5 manieren om je rijker te voelen

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om je rijk te voelen zonder meer geld te verdienen.

Of je je rijk voelt hangt niet alleen af van de inhoud van je portemonnee. Het zit ook in je hoofd en hart. Daar geloof ik heel erg in. Ik voel me persoonlijk het meest rijk wanneer ik veel vrijheid voel. Ik voel me op zijn allerrijkst wanneer ik op een doordeweekse dag ga zwemmen met mijn kinderen. Of wanneer de zon schijnt en ik daar overdag van kan genieten, terwijl iedereen op kantoor zit. (Sorry voor als je dan op kantoor zit.) Voor een compleet beeld: dan ben ik ‘s avonds wel aan het werk, he? We staan er financieel goed voor maar de kachel moet hier ook (nog) gewoon roken. Die vrijheid om mijn tijd zelf in te delen is voor mij rijkdom.

Toch wil ik niet zeggen dat mijn gevoel van rijkdom niets te maken heeft met geld. Ik heb de hierboven beschreven vrijheid omdat ik genoeg geld heb om die vrijheid te nemen. Ik hoef niet bovenop mijn inkomsten te zitten omdat ik anders mijn rekeningen niet kan betalen. Er is geen stress of angst. Dat is fijn. Ik vind het belangrijk om goed te verdienen en werk daar hard voor. Toch ben ik geen aanhanger van het idee dat meer altijd beter is. Ik ben zo gelukkig met mijn inkomen omdat ik het verdien met iets heel tofs. Onder andere deze website en alle werkzaamheden die daaruit voort vloeien. Ik zou me niet rijker voelen wanneer ik het dubbele zou verdienen in een baan die me niet aanstond. Het tegenovergestelde juist.We hebben massaal de neiging om onszelf te vergelijken met mensen die het beter hebben. Het kan altijd groter, beter en meer. Natuurlijk. Dat geldt ook voor mij. Voor iedereen. Die gedachte geeft je geen rijk gevoel. Het maakt je ontevreden. Door anders te denken en je focus meer te leggen op wat je wel hebt, kun je je rijker voelen zonder een euro meer te bezitten. Klinkt goed, maar hoe dan precies? Ik geef je hieronder vijf tips die je helpen waarderen wat je al hebt. Vijf dingen die ik ook geregeld doe om te voelen hoe rijk mijn leven eigenlijk wel niet is. En dat van jou waarschijnlijk ook…

Deze 5 tips helpen je om je rijker te voelen, zonder een euro meer te bezitten.

Lees ook: 5 x je uitgaven onder controle

 • Winkelen in je eigen kledingkast. Zoek je kledingkast uit en zie hoeveel je hebt. Hoeveel jurkjes, broeken, jasjes. Je aandacht gaat op deze manier naar wat je al hebt, en niet (meer) naar wat je wilt hebben. Maak nieuwe kledingcombinaties. Zo krijg je meer setjes om te dragen, zonder je pinpas te hoeven trekken. Je kunt dit ook met anderen doen, zodat je onderling wellicht kunt ruilen. Dan maak je er meteen een leuke dag van.

 • Vergelijk jezelf met mensen die het minder goed hebben. We vergelijken onszelf het liefst met mensen die het beter hebben. Een mooier huis, een mooiere auto, een hoger salaris. Heb je een handje van vergelijken? Vergelijk jezelf dan vandaag eens met iemand die het minder goed voor elkaar heeft. Misschien niet zo aardig, maar het voelt wel goed. En het maakt je meer tevreden over jouw leven. Zo slecht heb jij het dus niet.


 • Waar ben je dankbaar voor? Schrijf aan het einde van iedere dag drie dingen op, in een boekje, waar je dankbaar voor bent. Dingen die die dag gebeurd zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit je gelukkiger maakt. Je focust op wat waardevol voor je is en dat geeft je een rijk gevoel. Als je dit in een speciaal schriftje doet, heb je ook een mooi document om later op terug te kijken. Handig op dagen dat jij je even niet zo rijk voelt.

 • Verwennerij. Maak een lijst met dingen die weinig (of geen) geld kosten en voelen als verwennerij. Bijvoorbeeld uitgebreid koken voor jezelf, een bosje bloemen plukken, een lang warm bad of een wandeling op een plek waar je nog nooit geweest ben. Iedere dag doe je iets van die lijst. Op die manier zorg je goed voor jezelf, en dat alleen al is rijkdom op zich.

 • Vier kleine mijlpalen. Dat je al een week gezond voor jezelf kookt. Dat jij en je beste vriend(in) elkaar zoveel jaar kennen. En ga zo maar door. Vaak staan we te weinig stil bij de dingen die we bereiken. Zonde, want juist die mijlpalen geven je een rijk gevoel en motiveren je om door te zetten. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.

Op welke manieren voel jij je rijk? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips.

7 Comments

 1. Dio Reply

  Ik schrijf elke avond een aantal dingen op waarvoor ik dankbaar ben die dag in mijn one line a day boek en dat is echt een dikke aanrader! Dan realiseer je eigenlijk hoeveel je hebt en hoe rijk je bent in mensen, spullen en voorzieningen.

 2. joke Reply

  Voor mij heeft het ook meeste effect als ik opschrijf waar ik dankbaar voor ben. De uitdaging is om het zo kernachtig mogelijk te beschrijven , verhoogt de focus …
  Er is dus heel veel om dankbaar en tevreden te zijn

 3. Carola Reply

  Voor kerst een “one line a day” boekje gekregen die ik 5 jaar lang kan gebruiken. Iedere dag ruimte om gedachten etc op te schrijven. Ik gebruik hem ook om dankbaarheid in op te schrijven. Want er is in dit leven genoeg om dankbaar voor te zijn. Ook als je niet zo rijk bent als je buurman…

 4. Kaspar Reply

  Mijn belangrijkste les om je ‘rijk’ te voelen is om te leven in het nu! Dat klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Maar het is en blijft een valkuil om in het verleden te blijven hangen en/of juist steeds met de toekomst bezig te zijn. Zeker ook als je veel bezig bent met geld is de neiging om steeds met het hoofd in de toekomst te zitten erg verleidelijk… Je spaart immers voor later, je bouwt vermogen op voor later, je regelt een pensioen voor later. Allemaal heel goed om nu mee bezig te zijn! Maar het is voor later, en dat wil niet zeggen dat je er nu niet bent. Ikzelf was dit afgelopen jaar even helemaal kwijt. Ik bleef sterk hangen in het verleden (vroeger was alles beter!) en werd angstig voor de toekomst (het wordt allemaal nog slechter). Ook wel bekend als een mid-life crisis… (ook al ben ik daar nog wat jong voor, maar dat terzijde!). En het veel met geld bezig zijn (en met name ook de frustratie dat ik het financieel maar niet zo op de rit krijg zoals ik graag zou willen) heeft daar absoluut een aandeel in gehad. Dus: geniet van het verleden (mooie herinneringen zijn ook een vorm van rijkdom!), kijk met vertrouwen naar de toekomst (er komt nog zoveel moois: ook rijkdom!), maar leef vandaag! Vandaag is een mooie dag… Een fijne dag allemaal! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+