no spend weekend

5 x leuke activiteiten om te doen tijdens een No Spend Weekend

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om geen geld uit te geven in het weekend. En toch erop uit te gaan.

Af en toe houden wij thuis een No Spend Weekend. Die term vloog over vanuit Amerika. In het Nederlands noemen we het een Niks Uitgeven Weekend. Of Nul Budget Weekend. Hoe je het ook noemt, het betekent dat je niks uitgeeft op zaterdag en zondag. Geen etentjes, pretparken en thuisbezorgd eten. Nee, gewoon een weekend met een goed boek, lekker het bos in en de kinderen die spelen met wat ze al hebben. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor je relatie of gezin. Je zult het met elkaar leuk moeten maken. Wat inspiratie nodig? Deze gratis uitjes maken je weekend een succes, zonder een euro uit te geven.

Lees ook: 5 x activiteiten die ook leuk zijn als het regent.

 • Laat je rondleiden
  Je kunt in Nederland om meerdere plekken een gratis rondleiding krijgen. Wat dacht je van de Yakult fabriek in Almere? Of kaasmakerij De Simonehoeve in Volendam? Op donderdagavond krijg je een gratis rondleiding in het Amsterdamse museum Foam, hier betaal je dan wel entree voor het museum. In veel andere museum bieden ze dit aan op de laatste zondag van de maand.
 • Gratis speeltuinen
  Je hoeft echt je portemonnee niet te trekken om je kinderen lekker te laten spelen. Uitgekeken op de lokale speeltuin? Kijk dan eens verder. Ga bijvoorbeeld naar het belevenissenbos in Lelystad. Zo’n 40 hectare groot bos, met meer dan 100 hindernissen. Oude kleren aan en gaan. In Limburg heb je speeltuin Roeffen Mart. Helemaal gratis. Op PlayAdvisor vind je alle speeltuinen van Nederland bij elkaar.
 • Verrassingswandeling
  Hoe goed ken jij je eigen woonplaats eigenlijk? Meestal loop, fiets of rij je toch dezelfde routes. Ga nu eens links waar je normaal rechts gaat en andersom. Zo kom je nog eens op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Je stuit op mooi uitzicht of een onontdekte speeltuin voor de kinderen.
 • Vliegtuigen spotten
  Het blijft indrukwekkend: die enorme vliegtuigen die in de lucht blijven hangen. Op Schiphol zelf heb je een Panoramaterras waar je mooi uitzicht hebt. Je kunt ook naar een van de spottersplekken rijden. De locatie van die spottersplekken vind je op deze site.
 • De duinen
  De duinen geven je echt een vakantiegevoel. Je bent echt even weg. Mijn favoriet zijn toch wel de duinen van Schoorl. Vooral vanwege de 51 meter hoge zandvlakte, waar kinderen en volwassenen massaal tegenop klimmen. Goed voor de been- en lachspieren.

Wat doe jij tijdens een no-spend weekend?

Share

9 Comments

 1. Simone Reply

  De Rotterdampas of museumjaarkaart! Het is even een investering, maar daarna heb je een jaar lang plezier. Heel veel no spend weekenden te gaan.

 2. Truus Reply

  Voor deze activiteiten zouden wij, op een wandeling in eigen omgeving na, toch nog veel geld kwijt zijn aan vervoer omdat deze activiteiten niet in de buurt van onze woonplaats te doen zijn. En dan zou ik ook nog eten moeten meenemen en veel tijd kwijt zijn. Ik denk bij een no spend weekend in ons geval echt aan hele andere dingen.

  Een dagje in pyjama op de bank hangen bijv. Met een leuk boek of een dvd (al dan niet geleend). Een middag spelletjes doen. Een stukje wandelen of fietsen. Op een mooie dag samen met de kinderen de auto of ramen schoonmaken. Verkleden. Op bezoek gaan. Klusjes of schoonmaken in of rondom het huis. In de plassen stampen of in badkleding naar buiten als het regent. Fotoboeken kijken. Een keer niet eten aan de eettafel, maar op de bank of ergens buiten in de tuin of het park ofzo.

  Waarom zou je altijd ergens naar toe moeten? Wij hoeven niet bezig gehouden te worden merk ik steeds vaker. Er is zoveel te doen in of rondom je eigen huis! Dan weet je echt of je het samen gezellig kunt maken of dat je altijd een andere omgeving of andere mensen nodig hebt om het gezellig te hebben met elkaar.

 3. Bouk Reply

  Wij hebben geen moeite met “no spend weekenden”. Ik zou niet waarom we altijd maar weg zouden “moeten” . Thuis hebben we het prima, we vermaken ons altijd in en rond het huis. Lekker een stuk wandelen als de zon schijnt, met de was bezig zijn, rommelen in de tuin en een gezellig spelletje doen samen. Misschien komt dat ook wel omdat we niet in een mega grote stad wonen ofzo waar altijd wel wat te doen is… Ik vind het heerlijk om thuis aan te rommelen, van weg “moeten” krijg ik altijd beetje de kriebels.

  1. Lykke Reply

   ‘Lekker met de was bezig zijn’ is echt niet iets wat voor mij onder een gezellig weekendje valt. Ben het met jou (en Truus) eens dat je veel dingen ook prima thuis kunt doen, gezellig, zonder weg te hoeven. Filmpje kijken, spelletjes doen, lekker in de tuin zitten of bezig. Maar de was en schoonmaken (hoewel ik altijd blij ben met het eindresultaat) blijven toch een soort noodzakelijk kwaad. Niet iets wat ik doe for fun. En dus al helemaal niet een geslaagde activiteit voor het weekend.

   1. Bouk Reply

    Ik vind met de was bezig zijn ook niet lekker ,dat schreef ik ook niet, maar er is altijd wel iets aan was wat moet gebeuren hier 😉schoonmaken doe ik nooit in het weekend, doordeweeks tijd genoeg voor.

 4. Seits Reply

  Leuk stukje.

  Thuis zijn is leuk. Maar voor kinderen is het ook goed om het gezellig te hebben maar ook om hun leefwereld groter te maken dan de achtertuin. Daar hebben ze later heel veel baat bij.

  Wij doen dus ook zeker low budget uitstapjes.

  Nog een leuke is een dagje openbaar vervoer. Laat je vooraf de kids alles uitzoeken. Tram, metro, pont, trein en bus.

 5. Joske Reply

  Bibliotheek! Op de fiets erheen, daar boeken voorlezen. Evt. een dvd lenen en thuis weer veel plezier van de nieuwe boeken.

 6. Brigitte Reply

  Bij ons zijn de meeste weekenden “No Spend” weekend. Als alleenstaande moeder zit er gewoon niet meer in. Dit soort dingen doen wij:

  – spelletjesmarathon met alle bordspellen/ alle kaartspellen.
  – alles nabouwen van de Legoboekjes, die we in huis hebben of juist 1 ding bouwen met alle blokken/wielen/poppetjes.
  – een gerecht verzinnen met alle restjes die nog in huis zijn: “omelet-pizza bouwen “genoemd.
  – een lijst maken met dingen die we willen zien: bijv 30 vogels of 50 blauwe auto’s tellen en dan net zo lang wandelen in de buurt tot we dit gezien hebben.
  – papier-maché knutselen; is gelijk het oud papier weer verwerkt.
  – picknicken in de kamer of op zolder ipv eten aan tafel.
  – op zondag etalages kijken in het dorp; er is dan niets open, dus we kunnen niets kopen. Maar ik krijg wel een indruk van de mode en ook van dingen die mijn zoon leuk of mooi vindt.
  – zelf ijsjes maken met restjes fruit of juist bijzondere ijsblokjes met een stukje fruit erin.
  – iets knutselen dat we op pinterest hebben gezien. Bijv raketten of unicorns van wc rolletjes.

  Altijd het fijnste moment van de week: het weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *