Zoveel levert extra aflossen op je hypotheek op

Je hypotheek aflossen. Wat levert dat nu feitelijk op? We hebben precies voor je uitgerekend hoeveel je daarmee kunt sparen.

Wij zijn hier thuis groot fan van je hypotheek aflossen. De mensen die deze site al langer volgen weten dat inmiddels. Onlangs deden we zelfs een extra aflossing van zo’n €7500,- Ik weet inmiddels, uit ervaring, dat €1000 extra aflossen, onze maandlasten verlaagt met ruim 3 euro. Dan denk je misschien: dat is ook niks. En het lijkt inderdaad weinig geld. Maar die extra aflossing levert, over de hele looptijd van je hypotheek, echt goed geld op. Het bespaart je ontzettend veel rente, die je nooit meer betaalt omdat het geld niet meer geleend is. Maar hoeveel dan precies? Ik heb vaak genoeg zitten rekenen. Ik ben niet dom, heus niet, maar hypotheken zijn gewoon best complex. Rente, looptijd, voorwaarden. Dus vroeg ik iemand die wél heel goed is met cijfers, om het eens voor mij en alle lezers uit te rekenen.

Lees ook: Wij lossen iedere maand €1000 af op onze hypotheek

De man achter de site Financieel Onafhankelijk Blog kiest ervoor anoniem te blijven. Dat snap ik. Hij deelt best veel persoonlijke, financiële informatie en hij heeft een baan in loondienst. Die baas en die collega’s weten niet van zijn doel om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Ik weet, door schande en schade wijs geworden, dat niet iedereen daar positief op reageert. Misschien een baas vooral niet. Die denkt: die werknemer wil hier zo snel mogelijk weg. Terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet het doel is. Je wilt je schaapjes op het droge, niet bij je baas wegvluchten. Hoe dan ook, de man achter dit blog, is een ster met cijfers. Hij rekent alles uit, tot achter de komma. Dat doet hij vandaag ook voor ons bij PorteRenee.

De vraag is:

Hoeveel levert €1.000 euro extra aflossen op je hypotheek nu precies op?

Dit is het antwoord dat ik kreeg:

‘De meest mensen betalen tegenwoordig ongeveer 40% loonbelasting. Als je een hypotheek hebt waarvan je de hypotheekrente af mag trekken, krijg je dus ongeveer 40% van de betaalde hypotheekrente terug van de fiscus.

Als je een hypotheekrente aan je hypotheekverstrekker betaalt van 3%, betaal je na aftrek van de hypotheekrente via de belastingaangifte nog maar 3% – (40%*3%) = 1.8% netto hypotheekrente. Dat is het percentage dat je echt kwijt bent na belastingaftrek.

Als je €1.000 aflost, betaal je €18 minder rente per jaar als je netto rente 1.8% bedraagt. Dat is na 30 jaar 30 * €18 = €540 euro aan totale rente die je niet hebt hoeven betalen.’

Oke, volgen jullie het nog? Doe je aan het begin van je looptijd een aflossing van  €1.000, dan betekent dit dat je 540 euro aan rente nooit hoeft te betalen. Best een leuk rendement, zou ik zeggen. Het is dan wel uitgesmeerd over 30 jaar. Toch is dit al een rendement van ruim 50%. Toch? Maar hier stopt het niet. Het antwoord op deze vraag gaat nog verder. Want wat als je nu ieder jaar  €1.000 extra aflost? Dan gaat het écht hard.

Het antwoord gaat dus verder:

‘Als je niet eenmalig maar elk jaar €1.000 weet af te lossen bespaar je natuurlijk meer aan niet betaalde rente. Het eerste jaar bespaar je wederom €18.

In het tweede jaar heb je €2.000 afgelost en bespaar je 2*€18 = €36 euro. In totaal heb je dan na 2 jaar €18 + €36 = €54 bespaard.

Na 30 jaar heb je op deze manier in totaal maar liefst €8.370 bespaard aan niet betaalde rente! En dat door elk jaar “slechts” €1.000 af te lossen.’

Te gek, dit. Toch? Je hoeft niet ieder jaar enorm af te lossen om het verschil direct te zien. Per jaar  €1.000 euro. Wat als je besluit om je vakantiegeld ieder jaar te gebruiken om extra af te lossen. Voor je vakantie spaar je dan gewoon. Dan levert je dat dus een geweldig rendement op. Ik ben benieuwd naar jullie aflosverhalen. Lossen jullie al af? Hoeveel? Zet deze berekening je aan het denken? Overtuigt het je om af je hypotheek af te gaan lossen? Voor mij is het een bevestiging van dat we goed bezig zijn. Moedig voorwaarts, dus.

Heb jij nog een rente die veel hoger ligt dan de actuele rente van nog geen 1%? Check dan eens of oversluiten voor jullie een optie is. Dat achterhaal je super simpel via Hypotheekoversluiten.com

38 Comments

 1. Erik Reply

  In dit voorbeeld ga je er gemakshalve vanuit dat de rente 30 jaar gelijk blijft en er geen tariefswijzigingen plaatsvinden qua loonbelasting. Ook stijgingen in inkomen wordt niet meegenomen. Laat staan de WOZ-waarde die in principe jaarlijks stijgt. Daarnaast, als je aflost komt de vermogensheffing ook in beeld.

  Kortom, het is en blijft een dikke natte vinger.

  1. Niels Reply

   Ik vraag me af of je er nu niet teveel bij haalt om het plaatjes te vertroebelen.

   Dat je inkomen stijgt maakt het behalen van je doel makkerlijker.
   Je eigen woning forfait hangt af van je WOZ-waarde. Dus deze al op termijn mogelijk stijgen, of je nu aflost of niet..
   Overigens kan een wijzigende WOZ waarde je in een andere risico klasse zetten, zowel positief als negatief. Het feit dat je in een hogere risicoklasse kan komen en meer gaat betalen is juist een hele goede reden om af te lossen.
   Tot slot, hoe zie jij vermogensbelasting over je Box 1 inkomen voor je? Zo ver ik weet betaal je geen vermogensbelasting over een woning waarin je woont.

   1. Erik Reply

    Niet om het plaatje te vertroebelen, natuurlijk ga je besparen op je uitgaven. Je kunt in mijn optiek niet zomaar stellen wat het voordeel is met vervroegd aflossen. En wat het oplevert. Wil je echt weten wat het oplevert uiteindelijk, dat weet je pas over 30 jaar.

    Hypotheek afgelost, dan komt de wet Hillen nog even langs:

    Rekensom Wet Hillen en de inkomstenbelasting.
    Stel u hebt geen hypotheek meer en uw eigenwoningforfait bedraagt 3.000 euro. Dan zou u normaliter over deze 3.000 euro inkomstenbelasting betalen, bij een hoog inkomen zelfs 1.560 euro. Doordat uw huis hypotheekvrij is, vervalt deze bijtelling door toepassing van de Wet Hillen alsnog omdat u bij de post aftrek geringe eigen woningschuld ook 3.000 euro mag invullen. Per saldo wordt zo de bijtelling bij uw inkomen gelijk aan nul. Extra aflossen loont op deze manier, inkomstenbelasting nul.

    Maar helaas, in 2019 gaat u 3,33% van het eigenwoningforfait in uw aangifte inkomstenbelasting terugzien als bijtelling bij uw inkomen, in 2020 is dat 6,66%. Ook als u helemaal geen hypotheek hebt. Dit komt door de (geleidelijke) afschaffing van de Wet Hillen.

    1. HereIsTom Reply

     Hoe je het ook went of keert extra of versneld aflossen levert je altijd wat op.
     Zelf met afschaffing van de Wet Hillen.
     Wij hebben onze hypotheek zo in 15 jaar afgelost i.p.v. 30 jaar, reken maar eens uit wat dat je oplevert om na 15 jaar geen hypotheeklasten meer te hebben, daar kan het afschaffen van de Wet Hillen niet tegenop.
     En hou er maar vast rekening met dat je over 5 of 10 jaar de eigenwoningforfait ook gaat betalen als je nog wel een hypotheek hebt, dan ben je dus nog veel duurder uit,

    2. Niels Reply

     Ik reactie is volgens mij niet volledig.
     Je doet namelijk alsof mensen met een hypotheekschuld niet te maken hebben met het eigenwoningforfait. Dit terwijl (zo ver ik het begrijp) de netto HRA = bruto HRA – eigenwoningforfait. Voorheen zorgde wet Hillen er vervolgens voor dan mensen die hun hypotheek hadden afgelost een extra korting kregen op hun eigenwoningforfait. Deze korting wordt momenteel afgebouwd.

     Mijn conclusie: mensen met een hypotheek betalen dus het volledige eigenwoningforfait en mensen die hypotheek vrij zijn tot 2048 niet. De WOZ waarde en daarmee het eigen woning forfait is daarmee dus geen argument om niet af te lossen.

     Überhaupt moet je om aanspraak te maken op HRA rente betalen. Je krijgt ook altijd minder terug dan je betaald. Ik heb nooit begrepen waarom mensen liever de bank blijven spekken dat de belastingdienst betalen. De belastingdienst draagt tenminste nog bij aan het algemene nut en de sociale zekerheid.

     1. Jeroen

      Gelukkig over 8 maanden de laatste aflossing, en daarna hypotheek vrij, bij de bank.
      Dan hebben we alleen nog een aflossing vrije hypotheek bij mijn schoonvader, tegen een flinke rente. Die kunnen we nog aftrekken. En daarnaast schenkt hij een deel terug.
      Hierdoor betalen we netto niks meer..

     2. John klein

      In alle voorbeelden word voorbij gegaan aan datgene wat veel ouderen ( en dat zijn de meeste die hun hypotheek afgelost hebben) veel meer raakt ,bekijk dat bij aflossing je inkomen op papier met duizenden euro ’s omhoog gaat waardoor velen hun volledige zorgtoeslag verliezen.
      En dat weegt niet op tegen een paar tientjes belastingvoordeel .
      En voor veel ouderen is de belastingteruggave minimaal want zij betalen meestal het 20%tarief.
      Heb je een hypotheek met lage rente dan zeg ik : nooit helemaal aflossen zolang het kan.

   2. Mike Reply

    Ook wordt er geen rekening gehouden met inflatie. 540 euro overhouden over 30 jaar in totaal klinkt leuk, door inflatie is dat niet te vergelijken met de 540 euro van nu.
    Nemen we een gemiddelde inflatie van 2.5%, dan kan je 540 euro over 30 jaar vergelijken met ongeveer 250 euro nu.
    Elke euro die je dit jaar aflost op je huis, is een euro die veel meer waard is dan als je die euro over 30 jaar pas had afgelost.

    Doe dus de rekensom goed voordat je beslissingen neemt.

 2. Tim Reply

  Naar mijn idee ligt het complexer dan het voorbeeld dat gegeven wordt. Dit houdt namelijk geen rekening met de keuze je maakt tussen: ‘looptijd verkorten’ of ‘maandbedrag verlagen’. Een extra aflossing met daarbij kiezen ‘looptijd verkorten’ (blijft je maandbedrag gelijk) geeft veel meer rendement. Benieuwd naar je reactie hierop porterennee

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Tim, we hebben al zoveel variabelen meegenomen hierin dat we het daarbij hebben gehouden. iedere situatie geeft natuurlijk een andere uitkomst.

 3. HereIsTom Reply

  Heel goed, wij wisten dit al jaren geleden.
  Wat er ook nog bij komt is dat als je extra aflost je de looptijd ook verkort.
  Wij hebben zo van 30 maar 15 jaar een hypotheek gehad.
  De maandlasten werden dus steeds lager en na 15 jaar dus helemaal geen hypotheekkosten meer.
  Dus je houdt dan veel over waarmee je weer een flinke buffer kan opbouwen.

 4. Desiree Reply

  Hoi,
  Zelf heb ik nog niet extra afgelost op de hypotheek maar ik zag wel dat je ook kon kiezen om de looptijd te verkorten als je extra wilt aflossen. Wat is hier het voordeel bij buiten dat je eerder klaar bent met aflossen?
  Groetjes Desiree

 5. Tim Reply

  Dankzij ‘de FOB’ en diverse inspirerende mensen/boeken zijn wij dit jaar helemaal los aan het gaan. We waren al aan het terugschroeven maar nu echt vol gas!
  In januari direct onze restschuld van de woning (een PL) in één keer afgelost. Die lieten we al jaren rustig doorlopen totdat ik met alle tips onder de arm een avondje (ok.. meer dan één) ben gaan Excel-len. Mijzelf erna voor de kop geslagen, mij vrouw laten zien wat wij aan de bank kado deden en direct alle zeilen bijgezet. Resultaat €5000,- bij elkaar geharkt en weg met die P.L.! Winst is nu al maandelijkse 200euro extra die direct in de spaarpot verdwijnt.
  Idem met onze hypotheek gedaan en we gaan nu eerst de focus leggen op het aflossingsvrije deel. Doel is dit binnen met 10 jaar weg te hebben (sneller mag helaas niet). Alles wat ‘over’ blijft gaat naar de overige delen. Onze spaardoel is om met leeftijd 50 jaar van de hypotheek af te zijn (nog 14 jaar).

  Kortom, kan iedereen adviseren om met Excel de volledige hypotheek en evt. andere leningen te ontleden. Je kan voor verrassende inzichten komen te staan.

  1. Lonneke Reply

   Tof om te zien! Zit er nog verschil tussen welke hypotheekvorm je hebt? Ik zou verwachten dat extra aflossen bij een annutaire hypotheek een hoger rendement oplevert dan bij een lineaire hypotheek. Klopt dat?

 6. Desiree Reply

  Hoi,
  Als ik in extra wil aflossen kan ik kiezen om de maandlasten te verlagen of eerder klaar te zijn. Als ik kies om eerder klaar te zijn met aflossen wat is dan het voordeel buiten dat je eerder klaar bent natuurlijk.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat je heel veel rente niet (meer) betaalt en dus minder betaalt in totaal aan het af betalen van je huis.

 7. Dio Reply

  Hmmmm, zo had ik er eigenlijk nog niet naar gekeken. Maar wel heel slim. Het is een goed moment om daar nu naar te kijken.

 8. Paul Reply

  Geeft me extra reden om noujuist niet af te lossen. 50% rendement na 30 jaar? Dat is oprecht ontzettend matig. Met beleggen haal je dat relatief gemakkelijk binnen 10 jaar, of zelfs nog stukken korter. Dat gezegd hebbende, lage lasten zijn natuurlijk alsnog altijd prettig om te hebben. Daarnaast is het een betrouwbare manier van ‘makkelijk verdient’. Maar doordat er geen risico aan zit is het op de lange termijn natuurlijk niet een heel waardevolle activiteit.

  1. HereIsTom Reply

   Je hoopt dat je meer rendement haalt met beleggen? Dat moet je eens aan al die beleggers vragen die met deze crisis de helft van hun vermogen op de beuren hebt zien verdampen!
   En nu maar hopen dat de huizenmarkt ook niet instort want dan staat het huis ook nog onderwater, dus is de hypotheek veel hoger dan de waarde van het huis en het geld ervoor is dan ook nog verdampt op de beurs 😉
   50% rendement haal je zeker met extra/versneld aflossen, met aandelen is dat nog maar de vraag!

   1. Paul Reply

    Dat hoop ik niet, dat lukt ook. Niet alleen overdrijf je redelijk heftig door het te hebben over het verdampen van de helft van vermogen (in de praktijk eerder 30%, en kan ook nog stukken lager liggen), maar daarnaast is het wel degelijk relevant dat we het nu over een uitzonderlijke situatie hebben. Dit gebeurd statistisch gezien niet elk jaar. En aangezien het aflossen ook verspreidt wordt over 15+ jaren, moet je dat ook zo vergelijken met andere manieren van geld verdienen. Ik nam nu wel het voorbeeld van beleggen, maar er zijn vast genoeg andere manieren om te besparen of geld te verdienen.
    En het staat redelijk vast dat hoger risico = hoger rendement (op de lange termijn, uiteraard 😉 ). Aflossen is een vrij laag risico, dus ‘slechts’ 50% rendement in 15 jaar is dan helemaal niet slecht!

 9. Ms Mimi Reply

  Wij hebben op ons vorige huis en en ons huidige huis extra afgelost, waardoor onze maandelijkse lasten geleidelijk afnamen. Zo’n 5 jaar geleden de laatste aflossing gedaan en daardoor hypotheekvrij! Dat geeft zoveel rust en vrijheid: ruimte om meer te sparen, te gaan beleggen, minder te werken, meer thuis te zijn voor de kinderen, voor jezelf te beginnen etc. Het geeft je meer keuzevrijheid. Dat is ook een rendement wat je niet moet vergeten!

 10. Centenkretser Reply

  Tot op heden werdt in sommige blogs gesproken over aflossen VS beleggen en welk rendement het zou halen.
  En inderdaad de percentages lagen met beleggen veel hoger.
  Ondanks dat hebben wij gekozen voor aflossen, tijdens deze tijd ben ik er enorm blij mee.
  Al levert het minder rendement, netto betaal ik 110 minder aan mijn hypotheek, dat bedrag hoef ik niet dus ook niet als inkomsten te vergaren.
  Dus daarom alleen al, het loont!

 11. Marc Reply

  Leuk uitgewerkt allemaal maar blijft natuurlijk natte vinger werk…. Een hypotheek blijft gewoon een ordinaire lening die ooit eens moet worden terugbetaald doch door de onderliggende waarde van het vastgoed en opstalverzekering relatief risicoloos is voor de hypotheek verstrekker. Omdat de rente momenteel zeer laag is zul dan ook naar je persoonlijke situatie moeten kijken en die is dus voor iedereen anders. Heb je opgroeiende, studerende kinderen dan zou ik het aflossen achterwege laten. Zodra de kinderen het huis uit zijn en er meer financiële ruimte komt zou je kunnen overwegen de hypotheek af te lossen tot een bedrag dat je na je pensionering kunt lenen en opnieuw een hypotheek af te sluiten. Verder kan aflossen zinvol zijn wanneer er nog een opslagruimte berekend wordt doordat de hypotheekschuld hoger is dan de actuele woningwaarde. Uiteindelijk is het sowieso zinvol af en toe de situatie eens onder de loep te nemen en kan je het honderden euro’s per jaar schelen. Succes!

 12. Lucinda Reply

  Wat ik erg fijn zou vinden is om in de rentevaste periode de hypotheek afgelost te hebben, of in ieder geval zo ver mogelijk te zijn. We hoeven het niet zo snel mogelijk, maar het liefste wel in die periode. Ik wil er niet krom voor hoeven liggen om dat te doen of echt veel van mijn leven te gaan opzeggen om dat te behalen, maar als wij zo sparen zoals wij dat nu doen, dan moet dat best gemakkelijk lukken, zelfs met alle onvoorziene kosten. Ik vind dat geen verkeerde instelling om te hebben.

 13. Daan Reply

  Hoe je het went of keert het beste is een combinatie te maken van je investeringen en wat elkaar ook kan versterken.

  Ik zou persoonlijk gaan voor verduurzamen van je huis, extra aflossen en een stukje aflossen.

 14. Kitana Reply

  Hoi Renee, klopt het dat ik deze post eerder heb gezien? Mr FOB is toch al een tijdje gestopt met werken?
  Daarbuiten is het nog steeds een zeer actueel onderwerp maar lastig om uit te rekenen wat het exacte voordeel is omdat ieders situatie zo anders is. Ook wij zien de voordelen en zijn al een tijd bezig met extra aflossen om zo meer financiële vrijheid te creëren. Ik kan het iedereen aanraden!

 15. Rob Reply

  Extra aflossen vind ik niet verstandig, zeker niet met een rendement van 50% in 30 jaar.
  Het komt er eigenlijk op neer dat in 1990
  FL 2203 nu €1500 waard zou zijn.
  Je hoeft niet veel gestudeerd te hebben om de conclusie te trekken dat je met 2203 gulden in 1990 veel meer kon doen dan nu met €1500.
  Laat de inflatie lekker zijn werk doen, geld wordt vanzelf minder waard.
  Kocht je in 1990 een huis voor 130.000 gulden
  ( € 58000 ) dan zou dit huis nu een waarde van ongeveer €240000 hebben (een rendement in 30 jaar van ongeveer 400%
  Dus hoe meer hypotheek je in 1990 zou hebben op kunnen nemen, hoe rijker je nu zou zijn.

 16. Dennis Reply

  De rekensom is voor iedereen anders uiteraard.
  Ik probeer het altijd zo simpel mogelijk te houden.

  Annuïtaire hypotheek met 2,8% rente
  Aflossing 2000 euro scheelt bruto 9 euro p/m
  Dus 9 x 12 = 108 euro minder rente per jaar
  108/2000 = 5,4%rendement bruto

  Hypotheekrente aftrek verrekenen moet uiteraard ook, maar dat wordt afgebouwd. Maar laten we van die grofweg 40% uitgaan.

  5,4% x resterende 60% = 3,2% rendement netto.

  Die 3,2% is dus onze zekerheid vergeleken met beleggen, en 3,19% hoger dan de spaarrente.

  Alles wat we besparen, lossen we weer af. Nog iets minder dan 5 jaar en ook wij zijn vrij van hypotheek! Mits we 2000 per maand kunnen blijven aflossen natuurlijk. Dan zijn we begin 40…

  Nog een tip voor oversluiten: laat je niet gek maken om een hypotheek van ca 3% over te zetten naar 1%. In ons geval bespaarde het enkele tientjes per jaar door de boete die we zouden moeten betalen. Laat je goed voorlichten en wees kritisch naar de voorgeschotelde rekensom. Ik was mee gegaan met mijn zus naar De Hypotheker. De beste man wist het – als expert – goed te verkopen, maar gelijk had hij niet.

 17. Ruud Beijer Reply

  Je huis aflossen?
  Wel eens van de wet Hillen gehoord?
  Als die wet wordt ingevoerd dan gaan de mensen die hun huis hebben afgelost ineens belasting betalen. U bent zwaar de klos in de toekomst.
  Als u uw huis hebt afgelost kom je nergens meer voor in aanmerking. Houdt schuld beste huiseigenaren want van een kale kip kun je niet plukken.
  P.s de wet Hillen is een kwestie van tijd. Dan raakt U heel veel geld kwijt

  1. Niels Reply

   De grap is juist dat mensen met HRA het eigenwoningforfait wel betalen en mensen met weinig of geen HRA niet. Ja, wet Hillen wordt afgebouwd en dat houdt in dat je langzaam meer eigenwoningforfait gaat betalen. Het aanhouden van een hypotheek gaat je hier niet tegen beschermen. Sterker nog, die betalen al 100% in de vorm van aftrek op hun HRA.

   Als ik moest kiezen tussen belasting of rente om de banken te spekken, dan betaal ik liever wat belasting.

 18. Mark Reply

  Allereerst, iedere situatie is anders. De één wil juist investeren en financiële ruimte. De ander wil met dezelfde financiële ruimte juist zekerheid en rust.

  De fase van je leven is daarin ook belangrijk. Een stel die beiden fulltime werkt zonder kinderen, is totaal anders dan met kinderen of een stuk ouder. Wanneer je richting kinderen wil gaan, kan een torenhoge hypotheek onrust en druk geven op de balans van werk, tijd voor kind en jezelf.

  Daarnaast vergeet de inflatie niet.
  Wanneer dat berekend is op 2% dan wordt je geld ook minder waard. Vaak is het wedden op meerdere paarden
  1. Zo laag mogelijke vaste kosten, door hier scherp op te zijn.
  2. Leefstijl
  3. Beleggen
  4. Aflossen
  5. Investeren, bv zonnepanelen of een tweede woning.
  6. Risico’s afdekken met spaargeld
  Zzp’er? Of flexwerk?

 19. Dan Reply

  Wij hebben een eerste extra aflossing gedaan op onze hypotheek. Hierdoor werd de maandlast lager, maar als ik er voor kies om de annuïteit gelijk te houden en de looptijd te verkorten? Dan los je toch nog sneller af? Heb je dan ook minder rente betaald aan het einde van de rit? Of kan je toch beter kiezen voor lagere maandlasten?

  1. Dan Reply

   Heb het al uitgezocht en uitgerekend.

   Door extra aflossing mét behoud van dezelfde annuïteit/maandlasten betalen we nog minder rente en zijn we ook één jaar eerder hypotheek vrij.

   In januari 2023 gaan wij de laatste aflossing doen!

 20. Peter Reply

  Hoe vinden jullie deze dan;
  Ik ben 36 met koopwoning 275.000 waarde. Hypotheek van 195.000 verlengd met 50% aflossen (moest helaas) wilde NIETS aflossen…..want? Met deze.lage rente direct 30% laten vastleggen. Wat moet je met geld op de bank. Ik ben dan 68jaar. Ik wil nu leven, haal de 68 maar. En wellicht hypocriet maar hier je toeslagen worden ontnomen of je krijg torenhogee eigen bijdrage in de zorg etc. Desnoods verhuis ik na een goedekopere appartement, of huurwoning, en er zijn speciale hypotheek regelingen om je bakstenen in je huis “op te eten” en wie zegt dat de rente niet nog steeds laag is. Veel mensen die vroegtijdige overlijden.

  Resume; direct overgegaan van 40uur werkweek naar 20uur werkweek. Mijn vrouw ook. Met deze rentes (en gewoon in rijtjeshuis blijven wonen) heb ik netto hypotheeklast van ca 350eur p/m prima te doen.

  Ik lig geen 30jaar meer te rekenen. Op mijn boodschappen te letten. Heerlijk wandelen, fietsen, thuis bij de 2 kids, tijd is onbetaalbaar die je niet terugkrijg! Leef nu (tuurlijk los ik ook af, dat is verplicht nu, maar het minimale) kunst is juist om zo klein en goedkoop mogelijk te wonen, geen private lease auto, niet materialistisch, daar houdje bakken aan geld over. Wat heb je aan geld al je 40uur werkt en savond ook nog moet sporten en bijkomen van je werk…

 21. Sylvia Reply

  Tot het lezen van dit artikel waren wij ervan overtuigd dat het beter is om niet af te lossen. Om veel van de eerder genoemde redenen. Nu twijfel ik en bedenk dat het misschien wel beter is om tóch af te gaan lossen (volgens mij zit er bij ons wel een maximum aan op jaarbasis)

  Wij hebben een:
  – lineaire hypotheek (grootste deel, 2.6% rente) en een
  – ‘kleine’ som aflossingsvrij (2,8%).

  Wat is nu het beste om te doen, welke hypotheek kunnen wij het beste aflossen, althans om mee te beginnen?

 22. Hasan Reply

  Berekening is niet volledig en misleidend. 3 punten wil ik iets over kwijt

  * er wordt geen rekening gehouden met de algemene heffingskorting. Als je minder hypotheekrente betaalt, heb je dus ook een kleinere aftrekpost waardoor de algemene heffingskorting minder wordt. Niet heel erg veel maar is wel relevant voor de berekening van het rendement. Bij een hypotheekrente van 2,7% en 10000 euro aflossing, betaal je 270 euro per jaar minder hypotheekrente en krijg je dus 270 euro minder aftrek en dus daalt in de meeste gevallen de algemene heffingskorting met ongeveer 14/15 euro per jaar.

  * 1000 euro aflossen en vervolgen 30 jaar hier 1,8% rendement van genieten kan alleen als dit die ene 1000 euro is die je helemaal aan het eind zou gaan aflossen. Gedurende de looptijd wordt er maandelijks afgelost en is het rendement dus minder.

  * De rente is tegenwoordig zo laag dat het voor mij rationeel gezien niet echt overtuigend is om extra af te lossen. Toch merk ik bij mezelf wel de drang om af te lossen. Als ik zou aflossen, zou dat daarom ook merendeel om het fijne gevoel van een kleinere schuld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+