verduurzamen huis

5 manieren om je huis op een goedkope manier te verduurzamen

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: 5 manieren om je huis te verduurzamen voor weinig.

Ik was al verliefd op ons nieuwe huis voordat ik had gezien watvoor energielabel het had. Niet dat dat nog iets aan mijn gevoelens had veranderd, hoor. Soms stap je een huis binnen en voel je gewoon: dit is het. Dat had ik ook. Daar was niets meer aan te redden. Al zaten er gaten in het plafond waar regen en kou zo door naar binnen liepen, dan nog had ik mijn handtekening onder het koopcontract gezet.

Je moet nooit een huis kopen vanuit emotie. Maar ja, we zijn nu eenmaal mensen. En een huis is toch ook een gevoelsding. Nou, afgelopen winter kwam ik toch een beetje van onze keuze terug. Wat was het koud in ons jaren ’30 huis met weinig isolatie. We zijn inmiddels maar gaan sparen om daar wat aan te doen. Tot die tijd is het warme truien dragen. Iedereen in huis kreeg van mij pantoffels en een badjas. Dat hielp, een beetje.

Je huis verduurzamen klinkt als een duur geintje. Dat is het vaak ook. Zeker wanneer je zonnepanelen wilt en – nog duurder – een warmtepomp. Zo ver zijn wij nog lang niet met onze woning. Toch ontdekten wij, kun je ook al een hoop doen aan die hoge energierekening, zonder dikke portemonnee. Deze 5 kleine veranderingen kun je die hoge rekening al flink naar beneden brengen.

Lees ook: 5 manieren om betaalbaar uit eten te gaan.

 • Gebruik radiatorfolie. Dit is speciaal zilver folie. Je bevestigt het achter je radiator om er zo voor te zorgen dat de warmte niet richting de buitenmuur verloren gaat, maar echt het huis ingaat. Volgens Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal levert dit een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per vierkante meter. Hierdoor heb je de kosten binnen één winter terugverdiend.


 • Gebruik LED verlichting. Heb je nog ouderwetse peertjes in je lampen hangen? Stap over naar LED. Een LED-lamp is wat duurder dan de vroegere gloeilamp maar gaat veel langer mee en verbruikt echt significant minder energie. Wist je dat het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden voor 20% naar verlichting gaat? Dan is hierop besparen best de moeite waard.


 • Dicht de kieren. Tochtstrips en tochtbanden zijn materialen die het heel makkelijk maken om kieren zelf te dichten. Bijvoorbeeld bij de voordeur, waar vaak veel warmte ontsnapt. Vaak zit er een zelfklevende zijde aan, die je zo in een kier of naad aanbrengt. Wel eerst even goed schoon en droog maken, anders plakt het niet.


 • Pak die kitspuit. Ook met kit kun je naden en kieren in je huis dichten. Het is een investering van niks en je krijgt er een comfortabeler huis voor terug.

 • Check je brievenbus. Nu je toch bij je voordeur bent aanbeland, vervang de borstel van je brievenbus dan als deze oud is. Wanneer deze versleten is en dus open staat, stroomt er daar de hele dag koude lucht je huis binnen. 
  En als je toch met je brievenbus bezig bent…
  check dan meteen deze super coole PorteRenee-sticker

Hoe verduurzaam jij je huis op een geld-vriendelijke manier? Ik ben heel benieuwd naar jouw creatieve oplossingen.

Share

15 Comments

 1. Xandra de Vries Reply

  Wij hebben een open hal naar de woonkamer. Ik heb een paar jaar geleden een coupon velourse stof in de opruiming bij de Kwantum gekocht voor 5 euro, de gordijnhaken zaten er nog in (zal wel een showmodel geweest zijn). Precies de maat van onze voordeur. In de winter houdt hij de warmte binnen en in de zomer buiten de deur!

 2. J. Reply

  Wel of geen energie besparen, een eigen huis is meer dan alleen die hypotheek…..dàt mis ik hier wel eens en ook bij ‘waar doen ze het van’ wordt daar aan voorbij gegaan. Maar één simpele noodzakelijke onderhoudsklus kan een flink gat in je spaargeld slaan of je het gevoel geven maanden voor niets te hebben gespaard.

  1. Carola Reply

   Maar het is ook zo dat als je geen hypotheek hebt maar huurt je je geld eigenlijk weggooit (want je bouwt er niets mee op zegmaar)… dus het heeft twee kanten. Maar inderdaad grote reparaties zijn niet grappig qua kosten.

 3. Bouk Reply

  Wij hebben een heel oud huis, energielabel f toen we het kochten! We hebben sinds een paar maand 12 zonnepanelen aangeschaft. We willen in de toekomst een betonvloer laten storten in de woonkamer, rest is al beton. We hebben dubbelglas en er zit een nieuw dak op. Tzt een nieuwe cv ketel, warmtepomp gaat niet lukken voor deze woning. Wel willen we naar zonneboilers gaan kijken.

 4. Audrey Reply

  Zonnepanelen liggen al op mijn dak, dakisolatie staat nog op mijn lijstje voor de langere termijn (eerst een dakraam laten maken ook) en radiatorfolie moet ik echt binnenkort even kopen. Dat kost echt bijna niks.

 5. Rachel Kromdijk Reply

  Wat een goed artikel weer, zelf hebben wij wel isolatie links en rechts toegevoegd.. maar het huis van ons komt uit 1960 dus links en rechts komt er wel wat kou doorheen. Onze voordeur is zo krom als een hoepel dus de hal is op dit moment enorm koud..

 6. Carola Reply

  Wij hebben eigenlijk alles van het lijstje al gedaan. Direct bij het terugplaatsen van de radiatoren (na verbouwing) de folie erachter gedaan, een kleine klus en een goede besparing! We hebben afgelopen jaar onze vloer laten isoleren en er is een nieuwe voordeur in geplaatst. Onder de oude voordeur kwamen kikker door naar binnen 😛 dan begrijp je dus wel wat een kier daaronder zat! Dit jaar worden alle kozijnen (oud rot hout soms nog met enkel glas!) eruit gehaald en vervangen voor 3 dubbel glas. Ben benieuwd wat dit uiteindelijk met onze lasten gaat doen. Zo doen we iedere keer wat…. en ach, soms de kachel laag en een lekkere trui aan is ook helemaal niet verkeerd hoor 😉

 7. Lucinda Reply

  Wij hebben een huis gekocht met een super energielabel, maar waren daar ook heel bewust naar aan het kijken. Alsnog willen we uiteindelijk zonnepanelen en een hybride pomp (geen warmtepomp), om de kosten te verlagen. Maar nog een tip om te besparen: zorg dat iemand je ketel hydraulisch inregelt en de ketel afstelt, dat “lager zetten” van de ketel, betekent dat je de ketel instelt op de daadwerkelijke warmte behoefte van je woning, zodat deze beter reageert, en zuiniger stookt. Nu zal hij als je warm water wil ALTIJD op volle sterkte gaan, terwijl dat soms niet nodig is. Je krijgt dan nog steeds warm water op dezelfde snelheid als nu, het is alleen zuiniger. Dat kan echt grof schelen per jaar.

  1. Vera Reply

   Vaak kan de temperatuur inderdaad omlaag. Standaard wordt ingesteld op 80 of 90 graden (comfort / extra warm) terwijl 60 of 70 graden ook voldoende kan zijn om je huis warm te krijgen. Ook hebben veel cv-ketels een eco-stand. Dan wordt je water wel langzamer warm, maar scheelt ook enorm in het verbruik. Daarnaast kan je waterzijdig inregelen, dat betekent dat alle radiatoren evenveel warmte afgeven en het hele cv-systeem optimaal kan werken.
   Vooral in woningen die al prima isolatie hebben (en dus warmte goed vasthouden) leveren deze drie zaken echt heel veel winst op en het kost niks (behalve als je iemand inhuurt voor het inregelen). Ga dus allemaal de instellingen van je ketel eens bekijken!

   1. Cloud Reply

    Ik hoorde een tip van een collega: kijk eens op tweakers, daar staan veel tips en filmpjes over het verduurzamen van je huis en het inregelen van je ketel, zodat je het ook Zelf zou moeten kunnen doen. Alleen wel even letten op de juiste temperatuur om legionella te voorkomen!

    1. Vera Reply

     Tweakers inderdaad veel info.
     50 graden kan vaak ook, maar dan is er gevaar voor legionella. Vandaar dat ik 60/70 aangaf. Goede toevoeging!

   2. Lucinda Reply

    Het is niet zo zeer de temperatuur die om laag kan, maar het vermogen wat nodig is om die temperatuur te halen, want soms (ligt aan de behoefte van je woning, dit moet iemand eerst uitrekenen) kan je met minder vermogen dezelfde warmte halen, iets wat dus enorm aan stookkosten kan schelen. Wij gaan dit direct laten doen in ons nieuwe huis, mijn man werkt gelukkig in de installatie, dus wij kennen genoeg mensen die dit kunnen doen voor ons. Bijna elke ketel kan zo ingesteld worden, alleen zo goed als niemand doet het, ook de best mensen van de woningbouwverenigingen niet.

 8. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Dikke gordijnen. Dat werkt behoorlijk goed zolang je nog niet kunt investeren in structurele isolatie. Wij hebben in verschillende kamers gordijnen over de hele muur, zo pakken we niet alleen de ramen, maar ook de gevel.

  1. Manon Reply

   Ja, dat wilde ik ook aangeven naar aanleiding van het stukje over de voordeur. Wij hebben sinds een maand of drie een dik velours gordijn voor de voordeur: scheelt zo een graad in de woonkamer! En, het staat ook nog eens gezellig in de hal.

 9. Ciska Roeloffzen Reply

  Hallo Renee,

  In het magazine Vrij van de Telegraaf van 22 feb heb ik een fout ontdekt bij
  Het artikel: wie het kleine niet eert…. bij nr 5 staat als je elke week je winkelwagen euro
  In een potje doet, dat je dan op het eind van het jaar 365 euro gespaard hebt,
  Maar volgens mij heeft een jaar maar 52 weken. 🥴

  Mvg Ciska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *