. Mooie leeftijd, lijkt me toch?

Hoeveel mogen we nu nog? Dat zocht ik ook gelijk even op. Per kalenderjaar mogen we 10% aflossen per leningdeel. Dus al hebben we nu in totaal verdeeld over twee kalenderjaren nu dat percentage behaald, dan mogen we in 2018 nog 8500 euro aflossen. Een flink bedrag. Ik weet niet of we het gaan halen in de resterende 4 maanden van het jaar. We gaan er natuurlijk voor, maar het gaat niet boven alles. Dat appeltje voor de dorst is ook echt nodig, nu ik een kleine carrièreswitch aan het maken ben. En we willen altijd de financiële vrijheid behouden om dingen anders te gaan doen in ons leven.

Lees ook: Ik wil mijn hypotheek aflossen voor mijn 45e verjaardag’

Conclusie: het is beter gegaan dan we hadden durven hopen. Doordat onze hypotheekschuld gedaald is, is ook nog eens de hypotheekrente naar beneden gegaan. De bank loopt namelijk minder risico op onze hypotheek doordat we extra aflosten. Onze schuld is lager geworden ten opzichte van de waarde van het huis. Die verlaging is minimaal omdat we al zo’n lage rente hebben. We gingen van 1,8% naar 1,75%. Maar toch. Ik vind het wel kicken. Dat hebben we toch maar zelf voor elkaar gebokst. Heb je nu ook net een huis gekocht en wil je beginnen met extra aflossen: go for it. Het is zo fijn om je schuld te zien verminderen. Misschien levert het meer op wanneer je je spaargeld naar de beurs brengt, maar het gevoel naar een schuldeloos leven toe te werken is ook écht wat waard!

Share

13 Comments

 1. VHNH Reply

  Goed gedaan! Heb heel veel zin in het moment dat het ons ook lukt om extra af te lossen. Ik ben wel benieuwd, is die €19.000 alleen wat jullie extra afgelost hebben (omdat je het over die 10% hebt) of het totaal?

 2. M - TwoPennies Reply

  Mooi hoor, flink extra afgelost! Wij kiezen momenteel voor een combi van sparen en beleggen. Extra aflossen de afgelopen maanden wel gedaan, maar willen nu wat meer flexibiliteit creëren in de vorm van een grotere cash buffer en beleggen voor het hogere verwachte rendement.

 3. Lovetolivecheap Reply

  Goed zeg! Vraagje: wij willen ook extra gaan aflossen, maar weten niet zo goed op welk leningdeel. Wij hebben een annutsirdeel van 260.000 en een lineairdeel van 95.000. Voor beide hypotheek leningdelen betalen we dezelfde rente, nml 3,25%. Looptijd voor beide delen is nu nog 17 jaar met HRA. Op wel leningdeel kunnen we dan maandelijks het beste aflossen. Alvast bedankt voor het meedenken!!!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi! Ik mag geen advies geven want ben geen financieel adviseur. Ik zou wel zeggen: annuiteitendeel is in het begin vooral veel rente. Dus als je aan het begin van de looptijd zit, zou ik dat het meest logisch vinden. Omdat je op lineair in het begin al meer aflost. Maar ik vermoed dat jullie met 17 jaar te gaan ongeveer op de helft zijn? Ik zou het even uit laten pluizen als je serieus wilt gaan aflossen, door aan financieel adviseur.

 4. dertigermetkids Reply

  wat een mega bedrag, heerlijk!
  wij zijn dit jaar nog bezig met de buffer volsparen.. huis 2,5 jr geleden gekocht dus al even mee bezig
  hopeoijk volgend jaar ook extra aflossen op de hypotheek 🙂 al is t een annuitaire hypotheek dus niet perse nodig (maar gewoon fijn idee )

 5. Johanna Reply

  Hoe zit dat precies met die renteverlaging? Is dat iets waar jullie hypotheekverstrekker automatisch mee komt (vast niet), of moet je daar zelf actie voor ondernemen? Onze rente is 4,1%. We hebben de hypotheek nu bijna vier jaar en sinds vorig jaar zijn we zo nu en dan wat extra aan het aflossen (totaal nu zo’n 5000 euro extra afgelost). Bovendien zijn we druk aan het verbouwen en verduurzamen, dus de waarde van ons huis stijgt behoorlijk. Ik heb er geen verstand van, maar het klinkt alsof wij ook voor zo’n rentekorting in aanmerking zouden kunnen komen. Ben heel benieuwd hoe je dat hebt aangepakt!

 6. Saska | Finance Monkey Reply

  Congrats Renee! Lekker gedaan! En de komende maanden komen vast ook wel goed, 9,5% zou ook mooi zijn. Niet te veel op het percentage letten maar elke euro is er 1!

  Wij huren helaas nog steeds, maar als er een eigen huis komt, behoort dit ook wel tot de #goals!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *