Met deze tips voel jij je in no time rijk

Ben je rijk met een ton op de bank? Of met een plek onder de zon en een vers kopje thee? Er zijn genoeg manieren om je rijk te voelen zonder meer geld te verdienen. En het is makkelijker dan je denkt. 

Door Renée


Je rijk voelen, hangt niet alleen af van de hoogte van je bankrekening. Het zit ook in je hoofd en hart. Daar geloof ik heilig in. Zo voel ik me het rijkst wanneer ik veel vrijheid voel. Ik voel me op zijn allerrijkst wanneer ik op een doordeweekse dag ga zwemmen met mijn kinderen. Of wanneer de zon schijnt en ik daar overdag van kan genieten, terwijl iedereen op kantoor zit. (Sorry, als jij dan op kantoor zit.) Even voor het complete plaatje: dan ben ik ‘s avonds wel aan het werk, hè? We staan er financieel goed voor, maar de kachel moet hier ook (nog) gewoon roken. Die vrijheid om mijn tijd zelf in te delen, is voor mij rijkdom.

Toch wil ik niet zeggen dat mijn gevoel van rijkdom niets te maken heeft met geld. Ik heb de hierboven beschreven vrijheid, omdat ik genoeg geld heb om die vrijheid te nemen. Ik hoef niet bovenop mijn inkomsten te zitten, omdat ik anders mijn rekeningen niet kan betalen. Er is geen stress of angst. Dat is fijn. Ik vind het belangrijk om goed te verdienen en werk daar hard voor. Toch ben ik geen aanhanger van het idee dat meer altijd beter is. Ik ben zo gelukkig met mijn inkomen omdat ik het verdien met iets heel tofs. Onder andere deze website en alle werkzaamheden die daaruit voortvloeien. Ik zou me niet rijker voelen wanneer ik het dubbele zou verdienen in een baan die me niet aanstond. Het tegenovergestelde juist.

We hebben massaal de neiging om onszelf te vergelijken met mensen die het beter hebben. Het kan altijd groter, beter en meer. Je kent het wel, dat gevoel van het gras bij de buren is altijd groener. En meer van dat soort dingen. Dat geldt ook voor mij. Voor iedereen. Die gedachte geeft je geen rijk gevoel. Het maakt je ontevreden. Door anders te denken en je focus meer te leggen op wat je wel hebt, kun je je rijker voelen zonder een euro meer te bezitten. Klinkt goed, maar hoe dan precies? Onderstaande manieren helpen mij waarderen wat je al hebt. En ik beken: ik doe ze geregeld om weer even te beseffen hoe rijk mijn leven is. En dat van jou waarschijnlijk ook…

je rijk voelen

Hoe je je rijk(er) kunt voelen zonder een euro meer te bezitten? Nou zo.

  • Shop in je eigen kledingkast. Duik je kast in en zie hoeveel je hebt. Hoeveel jurken, broeken, shirts. Je aandacht gaat op deze manier naar wat je al hebt, en niet (meer) naar wat je wilt hebben. Maak nieuwe kledingcombinaties. Zo krijg je meer setjes om te dragen, zonder je pinpas te hoeven trekken. Je kunt dit ook met vrienden of vriendinnen doen, kun je ruilen. Dan maak je er meteen een leuke dag van. Twee vliegen in een klap.

  • Vergelijk jezelf met mensen die het minder goed hebben. We vergelijken onszelf het liefst met mensen die het beter hebben. Een mooier huis, een mooiere auto, een hoger salaris. Heb je een handje van vergelijken? Vergelijk jezelf dan vandaag eens met iemand die het minder goed voor elkaar heeft. Klinkt niet zo aardig, maar je realiseert je wel: zo slecht heb jij het dus niet.

  • Waar ben je dankbaar voor? Oké, misschien kun je het woord ‘dankbaar’ niet meer horen, het is een trendwoord de laatste tijd. Maar het volgende werkt wel om je rijker te voelen. Schrijf aan het einde van elke dag drie dingen op, in een boekje, waar je dankbaar voor bent. Dingen die die dag gebeurd zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit je gelukkiger maakt. Je focust op wat waardevol voor je is en dat geeft je een rijk gevoel. Als je dit in een speciaal schriftje doet, heb je ook een mooi document om later op terug te kijken. Handig op dagen dat jij je even niet zo rijk voelt.

CHECK OOK:  'We sparen 4.000 euro per maand'

  • Verwen jezelf. Maak een lijst met dingen die weinig (of geen) geld kosten en voelen als een cadeautje voor jezelf. Bijvoorbeeld uitgebreid koken voor jezelf, een bosje bloemen plukken, een lang warm bad of een wandeling op een plek waar je nog nooit geweest ben. Iedere dag doe je iets van die lijst. Op die manier zorg je goed voor jezelf en dat alleen al is rijkdom op zich.

  • Vier kleine mijlpalen. Dat je al een week gezond voor jezelf kookt. Dat jij en je beste vriend(in) elkaar zoveel jaar kennen. En ga zo maar door. Vaak staan we te weinig stil bij de dingen die we bereiken. Zonde, want juist die mijlpalen geven je een rijk gevoel en motiveren je om door te zetten. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: