sparen, huis, hypotheek, huis kopen, porterenee

Zoveel scheelt het als je spaart voor een huis

Wij konden bij de aankoop van dit huis bijna een ton eigen geld inbrengen. Dat was voor ons het verschil tussen lasten waar we wakker van liggen en gewoon lekker wonen. Ik reken voor: hoeveel scheelt dit nu echt.

Op een huis moet je verliefd worden. Dat werd ik een klein jaar geleden al op de foto’s op Funda. De straat was bij mij al favoriet, met een speeltuintje voor de deur, geen doorgaand verkeer en volop parkeerplek. Dus belde ik als een gek de makelaar en eiste vlot een afspraak. De huizenmarkt stond hier in volle bloei dus we konden pas een week later terecht. Ik was zo bang dat iemand ons te snel af zou zijn. Mijn man moest me inhouden om niet na de bezichting meteen op de stoep al een bod te doen. Eerst eens even ademhalen en rekenen. Toen deden we alsnog een bod. En uiteindelijk betaalden we zelfs de vraagprijs. We waren ons er toen heel goed bewust van dat een paar duizend euro daarvan meteen weer zou verdampen na de aankoop, wanneer de huizenmarkt weer wat in zou storten. Dat maakte ons niet uit want we hadden het huis gevonden waar we dolgraag wilden wonen.

Lees ook: Zo verslavend is aflossen op je hypotheek

We betaalden 265.000 euro voor ons huis. Een vrij gemiddeld bedrag in Nederland. In het dorp waar wij wonen, kochten we daarvoor een 2-onder-1-kap met garage en vijf slaapkamers. Een likje verf en de boel was weer als nieuw. Voor die 265.000 euro hadden we natuurlijk nog geen huis. Er kwamen allerlei kosten bij, zoals jullie ook weten. Taxatiekosten, advieskosten, kosten koper. God zij dank konden wij een goede klap eigen geld meenemen. Daardoor werd onze hypotheek uiteindelijk 190.000 euro, in plaats van de 280.000 euro die het anders was geweest.

We hebben sinds de aankoop van ons huis nog eens 9.000 euro afgelost. Daardoor betalen we nu, met een fijne lage rente, iedere maand 665 euro bruto. De hypotheekrenteaftrek wordt aan het einde van het jaar verrekend, omdat mijn man en ik allebei zzp’er zijn. We komen dan ongeveer netto op een hypotheek van 598 euro netto per maand. Hadden we niet gespaard en afgelost, dan zouden we nu geen kleine 600 euro betalen maar 923 euro netto, 1.026 bruto. Dat scheelt ons dus iedere maand 325 euro. Dat vind ik een hoop geld. Ik kan daarvan gas, water en licht betalen, de kinderopvang van mijn jongste zoon en ook nog iedere maand lekker uit eten met mijn man. Dat geld bespaar ik iedere maand. Om het nog even groter te maken: 325 euro per jaar is bijna 4.000 euro in het jaar besparen. Al gaat die berekening natuurlijk niet helemaal op, omdat je altijd iets aflost en het bedrag dus altijd langzaam omlaag gaat.

Aflossen is fijn en je maandlasten omlaag zien gaan ook. Maar nog veel fijner is om vooraf te sparen en daardoor nooit met die gigantische woonlasten te hoeven zitten. Bovendien: vooraf sparen is makkelijker, want in de meeste gevallen heb je dan nog lagere vaste lasten. Dan zet je met minder moeite geld opzij. Zit je eenmaal in dat duurdere huis, dan blijft er iedere maand minder geld over en gaat dat potentiële spaargeld al snel op aan andere zaken. Ik zou het iedereen die een huis wil kopen, adviseren. Spaar vooraf. Ik weet dat het lastig is, uit ervaring. Ik weet dat je misschien nú dat huis wil hebben en niet kunt wachten. Mijn zoontje van 4 jaar oud roept dat ook altijd: ‘Ik kan niet wachten!’ Meestal gaat het dan om een snoepje of de tomatensoep die nog niet af is. Niet kunnen wachten is wat mij betreft voor kleuters, niet voor grote mensen. Wil je iets volwassen doen zoals een huis kopen, dan kun je ook best wel even wachten. Je zult er de rest van je leven blij mee zijn.

Lees ook: ‘Ik heb al 30.000 euro gespaard voor een appartement’

Share

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: In dubio: gaan we terug naar een duur huis in de Randstad? -

 2. Pingback: Sparen voor een huis, zo doe je dat -

 3. Pingback: Huis kopen? Op deze manier kan het nog wel -

4 Comments

 1. Ilse Reply

  In het dorp waar wij wonen, daar koop je voor EUR 265.000 een flat die eerst een huurwoning is geweest. Voor een eengezinswoning met 5 kamers betaal je zo vier ton en dan is het nog geen twee onder een kapper. Dan moet je in deze tijd al flink vooraf sparen om de alleen al de kosten koper te bekostigen. De woonmarkt is hier compleet overspannen zo naast Amsterdam. Zonder aankoopmakelaar kom je er niet tussen dus dat komt er ook nog even bij. Wij wonen voor mooi net even te klein maar blijven fijn zitten. Niet dat we het niet kunnen betalen maar ik heb geen zin in enorm hypotheekbedrag. We hebben ook geen ton op de bank en leven te ruim om dat te bereiken. Daarbij is zoon al 18 jaar.

 2. ladyotaku Reply

  Wat een heerlijke taartjes zeg! Love it, vooral de cheesecake met mango lijkt mij erg lekker!

 3. Erna Bakker - Doodeman Reply

  Goed verhaal en zo herkenbaar ook! Wij hebben hetzelfde gedaan. We wisten dat we gemakkelijk konden rondkomen van 40000 euro per jaar, dus die andere 30000 à 40000 gingen vol in de aandelen. Je weet hoe dat gaat: twéé stappen vooruit, één stap achteruit. Per saldo blijft het een geldfabriek, dus na een paar jaar konden we al 750000 euro afromen, had veel meer kunnen zijn maar de adviseur heeft ook een tonnetje afgeroomd. We wisten ook al dat we gemakkelijk in een huis van 400000 euro konden wonen (drie badkamers en 7 slaapkamers is te doen met z’n tweeën). Dat wisten we nog van onze ouders, toen we nog veilig en zorgeloos ‘thuis’ woonden. We zijn allebei begonnen met sparen toen we nog een spaarvarken hadden. Verder zijn mijn man en ik beide enig kind, en onze ouders leven niet meer. Inmiddels hebben we een huis van 400000 euro, geheel vrij natuurlijk, en op onze rekening courant staat nu nog 1,8 M€. Voor de bühne zijn we ook ZPP’ers, ook in de journalistiek, we schrijven allebei voor lifestyle-glossy’s. Misschien kennen we elkaar wel! Verder begint onze werkweek altijd met een kussengevecht en de hilarische vraag ‘wat zullen we vandaag eens voor leuks gaan doen?’ We gillen het dan uit samen en scanderen het woord ‘vrijheid’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *