betaalbaar uit eten

5 manieren om betaalbaar uit eten te gaan

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om lekker uit eten te gaan en het toch betaalbaar te houden.

Nederlanders eten massaal buitenshuis. En daarmee bedoel ik niets anders dan het bezoeken van restaurants, snackbars en eetcafés. Steeds meer winkels verdwijnen en er komen eetgelegenheden voor terug. Ik snap dat wel. Uit onderzoek blijkt dat ervaringen ons gelukkiger maken dan het kopen van spullen. Een ervaring kan een reis zijn, een middagje lol maken in een escape room met vrienden. Voor mij hoort uit eten gaan ook echt bij de ervaringen. Ondanks dat ik dol ben op besparen, geef ik daar nog best een hoop geld aan uit.

Mijn man grapte bij iedere verhuizing so far dat de lokale horeca blij mag zijn dat wij in hun stad/dorp komen wonen. Met ons erbij bloeit die horeca helemaal op. We gaan samen buiten de deur lunchen of prikken een chiquer vorkjes ’s avonds. We gaan ook geregeld met de kinderen uit eten. Hun favoriet: sushi! En dan met name de toetjestafel. Misschien speelt mee dat ik veel vanuit huis werk. Waar de één na een lange dag op kantoor blij is thuis te zijn, heb ik na mijn uurtjes werken behoefte om er juist tussenuit te gaan. Laat dat dan net rond etenstijd zijn. Dat uit eten gaan is een dure hobby. Dus ontdekte ik de laatste jaren allerlei manieren om dit te blijven doen, zonder er failliet aan te gaan. De 5 beste tips deel ik hieronder met je.

Lees ook: Zo scoor je vette kortingen op uitjes.

 • Korting. Er zijn steeds meer websites die je korting geven op een restaurantbezoek. Ken je SocialDeal bijvoorbeeld al? Het Laatste Tafeltje? Groupon biedt ook dit soort aanbiedingen. Je koopt een bon, die je inlevert bij het restaurant. Hiervoor krijg je een vaak vooraf doorgegeven menu, waarin soms nog wat keuze zit. Je kunt bijvoorbeeld uit drie voorgerechten, hoofdgerechten en desserts kiezen. Pas wel op dat je niet teveel extra’s aanneemt. Het glas champagne dat ze je aanbieden kost waarschijnlijk net zoveel als het hele diner.

 • Happy Hour. Restaurants in de grote steden hebben vaak happy hour. Als je bijvoorbeeld voor 18.00 uur komt eten, is het eten goedkoper. Vraag er eens naar bij je favoriete restaurants. Vaak ook staat deze aanbieding op de menukaart.

 • Door de week uit eten. Bij all-you-can-eat restaurants zijn de prijzen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag vaak lager dan de rest van de week. Maak daar gebruik van. Dat scheelt soms wel €5 per persoon. Als je met het hele gezin gaat, loopt dat hard op.

 • Acties. Doe mee aan acties zoals de Restaurant Week. Vanaf 12 februari kun je weer reserveren bij restaurants via restaurantweek.nl. Ook sterrenrestaurants doen mee. Je betaalt dan voor een 3-gangen diner €28,50 in plaats van het normale tarief.

 • Minder eten. Kies, in plaats van voor een hoofdgerecht, voor twee voorgerechten. Niet alleen goed voor de lijn omdat voorgerechten gemiddeld minder calorieën bevatten. Je bent vaak ook goedkoper uit en je buik is net zo vol.

Heb jij nog tips om uit eten gaan betaalbaar te houden? Ik ben heel benieuwd. Dan gebruik ik die de volgende keer.

Share

11 Comments

 1. Anne-Marie Klaassen Reply

  Reserveren via The Fork! Bij sommige restaurants krijg je 30-50% korting op het eten en je kunt punten sparen die je dan weer bij een selectie van restaurants kunt inleveren voor korting op de rekening.

 2. Anne van Niemwegen Reply

  Probeer is een leer restaurant bij de lokale mbo opleiding; zeker luchen scheelt heel veel en afhankelijk van opleidingslokatie diner ook. De inrichting is vaak net als in echt restaurant en op service is niks aan te merken. Een keer meisje met eten zien vallen, maar dat was stiekem ook leuk.

 3. Kaspar Reply

  Toch blijft wat mij betreft de beste bespaartip: lekker thuis eten! Hoorde afgelopen week dat milennials afgelopen jaar gemiddeld ruim 1500 euro per persoon uit aan buiten de deur eten, en de generatie(s) daarvoor alsnog ruim 1200 euro…. Ik zat echt met de oren te flapperen toen ik dat hoorde! Dat is gewoon meer dan 100 euro in de maand… Ik vind uit eten gaan heerlijk en absoluut gezellig. Maar wat een geld… Zojuist even nagezocht in mijn administratie, het afgelopen jaar heb ik (vakantie meegerekend!) 650 euro uitgegeven aan buiten de deur eten – en meestal betaalde ik daarbij dan voor 2 personen. Dus per persoon dik 300 euro. Nogal een verschil met die bedragen die kennelijk het gemiddelde zijn. Verder kijk ik altijd goed naar waar ik ga eten en is de prijs absoluut mede bepalend of ik een restaurant wel of niet bezoek. Want een duur restaurant hoeft helemaal niet lekker/gezellig te zijn en een goedkoop restaurant daarentegen kan geweldig blijken!

  Een favoriet adresje van mij is bijvoorbeeld een Joodse pizzeria in Amsterdam. Formica tafeltjes in een heel kleine ruimte onder een flatgebouw. Drinken zijn gewoon blikjes uit de koeling en als pizza kies je simpelweg een aantal toppings. Maar het is altijd héérlijk en bovendien super gezellig… Misschien wel juist omdat het allemaal zo eenvoudig is!
  Of een buurt restaurant gerund met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als re-integratie project. Er gaat wel eens mis met de bestelling en je kunt een keer pech hebben dat iets te kort of te lang op het fornuis gestaan heeft… Maar meestal is het allemaal gewoon perfect bereid en is er alle ruimte voor een gezellig praatje… En voor 15 a 20 euro per persoon heb je een volwaardige maaltijd inclusief drinken én heb je mensen ook nog eens een stap verder geholpen om weer een leven op te bouwen inclusief een baan. Dus mijn gouden tip voor als je dan toch uit eten gaat is toch: kijk eens buiten de gebaande paden en heb het lef eens een op het eerste gezicht misschien onooglijk restaurant binnen te stappen (tevoren misschien wel even wat reviews lezen… want soms is een restaurant ook onooglijk omdat het gewoonweg verschrikkelijk is! ;)).

 4. Maaike Reply

  Leuke tips! Ik kom graag in een eetkamerrestaurantje met maar 1 menu, Je kunt voor 3 of voor 4 (kleine) gangen kiezen, super gezellig en zalig eten! Incl drankjes max 25 euro kwijt.

 5. Wietske Reply

  Aan mij verdienen ze niks, ga nooit uit eten en vind mijn eigen bereide maaltijden het lekkerst. Ga ik een dagje uit dan neem ik mijn eigen broodjes en drinken mee. Dat velen wel vaak uit eten gaan, ik kan mij daar weinig bij voorstellen, vind er echt niets aan en met het geld wat ik daarmee bespaar doe ik liever andere dingen, zoals materialen kopen voor mijn hobby, daar geniet ik dan op mijn beurt wel heel erg van.

 6. Audrey Reply

  Voor jou zouden mijn tips zijn: de daghap eten en eens de lunch overwegen ipv het diner. Zeker met sushi is dat vaak veel goedkoper.

  Zelf kies ik ervoor om gewoon niet zo vaak uit eten te gaan, en er dan extra van te genieten. O, en voor verjaardagen ga ik graag met mensen uit eten. Veel gezelliger dan het zoveelste frutseltje voor in huis als cadeau.

 7. Nicole Reply

  Wij doen nog wel eens all you can eat sushi voor de lunch. Dat scheelt aanzienlijk, zeker als je 2 kinderen hebt boven de kindersushi leeftijd maar wel heel eg van sushi houden.
  Ook een beetje letten op de drank. Mijn kids moeten thuis nog even een glas water drinken om de dorst te lessen om bij het restaurant niet gelijk het eerste glaasje achterover te slaan.

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat grappig 2 voorgerechten in plaats van een hoofdgerecht. Ik sla juist vaak het voorgerecht over om dan een hoofdgerecht te kiezen en soms sla ik het nagerecht ook over. Ligt er net aan hoeveel trek ik heb. En of ik zelf eventueel nog een lekker nagerecht in huis heb.

 9. Bb Reply

  Wij gaan niet zo vaak uiteten vind ikzelf, pas nog eens teruggekeken en het is gemiddeld eens per 6-8 weken, en ook lunch ik eens per maand met een vriendin wat we om de beurt betalen. Kiezen ook nooit een echt duur restaurant als we dineren, meestal ligt de rekening tussen de 60 en de 90. Maar moet wel zeggen dat als ik er eenmaal zit ik echt niet een colaatje minder zal drinken en we geven ook graag een goede fooi als alles in orde is. Hoe vaak ‘veel uiteten gaan’ is zal ook per persoon verschillen natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *