11 geldtips van een miljonair

Als een miljonair jou geldtips zou moeten geven, dan zouden het deze 11 tips zijn. Die je van waar-blijft-mijn-schuld naar ik-word-rijk brengen.

Tijdens het opruimen en afwassen afgelopen week, luisterde ik naar podcasts. Dat doe ik wel vaker en ik word er blij van. Het voelt in deze gekke tijden als een moment voor mezelf. Eindelijk. Ik luister graag via een koptelefoon, omdat ik dan mijn kinderen even niet hoor ruzie maken. Haha. 

Ik luister graag naar een podcast genaamd Optimal Finance Daily. Een voice-over spreekt in deze podcast blogposts in van finance bloggers. Het zijn altijd korte verhaaltjes, die me weer inspireren op mijn eigen pad naar rijkdom en ook voor nieuwe content voor PorteRenee.

In één van de blogs vertelt een blogger dat hij een miljonair heeft leren kennen, die hem zijn beste geldtips gaf. Hij vatte zijn adviezen in 11 tips samen. Die deel ik graag met je, een beetje aangepast aan de Nederlandse situatie.

11 geldtips van een miljonair

Tip 1: Waardeer dat je hier geboren bent. In een land waar iedereen in principe zou kunnen studeren, je vandaag nog een eigen bedrijfje kunt starten en waar de gezondheidszorg goed is. Er liggen kansen en mogelijkheden op iedere straathoek. En ze zijn eigenlijk voor iedereen toegankelijk, als je écht wilt. Je hebt toegang tot een bank, je mag gewoon beleggen, je krijgt misschien toeslagen of tegemoetkomingen vanuit de overheid. Dit alles maakt rijk of vermogend worden écht een stuk makkelijker dan op andere plekken op aarde.

Tip 2: Lees over geld. Deze blog, andere blogs, kijk op Youtube, haal boeken bij de bibliotheek of lees ebooks. Wat het ook is: onderwijs jezelf en leer steeds een beetje meer. Maar ook: houd je motivatie hoog. Waarom wil ik dit ook alweer? Waarom zijn sparen en beleggen ook alweer belangrijker dan nu lekker (nog meer) nieuwe kleding gaan kopen?

Lees ook: Deze 5 boeken gaan je rijk maken.

Tip 3: Geef jezelf weekgeld. Je hoeft helemaal niet zo uitgebreid te budgetteren per potje als je dat niet wilt. Geef jezelf een realistisch bedrag per week. Dat is waar je het van moet doen. Of je nou al tonnen op je rekening hebt staan of niet. Houd vast aan controle over je uitgaven. Het helpt je niet alleen meer overhouden maar is ook heel gezond, lijkt me. Dat je niet het gevoel hebt dat je uit een bodemloze put aan het graaien bent. Het is een keer op, ook als je nog genoeg op je spaar- of beleggingsrekening hebt staan.

Tip 4: Indexfondsen zijn de way to go. Je kunt best wat aandelen kopen en met een beetje geluk en rugwind je slag slaan. Het kan ook precies andersom uitpakken. Kies gewoon lekker voor indexfondsen om je geld in te investeren op de beurs. Lage kosten, weinig omkijken naar en meteen veel spreiding. Je hoeft niet rood of zwart te kiezen om rijk te worden. Gewoon ieder jaar een beetje rijker worden is ook goed, toch?Lees ook: Waarom vandaag de enige juiste dag is om te starten met beleggen.

Tip 5: Denk niet één jaar vooruit of twee. Denk liever in decennia. Sinds 1900 heeft de beurs gemiddeld 8% per jaar rendement. Niet gek. Je gaat ups en downs meemaken gedurende de jaren. Je gaat geld verliezen en geld verdienen. Maar doordat je niet in weken, maanden of in een jaar of twee denkt, zul je tijd hebben om al die ups en downs rustig door te maken. En laat je je niet zo snel gek maken.

Tip 6: Je kunt altijd sparen. Ook als je niet zoveel verdient. Laat je niet gek maken door de bedragen die andere mensen beweren iedere maand weg te zetten. Kijk naar je eigen situatie en zoek naar openingetjes en gaatjes die je de kans bieden om toch iedere maand iets te sparen of te beleggen of te investeren. Door van ieder salaris iets weg te zetten, word je iedere maand iets rijker. Dat hoeft heus niet met bakken geld tegelijk te gaan (al zou dat wel leuk zijn). Iedere euro is er een en moet je vooral waarderen.

sparen, spaartips, spaartrucs, trucs, tricks, tips, sparen, spaargeld

Tip 7: Maak geen schulden. Ja, dooddoener misschien maar het kan echt het verschil maken in je financiële toekomst. Bedenk eens hoeveel je zou kunnen sparen of investeren wanneer je niets meer af te betalen had. Werk je schulden weg en beloof jezelf daarna om nooit meer iets te kopen dat je niet kunt betalen. Een huis, oké, dat is de enige uitzondering op de regel. Maar denk ook dan goed na: is dit reëel? Brengt dit me dichter bij het leven dat ik wil leven? Iedere euro moet een keer terug. 

Lees ook: We kenden de deurwaarder bij de voornaam.

Tip 8: Los je schulden af. Misschien zou je meer rendement of winst maken door die schulden aan te houden en iets anders met je geld te doen. Beleggen of investeren bijvoorbeeld. Maar schuldeloos door het leven gaan is wel een zekerheid. Dat zijn de opbrengsten van je investeringen niet. Dus: betaal lekker af. Bevrijd jezelf van de schulden. Daar is nooit iemand armer van geworden. 

Tip 9: Blijf evenveel uitgeven (of minder). Wanneer je ouder wordt, ga je hopelijk meer verdienen. Val niet in de val die levensstijl inflatie heet. Dit houdt in dat je meer gaat uitgeven wanneer je meer gaat verdienen. Zo word je zelfs bij een toegenomen inkomen dus niet rijker. Stop daarmee en voorkom het. Groeit je inkomen? Dan betekent dat dat je meer kunt wegzetten om aan je vermogen te werken. Blijf vooral hetzelfde uitgeven, of als kosten wegvallen zelfs minder.

miljonair worden geld
We lanceren een cursus te volgen op Instagram of Facebook getiteld ‘In 7 dagen controle over je uitgaven.’ Het wordt leerzaam, leuk en onwijs inspirerend! Klik hieronder voor alle informatie.

Tip 10: Verdien bij. Er zijn vast dingen die je leuk vindt om te doen, waar je ook wat mee kan verdienen. Of je nu oppast op je buurkinderen, dingen maakt en verkoopt op Etsy of een eigen blog met advertenties runt: het zijn allemaal side hustles. Heb er plezier mee en verdien er geld mee. En dat geld gaat natuurlijk linea recta richting je spaar- of beleggingsrekening.

Lees ook: 9 vrouwen over hun side hustle.

Tip 11: Rijk worden is een beetje saai: accepteer het. Je doet iedere maand wat je je voorgenomen hebt: misschien sparen of beleggen en investeren. Dat herhaal je maand na maand en zo word je rijker, rijker, rijker. Veel spannender kunnen we het niet maken voor je. Wanneer je je rendementen weer opnieuw investeert, gaat er een soort sneeuwbal rollen en wordt het effect steeds groter. Volhouden dus, dat is alles wat je hoeft te doen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan als het gaat om je money mindset? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

9 Comments

 1. Tessa Reply

  Leuk! Vooral die over schulden vind ik interessant. Ik volg ook (op YouTube) One Big Happy Life, een stel dat vrij veel schulden heeft maar ook veel beleggen. Zijn zweren bij het goed benutten van schulden, maar ik ben nu zelfs vervroegd en versneld mn studieschuld aan het aflossen. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat zij adviseren… Maar ik voel me er beter bij als ik het rustig aflos en daarnaast lekker spaar voor mijn eigen huisje.

 2. San Reply

  Ik haal mijn inspiratie van verschillende blogs, podcasts, FB en IG accounts, boeken. Voor mij persoonlijk gaat het hand in hand met consuminderen en (deels) minimaliseren, dus daar volg ik ook wat dingen in. Op die manier hoop ik over een paar jaar genoeg geld te hebben gespaard om een huisje te kunnen kopen met een lage hypotheek, doordat ik een deel meteen kan betalen. Net als jullie toentertijd, alleen geen ton. Dan hoef ik niet per se fulltime te werken en kan ik tijd spenderen aan/met mijn kids en dingen waar ik blij van word.

 3. Dio Reply

  Interessante tips. Ik denk ook dat de mindset heel belangrijk is. Je moet het ook wel echt willen, werken aan je relatie met geld en minder uitgeven dan erin komt. En dat kan voor sommige mensen een uitdaging zijn.

  Het omringen met de juiste mensen, boeken over geld lezen en blogs/podcasts luisteren zijn slimme dingen om te doen!

  Net als meerdere inkomstenbronnen, ook erg belangrijk!

 4. Petra Reply

  Over een paar maanden ben ik uit de schuldsanering en dan zal er een nieuw begin zijn. Mijn enige doel is, sparen en daardoor een vrij leven hebben. Als alleenstaande moeder zie ik nog een uitdaging maar ook iets waar ik veel zin in heb.
  Lees alle tis en blogs ten harte!

 5. Fred Reply

  Ik mis de belangrijkste tip: koop vastgoed en verhuur. Ikzelf heb daar meer vermogen mee opgebouwd dan met aandelen.

 6. Janette Reply

  Ik lees en luister boeken over hoe ik miljonair zou kunnen worden. Ik ben volledig afgekeurd en chronisch ziek. Maak gebruik van hulpmiddelen. Veel zaken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar of door de gemeente, draag het eigen risico van 5 personen. Ik heb 3 studerende kinderen en te maken met het huidig leenstelstel nu mijn kinderen studeren. Dus alles kost veel geld. Dan is het niet realistisch om je uitgaven niet te verhogen en wordt sparen niet vanzelfsprekend. Wil ik mijn hulpmiddelen hebben zoals een aangepaste fietsendrager (mijn mobiele vrijheid) of mijn kinderen financieel helpen met hun studie om de lening te drukken, dan kost dat geld. Door een spaarzaam leven lukt dat maar miljonair worden zit er even niet in. Mijn kinderen helpen is mij meer waard dan over 20 jaar miljonair zijn. Toch zijn de tips heel belangrijk. Ik ben opgevoed om niet meer uit te geven dan ik heb en heb mijn geld aan te werk gezet, waardoor ik geld heb samen met mijn man om mijn hulpmiddelen te kopen en onze kinderen te helpen met hun studieloopbaan. Misschien word ik nog miljonair, maar geluk nu is ook belangrijk. Ik blijf rustig spaarzaam doorleven. Klopt het dan veel mensen onder de 40 jouw site bezoeken? Ik lees namelijk weinig over mensen met pubers en jong volwassenen of ouderen.

 7. Marjon Reply

  Hier iemand van 51, 5 kinderen (17-24) oudste getrouwd, tweede net 2 weken huis uit. We betalen de studie, bijdrage ip verjaardag voor laptop, boeken betalen ze zelf. Eventueel op kamers ook. We wonen in het midden van het land, dus is niet echt nodig. Jongste twee van 17 en 19 doen examen. Dus na de vakantie weer 3 studerenden. Eigenlijk afgelopen jaren altijd wel 2 studeren gehad. De tweede komt in februari van HBO, dus dan weer 2 i.p.v. 3 😃

 8. Relaxed Rijk Reply

  Fijne tips, thanks voor het op een rijtje zetten en het delen ervan! Van tip 5 ben ik een hele grote fan, zorg dat je een (realistisch) plan hebt wat voor jou werkt.

  Voor mij zit de grootste uitdaging op het moment in tip 10, het bijverdienen. Ik ben dit jaar begonnen met mijn blog Relaxed Rijk, in eerste instantie als hobby en om mijzelf scherp te houden met betrekking tot mijn financiën. Misschien kan ik er te zijner tijd ook geld mee verdienen, maar ik heb nog erg veel te leren op dat vlak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+