Zoveel losten wij af op onze hypotheek in 2018

Wij zijn hier thuis groot fan van extra aflossen op de hypotheek. Nu het jaaroverzicht op de mat is gevallen, deel ik met jullie hoeveel wij in 2018 aflosten. En wat dat betekent voor onze maandlasten.

Ik ben een sucker voor post van de bank. Vroeger was het altijd slecht nieuws, inmiddels is het altijd goed nieuws. Een bevestiging van een extra aflossing of een nieuw overzicht van de maandbedragen. Ik word er blij van. Meestal hang ik die brieven op de koelkast. Maar wel nadat ik er een foto van heb gemaakt en naar mijn man heb geappt. Ja, wij zijn SAMEN suckers voor post van de bank. Dat maakt het extra leuk.


Even de cijfers op een rij. Wij kochten in 2017 het huis waar we nu wonen voor €265.000. We sloten daarop een hypotheek af van €190.000 om precies te zijn. De kosten koper betaalden we zelf en we brachten een flinke slok eigen geld mee. Hoera, een nieuwe hypotheek! Want dat betekende weer lekker af gaan lossen. Het doel was €1.000 per maand extra af te betalen aan onze hypotheekschuld. In 2018 hebben we dat bijna gehaald. Bijna is niet helemaal, dat klopt. Toch ben ik tevreden. We hadden daarnaast namelijk nogal wat andere kosten. Auto’s die het begaven, investeringen in mijn nieuwe bedrijf. Kortom: het was geen goedkoop jaar.

We begonnen 2018 met een hypotheek van totaal €183.704,70 en eindigden datzelfde jaar met nog €168.926,74. Ik wilde afgelopen jaar perse onder die €170.000 komen. Slaat nergens op natuurlijk. Is gewoon een mindspelletje dat ik met mezelf speelde. Maar het werkte, want het is gelukt. Hoe we dat nu hebben gedaan? Ik heb die €1.000 die ik per maand wilde afbetalen opgenomen in onze vaste lasten. Die hou ik bij in een Excelletje en dat geld zet ik klaar voor de automatische incasso’s. Ik heb geprobeerd die aflossing als net zo belangrijk te zien als bijvoorbeeld het betalen van gas, water, licht en andere rekeningen. Door het niet langer vrijblijvend te maken, maar iets waar ik me echt aan verbond, kwamen we een heel eind. Natuurlijk, wanneer het financieel even tegen zit gaat die extra betaling er als eerste uit. Het werd een post om dat zoveel mogelijk en zo vaak mogelijk te voorkomen.

Het extra aflossen staat nu even stil. Ik schreef er eerder al een stuk over onder de kop: Waarom wij per direct stoppen met versneld hypotheek aflossen. Verhuizen is nu even top of mind. Maar om even in de rekeningsommetje te blijven: we verkochten ons huis voor €292.500. Ons huis was dus lekker in waarde gestegen binnen een kleine twee jaar. En dat buiten de Randstad. Dat extra geld nemen we nu allemaal mee naar ons nieuwe huis. Hierdoor kunnen we een flink bedrag eigen geld meenemen naar ons nieuwe huis. Lees hier daar meer over: We steken bijna €125.000 spaargeld in ons nieuwe koophuis.

De urgentie om verder af te lossen is inmiddels minder groot. Ooit belandde ik met een huis flink in het rood. Het huis stond enorm onder water. Dat risico is een stuk minder groot straks met een hypotheek van dik een ton minder dan de huidige waarde. Dat geeft rust. Ook zorgt het ervoor dat we lekker wonen en niet de hoofdprijs betalen. We betalen, netto, net geen €700 per maand. Dat bedrag betekent zoveel voor ons. Het betekent dat als we uit elkaar zouden gaan (wat ik niet hoop) ik in het huis kan blijven wonen. Het betekent dat we nooit wakker hoeven te liggen van de hoge hypotheek. En dat als we werk niet meer leuk vinden, we kunnen stoppen en het even van één salaris kunnen doen. Aflossen betekent vrijheid voor ons.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.