Zoveel scheelt het als je spaart voor een huis

Wij konden bij de aankoop van dit huis bijna een ton eigen geld inbrengen. Dat was voor ons het verschil tussen lasten waar we wakker van liggen en gewoon lekker wonen. Ik reken voor: hoeveel scheelt dit nu echt.

Op een huis moet je verliefd worden. Dat werd ik een klein jaar geleden al op de foto’s op Funda. De straat was bij mij al favoriet, met een speeltuintje voor de deur, geen doorgaand verkeer en volop parkeerplek. Dus belde ik als een gek de makelaar en eiste vlot een afspraak. De huizenmarkt stond hier in volle bloei dus we konden pas een week later terecht. Ik was zo bang dat iemand ons te snel af zou zijn. Mijn man moest me inhouden om niet na de bezichting meteen op de stoep al een bod te doen. Eerst eens even ademhalen en rekenen. Toen deden we alsnog een bod. En uiteindelijk betaalden we zelfs de vraagprijs. We waren ons er toen heel goed bewust van dat een paar duizend euro daarvan meteen weer zou verdampen na de aankoop, wanneer de huizenmarkt weer wat in zou storten. Dat maakte ons niet uit want we hadden het huis gevonden waar we dolgraag wilden wonen.

Lees ook: Zo verslavend is aflossen op je hypotheek

We betaalden 265.000 euro voor ons huis. Een vrij gemiddeld bedrag in Nederland. In het dorp waar wij wonen, kochten we daarvoor een 2-onder-1-kap met garage en vijf slaapkamers. Een likje verf en de boel was weer als nieuw. Voor die 265.000 euro hadden we natuurlijk nog geen huis. Er kwamen allerlei kosten bij, zoals jullie ook weten. Taxatiekosten, advieskosten, kosten koper. God zij dank konden wij een goede klap eigen geld meenemen. Daardoor werd onze hypotheek uiteindelijk 190.000 euro, in plaats van de 280.000 euro die het anders was geweest.

We hebben sinds de aankoop van ons huis nog eens 9.000 euro afgelost. Daardoor betalen we nu, met een fijne lage rente, iedere maand 665 euro bruto. De hypotheekrenteaftrek wordt aan het einde van het jaar verrekend, omdat mijn man en ik allebei zzp’er zijn. We komen dan ongeveer netto op een hypotheek van 598 euro netto per maand. Hadden we niet gespaard en afgelost, dan zouden we nu geen kleine 600 euro betalen maar 923 euro netto, 1.026 bruto. Dat scheelt ons dus iedere maand 325 euro. Dat vind ik een hoop geld. Ik kan daarvan gas, water en licht betalen, de kinderopvang van mijn jongste zoon en ook nog iedere maand lekker uit eten met mijn man. Dat geld bespaar ik iedere maand. Om het nog even groter te maken: 325 euro per jaar is bijna 4.000 euro in het jaar besparen. Al gaat die berekening natuurlijk niet helemaal op, omdat je altijd iets aflost en het bedrag dus altijd langzaam omlaag gaat.

Aflossen is fijn en je maandlasten omlaag zien gaan ook. Maar nog veel fijner is om vooraf te sparen en daardoor nooit met die gigantische woonlasten te hoeven zitten. Bovendien: vooraf sparen is makkelijker, want in de meeste gevallen heb je dan nog lagere vaste lasten. Dan zet je met minder moeite geld opzij. Zit je eenmaal in dat duurdere huis, dan blijft er iedere maand minder geld over en gaat dat potentiële spaargeld al snel op aan andere zaken. Ik zou het iedereen die een huis wil kopen, adviseren. Spaar vooraf. Ik weet dat het lastig is, uit ervaring. Ik weet dat je misschien nú dat huis wil hebben en niet kunt wachten. Mijn zoontje van 4 jaar oud roept dat ook altijd: ‘Ik kan niet wachten!’ Meestal gaat het dan om een snoepje of de tomatensoep die nog niet af is. Niet kunnen wachten is wat mij betreft voor kleuters, niet voor grote mensen. Wil je iets volwassen doen zoals een huis kopen, dan kun je ook best wel even wachten. Je zult er de rest van je leven blij mee zijn.

Lees ook: ‘Ik heb al 30.000 euro gespaard voor een appartement’

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.