6 manieren om je financiële voornemens te laten slagen

Je start het jaar positief met goede financiële voornemens. De eerste stap is gezet. Nu ervoor zorgen dat ze niet in februari allemaal overboord kunnen. Wij geven je 6 manieren om vol te houden.

Ik zou liegen als ik nooit voornemens had op 1 januari, die na twee weken alweer de prullenbak in konden. Je hoort vaak dezelfde voornemens. Mensen willen gezonder leven, meer sporten, stoppen met roken, meer sparen, en ga zo maar door. Maar waarom hoor je niemand er meer over in maart? Omdat al die goede voornemens dan allang vergeten zijn. Zonde, je hebt die goede voornemens niet voor niets gemaakt. Met deze 7 tips weet ik zeker dat jouw voornemens een succes worden en dat je aan het eind van het jaar trots kunt zijn op wat je bereikt hebt.

Zorg voor realistische voornemens

In één jaar 50.000 euro sparen. Klinkt leuk, maar is waarschijnlijk niet te doen. Wanneer je onrealistische doelen stelt, vallen ze waarschijnlijk voor februari al in het water. Want tegen die tijd heb jij je gerealiseerd dat dit eigenlijk gekkenwerk is. Stel dus realistische doelen, op basis van berekeningen. Wat is haalbaar en hoe kun je het nét nog ietsje verder trekken zodat het een uitdaging wordt? Maar verder dan dat hoef je niet te gaan. 

Vertel mensen over je voornemens 

Je voornemens aan andere mensen vertellen, zorgt voor extra druk. In plaats van dat je dan alleen jezelf teleurstelt, gaan andere mensen ook weten dat je gefaald hebt. Is dat wat je wilt? Nee natuurlijk niet! Zorg dus dat je je doelen vertelt aan je partner, je vriendinnen, je sportcoach, wie dan ook. Zo kunnen zij je er ook aan herinneren dat je een voornemen hebt en je motiveren wanneer je het even niet meer ziet zitten.  

Plan vooruit naar een beloning


Voornemens moeten wel leuk blijven, ook tussentijds. Geef jezelf dan ook ruimte voor een tussentijdse beloning. Je mag jezelf bijvoorbeeld bij elke 1.000 euro die je gespaard hebt belonen met iets. Beloon jezelf niet direct met een designertas, want anders is het dweilen met de kraan open. Toen mijn moeder bezig was met afvallen, mocht ze bij elke 5 kilo een Rituals douchefoam kopen. Dit koopt ze niet snel voor zichzelf, want dat vindt ze eigenlijk ‘te duur’ voor een douchegel. Dit motiveerde haar om door te gaan.

Denk in etappes

Het is belangrijk om in etappes te denken. In één keer een geldbedrag sparen of je hypotheek aflossen werkt voor niemand. Je kan niet in januari al je einddoelen behaald hebben (zo wel, dan wordt het tijd voor een re-evaluatie van je voornemens). Wil je aan het eind van het jaar 10.000 euro aflossen op je hypotheek? Spaar dan elke maand bijvoorbeeld 1000 euro. Dan is er ook nog ruimte voor een maand waarin het even niet lukt. Door het voornemen op te delen in etappes wordt het makkelijker haalbaar en blijft het leuk.

LEES OOK: Zo houd je sparen vol

Houd je resultaten bij

Het is belangrijk om je voortgang bij te houden. Hierdoor blijf je niet alleen gemotiveerd, maar het zorgt er ook voor dat je trots kan zijn op je resultaten terwijl je nog bezig bent. Als je je voortgang steeds maar ziet stijgen, blijf je positief. Je zal niet ineens op een dag denken: ‘Nou, nu heb ik 5.000 euro gespaard, eigenlijk vind ik het wel mooi geweest.’ Waarschijnlijk zullen je gedachten eerder lijken op: ‘Wow, al 5.000 euro, als dat zo snel gaat kan ik er ook makkelijk 10.000 van maken!’

Geef niet op bij tegenslag

Tegenslagen zullen komen. Die onvoorziene kosten heten ‘onvoorzien’ voor een reden. Deze brengen je verder van je spaardoel af, maar geef niet op! Je voornemens zijn een uitdaging en worden niet onhaalbaar door een tegenslag. Laat je tegenslagen je juist motiveren om nog harder je best te doen om je voornemens wél te halen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb j een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.