28 dingen om ’s avonds te doen die (bijna) geen geld kosten

Wil je wat leuks doen vanavond? Zonder dat het (veel) geld kost? Ook dan is er genoeg te doen! Ik geef je wat tips.

Door Saskia

Na een lange dag werken is het heerlijk om eten te bestellen, online te shoppen of uit te gaan. Maar dit kost ook geld. Vooral als het uit verveling is. Ik moet bekennen dat ik regelmatig iets bestel omdat ik me verveel. Lekker scrollen op je telefoon, en ineens heb je weer een pakketje besteld. En had ik dat nou écht nodig? Not really. Wil je geld besparen door thuis te blijven? Maar weet je niet wat je moet doen? Lees dan deze 28 tips!

Tip 1: Kasboekje bijwerken

Onze eerste tip is natuurlijk zicht krijgen op je geld. Vaak zien mensen hier als een berg tegenop. Maar het kan ook hartstikke leuk zijn! Kijk hoeveel erin en eruit gaat, maak spaarpotjes, stel jezelf een spaardoel, maak een budget. Ga in de weer met je kasboekje en gekleurde stiften, en voordat je het weet, heb je er enorm veel plezier in!

Tip 2: Maak een moodboard

Iedereen heeft wel ergens een stapel oude tijdschriften liggen. Pak een vel papier, lijm en een schaar. En ga lekker knippen en plakken. Heb je deze spullen niet in huis? Dan kun je ook op je computer een moodboard maken. Gewoon met Word en Google. Kost je niets!

CHECK OOK:  Dyme: deze app helpt je besparen

Tip 3: De natuur in

Ook in je eigen buurt in er nog superveel te verkennen. Trek je schoenen aan en ga erop uit!

Tip 4: Kritische blik op je kledingkast

Alleen de kleding houden waar je écht blij van wordt. En de rest verkopen. Dat voelt heel bevrijdend! En je houdt er ook nog een leuk zakcentje aan over.

Tip 5: Een nieuwe inrichting

Gooi de boel eens om. Verschuif de bank, zet die ene kast op een andere plek, of haal wat meubels weg. Met een herindeling kijk je ineens heel anders naar je eigen huis. Zonder iets nieuws te kopen!

Tip 6: Volg een gratis cursus

Er zijn genoeg online cursussen te vinden die niets kosten. Maar wel heel leerzaam zijn!

Tip 7: Begin een side hustle

Wil je geen geld uitgeven? Maar wel verdienen? Kijk dan eens welke side hustle bij jou past. En begin er direct mee.

Tip 8: Thuis fit worden

Geen zin in een sportschool? Niks of niemand houdt je tegen om lekker thuis te gaan sporten. Dit kan binnen of buiten. Ga lekker hardlopen, fietsen of wandelen. Of volg een workout via YouTube. Kost je niets, behalve wat energie en uithoudingsvermogen 😉

Tip 9: Spelletjes spelen

Haal de bordspellen tevoorschijn en organiseer een spelletjesavond. Let the games begin!

Tip 10: Bel een vriend(in)

Een uurtje kletsen hoeft niet altijd onder het genot wat een duur wijntje of verse muntthee. Bellen kost weinig, maar is wel heel leuk!

Tip 11: Probeer een nieuw recept

Heb je allerlei kookboeken in de kast staan? Maar nog nooit aangeraakt? Hoogste tijd om daar iets aan te doen. Eten moet je toch. Kun je net zo goed iets nieuws uitproberen.

Tip 12: Ontdek Marktplaats

Het is superleuk om oude spullen een nieuw thuis te geven. En je houdt er ook nog iets aan over!

Tip 13: Ga tuinieren

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, er is altijd wel iets te doen. Heerlijk om ’s avonds lekker buiten bezig te zijn!

Tip 14: Pak een goed boek

Neem eens een kijkje in je boekenkast. Er staat vast en zeker nog wel een boek tussen die je nog niet hebt gelezen.

Tip 15: Begin met yoga

Wil je de downward dog onder de knie krijgen? Dan hoef je je niet direct aan te melden bij een yogaklasje. Gewoon gratis via YouTube kan ook.

Tip 16: Vergelijk beleggingspartijen

Neus eens rond welke opties er zijn voor beleggen. Door te vergelijken kom je erachter wat het beste bij jou past.

Tip 17: Maak spaarpotjes

Schrijf de grote dingen op die je graag zou willen kopen. Door alvast spaarpotjes te maken, is de eerste stap al gezet.

Tip 18: Pak de fiets

Na het avondeten een fietstochtje maken is heerlijk! En dat hoeft niet gelijk in wielrenpak en op een snelle fiets. Haal gewoon je omafiets uit de schuur en maak een ommetje.

Tip 19: Interessante YouTube video’s

Er zijn superveel leerzame filmpjes op YouTube te vinden. Zoals TED Talks en video’s over geld, sparen en beleggen. Kost niks, maar je steekt er een boel van op!

Tip 20: Neem een bad

We betalen tientallen euro’s om een middag in het water bij een wellnesscentrum te liggen. Maar dat kan ook gewoon thuis. Steek wat kaarsjes aan, zet fijne muziek op en daar is je home spa!

Tip 21: Begin met mediteren

Nee dat is niet zweverig. Maar harstikke fijn! Elke avond 10 minuutjes doet al wonderen. En er zijn genoeg gratis apps die je wegwijs maken in de mediatiewereld.

Tip 22: Vergelijk banken

Spendeer een avond in het uitzoeken bij welke bank je de beste deal krijgt. Scheelt zo een paar euro per maand.

Tip 23: Word lid van de bieb

Oké, dit is niet gratis. Maar wel mega handig. Je kunt lezen wat je wilt, zonder dat je ieder boek hoeft te kopen. Bovendien kun je meestal de nieuwste en hipste boeken gewoon reserveren, en na een paar dagen ophalen.

Tip 24: Schrijf een brief aan jezelf

Wat zijn je dromen? Wat zijn je toekomstplannen? Zet alles op papier en open je brief na 1 of 5 jaar. Benieuwd wat er is uitgekomen!

Tip 25: Maak een herinneringendoos

Heb je ook spullen die je niet weg kunt doen? Verzamel alles en stop ze in een mooie doos. Zo heb je alles bij elkaar en kun je af en toe herinneringen ophalen.

Tip 26: Luister een podcast

De meeste podcasts zijn gewoon gratis. Kies er eentje uit, zet een kop thee klaar en luisteren maar.

Tip 27: Doe een dansje

Wie zegt dat je alleen mag dansen in de disco? Zet je lievelingsmuziek op, gooi je haren los en dance like nobody is watching!

CHECK OOK:  Wat ik verdien en waarom iedereen daar open over zou moeten zijn

Tip 28: Een avond niks

Je hebt de hele dag hard gewerkt. Doe lekker niks, gooi de beentjes omhoog en geniet van de stilte!

Thuis blijven klinkt misschien wat saai. Maar er is genoeg te doen! Hiermee bespaar je niet alleen, maar je steekt er ook wat van op: je leert nieuwe skills, kijkt met een andere blik naar je omgeving of je beseft dat je ook van kleine, simpele dingen harstikke blij wordt. Leuk dingen doen hoeft niet altijd geld te kosten! Wat ga jij vanavond doen?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.