tips markt

5 tips: zo doe je goedkoop boodschappen op de markt

De markt is geweldig om boodschappen te doen. Ik geef je 5 tips om goedkoper uit te zijn met je boodschappen op de markt.

Op de markt is een gulden een daalder waard. Je kunt het in deze euro-tijden eigenlijk niet meer zeggen, maar je geld is ook nu nog meer waard op de markt. Mijn moeder leerde me dat vroeger al. Maar ik was het eigenlijk een beetje vergeten, tot ik een paar weken geleden voor een radio-uitzending op de markt liep. Ik werd er geïnterviewd over sparen en besparen en verbaasde me ondertussen volop over de prijzen op de markt. Heerlijke, verse avocado’s vijf stuks voor 2,50 euro. Dat vind je bij geen enkele supermarkt. Maar ook mango’s, appels en wortelen. Ze gingen voor een prikkie weg.

Na die uitzending nam ik me voor: ik ga mijn boodschappen weer eens wat vaker doen op de markt. Het scheelt serieus geld. Al kost het wel iets meer tijd omdat je nu eenmaal niet alles op de markt kunt halen. Wel veel, maar niet alles. Al overweeg ik soms om al mijn boodschappen daar wel te doen. Wat je niet op de markt kunt krijgen, heb je misschien wel niet echt nodig. Boodschappen doen op de markt zorgt ervoor dat je met veel verse producten thuiskomt. Is dat niet het allergezondst uiteindelijk?

Ik ontdekte een paar dingen die je helpen nog goedkoper uit te zijn op de markt. Vijf van mijn tips deel ik hieronder met je. In de hoop dat het ook jou geld scheelt. Laat vooral jouw markt-tips achter onder dit artikel.

 • Kies één markt waar je voortaan je boodschappen doet. Als je er vaker komt, ontdek je welke kramen er altijd staan en waar je wat het beste en het meest goedkoop kunt kopen. Avocado’s zijn misschien bij de één lekker en goed geprijsd. Terwijl die andere kraam de beste is voor aardbeien.

 • Laat je leiden door aanbiedingen. Maak wel een lijstje maar pin je daar niet compleet op vast. Had je sperziebonen opgeschreven maar is de broccoli die dag écht goedkoop? Dan ga je daarvoor.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan je boodschappen.

 • Wees niet bang om te onderhandelen. Het hoort er een beetje bij op de markt. Als jij vijf pakjes scheermesjes koopt, kun je best een beetje afdingen op de prijs. 

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

 • Aan het einde van de dag kun je op de markt écht je slag slaan. Kooplui willen van hun verse producten af en gooien ze in de uitverkoop. Groenten en fruit maar ook bijvoorbeeld vis, vlees en bloemen gaan voor een prikkie. Kijk wel even goed naar de houdbaarheid. Soms is die niet zo lang meer als je misschien gewend bent in de supermarkt.

 • Producten die niet zo lang meer houdbaar zijn, maar wel echt goedkoop, kun je thuis invriezen. Gesneden fruit gaat in de vriezer voor door de yoghurt of een vers sapje. Wist je dat je veel groenten ook kunt invriezen? Sommige groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli of bloemkool, moet je voor het invriezen even blancheren.

Wat is jouw ultieme bespaartips voor op de markt?

Share

9 Comments

 1. Erik Reply

  De markt kan wel goedkoop zijn maar of het gezond is?

  Het merendeel van de markten voorkoopt geen biologische producten omdat ze over het algemeen duurder zijn. Dan is bv. de website van AH wel een uitkomst waar elk product volledig beschreven is, bv. ook het land van herkomst.

  Liever meer betalen en gezond dan onduidelijkheid waar het marktproduct vandaan komt.

  1. Loes Reply

   Ik ga af en toe wel naar de markt en koop verse producten voor een prikkie. Een gedeelte vries ik ook in, soms neem ik wat extra mee voor een maaltijdsalade. Zodra ik weer fulktime werk wordt het wel lastiger.

 2. Budgettiger Reply

  De markt is zeker goedkoop, maar vaak ook al wat ouder spul.
  Ik kan daar niet voor een week vers halen, als ik dat wel doe kan ik het op de helft van de week weggooien en dan moet ik weer iets nieuws verzinnen. Uit eindelijk is het dan alsnog een dure week. Uiteraard zou het in de vriezer kunnen maar dat betekend naar de markt, blancheren, invriezen, op een goede manier laten ontdooien zodat het geen snot wordt. Dat neemt te veel tijd in beslag in onze week. Daarnaast staat onze markt er op donderdag, voor ons ook niet echt de beste dag om vers in huis te halen. Het weekend is altijd een beetje zien wat de dag brengt. Op pad zijn voor wedstrijden of een uitje, wat we dan eten is altijd afhankelijk van de activiteit. Als de markt op maandag zou zijn zouden wij het misschien wel positiever ervaren.

 3. Lucinda Reply

  Bij ons is de markt op donderdagochtend, gezien ik dan werk is het geen mogelijkheid om heen te gaan. Als het zou kunnen zou ik er ook elke keer rondlopen.

 4. Lien Reply

  Misschien ligt het aan de markt hier in het dorp, maar die is echt niet goedkoop. Helaas is hij er ook alleen ’s morgens en staan de meesten ’s middags nog ergens anders op de markt, dus aan het einde van de markt op zoek naar koopjes is ook geen optie. In een dorp is de markt natuurlijk ook kleiner, ik kan me voorstellen dat de prijzen lager zijn als je meer concurrentie hebt van andere kramen.

 5. Bouk Reply

  Hier is de markt op zaterdagmiddag. Maar echt niet dat alles voor spotprijzen over de toonbank gaat hoor rond sluitingstijd! Sowieso is onze markt klein en van elke soort is er 1 maar de prijzen zijn veelal duurder dan bij de lidl/Appie! Alleen kip halen we op de markt.

 6. Marjan Reply

  Ik vind het altijd heel leuk om over de markt te lopen, maar ik woon alleen en dan heb ik niet zoveel nodig. Dus een kilo sperziebonen klinkt leuk, maar toch koop ik liever de 450grams verpakking uit de vriezer. Die al gedopt is en zo in de pan kan… #luxeprobleem 😉

 7. Rachel Kromdijk Reply

  Wij vriezen ook graag in en kijken ook naar aanbiedingen, tegenwoordig is boodschappen doen echt een ding. Zoveel producten en ingrediënten die zo prijzig zijn.. even een bakje salade bij de Keurslager ben je al vier euro voor kwijt. Je kan er net 3 boterhammen mee smeren, even een wrap met zalm en pijnboompitten.. echt prijzig. Ik kijk dus echt graag naar folders, acties en koopjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *