5 eigenschappen van mensen die nooit blut zijn

Sommige mensen hebben altijd geld, anderen nooit. Wat is het verschil? Echt niet alleen de hoogte van het inkomen. Dit zijn de vijf eigenschappen van mensen die nooit blut zijn.

Door Renée

1. Ze heeft een budget

Zonder budget geen inzicht, zonder inzicht altijd geldproblemen. Beetje kort door de bocht misschien, maar wel waar. Pas als je een budget voor jezelf hebt opgesteld, kun je zorgen dat je elke maand mooi rondkomt. Of misschien zelfs structureel geld overhoudt.
Veel mensen slaan deze stap over omdat ze ‘m niet leuk vinden. Snap ik wel. Zeker in het begin is het doorspitten van al die afschrijvingen en bijschrijvingen nogal een klus. Maar als je het één keer op papier hebt staan, is het daarna slechts een kwestie van bijhouden. Valt er een rekening weg of komen er kosten bij? Even in twee minuutjes updaten en je bent weer good to go. Wil je controle over je financiën krijgen, dan kun je deze stap dus écht niet overslaan. Ik weet zeker dat je trots en gerust zult zijn wanneer het allemaal zwart-op-wit staat. Nu weet je precies waar je aan toe bent.

2. Ze automatiseert haar financiën

Ja, hier ben ik écht fan van. Je kunt tegenwoordig zo veel dingen automatisch laten verlopen. We kennen allemaal natuurlijk de automatische incasso waarmee vaste lasten vanzelf van je rekening worden afgeschreven. Maar ook sparen kun je bijvoorbeeld automatiseren. Je kunt instellen dat er net nadat je salaris hebt ontvangen, een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Doe dat automatisch om te voorkomen dat je het vergeet of dat je je geld al hebt uitgegeven waardoor er niks meer te sparen valt.

LEES OOK: 7 redenen waarom ik niet zou kunnen sparen (en waarom ze bullshit zijn)

3. Ze kan van haar spaargeld afblijven

Veel mensen sparen wel, maar boeken dat geld gedurende de maand in plukjes weer terug naar de betaalrekening om het vervolgens uit te geven. Zonde! Dan spaar je dus niet alleen voor niks, het is ook mega demotiverend. Ik krijg vaak genoeg berichten van mensen die zeggen: ‘Ik kan gewoon niet sparen.’ Dat komt vaak doordat ze maar heen en weer aan het overmaken zijn. De oplossing hiervoor bestaat uit een paar zaken. Ten eerste: zorg voor een budget. Dan weet je precies hoeveel geld je overal voor nodig hebt. Je weet dan exact wat je zou moeten kunnen sparen. Als je teveel naar je spaarrekening overmaakt, waardoor je niet genoeg geld hebt om alles die maand te betalen, kan het niet anders dan dat je terugboekt. Dus zorg dat je dat inzicht hebt. Ten tweede: verberg je rekening in je internetbankieren overzicht. Dat kan bij veel banken tegenwoordig. Anders zet je je geld bij een andere (gratis) spaarbank neer. Dan is terugboeken niet meer zo makkelijk en snel gedaan.

4. Ze kent haar rechten

Om nooit blut te zijn, moet je zorgen dat je weet waar je recht op hebt. Van toeslagen, tot subsidies en kortingen. Wist je bijvoorbeeld dat je hypotheekrente in veel gevallen omlaag kan wanneer de prijs van je huis flink is gestegen en/of je flink hebt afgelost op de hypotheek. Hier lees je er meer over. Door dit soort feitjes en regelingen te kennen, zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt.

5. Ze weet dat je geluk niet koopt

Als je alles wat hierboven staat doet, maar je hebt nog een gat in je hand, dan heeft het geen zin. Een verslaving aan (online) shoppen kan je financiële plaatje compleet in de war schoppen. Dus: heb je daar last van? Doe er wat aan. Laat ik beginnen met je een bescheiden schop onder de kont te geven. Ik neem aan dat je geen 16 jaar meer bent. Ik neem aan dat je verantwoordelijkheden hebt in het leven, ook op financieel gebied. En ik neem aan dat je heus wel weet dat je niet gelukkiger wordt van dingen kopen. Stoppen met onnodig winkelen is een keuze. Mensen doen soms alsof het ze overkomt. Alsof ze er niets aan kunnen doen. Pittige mening misschien, maar ik geloof daar niet in. Mensen kunnen na 25 jaar een pakje per dag gerookt te hebben, ook stoppen met roken. Dus jij kunt ook je creditcard terug in je portemonnee stoppen en de pakketbezorger wat vrije tijd gunnen. Doe eens een No Spend Challenge. Een maand lang geen extra aankopen. Dat reset je brein en laat je voelen dat je niet per se minder gelukkig bent zonder. Of motiveer jezelf op andere manieren: reken uit wat je in het verleden per week uitgaf aan dit soort aanschaffen. Zet dat geld in een (digitaal) spaarpotje en spaar voor iets wat je echt heel graag wilt. Bijvoorbeeld een weekend weg met het hele gezin. Dan voel je vanzelf dat dat je veel gelukkiger maakt dan zo’n quick fix.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.