boodschappen besparen

5 besparingen op je boodschappen zonder dat je minder lekker eet

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te besparen op je boodschappen. En dat zonder minder lekker te eten.

Boodschappen nemen een flinke hap uit je budget. Volgens het Nibud kost eten en drinken je bij een gezin bestaand uit vader en moeder en twee opgroeiende kinderen zo’n 650 euro per maand. Een hoop geld. Toch kun je veel besparen door bewuster boodschappen te doen. Ja, natuurlijk een lijstje maken en je maaltijden plannen, maar ik geef je nog 5 tips die je boodschappengeld echt flink naar beneden kunnen brengen.

Lees ook: 5 x van sparen je hobby maken.

 • Plan je maaltijden. Bedenk voor de hele week wat je gaat eten. Klinkt misschien saai, maar het zorgt er wel voor dat je de hele week niet meer naar de winkel hoeft. Je houdt zeeën van tijd over. De verleiding om eten af te halen of te bestellen wordt ook kleiner, wanneer je weet dat je voor de hele week eten in huis hebt.
 • Doe één keer in de week boodschappen. Zo word je niet zo vaak blootgesteld aan alle verleidingen die de supermarkt biedt. Dat pad met verse broodjes of juist die chocolaatjes bij de kassa. Je hoeft ze nu maar één keer te weerstaan.
 • Combineer ingrediënten. Zijn de tomaten flink in de aanbieding? Dan kun je die week tomatensoep maken, maar ook pastasaus en ze door de sla doen. Dit doen ze in restaurants ook. Let maar eens op. Het zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van een aanbieding.
 • Eet niet iedere dag vlees. We zijn van oudsher gewend om iedere avond vlees te eten. Helemaal niet nodig. Ook niet voor ons lichaam. Waarom niet terug naar vier keer per week vlees? Wij eten het misschien nog maar twee keer. Het scheelt flink in de kosten voor de boodschappen en je eet daardoor vanzelf meer groente.
 • Kies niet voor gemak. Alles wat je koopt in de supermarkt dat al bijna af is, is extra duur. Zet die salade zelf in elkaar en bespaar jezelf euro’s. Pastasaus is zó zelf gemaakt. En je groenten en vlees kun je prima zelf snijden. Stop met lui eten kopen, zoals ik dat noem. Zoveel tijd scheelt dat nu ook weer niet.

Heb jij nog andere bespaartips voor je boodschappen? Ik hoor ze graag.

Share

14 Comments

 1. Kaspar Reply

  650 euro?? Hoe dan?
  Ik geef 250 per maand uit, maar dat is 1 volwassene en maar de helft van de week die twee kinderen. Maar zou ik hetzelfde doen met hele gezin zou het echt nog geen 400 euro zijn…. waarschijnlijk zelfs 350. En dan doe ik helemaal niet gek zuinig… maar inderdaad niet veel vlees (gewoon niet nodig) en veel verse groenten (geen kant en klaar spullen). Plannen doe ik nooit en voor een hele week boodschappen ook niet. Gewoon bewust kopen en weten wat je nog in de voorraadkast hebt. En snoep, koek, chips en frisdrank overslaan. Toch niet gezond!

  1. San Reply

   hier ook de helft vd week de kids (ongeveer 4 dagen vd week), ik kom rond de €200 uit per maand. Inderdaad weinig vlees, weinig snacks en frisdranken. Dan kun je investeren op gezond eten en drinken, en via reclames een aantal dingen wat meer inkopen (scheelt op de lange termijn).
   Ik kook vaak extra porties voor in de vriezer, dat eet ik op de dagen dat de kids bij hun vader zijn of ik neem het mee als ik late dienst heb. Scheelt me energieverbruik en extra eten kopen.

 2. HereIsTom Reply

  650 is inderdaad best veel!
  Tip 6 ga naar een goedkope supermarkt, Jumbo en AH zijn duur, Lidl en Aldi zijn een stuk goedkoper!

  1. Sammie Reply

   Dat was vroeger zo, ik ben bij de jumbo tegenwoordig zeker goedkoper uit dan bij een Aldi of Lidl. Bijvoorbeeld koffie melk cupjes, scheelde op een pakje 0,13 cent! Dat deze deze bij de Aldi duurder is. Met dezelfde hoeveelheid. 0,13 cent is in vergelijking dan wel veel vind ik.

   Goedkopere producten liggen vaak onderin, duurdere (A-merken) op ooghoogte. En….. niet gaan boodschappen doen als je trek hebt 😉

  2. J Reply

   Dat is dus niet per se zo. Een aantal van mijn boodschappen, bijvoorbeeld de houdbare melk is bij de AH goedkoper dan bij de Aldi.

  3. Kaspar Reply

   Ik ga hoofdzakelijk naar de AH. Helemaal niet duur… als je maar goed rondkijkt en niet altijd alles daar haalt. Ga soms maar de Lidl (vooral voor bijzonder fruit of aanbiedingen van buitenlandse ingrediënten), soms maar een toko of de groothandel. En groente via een abonnement bij een lokale biologische tuinder.

   Maar voor de gewone dagelijkse boodschappen Albert Heijn. Aanbiedingen, 35% korting stickers, buitenbeentjes (afgekeurde groente), persoonlijke aanbiedingen, Scoupy app…. niks duur aan die winkel! Fijne winkel op 2 minuten lopen. Ga ik niet 10 minuten voor in de auto om naar de Lidl te gaan waar ik dan vervolgens echt maar hooguit een paar euro in de week goedkoper uit ben…

  4. Jacqueline Reply

   Misschien kunnen jullie ook een beetje aan het millieu denken bij het kopen van jullie boodschappen. Koop bijvoorbeeld kaas en groente op de markt. Neem dan je eigen kaasdoos en groente-netjes mee. Dat zijn twee vliegen in een klap

 3. Seits Reply

  Wij komen op ongeveer 600 uit per maand voor 2 volwassenen en 2 bovenbouw basisschoolscholieren. Dit is incl cosmetische zaken, schoonmaakmiddelen, brood van de bakker, drank voor feestjes, lunchpakket voor werk en school etc.

  Wij kunnen en willen hier niet verder op besparen. Ik vraag mij af wat je eet als je van 400 rond komt incl alle zaken die ik benoem.

  1. Kaspar Reply

   Grappig is dat! Ik vraag me juist weer af wat je eet als je daarvoor 600 euro nodig hebt… Ik zou daar (even doorgerekend naar een gezin van 2 volwassene / 2 kinderen) echt moeite voor moeten doen! En dat terwijl ik voor mijn gevoel helemaal niet overdreven zuinig doe in de supermarkt….

   Ik eet veel verse producten. Veel groente en voldoende fruit. Die groente bestaat dus uit groente van een lokale tuinder aangevuld met aanbiedingen, buitenbeentjes en heel soms wat extra groente/fruit van de Lidl. Vlees eet ik hooguit 2 a 3 keer in de week over het algemeen (gezonder én een enorme besparing!). De houdbare voedingsproducten (denk aan rijst, pasta, gedroogde bonen etc.) koop ik vooral wanneer deze in de aanbieding is óf met cashback (via Scoupy) te koop is. Het is immers houdbaar – dus die kun je prima vooruit kopen! Ik koop af en toe een boodschappenpakket (ook via Scoupy) met nieuwe producten die je voor weinig kunt uitproberen. Vind ik leuk én het is goedkoop… En ik sla chips, koek, snoep en frisdrank dus over… scheelt enorm! Koop heus af en toe wel iets hoor… maar beperk het heel erg. Omdat het ongezond én duur is! Oh ja, ik eet ook zelden dessert. Ook dat is prijzig en vaak niet gezond (en vind het ook niet zo lekker… áls ik dan een keer dessert neem moet het goed zijn! Bv. Ben&Jerry’s – als die in de aanbieding is 😉 ). Doe ook zuinig met simpele dingen als keukenpapier. Een goede vaatdoek werkt beter (indien geregeld in de was) én gaat veel langer mee… en relatief dure procucten (denk aan vaatwasmiddel, wasmiddel, deodorant, shampoo, kaas (!)) die koop ik enkel wanneer ze in een goede aanbieding zijn, en dan koop ik voldoende om te overbruggen tot een volgende aanbieding! (enkel met de kaas lukt dat niet altijd ivm houdbaarheid).

   1. Seits Reply

    Het zal in een aantal dingen zitten vermoed ik:

    – keuze voor kwark, yoghurt, zuiveldrank ( optimel, yoki, melkunie,
    – 5 x vlees of vis per week. Nooit een verwerkt stuk en alleen rund en bij kip. En vis van de visboer
    – Lidl fris
    – O/O biertjes
    – brood van de bakker ( en in het weekend wat lekkers)

    1. Tiny Reply

     En cosmetische zaken/schoonmaakmiddelen wellicht? Ik koop die echt alleen in als het minimaal de helft korting is en dan in bulk inkopen.

 4. carola Reply

  Wij proberen het met twee volwassenen te doen van 200,- in de maand met boodschappen. Nu is het wel zo dat ik niet bespaar op bijvoorbeeld ons brood. We eten graag maisbrood en dat is duurder (en lekkerder!) dan het bruin brood voor 0,95. Maar dat zijn bewuste keuzes. En soms gaan we ook over dat budget heen, geen ramp. Ik ben al lang blij dat we nu bewuster boodschappen doen. Dat heeft al best veel centen bespaard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *