Zoveel losten wij af op onze hypotheek in 2018

Wij zijn hier thuis groot fan van extra aflossen op de hypotheek. Nu het jaaroverzicht op de mat is gevallen, deel ik met jullie hoeveel wij in 2018 aflosten. En wat dat betekent voor onze maandlasten.

Ik ben een sucker voor post van de bank. Vroeger was het altijd slecht nieuws, inmiddels is het altijd goed nieuws. Een bevestiging van een extra aflossing of een nieuw overzicht van de maandbedragen. Ik word er blij van. Meestal hang ik die brieven op de koelkast. Maar wel nadat ik er een foto van heb gemaakt en naar mijn man heb geappt. Ja, wij zijn SAMEN suckers voor post van de bank. Dat maakt het extra leuk.

Even de cijfers op een rij. Wij kochten in 2017 het huis waar we nu wonen voor €265.000. We sloten daarop een hypotheek af van €190.000 om precies te zijn. De kosten koper betaalden we zelf en we brachten een flinke slok eigen geld mee. Hoera, een nieuwe hypotheek! Want dat betekende weer lekker af gaan lossen. Het doel was €1.000 per maand extra af te betalen aan onze hypotheekschuld. In 2018 hebben we dat bijna gehaald. Bijna is niet helemaal, dat klopt. Toch ben ik tevreden. We hadden daarnaast namelijk nogal wat andere kosten. Auto’s die het begaven, investeringen in mijn nieuwe bedrijf. Kortom: het was geen goedkoop jaar.

We begonnen 2018 met een hypotheek van totaal €183.704,70 en eindigden datzelfde jaar met nog €168.926,74. Ik wilde afgelopen jaar perse onder die €170.000 komen. Slaat nergens op natuurlijk. Is gewoon een mindspelletje dat ik met mezelf speelde. Maar het werkte, want het is gelukt. Hoe we dat nu hebben gedaan? Ik heb die €1.000 die ik per maand wilde afbetalen opgenomen in onze vaste lasten. Die hou ik bij in een Excelletje en dat geld zet ik klaar voor de automatische incasso’s. Ik heb geprobeerd die aflossing als net zo belangrijk te zien als bijvoorbeeld het betalen van gas, water, licht en andere rekeningen. Door het niet langer vrijblijvend te maken, maar iets waar ik me echt aan verbond, kwamen we een heel eind. Natuurlijk, wanneer het financieel even tegen zit gaat die extra betaling er als eerste uit. Het werd een post om dat zoveel mogelijk en zo vaak mogelijk te voorkomen.

Het extra aflossen staat nu even stil. Ik schreef er eerder al een stuk over onder de kop: Waarom wij per direct stoppen met versneld hypotheek aflossen. Verhuizen is nu even top of mind. Maar om even in de rekeningsommetje te blijven: we verkochten ons huis voor €292.500. Ons huis was dus lekker in waarde gestegen binnen een kleine twee jaar. En dat buiten de Randstad. Dat extra geld nemen we nu allemaal mee naar ons nieuwe huis. Hierdoor kunnen we een flink bedrag eigen geld meenemen naar ons nieuwe huis. Lees hier daar meer over: We steken bijna €125.000 spaargeld in ons nieuwe koophuis.

De urgentie om verder af te lossen is inmiddels minder groot. Ooit belandde ik met een huis flink in het rood. Het huis stond enorm onder water. Dat risico is een stuk minder groot straks met een hypotheek van dik een ton minder dan de huidige waarde. Dat geeft rust. Ook zorgt het ervoor dat we lekker wonen en niet de hoofdprijs betalen. We betalen, netto, net geen €700 per maand. Dat bedrag betekent zoveel voor ons. Het betekent dat als we uit elkaar zouden gaan (wat ik niet hoop) ik in het huis kan blijven wonen. Het betekent dat we nooit wakker hoeven te liggen van de hoge hypotheek. En dat als we werk niet meer leuk vinden, we kunnen stoppen en het even van één salaris kunnen doen. Aflossen betekent vrijheid voor ons.

17 Comments

 1. Kaspar Reply

  Afgelopen jaar had ik geen concreet spaardoel. Teveel financiële onzekerheden, dus ‘zoveel mogelijk ‘ was het doel…. het werd een kleine 4000 euro.
  Dit jaar is het doel 6000 euro. Deze maand wat oude hobby’s in de verkoop gedaan. Met succes!
  Ondanks dat het een wat dure maand was waarschijnlijk meteen 1300 gespaard! Bijna driemaal mijn maandelijkse spaardoel dus… en ik hou ook nog zeker 2000 over van mn vakantie geld straks. Dus ben eigenlijk al op de helft!

  Maar vast op zoek naar een huisje ?

 2. Anoniem Reply

  Wat ontzettend tof om te lezen wat jullie doorzettingsvermogen qua sparen en aflossen jullie heeft opgeleverd. Hier hebben we in 2018 ook bijna iedere maand 1000 euro extra afgelost. Zo fijn om de hypotheek te zien dalen! Voor jullie alvast heel veel plezier in jullie nieuwe woning!

 3. Richard Reply

  Wauw ook bij jullie zn lekker gevoel. Wij hebben bijna een vergelijkbare situatie. Ook een dergelijke hypotheek en fan van aflossen. Ons huis is nu zn 4 ton waard. Helaas dit jaar niet extra afgelost, maar de rente laten omzetten. Onze rente is nu 1,75%. Dus over een aantal jaren zijn wij vrij van hypotheek . Dan zijn wij ongeveer 40, heeerlijk!! Wij hoeven gelukkig niet meer te verhuizen. Ik zit wel sterk te denken om een dag minder te gaan werken. Lijkt me zo lekker…René dank voor de inspiratie!!

  1. Renee Lamboo Reply

   Dank, Richard. Leuk om te horen. En die dag vrij is je hartstikke gegund! Wij weten inmiddels hoe lekker dat is!

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat heerlijk! Leuk ook om de cijfers te lezen! Hier precies hetzelfde, ook gestopt met extra aflossen omdat er een verhuizing aan zit te komen. Alleen hebben wij helaas nog geen huis gevonden, maar we kijken gewoon verder! Dat huis komt er vanzelf!

 5. Sissi Reply

  Als jullie uit elkaar zouden gaan kan ik er blijven wonen. Weet je dat zeker? Je zou dan je ex-man moeten afkopen (helft van de overwaarde) en dat tikt bijhoorlijk aan. Dure grap en ik weet niet of je het dan alleen zou kunnen betalen.
  Reden te meer om aan je huwelijk te blijven werken. Tijd voor elkaar, af en toe een etentje en oppas: allemaal een stuk voordeliger (en gezelliger) dan een echtscheiding!

  1. Renee Lamboo Reply

   Oh, helemaal eens, hoor! Ik hou rekening met het ergste, financieel gezien, maar werk aan een positieve toekomst 🙂

 6. Ruth Reply

  Is het geld wat jullie in het huis steken allemaal van jou? Dus als jullie uit elkaar gaan hoef je ex niks te betalen of heb je 60 000 (exclusief overwaarde) op je eigen rekening om je ex uit te kopen?

  1. Renee Lamboo Reply

   Natuurlijk moet ik mijn ‘ex’ (heel naar klinkt dat haha) dan wat betalen. De helft van de waarde in het huis, maar dat kan dan financieel ook.

 7. Fenna Reply

  Ik heb zelf een Annuïteitenhypotheek en een Aflossingsvrije hypotheek. Voor beide hypotheekdelen heb ik dezelfde rente van 2,69%. Ik wil ook per maand €1.000,- extra aflossen. Op welk leningdeel zouden jullie aflossen?

  1. Sander Gijtenbeek Reply

   Die vraag kan je eigenlijk alleen maar zelf beantwoorden.
   Aflossen op de annuïteitenhypotheek betekend dat je maandlasten sneller zullen dalen en je dus meer kan gaan aflossen.
   Aflossen op de aflossingsvrije hypotheek betekend dat je uiteindelijke schuld (na 30 jaar) bij de bank kleiner wordt en je huis dus “meer” van jezelf wordt.

   Dus kijk voor jezelf wat je doel is.

  2. Martijn Reply

   Ik heb deze vraag zelf ook aan de hand gehad. Je hebt eigenlijk drie keuzemogelijkheden:
   1. aflossen op de annuïtaire hypotheek (waarbij de hoofdsom vermindert en je maandbedrag verlaagd wordt)
   2. aflossen op de annuitaire hypotheek (waarbij de einddatum wordt ingekort en je maandbedrag gelijk blijft)
   3. aflossen op de aflossingsvrije hypotheek

   Ik heb het laten berekenen door de hypotheekadviseur. De financieel voordeligste keuze is de looptijd van de annuïteitenhypotheek te laten verkorten.
   Succes met je keuze.

 8. Chris Jansen Reply

  Jammer dat jullie een huis niet gewoon kunnen kopen zonder hypotheek, mijn vrouw en ik hebben gehuurd, al onze energie in ons werk gestoken en daar gespaard. Nu hebben we een eigen huis in het buitenland (met 51) zonder box 3 en vervroegd pensioen.
  Huizen in Nederland zijn EUR 200 K plus, in het buitenland vaak onder EUR 50K.

 9. Linda Reply

  Even een ‘’aflossen voor dummies’ vraag, als je iedere maand aflost stel je dan ook iedere maand je voorlopige teruggaaf bij?

  Onze hypotheek bestaat voor de helft uit bankspaar waardoor we iedere maand nog redelijk wat geld terug krijgen.
  Hoe kan ik dit het beste regelen?
  De teruggaaf 1 x per jaar laten uitbetalen en dat gebruiken als aflossing?
  Laten doorlopen en sparen om 1 x per jaar af te lossen of iedere maand?

  Ik ben opzoek naar de juiste aanvliegroute..

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Linda! Wij lossen af zodra we een bepaald bedrag hebben bereikt dat we kunnen aflossen. We passen de teruggaaf niet aan en krijgen de teruggaaf aan het einde van het jaar, dan wordt het verrekend met onze belastingplicht. Maar dat is dus heel persoonlijk.

 10. Moneysaver Reply

  Hai Renee, dank voor alle inspiratie! Drie verschillende hypotheekadviseurs raden mij versneld aflossen af, maar ik zit toch te denken om ook tegen de stroom in te gaan, zeker nu de hypotheekrente wordt afgebouwd. Volledig schuldenvrij en daardoor mogelijk eerder stoppen met werken lijkt me fijn!! Ook spaar ik mij nu arm met de oplopende inflatie en die sprookjes fictieve rente die de Belastingdienst hanteert. Alleen heb je je huis afgelost, dan weer de Wet Hillen. Hoe sta je er tegenover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *